Вчера ви съобщихме за публикуван в Интернет архив от неизвестна страна с твърдението, че става въпрос за данни, откраднати от най-популярната платформа за видео-стрийминг сред геймърите Twitch. Ставаше дума за торент (и по-точно magnet връзка) водещ към архив с обем от 125GB, съдържащ изходния код на Twitch, разплащателна информация, свързана с известни стриймъри от сайта, проект за клиент, който е трябвало да бъде отговорът на Amazon (собственици на Twitch) на магазина на Valve и др. информация. Още повече, че изглежда това е само част от откраднатото от Twitch посредством GitHub сървър, принадлежащ на Justin.tv или старото име на компанията. Информацията беше валидирана от няколко медии, които са се запознали с архива, но от Twitch нямаше официално изявление по случая. Такова все пак дойде от официалния профил на платформата в Twitter.

„Може да потвърдим за осъществен пробив. Екипите ни работят спешно по изясняване на мащаба на това“, написаха от Twitch снощи. В отделна публикация в блога на компанията по отношение на атаката, от компанията смятат, че потребителски данни не са били достигани.

„Научихме, че известно количество информация е било изложено в открит вид в Интернет поради грешка в конфигурацията на сървъра, която впоследствие е била достигната от враждебна трета страна. Поради това, че разследването на инцидента продължава и в момента, ние все още разучаваме в подробности мащаба на атаката. Разбираме, че ситуацията поражда притеснения и бихме желали да разсеем някои от тях, докато разследването продължава. Към този момент ние не разполагаме с индикации, че са били изложени данни за вписване в сайта. Продължаваме да разследваме. В допълнение бихме искали да заявим, че пълните кредитни номера не се пазят от Twitch, така че те не са били изложени на риск“, пишат от сайта.

Що се отнася до самата атака, от посланието на хакера или хакерите, публикували „магнитния“ линк във 4chan, то става ясно, че техните действия са по-скоро хактивистки, а не става дума за киберпрестъпници. Те критикуват платформата за негативната среда, в която се е превърнала и аргументират действията си с нуждата от алтернатива в света на гейм стрийминга. SecurityWeek предава, че скоро след разпространението на новината за изтичането на данни от сайта, търсенията в Google на „как да изтрием Twitch“ са се увеличили осемкратно в сравнение с обичайното.

„С един толкова притеснителен информационен пробив от платформа, която е толкова разпространена и глобална, както Twitch е естествено потребителите да искат да защитят себе си и своите данни, колкото се може по-бързо“, коментират от N.Rich, които са източник на информацията за Google търсенията.

Изданието припомня за протест на много потребители на сайта срещу липсата на ефективни действия от страна на Twitch по отношение на зачестилите инциденти на вербално насилие, като например зачестилите напоследък случаи на групов тролинг или „хейт рейдове“ към жени-стриймъри, такива с различен цвят на кожата и различна сексуална ориентация.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари