fbpx
21.3 C
София

Samsung България обяви победителите от първото издание на конкурса по програмата Solve for Tomorrow

Инициативата е част от глобалната политиката за корпоративна социална отговорност на Samsung

Най-четени

На специална церемония Samsung България обяви победителите в рамките на пилотното издание на конкурса Solve for Tomorrow – програма, част от политиката за корпоративна социална отговорност на компанията. С насоченост към учители и ученици от цялата страна, конкурсът насърчава развитие на  STEM умения, дизайн мислене, работа с добавена реалност, които могат да намерят приложение за решаването на казуси или проблеми, включително на местно ниво. Сред наградените отбори са проекти в трите категории на конкурса  околната среда и климат, безопасност и здраве и социално равенство. Следващото издание на конкурса предстои да бъде обявено през април тази година.

За първото издание на конкурса Solve for Tomorrow

През 2022 г. над 80 идеи от общо 22 града бяха изпратени в рамките на първото издание на конкурса. Над 200 ученици и повече от 60 учители се включиха в инициативата. Всеки екип представи оригинални решения за подобряване живота на хората и общностите около тях, чрез прилагането на умения, свързани с наука, технологии, инженерство и математика (STEM) и дизайн мислене.

След внимателен и задълбочен подбор, журито на конкурса селектира общо 9 отбора, които да продължат в следващия етап на програмата. Предизвикателството бе отправено към ученици от 10, 11 и 12 клас, а полуфиналистите бяха подбрани от 7 области на страната – Видин, Русе, Варна, София, Хасково, както и един съвместен екип от Шумен и Бургас.

За финалистите

 Категория „Околна среда и климат“

Първото място при финалистите в категория „Околна среда и климат“ бе спечелено от VTOL-AIR POLLUTION DETECTOR от МГ “Д-р Петър Берон“ – Варна. Екипът от морската столица на България даде идея за летателен апарат, който измерва праховото замърсяване, изследва и записва метеорологични данни, чрез което показва измененията в параметрите над дадена географска област, за да да се проследят последиците от определени действия върху околната среда.

Второ място в категорията получи проекта PGD Save Water от ПГДС, Хасково с предложение за надграждане на ВиК инсталациите с допълнителен резервоар, който да позволява повторна употреба на използваната вода.

Екипът на СУ “Петко Рачов Славейков” от Видин грабна третото място в същата категория с идеята си за иновативен контейнер за саморазпределяне на битови отпадъци, който разпознава различните отпадъци чрез специален сензор.

Категория „Безопасност и здравеопазване“

В категория „Безопасност и здравеопазване“ призът за първо място отиде при математиците от Русе с проекта Spot Walk от МГ “Баба Тонка”. Тяхната идея е за приложение, което да стимулира хората да бъдат активни, като снимат забележителностите в града, научават интересни факти за историята на сградите. Отличниците получават и специално създадена парична единица, която може да бъде разменена за реални награди.

Вторият приз отиде при проекта на Варненската търговска гимназия “Георги Стойков Раковски” – Фитонциди в кутия за хляб или устройство, което генерира растения с фитонцидни свойства с цел удължаване на срока на съхранение на различни продукти.

 Категорията “Социално равенство“

Първа награда в категорията “Социално равенство“ бе присъдена на съвместния проект „Цветен свят“ на СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ от Бургас, които заедно предложиха серия от компактни и удобни устройства в помощ на хората със зрителни затруднения. По този начин, хората с увредено зрение могат да разчитат цветове, да възпроизвежда значението на букви или да засичат потенциални заплахи.

Второто място в третата последна категория спечели проекта RELiWORK на Английската езикова гимназия “Гео Милев“ в Русе. Русенският екип предложи иновативна платформа, с помощта на която непълнолетни младежи могат да намират работа безопасно и при стриктно съблюдаване на законовите изисквания.

Проектът за „Достъп до работа на хора с увреждания“ на екипа от 30. СУ “Братя Миладинови” от София зае трето място със своята иновативна платформа, с помощта на която хора с увреждания могат да потърсят работа и получат подкрепа при реализацията си на пазара на труда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Logitech MX Anywhere 3S – тих и функционален мъник

Преди няколко дни Logitech представи официално своята нова мишка MX Anywhere 3S. Ако следите Kaldata редовно, то със сигурност знаете, че периферията на този...

Подобни новини