fbpx
3.3 C
София

Valorant: дата на излизане, трейлър, геймплей и всичко, което знаем досега

Най-четени

Новият състезателен FPS шутър на Riot Games смесва магията на Overwatch с прецизната престрелка на Counter-Strike.

Valorant, новият безплатен състезателен FPS на Riot Games иска да е пряк конкурент на Counter-Strike: Global Offensive. Първоначално беше обявена като „Project A” по време на стрийма на Riot за десетата им годишнина. Valorant смесва „магиите“ на героите от Overwatch с бруталният 5-на-5 екшън, който награждава бързите рефлекси и прецизността. Riot казва, че е вложила много работа, за да се подсигури, че лаг и хлабав hit detection няма да са ви пречка.

Тези смели технически обещания са основният начин, по който Riot иска да разграничи Valorant от преките ѝ съперници, които включват Overwatch, CS:GO и Rainbow Six Siege. Дори и да има най-добрия неткод на света, той няма да значи нищо, ако комбинацията от динамични сблъсъци и способности на героите не е достатъчно отличима от останалите.

За да ви помогнем да наваксате, сме събрали цялата налична информация за всичко свързано с Valorant – от очакваната дата на излизане до оръжията, които ще използвате. Тук е всичко, което знаем досега за Valorant, новият FPS на Riot Games.

На коя дата ще излезе Valorant?

Riot не е потвърдила официална дата, но планира да я пусне през лятото на 2020. Точната дата на излизане ще зависи от обратната връзка, която ще получат през бетата на Valorant.

Затворената бета на Valorant е тук

Затворената бета на Valorant е започнала в САЩ, Канада, Европа, Русия и Турция. За разлика от повечето бети, които разпращат имейли с покани на случаен принцип, трябва да получите произволен бета ключ като гледате квалифицирани Twitch стриймъри. Ето как да се регистрирате:

Изгледайте пълен мач на Valorant тук

Гледайте трейлъра на Valorant тук

Та, какво точно е Valorant?

Valorant е тактически 5v5 базиран на герои шутър, който се развива във футуристична версия на Земята. Ще има около 10 героя, с които ще можете да играете при пускането, като след време ще добавят и други. Всички герои имат 4 уникални магии, две от които трябва да си купите с парите изкарани от рундовете, като в същото време си купувате оръжия и броня.

След като сте си избрали герой, сте задължени да играете с него до края на мача, който продължава 24 рунда и преминава в sudden death режим при равенство. Засега има само един игрови режим: Bomb defusal (обезвреждане на бомба). Точно като при Counter-Strike, единият отбор трябва да заложи бомба на определено място, докато другият отбор го защитава.

Въпреки че способностите/магиите са вдъхновени от Overwatch, при Valorant има някои ключови разлики, които я приближават повече до Counter-Strike. Например, „ultimate” способността на героя ви има изключително дълго време за презареждане, което може да продължи няколко рунда. Така че няма да можете непрекъснато да пускате стрели през стените, да хвърляте мини или да правите засади от отровни облаци.

Също така, героите не са ограничени от един тип оръжие. В началото на всеки рунд можете да избирате от набор различни оръжия, допълнени от вторични способности, които имат ограничен брой заряди. Но битките във Valorant зависят повече от точния ви мерник, отколкото от мощни способности.

Като споменахме оръжия, във Valorant те ще са също толкова смъртоносни, колкото и в CS:GO и Siege. Изстрелите в главата почти винаги ще убиват на място, докато повечето карабини ще убиват противниците с 3-4 изстрела в торса. Очаквайте престрелките във Valorant да са бързи.

Кои са героите във Valorant?

Въпреки, че изборът ще се разшири в бъдещето, Riot каза, че се стреми да има поне 10 готови героя за пускането на Valorant. Въпреки че не сме виждали всичките 10, ето бърз преглед на тези, за които знаем.

 • Sova – стреля с магически стрели, които пробиват стени, могат да пътуват през половината карта и да нанасят големи щети.
 • Phoenix – може да хвърля заслепяващи гранати зад ъгли.
 • Cypher – защитен герой, който може да хвърля мини и да закача камери за стените, които гледат за нападения по фланковете.
 • Jett – може да скача високо във въздуха и да хвърля ножове за бързи, изненадващи убийства.
 • Viper – може да отприщва отровни облаци, които заслепяват враговете или ги примамва в смъртоносна засада.
 • Brimstone – разпорежда бомбардировки от въздуха, които помагат на съотборници или унищожават противници.
 • Sage – медикът на Valorant, който може да лекува и съживява съотборници
 • Omen – хитър бандит, който може да се промъква зад вражеските линии или временно да ги заслепява.
 • Breach – сеизмична сила, която дезориентира враговете и игнорира ограниченията на стените.

Вижте някои от агентите в действие

Phoenix

Phoenix е за най-смелите. Екипировката му е предназначена за агресивно влизане на сайта. Той може да хвърля флаш гранати зад ъгли, да блокира участъци с огнени бомби и да блокира зрителното поле на противника с висока огнена стена.

Sage

Sage е support в пълния смисъл на думата. Тя също така е единственият медик в играта, тъй като има способноста да вдигне себе си или някой съотборник до 100 кръв. Също така може да вдига ледена стена, която блокира зрението и движението на противниците, както и да пусне забавящо ледено поле, за да предпази фланковете. Най-мощната ѝ способност е улта ѝ, който може напълно да съживи съотборник.

Jett

Jett е майстор на движението. Нейните задвижвани от вятъра способности ѝ позволяват да се покатери на по-високи позиции и да скача настрани, за да се гмурне набързо зад някой ъгъл. Също така може да хвърли и три димни гранати, които може да контролира във въздуха.

Sova

Sova е специалист по разузнаването. Коронният му номер е Recon Dart – стрела, която може да маркира врагове, които са в полезрението ѝ. Заедно с дистанционно-управляваният му дрон сова, той е перфектен за получаване на информация в началото на рунда и да действа според нея.

Viper

Viper има подобни възможности за пушеци и стени като други агенти, но с добавеният бонус на „упадъчен“ ефект, който продължително нанася щети на тези, които минават през пагубното им поле на действие. За да се балансира това, тя може да използва способностите си само докато има гориво, което трябва да се презарежда с времето.

А какви ще са оръжията във Valorant?

Подобно на Counter-Strike, оръжията във Valorant се закупуват в началото на всеки рунд, което означава, че никой герой не е ограничен в използването на един тип оръжие. След като си поиграете с арсенала на Valorant за няколко часа ви става ясно, че повечето ѝ оръжия имат директен аналог в Counter-Strike. Ако сте запознати с AWP  и калашници, ще се чувствате като у дома си.

 • Странични оръжия – Classic (базов пистолет), Shorty (ловджийска пушка със скъсена цев), Frenzy (автоматичен пистолет), Ghost (заглушен пистолет), Sheriff (револвер)
 • SMG – Stinger (висока скорострелност), MP4 (заглушено SMG)
 • Ловджийски пушки – Bucky (помпа), Judge (автоматична)
 • Карабини – Bulldog (burst), Guardian (DMR), Phantom (заглушена карабина), Vandal (AK-47)
 • Снайпери – Marshal (Scout), Operator (AWP)
 • Картечници – Ares (LMG), Odin (HMG)
 • Меле – Тактически нож

Как ще работят микротранзакциите във Valorant?

Riot не е казвала с подробности каква ще е free-to-play прогресията и как ще работят микротранзакциите, но засега имаме основна информация. Всеки герой ще може да се отключва чрез играене, което загатва, че играчите няма веднага да имат достъп до пълния набор герои (подобно на други безплатни шутъри като Apex Legends).

Микротранзакциите ще са налични, но играчите няма да могат да се надяват на някакво състезателно предимство. Въпреки че пълният набор на магазина не е потвърден, играчите могат да очакват да персонализират героя си чрез игрови карти, спрейове (логота или символи, които могат да се нанасят по картата) и „gunbuddy“, което е сладурски малък орнамент, който виси от пушката ви.

Как ще се справи Valorant с хакерите и лага?

Riot е показала, че инвестира много време и енергия в решаването на някои от най-големите проблеми, с които се сблъскват онлайн шутърите: хакери и лаг. От страна на хакери, Riot е разработила нова anticheat система на kernel ниво, която би трябвало да направи повечето начини за хакване невъзможни. По този начин Valorant става изключително устойчив откъм aimhack-ове. Това което е интересно, обаче, е че екипът на разработчиците е създал всеки един елемент, като e вземал предвид начините за експлоатация.

Един пример за това е, че мерникът не си променя цвета, когато минава върху враг, защото хакерите могат лесно да напишат код, който да проверява тези пиксели и да стреля автоматично, когато те променят цвета си.

Riot използва и сървърна технология разработена за League of Legends с цел да предостави изцяло лишено от лаг изживяване. Специализирани сървъри за всеки регион ще работят на 128 tickrate, който би трябвало да доведе до по-динамична балистика и движение на героите. За сравнение, мачовете на CS:GO използват 64 tick сървъри, докато тези на Apex Legends използват 20.

Valorant също така ще използва Riot Direct, глобална мрежова инфраструктура, която Riot е изградила за League of Legends, за да гарантира, че играчите винаги ще получават най-бързата и най-стабилната връзка за онлайн сървърите. Ако досега не сте чували за Riot Direct, това видео обяснява как работи, но накратко: дори и с най-бързия интернет и сървъри, лагът пак може да се появи заради начина, по който интернет доставчиците прекарват трафика през мрежите си.

През 2014, Riot започна да си партнира с различни доставчици на интернет по света, за да добави физически рутери в информационните им центрове, които да осигурят по-нисък и стабилен ping на играчите на League of Legends в САЩ и Европа. Valorant ще използва същата инфраструктура и с Riot Direct, Riot прогнозира, че 70 процента от играчите ще се свързват с местни Valorant сървъри с ping по-нисък от 35 ms.

Системни изисквания на Valorant

Минимални (30 fps)

 • ОС: Windows 7/8/10 (64-битов)
 • RAM: 4GB
 • CPU: Intel i3-370M
 • GPU: Intel HD 3000 (1GB VRAM)

Препоръчителни (60 fps)

 • ОС: Windows 7/8/10 (64-битов)
 • RAM: 4GB
 • CPU: Intel i3-4150
 • GPU: Geforce GT 730 (1GB VRAM)

Висок дял (144+ fps)

 • ОС: Windows 7/8/10 (64-битов)
 • RAM: 4GB
 • CPU: Intel Core i5-4460 3.2 GHz
 • GPU: Nvidia GTX 1050 Ti (1GB VRAM)

Тези изисквания не са никак високи за повечето PC геймъри. Дори и да не сте надграждали системата си от години, Valorant вероятно ще върви леко. Анимационният стил на Valorant и плоското осветление са много по-лесни за разбиране, когато се вземе предвид широката ѝ съвместимост.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини