fbpx
8.6 C
София

10 причини, поради които Vista става още по-дразнеща с появата на Windows 7

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Всички знаем, че Windows Vista има много трески за дялане. Най-голямата грешка на Microsoft беше, че пуснаха операционната система много по-рано, отколкото трябваше, и вече в продължение на три години Windows Vista не се харесва на мнозинството от потребителите, като няма изгледи това да се промени. Още повече, когато се появи и Windows 7

Официалната поява на Windows 7 се състоя на 22 октомври, но още преди това потребителите бяха луди по новата операционна система. Тя е по-лека, по-бърза, потребителски настроена и несъмнено по-добра от Windows Vista.

Потребителите, които вече са сменили Windows Vista с Windows 7, веднага са открили колко много неща в старата операционна система са им създавали проблеми. Но за тези, които все още не са го направили, сме подготвили този списък с нещата, които несъмнено ви дразнят в Windows Vista.

Ето го и него:

#1 „Program not responding“

Windows Vista обичаше да „изхвърля от автобуса” програмите, които не отговаряха (Not Responding). Нещо повече, това най-често се случваше с Windows Explorer, който доста пъти е забивал при опит за достъп до мрежово устройство.

Несъмнено, това е дразнело всички потребители. В Windows 7, обаче, тези внезапни забивания са сведени до минимум. Едва ли на човек, който му е писнало от тези забивания, ще се върне отново на Windows Vista.

#2 Сигурни ли сте? НАПЪЛНО ли сте сигурни?

Най-голямата грешка на Microsoft за Windows Vista беше включването на инструмента за контрол на действията на потребителите (User Account Control). Буквално за всяко едно действие се изискваше потвърждение от потребителската страна.

За разлика от Windows Vista, в Windows 7 можете съвсем спокойно да въведете настройки, при които да ви се иска потвърждение само при действия на програми от трето лице, като Tweak7 и други подобни. Нещо повече, може да изключите т. нар. „сигурен” работен плот, при който се дават потвържденията.

#3 Искате да смените резолюцията? Трябва първо да преминете през едно от приключенията на Индиана Джоунс…

При Windows XP беше лесно, десен бутон на работния плот и таба Properties. В Windows Vista, обаче, трябва първо да отворите прозореца Personalize и от там да преминете през редица други прозорци за да стигнете до инструмента за определяне на резолюцията.

За радост, в Windows 7 се стига директно до инструмента. Няма нужда от обяснение, само погледнете картината.

#4 Лентата на активните приложения (Tray) е пълна каша.

Нямах си и на идея колко лошо е била замислена лентата на активните приложения в Windows Vista докато не видях тази в Windows 7.

Всичко е изключително лесно за настройка, може да скривате и показвате икони само с преместването им. Освен това, може да се скриват и системните икони.#5 Windows Explorer – всичко, освен това, което ви трябва.

Explorer-ът в Windows Vista беше хубав….докато не изпробвах този на Windows 7. В старата операционна система липсват опции като “New Folder”, “Open” и “Burn”.

#6 Бяха мрачни времена за теми

Разбира се, вие може и да не сте фенове на темите. Но много потребители обичат да използват теми за операционната система, а това в Windows Vista беше доста ограничено. За сравнение, създаването на собствена тема за Windows 7 изглежда като детска игра.

#7 Цианови рамки? Наистина?

Изглежда, че някой в Microsoft е предположил, че ще бъде великолепна идея рамките на прозорците в Windows Vista да бъдат в цианов цвят. Не бях забелязал това докато не пробвах Windows 7, където с липсата на този цвят плюс излишния странен блясък около прозорците всичко изглежда много по-добре.

#8 Библиотеките са хубаво нещо

Концепцията за потребителски папки е въведена първо в Linux, потребителите на Mac имат от дълго време такава възможност. Windows Vista имаше „нещо” подобно, но то дори не се доближава до библиотеките, които са поставени в Windows 7. Всичко е много добре подредено и още по-лесно за организиране.

#9 По-добър мениджмънт на устройствата в Windows 7

Добавянето и боравенето с устройства в Windows Vista не беше толкова досадно, защото беше по-добро от това при Windows XP. Но след като вече имаш настроена директория с устройства е малко трудно да се върнеш назад. Нещо, което е поправено при Windows 7.

#10 Home Groups

Странно е, че тези групи не са добавени и в Windows Vista. В резултат, ако имате на няколко компютъра с Windows 7 и един с Windows Vista, тези, които са с Windows 7 ще могат да обменят файлове без никакъв проблем чрез домашната група. За съжаление, компютърът с Windows Vistа ще остане изолиран.

Всичко това показва колко по-добре е замислена новата операционна система Windows 7 и колко много неща са пропуснали от редмъндската компания при разработването на Windows Vista. Със сигурност, това е един от редките случаи, когато старата версия на даден продукт да ми се струва толкова дразнеща спрямо новата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини