PS5 вече победи Xbox Series X по интерес от разработчиците

1
3747

Войната на следващото поколение гейминг конзоли все още не е официално започнала, но това не пречи вече да има първите победители. Става въпрос за интереса на разработчиците, където предстоящият PS5 на Sony вече бие конкурентите си Xbox Series X и Nintendo Switch.

Информацията идва според резултати от проучването на състоянието на гейминг пазара на GDC, което обхваща над 4000 разработчици на видео игри от различни категории и за различни платформи. И разбира се, конзолите от следващо поколение бяха на първо място в дневния ред на изследването.

На въпроса на коя платформа планират да стартират следващия си проект, 23% от анкетираните са отговорили PlayStation 5 на Sony, докато 17% са отговорили Xbox Series X на Microsoft, а 19% са казали Nintendo Switch – последното е особено интересно: изглежда за разработчиците по-голям интерес буди новият Nintendo Switch, отколкото Xbox Series X.

Въпреки това дори PS5 не може да се бори с настолните геймърски компютри, които водят класацията и за поредна година остават най-популярната платформа сред разработчиците, като 52% от запитаните заявяват, че следващият им проект ще бъде за компютър.

Проучването също установи, че 10% от разработчиците в момента работят върху игра за конзолите от следващо поколение.

Други интересни тенденции

Докато проучването изглежда подсказва, че разработчиците на игри предпочитат PS5 пред Xbox Series X, от данните се появиха някои други интересни тенденции.

Изглежда, че има все по-голям интерес към VR и специфичните слушалки Oculus Quest, докато интересът към услуги за стрийминг на игри като Google Stadia също нараства. Броят на разработчиците на мобилни игри обаче рязко намалява.

Изглежда също така, че скоро няма да видим на бял свят ексклузивно заглавие следващото поколение, тъй като само 5% от разработчиците заявяват, че работят по ексклузивни заглавия.

Цялостен интерес към платформите

Що се отнася до аспектът „Цялостен интерес към платформите“, който представлява основният момент в проучването, и описва предполагаемата тенденция на насочването на интереса на разработчиците, тук лидерът отново е PS5, за който са гласували 38% от анкетираните, но разликата с най-близкия конкурент е незначителна – до него се нарежда Nintendo Switch със 37% от гласовете. Отново, Xbox Series X сериозно изостава, предизвиквайки интереса на едва 25% от разработчиците на игри.

Въпреки достоверните според мнозина резултати, предварителните проучвания не винаги са точен индикатор за тенденциите в дадена индустрия, независимо за коя точно става въпрос. Целите на проучването са единствено да ни даде малко по-добра представа за възгледите на хората, които създават видео игрите и да ни представи индустриалния пейзаж и корпоративните планове на големите играчи в сектора.

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари