Пречиствателят LG PuriCare – едно от най-добрите решения за чист въздух у дома

Ревю на LG PuriCare AS60GDWV0

Най-четени

Пробив в областта на суперкондензаторите дава възможност електромобилите да се зареждат за 10 минути

Специалистите от Университетския колеж на Лондон създадоха прототип на суперкондензатор с висока мощност и едновременно с това висока плътност...

Нововъведенията в операционната система Android 11

На 19 февруари Google представи първата компилация на мобилната операционна система за разработчици Android 11. Официалната версия се очаква...

Новата батерия на Tesla ще увеличи пробега на електромобилите до 640 км

Поредното достижение на Tesla навярно ще се справи с всички предубеждения на водачите на автомобили по повод пробега на...

С всяка изминала година въздухът не само в София, но и в цяла България влошава качеството си. Въпреки че по темата има редица дискусии, факт, който не може да се оспори е увеличаването на количеството фини прахови частици. Дали така е било и преди, особено в София, дали не ставаме подвластни на някаква мода? Това същност няма никакво значение, защото това което наистина се е променило е възможността за измерване на стойностите. А тази зима те вече преминават с по няколко пъти приемливите норми и в по-тежките дни столицата ни се изравнява по замърсяване с градове като Пекин, в които има тежка индустрия.

Заедно с поголовното замърсяване, срещу което за сега се вземат твърде малко мерки, в България за поредна година един от най-бързо развиващите се сегменти на технологичния пазар е навлизането на т. нар. пречистватели. Преди две години пречиствателите на въздух си бяха чиста екзотика, миналата година вече се заговори доста по-сериозно по въпроса, а в магазините започнаха да се появяват първите екземпляри. Тези от вас, които ни следят внимателно, вероятно си спомнят как преди година направихме ревю на може би най-добрият пречиствател на пазара – дело на LG. Ревюто за него имаше голям интерес и събуди дискусия, като още тогава заявихме, че ще ни е много интересно да тестваме и неговия по-малък събрат.

И сега, малко повече от година по-късно – компактната версия на LG PuriCare бе няколко седмици у нас, за да разберем дали предимствата и са сходни с тези на нейния по-голям брат, дали се справя с пречистването и какви особености има.

Как работят пречиствателите?

Ако отидете в някой от големите магазини за технологии, както казахме вече ще видите най-малко десетина пречиствателя на въздух на разнообразни цени. Всички горе долу работят на един и същ принцип. Различни по мощност електромотори въртят перка, която засмуква въздух от една страна, прекарва го през различни филтри и го изкарва пречистен.

Този сравнително елементарен начин прави така, че ФПЧ да останат във филтъра, а така у дома си да имате по-малко прах и евентуално да не вдишвате от вредните съставки на въздуха. Видите ли пречиствателите, няма кака PuriCare на LG да не ви направи впечатление. Той е различен от всички останали. Веднага се набива на очи формата му, както и височината, при предишната версия. Тази година актуалното предложение от южнокорейската компания е LG AS60GDWV0, което на практика е по-компактната версия на пречиствателя. Тя отново се отличава от всички останали и прилича малко на R2D2 от Междузвездни войни, или на друго малко дроидче.

Поглед отвън

За разлика от AS95GDWV0, на който направихме ревю миналата година, компактният модел е доста по-лесен за разполагане и в по-малко жилище. Въпреки че и предишния модел заемаше повърхнина не по-голяма от тази която заема един стол – тазгодишният ни фаворит е по-ненатрапчив, тъй като е доста по-нисък. Въпреки че е около два пъти по-нисък, пречиствателят разчита на същия иновативен 360-градусов дизайн и за разлика от другите пречистватели на пазара смуче въздух от всичките си страни. Именно това е и едно от най-големите му предимства, но за това ще стане дума след малко. Уредът е с размери 260 на 597 на 360 мм и тежи 11.5 кг.

Разполагане

Тази точка е изключително важна за всички останали пречистватели на пазара. Тук почти няма значение къде поставите пречиствателя. Кръглият му дизайн и възможността на завихри и изпрати чистия въздух на разстояние от 7,5 метра да прави така, че почти да няма грешно място, на което може д поставите пречиствателя. Въртящата се глава, която обикаля радиус от 70 градуса прави така, че почти да не остане място, до което не е стигнал чист въздух, Той отлично може да пречисти най-голямото помещение в дома ви, дори то да е с неправилна форма.

Филтрация

Едно от най-важните неща при всеки пречиствател на въздух е това с какъв филтър разполага. Някои модели на пазара имат по няколко филтъра, което прави по-трудна смяната им. Тук на разположение имаме един голям филтър, в който е побрано всичко.  Въздушната струя, засмукана от мощните вентилатори преминава през три стъпки на филтриране. В първата част на филтъра остават едрите прахови частици – тези, които често виждаме по мебелите си. На втори план се отстраняват фините и ултрафините прахови частици, а с най-прецизния филтър се премахват дори миризмите.

Трите стъпки на практика представляват щестстепенно филтриране, нещо с което не могат да се повалят други подобни модели на пазара. AS95GDWV0 може да вилтрира най-малките ФПЧ, които са до 2,5 микрометра. Освен всичко останало филтърът може да спре и да пречисти дори алергени във вашия дом, така че използването му може да продължи до късна пролет, ако имате сенна хрема да речем. И още – можете да разчитате на пречиствателя за отстраняването на миризми от домашни любимци, на цигари, готвено и химикали за почистване. Тестовете ни отново показаха, че уредът се справя отлично с всичко изброено.

Умно устройство

Принципът на работа е наистина гениално прост и ефективен. Всичко е във филтъра, но и в електрониката, която контролира процесите. Това също е доста сериозна разлика спрямо другите филтри. Повечето решения на пазара, особено по-евтините нямат индикация за състоянието на въздуха в помещението и работят еднакво при всички показатели. С LG Puri Care може да се следи нивото на праховите частици в различните диапазони.

Важно е да се каже, че уредът сам регулира работата си като работи по-интензивно когато замърсяването е по-сериозно и обратно – уредът работи с много ниско енергопотребление и нисък шум когато въздухът е чист – под 10 микрограма на кубичен метър. Индикацията е много лесна и можете да я установите дори и без да приближавате уреда. Когато е чисто той свети я зелено, а има още жълто, оранжево и червено ниво на замърсяване. А за всички , които биха се подразнили на това, че уредът свети в какъвто и да било цвят – всичко това може да се изключи.

Контрол

Освен сензорите, които помагат за по-добра осведоменост, нивата на контрол в пречиствателя на LG отново са на пределно високо ниво. За целта можете да използвате копчетата по самия уред, малко дистанционно, както и смартфона си. Върху горната част на пречиствателя има няколко бутона, с които се регулират различните програми на работа, скоростта на вентилатора, режима за бързо пречистване, посоката на струята, както и настройка за настройване кога уредът да е изключен.

Всички възможности за контрол на пречиствателя са достъпни и в приложението Smart Thinq. Там можете да следите показателите на дома си и да ги съпоставят със замърсяването навън. Можете да създавате графици на работа, както и да командвате пречиствателя като от дистанционно.

Резултати от теста

Година след като изпробвахме по-големия му събрат, за нас най-интересно бе дали по-малкия и по-евтин модел ще се справи по същия начин. Предназначен за около два пъти по-малка площ на пречистване AS60GDWV0 разполага с по-малкък капацитет на въздух, който може да премине през него за единица време.

Той има по-малък филтър, по-малко вентилатори и беше интересно дали това ще повлияе много на работата му. Така се случи, че го използвахме в един и същи апартамент и помещение. Оказа се че малкият пречиствател, който все пак е предназначен за близо 60 квадрата отново не срещна никаква трудност с пречистването на въздуха, Нямахме възможност, но може би разликата ще проличи в по-големи открити пространства като коуъркинг места или къщи. Поне в нашия апартамент моделът се справи чудесно. Той отново записа резултатите на своя предшественик, а именно.

Бързина на работа

Благодарение на Boost режима, с който разполага, както и със Smart опциите, малкият PuriCare пречиства изключително бързо. Дали това ще е прахоляка вкъщи или забравена филийка в тостера в кухнята – няма значение. След като уредът заработи много бързо се усеща разликата от премахването на миризми от готвене, цигари и дори дим от камината, до която той работеше.

Уредът е тих

Предишната версия на модела беше много тиха и всички вентилатори звучаха с 19-20 db. В момента тези стойности са още по-ниски, а ако оставите уреда в смарт режим докато спите да речем просто няма да можете да го чуете.

По-малко миризми

Уредът отново е ненадминат в премахването на миризми. Начинът по който работи и дизайнът, който завихря въздуха прави така, че дори най-слабата миризма да бъде погълната бързо. Отново подложихме LG PuriCare на какво ли не, но не му се опря буквално нищо. Многократно демонстрирахме как стойностите могат да скочат – ако запалим цигара до него, или изтупаме покривка, да не говорим за това, ако отворим вратата – уредът се справяше бързо и безотказно.

По-малко прах

След използването на модела в продължение на няколко седмици, въпреки по-малкият му капацитет веднага се забеляза по-малкото наличие на прах по повърхностите у дома. С нормално ползване, отваряне на прозорци и т.н. седмица след старта на използването му имаше по-малко прах отколкото има по принцип.

В крайна сметка

Доста правилно ни се струва решението на LG да пуснат на пазара по-малката версия на своя първи представен пречиствател. Повечето хора имат нужда от качество, но не е нужно да покриват с пречиствателя помещение от 100 квадратни метра. Новият PuriCare, носещ името AS60GDWV0 работи отлично в сравнително големи помещения до 60 квадрата. Предимствата остават същите, а цената макар и отново висока, все пак е доста по-ниска от тази на миналогодишния модел.

 

 

14 КОМЕНТАРА

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
МъдиУотърс
МъдиУотърс

Чудя се, за 3000лв. дали мога да си изградя вентилация, като в някой бар.

Ебачев
Ебачев

Увеличавали се фините прахови частици.. Ми как няма се увеличават като не спряхте веднъж завинаги мангалите и селинджърите да горят крадени и сечени от национални паркове дърва, мазни и мокри височо калорични въглища от Донбас ставащи само за контролирано горене в ТЕЦ след раздробяване до точен размер, пластмаси и гуми, И НАЙ ВЕЧЕ ВНОС ЗА ИНСИНЕРАЦИЯ НА ВСИЧКАТА СМРАД ОТ ИТАЛИЯ И ЕВРОПА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ГУМИ ЗА ПИРОЛИЗА????? !!! ОТИДЕТЕ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ: ТОВА СА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ НА ЕВРОПА. ЧИСТ И СВЕЖ ВЪЗДУХ, СЕКАТ НАЙ МНОГО ДЪРВЕТА ЗА МАТЕРИАЛ И ИМАТ НАЙ МНОГО И ГЪСТИ ГОРИ ЗАЩОТО САДЯТ!!!! ПОСТОЯННО!!! А В… Виж още »

Ебачев
Ебачев

И разбира се, с тази фалшива кожодерска цена на тока, че да не могат хората да си позволят отопление зимата на минус 5 градуса….а има държави където зимата е минус 40!!!!!!

mitko
mitko

Ми иди ти им кажи на братята роми да не горят гуми. Най много да те набият.

Бе абдал,
Бе абдал,

роми и сволоч има НАВСЯКЪДЕ, но само в БГ сме ги оставили да ни се качат на главата!!!
и по добре безвъздмездно безплатен ток за тях до определени кВч, от колкото да им дишаш лайнята!!!

Серсем
Серсем

Елате да видите какво става под Ръководството на Властелина на обръчите и задругта на Герберугата в ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ. Тях вече ги няма 35г се сече като за последно гола сеч пусти празни баири и се изнася накъдето видят очи по 100 камиона дървесина дневно.

mitko
mitko

Бе абдал. Те и сега ползват безплатен ток колкото си искат. На това му се казва „данък социално спокойствие“. Според мантрите на финансистите бедните имат единственото право тихо да умрат от глад на улицата. Обаче братята роми, пък и не само те не са съгласни с това. И за да не се стигне до гражданска война при която тълпи озверели от глад хора громят градовете се налага да им се плаща- социални помощи, детски, затваряне на очите при нагли битови кражби, кражби на ток, вода и прочее. Включително и безпрепятствено горене на гуми.

Атанас
Атанас

Защо той трябва да ходи да им казва? Нали тлъстите милицаи затова взимат заплати и се пенсионират рано?

аХ-Мет
аХ-Мет

За 3000+ лв се купува Хипер инверторна магнитна турбина -климатик за операционни помещения Дайкин с вграден UV антипатоген с озонатор с пречиствател на въздуха, самомиещ се периодично с Auto оптимален контрол на влажността в помещението с вкарване на поискване или перманентно на чист филтриран с въглеродни и антимирисни филтри свеж въздух отвън .Без той да се губи топлина в обмяната и с койефиент на ефективност GOP 6.8 означаяващ че с 1 киловат ел. енергия турбината вкарва 6.8 киловата топлина.

Ебачев
Ебачев

евала, един адекватен коментар!

8k?
8k?

Може ли модел?

VLAD
VLAD

Идеален е – умна машина и не е 3000 лв, а 1500лв.

sgsdg
sgsdg

При подобни ревюта е важно да се споменават:
1. Цената на уреда
2. Цената на консумативите

Малииии
Малииии

2 in 1 -rainbow прахосмукачка. И не мислиш за консумативи (консуматива е вода).

Последни новини

UVK – Ultra Virus Killer 10.15.0.0

UVK Ultra Virus Killer е мощен антивирусен софтуерен инструмент за защита и лечение на операционната система от вируси, червеи...

Коронавирус: САЩ твърди, че Русия стои зад мащабна дезинформационна кампания

Хиляди акаунти в социалните мрежи, свързани с Русия, са започнали координирана кампания за разпространение на дезинформация и паника за коронавируса. Това вреди на глобалните...

Google с още детайли защо телефоните на Huawei нямат достъп до услугите на компанията

Google предостави още информация за причината новите Huawei телефони да нямат достъп до услугите ѝ. „Заради правителствени ограничения, приложенията и услугите на Google не са...

Remedy работят по три игри

Remedy Entertainment, финландското студио зад страхотни заглавия, като Alan Wake, Max Payne и Quantum Break са имали една много добра във финансово отношение година,...

Премиерата на Oppo Find X2 ще бъда не 6 март?

Кога Oppo ще представи Find X2? Целият хаос, който коронавируса причини, предотврати MWC 2020. Това доведе до отлагане на премиерата на устройството. Изглежда новият...

Абонирай се!

Безплатен абонамент за най-интересните новини от деня.

Подобни новини