Десет дни преди крайния срок на 17 юни: 12 стартъпа вече кандидатстваха в Elevator Lab Challenge България – част от най-големия финтех акселератор в ЦИЕ

0
81
  • Експертно жури ще обяви 5-те финалиста в българското предизвикателство на Elevator Lab на 26 юни
  • Победителят ще бъде награден на специална церемония на 2 юли в София
  • Най-добрият български проект се класира директно за полуфинала на глобалната надпревара и ще се конкурира с идеи на стартъпи от цял свят
  • Иновацията на българска стартираща компания може да стане достъпна за над 16.6 млн. клиенти на Групата Райфайзен

12 стартъпа вече се включиха в регионалното предизвикателство на Elevator Lab Challenge България. То е част от най-големия финтех акселератор в региона на Централна и Източна Европа, създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл.

Други 15 компании са в процес на кандидатстване. Платформата за кандидатстване е отворена до 17 юни на www.elevator-lab.com/bg. През миналата година в глобалната програма на банковата група Райфайзен участваха 8 български компании. Нарастващият интерес към Elevator Lab е свързан както с ползите от участието в акселераторската програма, така и с новия формат на проекта, който предоставя по-голям шанс на местните стартъпи да достигнат до финалната фаза.

Петте финалиста в българската надпревара ще бъдат обявени на 26 юни. Победителят ще бъде избран на 2 юли. Освен парична награда в размер на 5 хиляди евро, той ще получи право за участие директно за полуфинала на глобалната програма. Там ще се конкурира с идеи на стартъпи от цял свят. Ако се нареди сред отличените в Elevator Lab 2018, иновацията на българска стартираща компания може да стане достъпна за над 16.6 млн. клиенти на Групата Райфайзен.

„С първото издание на финтех акселератора Elevator Lab доказахме и на практика, че успешното партньорство между банка и стартиращи компании е възможно. Райфайзен Банк Интернешънъл вече работи активно по въвеждането на иновациите от проектите, които станаха победители през 2017 г.“, разкрива Оливер Рьогл, председател на УС на Райфайзенбанк. „Ние вярваме в успешното сътрудничество с финтех иноваторите, защото по отделно – както ние, така и самите финтех компании, не можем да се справим със съвременните предизвикателства“, допълва той.

Според съоснователят на СофтУни и член на експертното жури на Elevator Lab България Светлин Наков, големите компании могат да дадат на стартиращите солиден финансов гръб. А освен това и маркетингова подкрепа, мениджърски опит. Могат да им отворят нови пазари, както и да им осигурят сериозни контакти с ключови клиенти, инвеститори и партньори.

„Програмата на Райфайзенбанк Elevator Lab може да е ракетата-носител за всяка една млада компания. Стига тя предлага решения, насочени към финансовия сектор“. Това са думите на изпълнителният директор на Майкрософт Балкани Калин Димчев. Той също е член на журито на българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab.

Сред външните за банката експерти, които ще разглеждат иновативните идеи на българските стартъпи са още:

  • Атанас Райков, директор бизнес развитие на Viber за ЦИЕ и страните от ОНД
  • Тодор Брешков, съосновател на Launchub Ventures.

Във всеки един проект менторите ще търсят иновативно решение, практичност, фокус върху конкретно решение, акцент върху оптимизация на процесите и подобряване на потребителското преживяване.

Финтех акселераторът Elevator Lab е създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл.  Целта му е да идентифицира най-добрите стартъп компании в областта на финансите. Идеята е с тях да се изгради дългосрочно сътрудничество. Наскоро Райфайзен Банк Интернешънъл обяви и създаването на Elevator Ventures – дружество с инвестиционен капитал от 25 милиона евро,

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари