Поглъщането на Activision Blizzard от страна на Microsoft предизвика огромно вълнение в гейм индустрията, но също така провокира и немалко въпроси. Като например такива, свързани с вече позабравената тема за конзолните войни.

Activision са създатели на една от най-големите поредици в историята на видеоигрите – Call of Duty. Години наред вече поредицата носи огромни пари на компанията, но без съмнение Sony също се възползва от този успех. А какво би станало, ако Call of Duty спре да излиза за PlayStation? Именно бъдещето на игрите на Activision Blizzard за платформата на PlayStation беше един от тези въпроси, които възникнаха при анонса на сделката.

Самите Microsoft на няколко пъти заявиха, че няма да пречат на Call of Duty да излиза и за PlayStation. Ако се замисли човек, то няма и финансова логика в това. Но все пак остават неизвестни.

Сделката между двете компании не е финализирана и предстои нейното одобрение от различни държави и регулаторни органи. В тази връзка, същите тези органи са започнали да разпращат анкети към конкурентите на Microsoft в гейминг пространството с въпроси относно мнението им за сливането им. Потребител на ResetEra е забелязал публикуването на такъв отговор от страна на PlayStation към бразилските регулатори. В него се заявява ясно притеснение от възможността игрите от поредицата да спрат да излизат за конзолата на Sony.

Един от въпросите в анкетата, която засяга бизнеса с видеоигри и начина на опериране в гейм пространството на Microsoft, Activision и др., се отнася до това дали има заглавие, публикувано от Activision Blizzard, което да се явява уникално в сравнение със заглавията на конкурентните им издатели. Sony коментира, че студиата, които доставят поредици от ранга на Call of Duty са съвсем малко (EA с FIFA, Take-Two Interactive с Grand Theft Auto, Epic Games с Fortnite). Но Call of Duty конкретно, представлява гейм категория сама по себе си. И в този смисъл, никой не може да конкурира Call of Duty с нещо свое (вероятно почитателите на Battlefield имат различно мнение). Sony подчертават, че поредицата се явява важен източник на парични средства за компанията и е един от най-големите източници на приходи за SIE. Последното издава определено страх за бъдещето от страна на PlayStation. Участникът в ResetEra цитира отговорите и на няколко други издатели, които са изпратили отговор на бразилските власти, между които Apple, Google, Ubisoft, Riot Games, Warner Bros и Bandai Namco. Никой от тях не изразява сходно на мнението на Sony по отношение на Call of Duty обаче. Един от другите въпроси към компаниите засяга темата за абонаментната услуга на Xbox Game Pass и влиянието ѝ върху гейм индустрията като цяло. Общото мнение на Sony за Game Pass е негативно, като те смятат, че тази практика се явява антиконкурентна и може да повлияе негативно на качеството на самите видеоигри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари