fbpx
2.1 C
София

Пречиствателят LG PuriCare – едно от най-добрите решения за чист въздух у дома

Ревю на LG PuriCare AS60GDWV0

Най-четени

С всяка изминала година въздухът не само в София, но и в цяла България влошава качеството си. Въпреки че по темата има редица дискусии, факт, който не може да се оспори е увеличаването на количеството фини прахови частици. Дали така е било и преди, особено в София, дали не ставаме подвластни на някаква мода? Това същност няма никакво значение, защото това което наистина се е променило е възможността за измерване на стойностите. А тази зима те вече преминават с по няколко пъти приемливите норми и в по-тежките дни столицата ни се изравнява по замърсяване с градове като Пекин, в които има тежка индустрия.

Заедно с поголовното замърсяване, срещу което за сега се вземат твърде малко мерки, в България за поредна година един от най-бързо развиващите се сегменти на технологичния пазар е навлизането на т. нар. пречистватели. Преди две години пречиствателите на въздух си бяха чиста екзотика, миналата година вече се заговори доста по-сериозно по въпроса, а в магазините започнаха да се появяват първите екземпляри. Тези от вас, които ни следят внимателно, вероятно си спомнят как преди година направихме ревю на може би най-добрият пречиствател на пазара – дело на LG. Ревюто за него имаше голям интерес и събуди дискусия, като още тогава заявихме, че ще ни е много интересно да тестваме и неговия по-малък събрат.

И сега, малко повече от година по-късно – компактната версия на LG PuriCare бе няколко седмици у нас, за да разберем дали предимствата и са сходни с тези на нейния по-голям брат, дали се справя с пречистването и какви особености има.

Как работят пречиствателите?

Ако отидете в някой от големите магазини за технологии, както казахме вече ще видите най-малко десетина пречиствателя на въздух на разнообразни цени. Всички горе долу работят на един и същ принцип. Различни по мощност електромотори въртят перка, която засмуква въздух от една страна, прекарва го през различни филтри и го изкарва пречистен.

Този сравнително елементарен начин прави така, че ФПЧ да останат във филтъра, а така у дома си да имате по-малко прах и евентуално да не вдишвате от вредните съставки на въздуха. Видите ли пречиствателите, няма кака PuriCare на LG да не ви направи впечатление. Той е различен от всички останали. Веднага се набива на очи формата му, както и височината, при предишната версия. Тази година актуалното предложение от южнокорейската компания е LG AS60GDWV0, което на практика е по-компактната версия на пречиствателя. Тя отново се отличава от всички останали и прилича малко на R2D2 от Междузвездни войни, или на друго малко дроидче.

Поглед отвън

За разлика от AS95GDWV0, на който направихме ревю миналата година, компактният модел е доста по-лесен за разполагане и в по-малко жилище. Въпреки че и предишния модел заемаше повърхнина не по-голяма от тази която заема един стол – тазгодишният ни фаворит е по-ненатрапчив, тъй като е доста по-нисък. Въпреки че е около два пъти по-нисък, пречиствателят разчита на същия иновативен 360-градусов дизайн и за разлика от другите пречистватели на пазара смуче въздух от всичките си страни. Именно това е и едно от най-големите му предимства, но за това ще стане дума след малко. Уредът е с размери 260 на 597 на 360 мм и тежи 11.5 кг.

Разполагане

Тази точка е изключително важна за всички останали пречистватели на пазара. Тук почти няма значение къде поставите пречиствателя. Кръглият му дизайн и възможността на завихри и изпрати чистия въздух на разстояние от 7,5 метра да прави така, че почти да няма грешно място, на което може д поставите пречиствателя. Въртящата се глава, която обикаля радиус от 70 градуса прави така, че почти да не остане място, до което не е стигнал чист въздух, Той отлично може да пречисти най-голямото помещение в дома ви, дори то да е с неправилна форма.

Филтрация

Едно от най-важните неща при всеки пречиствател на въздух е това с какъв филтър разполага. Някои модели на пазара имат по няколко филтъра, което прави по-трудна смяната им. Тук на разположение имаме един голям филтър, в който е побрано всичко.  Въздушната струя, засмукана от мощните вентилатори преминава през три стъпки на филтриране. В първата част на филтъра остават едрите прахови частици – тези, които често виждаме по мебелите си. На втори план се отстраняват фините и ултрафините прахови частици, а с най-прецизния филтър се премахват дори миризмите.

Трите стъпки на практика представляват щестстепенно филтриране, нещо с което не могат да се повалят други подобни модели на пазара. AS95GDWV0 може да вилтрира най-малките ФПЧ, които са до 2,5 микрометра. Освен всичко останало филтърът може да спре и да пречисти дори алергени във вашия дом, така че използването му може да продължи до късна пролет, ако имате сенна хрема да речем. И още – можете да разчитате на пречиствателя за отстраняването на миризми от домашни любимци, на цигари, готвено и химикали за почистване. Тестовете ни отново показаха, че уредът се справя отлично с всичко изброено.

Умно устройство

Принципът на работа е наистина гениално прост и ефективен. Всичко е във филтъра, но и в електрониката, която контролира процесите. Това също е доста сериозна разлика спрямо другите филтри. Повечето решения на пазара, особено по-евтините нямат индикация за състоянието на въздуха в помещението и работят еднакво при всички показатели. С LG Puri Care може да се следи нивото на праховите частици в различните диапазони.

Важно е да се каже, че уредът сам регулира работата си като работи по-интензивно когато замърсяването е по-сериозно и обратно – уредът работи с много ниско енергопотребление и нисък шум когато въздухът е чист – под 10 микрограма на кубичен метър. Индикацията е много лесна и можете да я установите дори и без да приближавате уреда. Когато е чисто той свети я зелено, а има още жълто, оранжево и червено ниво на замърсяване. А за всички , които биха се подразнили на това, че уредът свети в какъвто и да било цвят – всичко това може да се изключи.

Контрол

Освен сензорите, които помагат за по-добра осведоменост, нивата на контрол в пречиствателя на LG отново са на пределно високо ниво. За целта можете да използвате копчетата по самия уред, малко дистанционно, както и смартфона си. Върху горната част на пречиствателя има няколко бутона, с които се регулират различните програми на работа, скоростта на вентилатора, режима за бързо пречистване, посоката на струята, както и настройка за настройване кога уредът да е изключен.

Всички възможности за контрол на пречиствателя са достъпни и в приложението Smart Thinq. Там можете да следите показателите на дома си и да ги съпоставят със замърсяването навън. Можете да създавате графици на работа, както и да командвате пречиствателя като от дистанционно.

Резултати от теста

Година след като изпробвахме по-големия му събрат, за нас най-интересно бе дали по-малкия и по-евтин модел ще се справи по същия начин. Предназначен за около два пъти по-малка площ на пречистване AS60GDWV0 разполага с по-малкък капацитет на въздух, който може да премине през него за единица време.

Той има по-малък филтър, по-малко вентилатори и беше интересно дали това ще повлияе много на работата му. Така се случи, че го използвахме в един и същи апартамент и помещение. Оказа се че малкият пречиствател, който все пак е предназначен за близо 60 квадрата отново не срещна никаква трудност с пречистването на въздуха, Нямахме възможност, но може би разликата ще проличи в по-големи открити пространства като коуъркинг места или къщи. Поне в нашия апартамент моделът се справи чудесно. Той отново записа резултатите на своя предшественик, а именно.

Бързина на работа

Благодарение на Boost режима, с който разполага, както и със Smart опциите, малкият PuriCare пречиства изключително бързо. Дали това ще е прахоляка вкъщи или забравена филийка в тостера в кухнята – няма значение. След като уредът заработи много бързо се усеща разликата от премахването на миризми от готвене, цигари и дори дим от камината, до която той работеше.

Уредът е тих

Предишната версия на модела беше много тиха и всички вентилатори звучаха с 19-20 db. В момента тези стойности са още по-ниски, а ако оставите уреда в смарт режим докато спите да речем просто няма да можете да го чуете.

По-малко миризми

Уредът отново е ненадминат в премахването на миризми. Начинът по който работи и дизайнът, който завихря въздуха прави така, че дори най-слабата миризма да бъде погълната бързо. Отново подложихме LG PuriCare на какво ли не, но не му се опря буквално нищо. Многократно демонстрирахме как стойностите могат да скочат – ако запалим цигара до него, или изтупаме покривка, да не говорим за това, ако отворим вратата – уредът се справяше бързо и безотказно.

По-малко прах

След използването на модела в продължение на няколко седмици, въпреки по-малкият му капацитет веднага се забеляза по-малкото наличие на прах по повърхностите у дома. С нормално ползване, отваряне на прозорци и т.н. седмица след старта на използването му имаше по-малко прах отколкото има по принцип.

В крайна сметка

Доста правилно ни се струва решението на LG да пуснат на пазара по-малката версия на своя първи представен пречиствател. Повечето хора имат нужда от качество, но не е нужно да покриват с пречиствателя помещение от 100 квадратни метра. Новият PuriCare, носещ името AS60GDWV0 работи отлично в сравнително големи помещения до 60 квадрата. Предимствата остават същите, а цената макар и отново висока, все пак е доста по-ниска от тази на миналогодишния модел.

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини