Ревю на безжичния рутер ASUS RT-N15U

1
885

Както може би си спомняте, преди време разгледахме нискобюджетния безжичен маршрутизатор ASUS RT-N14U, който въпреки принадлежността си към ниско-ценовия пазарен сегмент, той може да предложи функционалност, която да отговори на изискванията на домашните потребители. В това ревю ще разгледаме наследникът на този модел, в лицето на рутера от среден клас ASUS RT-N15U, който е оборудван с USB-конектор, четири Gigabit Ethernet-порта и модулът Wi-Fi 802.11 b/g/n с максимална скорост за обмен на данните 300 Mbit/s в единствения диапазон 2.4 GHz.

Комплект
Маршрутизаторът ASUS RT-N15U е опакована в голяма картонена черна кутия, от оформлението на която традиционно е възможно да научим всички основни характеристики на този модел. В комплектът на устройството влиза AC адаптер, малък Ethernet-кабел, пластмасова стойка, компакт диск с ръководство за потребителя в електронен вариант и набор от съпътстващи документи.

Имайте предвид, че рутерът е предназначен за монтиране на стената или във вертикално положение посредством специалната стойка с четири гумени крачета. Последната стои много здраво върху корпуса на рутера и премахването й трябва да става много внимателно, тъй като има вероятност от повреда на корпуса, така че най-добрия вариант е първо да инсталирате рутера, а след това да монтирате стойката.

Корпус и конектори
Подобно на повечето актуални маршрутизатори на този производител, моделът ASUS RT-N15U е декориран в стила “Black Diamond“. Черният пластмасов корпус на устройството се отличава с красивите си нарязани линии с лъскав преден панел и диагонална текстура, а X-образните прозрачни индикатори за активността допълват красивия дизайн на устройството. Светодиодите са общо пет и светят в синьо, което доста добре се вписва в черния интериор на корпуса, а самите те сигнализират за следните режими: “захранване“, “Wi-Fi“, “интернет“, “LAN“, “USB“.

 

Заостреният преден ръб на рутера е без функционални елементи, а решетките в лявата и дясна  част на шасито отговарят за естествената вентилация на компонентите. В долната част на пластмасовия корпус с матово покритие можете да намерите цялата необходима служебна информация, в това число и стандартните настройки за сигурност, MAC-адрес и PIN-код за достъп до рутера. Също така тук е разположен и отвора за възстановяване на фабричните настройки.

Всички достъпни конектори и елементи за контрол са изнесени на задната страна на рутера. Ако приемем, че гледаме устройството в нормалното му положение, то в най-лявата част е разположен бутона за включването на марщрутизатора, до който се намира и конектора за подаването на захранване, а след това се наблюдава една цяла редица от пет Gigabit Ethernet-порта (един WAN и четири LAN), в края на която виждаме миниатюрния WPS бутон и конектора USB 2.0.

 

 


Имайте предвид, че за разлика от по-висококласните модели, ASUS RT-N15U не е оборудван с индикатори за активността на всеки от Ethernet-портовете. Ако не използвате WPS режима, то с помощта на уеб-интерфейса, съответния бутон може да присвои функцията за бързо изключване на Wi-Fi модула.

Функционалност
В съответствие с настоящата ситуация в сегмента на маршрутизаторите, моделът ASUS RT-N15U принадлежи към устройствата от среден клас с приятните допълнения във вид на Ethernet-портове и USB-конектор. Също така, както стана ясно и по-рано, тук се поддържа само безжичния стандарт Wi-Fi 802.11 b/g/n в единствения диапазон 2,4 GHz. Максималната скорост за трансфер на данните е 300 Mbit/s чрез двете вградени антени в режима MIMO 2T2R.

От хардуерна гледна точка, рутерът е базиран на процесора Broadcom BCM47186 (според други източници Broadcom BCM5357) с работна честота от 500 MHz, 8 MB флаш-памет и ​​64 MB оперативна памет. За ​​организирането на гигабитова жична мрежа се използва комутатора Broadcom BCM53125. Имайте предвид, че в допълнение към стандартния режим на безжичен рутер, устройството може да се използва и в режим на повторител, като и като точка за достъп.

USB 2.0 конекторът е предназначен за организацията на персонално облачно хранилище AiDisk и мрежов FTP-диск, както и за свързване на мрежов принтер и резервен 3G-модем. Въпреки това, за разлика от по-достъпния модел ASUS RT-N14U, поддръжката на инструментите Download Master и Media Server в текущата версия на фирмения фърмуера не присъства.

Интерфейс
Конфигурирането на рутера ASUS RT-N15U и контрола на неговите текущи параметри се извършва с помощта на интегрирания фирмен “черен“ уеб-базиран интерфейс.

След първоначалните настройки на типа WAN-връзка, вие попадате в главния прозорец “Network Map“, с който можете бързо да оцените състоянието на интернет-връзката, текущото ниво на безопасност, както и броя на активните клиенти и характеристиките на включеното към рутера USB-устройство. Практически всяка от иконите е активна, тоест, като кликнете върху всяка от тях, получавате повече информация по конкретния раздел.

В горната част на интерфейса на ASUS RT-N15U присъства служебния панел, чрез който “в движение“ можете да променяте езика на интерфейса, да рестартирате рутера, изберете необходимия режим (рутер/повторител/точка за достъп), да актуализирате версията на фърмуера и да преименувате безжичната мрежа.

Следващият раздел е “Guest Network“, позволяващ ви да зададете до три мрежи с техните настройки за сигурност, ограничаване на времето за ползване, достъп до ресурсите на локалната мрежа и филтрация по MAC-адрес. Следващият раздел е “Диспечерът на трафика“ с вграден графичен мониторинг, “Родителски контрол“ с гъвкави настройки за временен график, използващ ресурсите на глобалната мрежа за всяко от устройствата и раздела “USB-приложение“ със съответните инструменти.

Допълнителните настройки на рутера ASUS RT-N15U са събрани в отделен център, където можете да намерите: пункта за фина настройка на безжичната и локална връзка до интернет; IPv6 режима; VPN-сървъра и защитната стена, както и служебните пунктове за напредналите потребители: “Административни инструменти“ “Системни логове“ и “Мрежови инструменти“.

Изводи
Рутерът ASUS RT-N15U – това е еднодиапазонен безжичен маршрутизатор със стандарта Wi-Fi 802.11n, чиято максимална скорост за предаване на данните по въздуха може да достигне до 300 Mbit/s, четири Gigabit LAN-порта и многофункционален USB-конектор.

Моделът е предназначен за използване от широк кръг домашни и офис потребители, но предимно това мрежово устройство е идеално решение за тези, които планират да си направят бързо локална Ethernet-мрежа.

Характеристики на рутера ASUS RT-N15U:

 • Тип устройство: безжичен маршрутизатор
 • Стандарт на безжичната мрежа: IEEE 802.11 b/g/n
 • Максимална скорост на връзката (Mbit/s): 300
 • Интерфейси за връзка (LAN-портове):  4×10/100/1000
 • Вход (WAN порт): 10/100/1000
 • Firewall: Да
 • NAT: Да
 • Поддръжка на VPN (виртуална мрежа): passtrough
 • DHCP-сървър: Да
 • Тип на антените (вътрешни/външни): вътрешни
 • Брой на антените: 2
 • Мощност на предавателя (dBM): 18,5
 • Защита на информацията (WEP, WPA/WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA2/RADIUS): Да/Да/Да/Да
 • Уеб-интерфейс: Да
 • Telnet: Не
 • Поддръжка на SNMP: Не
 • Връзка (външни дискове/принтери/3G модем) Да/Да/Не
 • Захранване(PoE/адаптер): Не/Да
 • Вграден FTP-сървър: Да
 • Вграден твърд диск: Не
 • Възможността за външен монтаж: Не
 • Bridge режим: Не
 • Друго: USB-порт
 • Размери (мм): 172 x 145 x 24
 • Тегло (гр): 240
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари