Ревю на рутера D-Link DVA-G3672B

0
107

Вече тествахме няколко безжични рутера и всичките бяха много добри, но днес ще се запознаем с не просто поредния “модем“, а с устройство, разполагащо с набор от гласови функции. Нека разгледаме възможностите му по-подробно.

Външен Вид
Безжичният маршрутизатор ADSL2 + D-Link DVA-G3672B се предлага в черен пластмасов корпус със заоблени ъгли и сива странична рамка. Размерите (без антената) са 219х148х35 мм, а за работата на DVA-G3672B се изисква външно захранване, което е със следните спецификации: 12V и 2А, а на горния капак на устройството се намира името на производителя и вентилационната решетка.

В долната част на рутера също е разположена вентилационна решетка и стикер с кратка информация за устройството. Освен това, на същия долен панел са разположени по ъглите четири гумени крачета и два технологични отвора, даващи възможност за монтажа на устройството върху стената.

Както е характерно за повечето традиционни безжични маршрутизатори, така и тук на лицевата страна на продукта са разположени светлинните индикатори за състоянието на мрежата и жичните портове. Също така с помощта на светлините индикатори, потребителят ще може да научи повече за наличието на свързани USB-устройства и ADSL-сигнал, за свързани аналогови телефони и достъп до глобалната мрежа.

На страничните части в DVA-G3672B няма нищо особено и забележително.

На задния си панел, днешният рутер носи четири-порта Fast Ethernet, един хардуерен бутон за активиране/деактивиране на безжичната мрежа, вдлъбнат бутон Reset за възстановяване на потребителските настройки, конекторът за включването на захранването, порт USB 2.0, както и четири RJ-11 порта за свързване към ADSL и телефонни линии, както и към два аналогови телефона. Тук бихме искали да подчертаем, че отделно DVA-G3672B ви позволява да се свържете към телефонната линия не само за получаване на ADSL-данни, но и за достъп до два аналогови телефона свързани с градската телефонна мрежа.

Хардуерна платформа
Хардуерният “пълнеж“ на DVA-G3672B се състои от текстолитова зелена печатна платка, на която са разположени основните елементи само от едната й страна. Изключение прави само Flash-паметта Spansion S29GL064N90TFI04, обемът на която е 8 MB​​.

Безжичният модул е представляван от чипа Broadcom BCM4318KFBG, а усилвателя от SiGe 2521A60. Схемата, която се използва за Fast Ethernet комутатора е Broadcom BCM5325EKQMG с пет порта.

Задачата по обработката на гласа е възложена на модула Legerity (Zarlink / Microsemi) Le88221DLC, докато Broadcom BCM6358KFBG е произведен по структурата система-върху-чип с поддръжка на ADSL2 +. Също така си струва да споменем и модула оперативна памет Samsung K4H561638H, която е с капацитет 32 MB.

Уеб-интерфейс
За достъп до уеб-интерфейса на рутера, отворете браузъра си и въведете потребителското  име и паролата, преди да влезете, които по подразбиране са  admin/admin.

Външният вид на уеб-базирания интерфейс е типичен за устройствата на този производител. Тук трябва да споменем, че ние няма да обсъждаме подробно всички възможности на DVA-G3672B, но ще се спрем на най-интересните.

Пунктът “Internet Setup“ позволява на администраторите да конфигурират до осем едновременни връзки към провайдера за предаване на данните или получаване на IPTV услуги и за други цели.

Пунктовете “Wireless Basics“ и “Wireless Security“, пункта “Wireless Settings“ и менюто “SETUP“ ви позволяват да управлявате режима на работа на безжичната мрежа. Включването/Изключването на Wi-Fi модула може да се извършва и с помощта на хардуерния превключвател на задната страна на рутера.

За задаването на IP-адреса в LAN интерфейса и задаването на параметрите на DHCP сървъра можете да използвате пункта “Local Network“.

Управлението на параметрите за синхронизация на времето със сървъра в интернет се извършва от секцията “Time and Date“.

Наред с всичко останало, D-Link DVA-G3672B дава възможност за филтриране на входящия и изходящия трафик, както в режим на маршрутизатор, така и при използването му като мост. Съответните настройки са достъпни в пункта “Filtering Options“.

Включването на защитата от DoS-атаки може да се извърши от “Firewall Settings“ и т.н. Всъщност това са по-интересните функции, които може да Ви предложи рутера D-Link DVA-G3672B чрез уеб-базирания си интерфейс за управление.

Тестове
Първият тест, с който традиционно започваме този раздел е установяването на времевото зареждане на устройството, от което имаме предвид времето, което минава от момента на включване на захранването до първия ехо-отговор по ICMP-протокола. D-Link DVA-G3672B се пуска след 31 секунди и ние смятаме, че това е добър резултат.

Следващият тест по традиция е за сигурността на устройството, който ние провеждаме с помощта на мрежовия скенер за безопасност Positive Technologies XSpider 7.7 (Demo build 3100). По време на изпитанията бяха засечени шест отворени порта: TCP-21 (FTP), TCP-22 (SSH), TCP-23 (Telnet), UDP-69 (TFTP), TCP-80 (HTTP) и TCP-631 (ipp). Най-интересните открити данни са представени по-долу.
 Сега ще измерим скоростта за трансфер на данните чрез ADSL-линията, без да се ограничаваме само до използването на най-високоскоростните стандарти. Резултатите можете да видите по-долу:
 Разбира се няма да прескочим и безжичния модул на рутера.
 

Заключение
Съдейки по функционалността на безжичния рутер D-Link DVA-G3672B, той е предназначен за употреба в малките офиси или магазини. Поддръжката на IP-телефония в корпоративна среда може да се окаже прекомерна, въпреки че домашните потребители ще намерят тази възможност за полезна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари