Какво ново предлага обновената платежна услуга Google Pay

8
2680

На 18 ноември в Google в реално време разказа какви са неговите планове относно развитието на платежната услуга Pay. Интернет гигантът реши да рестартира своята фирменя услуга за бързо разплащане на стоки и услуги, и да я превърне в по-универсален финансов продукт. Едновременно с това бе представена и новата версия на приложението Google Pay за Android и iOS, което сега се базира на фреймуърка Flutter. Към днешен ден новото приложение със съответните услуги са валидни само на територията на САЩ, а глобалната версия се очаква да излезе към края на тази година.

С преминаването към Flutter е извършен редизайн на приложението Google Pay, като това е добре познатият Material Design. Сменен е логотипът и са добавени редица нови функционални възможности.

В новия Google Pay корпорацията се е опитала да обедини множеството собствени разработки в едно общо универсално финансово предложение, което директно се конкурира с многобройните популярни приложения и услуги, включително Apple Pay, Samsung Pay, PayPal, Venmo, Square Cash, Simplifi, Truebill, Shop, както и с онлайн банките. Нещо подобно се опитва да направи и Samsung във Великобритания със своя проект Samsung Pay Card.

Новата версия на приложението Google Pay има три основни раздела: Pay, Explore и Insights. Нека се спрем по-подробно.

Pay

Централният и основен раздел на Google Pay обединява няколко съществуващи услуги на услугата – бързи разплащания, включително безконтактно разплащане с използването на NFC модулите на смартфоните и P2P преводи. Структурата е изградена по такъв начин, че при необходимост потребителят може да получи повече подробности в сравнение с предишната версия. Така например, Google е променил P2P преводите и разплащанията в нещо като месинджър. Грубо казано, по този начин интернет гигантът реализира една своя предишна идея за вграждане на чат в Google Pay – в отделен програмен прозорец може да се види историята на преводите и да се изпрати заявка за осъществяване на превод на финансови средства към един или друг контакт.

Освен лични чатове, поддържат се и групови чатове. По този начин става възможно например да се раздели сметката между няколко души при посещаване на ресторант. Тази възможност отдавна я има в Monobank и се нарича split bill, но Google отива по-далеч – директно в чата могат да се видят разплащанията и при необходимост да се напомни със заявка за превод, че трябва да се плати.

Разбира се, вижда се историята на покупките и може да се получава информация за акциите на различните компании.

Explore

Тук името говори каква е функционалността – показват се потенциално интересните предложения.

По подразбиране се показва информация за акции и различните предложения от компаниите, но потребителите могат да разрешат на алгоритмите на Google да проследяват техните покупки, за да получават по-релевантни предложения. Както обикновено, интернет-гигантът обещава, че няма да споделя тези данни с външни ритейлъри. Google дори предлага специален пробен тримесечен период с чести напомняния за това, че се събират анонимни данни, като изглежда по този начин се прави опит да се спечели доверието на потребителите.

Важен момент е, че потребителят може да се възползва от предложенията на един или друг търговец за кешбек – малък процент от сумата на извършените покупки се връща по сметката в Google Pay, а не към свързаната с акаунта банкова сметка.

В този раздел е добавен QR и баркод скенер. С негова помощ е възможно да се сканира продукта и да се сравни неговата цена с тази в другите магазини. И още, с помощта на лични баркодове в Google Pay може да осъществяват парични преводи без да се налага обмена на контактни данни.

Insights

Най-десният раздел на новото приложение Google Pay обединява на едно място по-голямата част от финансовата информация. Тук са съчетани търсенето и способността на Google да обработва данните с помощта на алгоритми с елементи на изкуствен интелект. След добавянето на банкови карти в този раздел, веднага започват да се показват данните за разходите, спестяванията и предстоящите разплащания на базата на вече извършените транзакции. Услугата работи с всякакви карти – чекови, спестовни, дебитни и кредитни.

Системата може да прочита данните и от снимки, от чекове и талони, но потребителят трябва предварително да разреши тази функция. Google подчертава че търсенето в това приложение много прилича на човешкото – тоест, системата разбира естествените запитвания, като е възможно обединяването на запитванията в една обща структура, с която да се намали областта на търсената информация.

Добавен е и аналог на предишната история, но сега е добавена кратка извадка с финансова информация – например, за най-големите транзакции или за общата сума, която потребителят е превел на своите приятели за миналия месец и т.н.

Plex

Въпреки очакванията, засега физическата разплащателна карта с бранда на Google все още не е излязла. Но вместо тази карта интернет гигантът ще стартира банковата услуга Plex, която по-късно ще стане част от Google Pay.

Да подчертаем, че самият Google няма да предоставя банкови услуги, а ще даде възможност на някои банки да използват Google Pay в качеството на свое приложение за онлайн банкиране. Към днешен ден интернет гигантът работи съвместно с 11 банки и кредитни институции. Тоест, чрез Google Pay е възможно да се разкрие сметка в една или друга банка.

Още веднъж да кажем, че новата версия на Google Pay засега се предлага само в САЩ, но глобалният старт предстои съвсем скоро.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари