Виртуалната реалност в качеството си на млада технология има множество проблеми за решаване. Един от най-големите, без никакво съмнение е наличието на множество закрити платформи. Именно фрагментираната екосистема на виртуалните системи е пречка пред разпространението на технологията и продажбите на заглавията. Разбира се, може би и някои от компаниите, като Oculus, също не помагат.

Достатъчно вече на брой заглаия, които са предназначени само за една платформа. Ако сте геймър, който иска да пробвате три VR преивявания, може да се стигне до абсурдната ситуация да трябва да се сдобиете с устройства от три различни компании. Това обаче може скоро да се промени с анонсиран наскоро стандарт, който да предложи един обединяващ програмен интерфейс, който да помогне на разработчиците да доставят своето заглавие към всички VR платформи едновременно. Това ще стане възможно, ако усилията на Khronos Group, консорциум от компании, поддържащи открити инициативи, като OpenGL и OpenCL, успеят, предава Gamasutra. В подкрепа на стандарта са се обединили компании, като Nvidia, AMD, Epic Games, Google, Oculus и Valve.

„Броят на системи за виртуална реалност се разраства бързо. Повечето от тях се нуждаят от наличието на поддръжка на отделни апликационно-програмни интерфейси от страна на разработчиците, което е причина за огромна фрагментация, пречеща на избора на потребителя. Един стандартен интерфейс, който да позволи на приложенията да достигнат голям спектър от VR ще се превърне във важна стъпка, която да спре тази тенденция“, споделя в интервю за медията Гейб Нюъл от Valve.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари