За всяко поколение има игри, които са известни сред всички геймъри, а и не само. Говорим за заглавия като „Pac-Man“ или „Super Mario“. „Tetris” обаче е може би най-известната цъкалка на всички времена. На 4-ти юни тя става на 35 години.

Ако за вас измерител са продажбите, тя има продадени над 170 милиона копия. Докоснала се е до всяка една платформа, за която може да се сетите. За успеха обаче трябва да се отдаде нужното на конзолата Gameboy. Играта с блокчетата съществува 5 Tetris навършва 35 тази седмица! Това ли е най-добрият пъзел в историята?години преди появата на GB, но благодарение на пакетните продажби става такъв хит.

Причината да се избере тази игра, за пускането на пазара на малката конзола, е проста. Няма значение дали ще играеш 10 минути, или няколко часа – преживяването е идентично. Звучи странно? Ами да разгледаме Super Mario Land за същата конзола, пусната по същото време. Играта има нива за побеждаване, има ясно начало и ясен край. Фактът, че не можеш да запазваш прогреса си, значи ново начало всеки път. Ако знаеш, че нямаш време да стигнеш до края, ще играеш ли въпреки това?

Управителят на Tetris Company, Ханк Роджърс, е спечелил Nintendo с фразата:

„Ако искате да продавате Game Boy на деца, сложете Mario, но ако искате да продавате на всички, изберете Tetris.”

Ханк обаче не е създател на заглавието. Той попада на него по време на CES през 1988. Играта съществува години преди излизането на Nintendo платформата. Създадена е от няколко руснаци – компютърният инженер Алексей Пажитнов, заедно с неговите приятели Димитрий Павловски и Вадим Герасимов. Тяхната игра е първата от Русия, която бива пусната на Запад – през 1986 година.

Вдъхновението идва от пъзела „Пентомино“. Пажитнов влага само 6 седмици за изработката ѝ, но това му стига, за да направи нужните промени и обновления, така че нещата да се получат.

Доиграва ли ви се Тетрис?

Минали са цели 35 години от тогава, а ние все още играем. Миналата година видяхме две нови заглавия от жанра – “Tetris Effect” за PS4 и “Tetris 99” на Nintendo, което е доказателство за това.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LsqnFf65ANM

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
memer
memer
2 години

Minecraft мина Tetris на 10-тата си годишнина

111
111
Отговор на  memer
2 години

Само в мечтите ти …

assa
assa
Отговор на  memer
2 години

Преди 15 години не играех minecraft на моята grforce4, защото графиката беше покъртително изостанала и ме беше гнус да пускам такова нещо, после разбрах, че тези кубчета с по 5 пиксела текстури искат ненормална графична мощ и процесор. Просто една от най-неоптимизираните игри в историята.