fbpx
13.5 C
София

В Европа няма да има масово разпознаване на лицата и система за социален рейтинг

Оригиналът е на Santosh Janardhan

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Евродепутатите с голямо мнозинство на гласовете приеха резолюция относно необходимостта от въвеждане в Европейския съюз на пълна и трайна забрана на машинното разпознаване на лица в обществени места, понеже системите от подобен род нарушават неприкосновеността на личния живот и човешкото достойнство. Резолюцията налага и забрана за въвеждането на каквито и да било системи за социален рейтинг, за прогнозиране на престъпленията, както и за използване на алгоритми с елементи на изкуствен интелект в съдебната сфера.

Европейският парламент също така призова в най-близко бъдеще да бъде забранено използването на частни бази данни за разпознаване на човешките лица, каквато е например ИИ системата на американския стартъп Clearview, която вече се използва от полицията на различните европейски страни. Евродепутатите заявиха, че обявяват извън закона всички компютърни системи за прогнозиране на правонарушенията, базирани на поведенчески данни.

Още през месец април тази година Еврокомисията представи законопроект за въвеждане на регулации по отношение използването на технологиите с елементи на изкуствен интелект с висока степен на риск. Този закон включва забрана за извършването на каквито и да било социални оценки и по принцип на забрана за използване на отдалечено биометрично наблюдение в обществени места. Но тогава Европейският съвет по защита на данните и Европейският надзорен орган по защита на данните, както и редица евродепутати счетоха този закон за недовършен.

В резолюцията, приета сега с голямо мнозинство от Европарламента се казва:

„Категорично трябва да бъде забранено създаването на каквито и да било системи за социален рейтинг, които се опитват да преценят надеждността на гражданите на базата на тяхното поведение или на тяхната личност“.

 

Резолюцията също така има за цел да се бори с алгоритмичните пристрастия и призовава за задължителен строг надзор на ИИ алгоритмите от страна на оператор човек. По този начин ще се предотврати ИИ дискриминацията, особено при работата на правоохранителните органи и на граничните пунктове.

От резолюцията следва, че за осигуряване спазването на основните човешки права, алгоритмите които използват системи за идентификация на базата на изкуствен интелект, които често пъти невярно идентифицират етническите малцинства, хората с тъмна кожа, възрастните и жените. Тези алгоритми трябва да бъдат прозрачни и много добре документирани, за да може да се проследи по какъв начин е взето съответното решение.

Резолюцията на Европейския парламент призовава към забрана на ИИ помощници при вземането на съдебни решения. Опитите за внедряване на подобни алгоритми в правосъдието (преди всичко в предсрочното освобождаване на осъдените) показаха многобройни случаи за дискриминация на малцинствата от страна на изкуствения интелект.

И още, Европарламентът призова държавните органи на Европейския съюз навсякъде където е възможно да използват софтуер с отворен сорс код.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини