fbpx
3.2 C
София

Майкрософт изгражда и дарява две лаборатории на университети

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Днес бе подписано официално споразумение между компанията и двата университета за изграждането на две компютърни зали с общо 26 сървърни станции. Те ще са готови да посрещнат студентите в началото на учебната година. Компютърното оборудване е специално конфигурирано за провеждане на учебни занятия по виртуализационната технология на Майкрософт – Hyper-V, изграждане на динамични центрове за съхранение на данни и управление на виртуализирани среди. Според подписаното споразумение, в рамките на 5 години ще бъдат обучени около 600 студенти.

От страна на Майкрософт България, документът бе подписан от изпълнителния директор Георги Ранделов. На събитието присъстваха представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Техническия университет – София и медии.

„Залата е оборудвана със специализирана техника и софтуер за обучение по виртуализация и технологии в облака (cloud computing). Всеки студент ще има достъп до сървъри за обучение. На тях ще могат да стартират над 10 виртуални машини, с които да симулират сложни мрежи и конфигурации“, каза заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. дикн Желю Владимиров. „Благодарение на това дарение, Университетът ще продължи да заема важно място за високо технологично обучение на младите хора по най-актуалните за момента технологии, а студентите от Университета ще продължат да бъдат сред най-търсените млади специалисти в ИТ бизнеса“, допълни той.

Според проф. д-р инж. О. Наков, декан на Факултета по компютърни системи и управление в Техническия универстиет – София, използването на най-новите технологии ще даде на студентите увереност и конкурентно предимство на пазара на труда. Той подчерта, че: „Изграждането на тази лаборатория е образец на успешното сътрудничество между университета и бизнеса. Технически Университет – София е ковачница на кадри с технологии на Майкрософт, като в него всяка година се обучават студентите на основните умения, необходими за технологичните специалисти. В новоизградената зала ще имат възможността да се обучават всички студенти от първи и втори курс в университета и да изградят своите представи за технологиите.“

Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България, подчерта, че изграждането на компютърните зали е част от дългосрочния ангажимент на компанията към българското образование. „Вярваме, че ако бизнесът иска да има подготвени кадри, то трябва да е готов да инвестира в образованието им. Нашата цел, изграждайки двете зали, е да осигурим достъп на студентите до най-новите технологии и да им дадем възможност да се учат и да експериментират с тях“, каза той.

През изминалата учебна година, чрез специализираните програми на Майкрософт за получаване на безплатен софтуер за студенти, бяха разпространени повече от 16 000 копия на софтуерни продукти на компанията.

За същия период, Майкрософт България проведе събития в 11 университета в цялата страна. Бяха представени последните технологии на компанията като облачни решения, Windows Phone 7, Internet Explorer 9 и др. Над 4 000 студенти присъстваха на проведените лекции и над 500 от тях имаха възможността да се забавляват с Kinect.

Повече от 200 студенти бяха обучени по специализирани програми, фокусирани върху технологии на Майкрософт в основните принципи при разработката на софтуер за десктоп и уеб среда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини