Ревю на водоустойчивия \“умен\“ часовник Sony SmartWatch 2

0
506

През последните години на пазара започнаха да се появяват не само смартфони с големи екрани, но и така наречената носима електроника, която се състои от часовници, очила, гривни и подобни аксесоари, които по принцип представляват допълнения към настоящите ви мобилни устройства и предоставят доста удобства при използването на таблети и смартфони. В настоящото ревю ще разгледаме едно такова устройство, което не просто играе ролята на часовник, а може да предложи и много добра функционалност, но най-интересното при него е, че е водо и прахо-устойчив. Всъщност ще стане дума за “смарт“ часовника Sony SmartWatch 2.

Както знаете, миналата година беше представено първото поколение SmartWatch, а сега ще разгледаме второто поколение на този часовник, който всъщност представлява еволюцията на заложената идея в споменатото устройство. При създаването му, производителят е взел предвид критиките, отправени към последната версия на джаджата. Част от тях са били отправени към неудобния конектор, който сега е заменен с по-универсален вариант. Също така се е появил и нов начин за връзка с мобилните устройства, а именно чрез технологията NFC, която осигурява високоскоростен пренос на данни от близки разстояния. Sony активно се развива в тази област, като компанията произвежда десетки полезни устройства, които могат да се обединяват просто с едно докосване. Разбира се, своето място сред тези джаджи намери и новият часовник SmartWatch 2.

Технически характеристики

  • Размери: 42 х 41 х 9 мм
  • Тегло: 122,5 грама (с верижката)
  • Дисплей: TFT, 1,6“, резолюция 220 х 176 пиксела
  • Свързаност: NFC, Bluetooth 3.0
  • Време за работа: при средно натоварване до 3-4 дни, малко натоварване – 7 дни
  • Особености: защита на ниво IP57


Дизайн
Ако предишното поколение на това устройство се отличаваше със заоблените си форми, то новото поколение е станало ъгловато. Тази прилика може да се сравни пряко с дизайна на смартфоните на Sony, чийто външен вид също се промени. SmartWatch 2 напълно си подхожда с Xperia Z1, или Xperia Z Ultra, като сходството е в стилистиката, а също така това устройство може да  бъде и чудесно допълнение към тези флагмански смартфони.

Часовникът е с размери от 42 х 41 мм, дебелината е 9 мм и се отличава от решенията, предлагани от Samsung в лицето на GALAXY Gear. В сравнение с предишното поколение, размерите са се променили незначително, но са останали все така доста компактни. Часовникът е лек и удобен за ежедневна употреба, като не натоварва ръката и не причинява каквито и да било неприятни усещания. В същото време, дизайнът на часовниците от Samsung е интересен с това, че веднага привличат вниманието, докато моделът на Sony е по-скромен.

Часовникът е получил гумена каишка и както при първото поколение, тя също може да бъде заменяна с друга, която да съответства на дрехите или настроението ви. Освен това вие имате избор на верижка изработена от метал, кожа или гума. Те разбира се се купуват отделно.

От едната страна на устройството, както и преди, е наличен един бутон за заключване на екрана. Сега той има кръгла форма, която предизвиква директни асоциации със смартфоните и таблетите на Sony.

От другата страна е разположен конектора MicroUSB, който е заменил оригиналния и неудобен конектор. Сега проблемите със зареждането вече са отстранени. Разбира се, имайки предвид, че устройството е водоустойчиво, този конектор е защитен с малка тапичка.

Между другото, ако първото поколение е получило само защита от водни пръски, то защитата на второто поколение на устройството е на по-високото ниво IP57. Това означава, че часовникът може да се потапя на дълбочина до 1 метър за не повече от половин час.

Работа
При натискане на бутона за захранването, часовникът започва да търси, къде да се свърже. Той прави връзката с другите устройства чрез Bluetooth технологията, която странно тук е старата версия 3.0, както е в миналото поколение. На екрана се показва искане за въвеждане на PIN-код, който трябва да бъде въведен и от устройството, след което двете джаджи вече започват да работят в една и съща връзка. Можете също да направите връзката към мобилното ви устройство и чрез NFC технологията, която всъщност представлява по-високоскоростната и логична алтернатива.

Под екрана са разположени три чувствителни на допир бутона с маркировките познати на всеки потребител от Android-устройствата. Часовникът вече не се отключва чрез двукратно щракване върху екрана. Сега трябва или да кликнете два пъти върху страничния бутон или веднъж върху него и веднъж върху този с къщата. Имайки предвид, че може да се наложи да проверите колко е часа през нощта, за да активирате подсветката е необходимо да натиснете механичния бутон.

На екрана се изобразява нивото на батерията, времето и шест икони на приложения. Всички други икони на странично инсталираните приложения се поместват в няколко работни плота. Те могат да бъдат подредени по азбучен ред или по честота на използване, което ви позволява бързо да намерите желаното от вас приложение.

Присъства и панел с уведомления, изброяващ последните събития, който е и характерен за Android-платформата. Действията може да са съпровождани с вибрации, които доста добре се усещат, така че няма да пропуснете никакво събитие. В този часовник липсва микрофон или говорител, следователно за да отговорите на входящо повикване ще трябва да имате под ръка смартфон, слушалки или безжичен високоговорител с микрофон. Ако желаете, можете да набирате номера директно от часовника, но отново ще ви трябва аксесоар за провеждане на разговора, тъй като самото устройство няма да ви помогне. Можете да отговаряте на съобщения, като използвате готовите шаблони. Всъщност идеята е забавна, но на практика е малко вероятно някой да общува по този начин вече.

Хубаво е самото устройство да се използва съвместно с вашия смартфон или таблет. Сам по себе си, този часовник може да работи само като будилник, таймер или фенерче. Разбира се, той показва и времето.

Софтуер
За да можете да използвате целия потенциал на часовника, ще трябва да инсталирате на смартфона или таблета си специалното приложение SmartWatch2, което е безплатно. Освен това присъства и друго фирмено приложение от Sony, което се казва SmartConnect. То е предварително инсталирано в устройството на японския производител. Разбира се можете да инсталирате и други приложения, които са налични в Google Play, като техният брой е доста голям, но в същото време действието им е ограничено от възможностите на Bluetooth, така че те играят ролята на средства за уведомления, когато е неудобно да извадите смартфона от джоба си или той е някъде наблизо. Вие можете да инсталирате програма, която да ви уведомява за пропуснати обаждания, нови съобщения, електронна поща и пропуснати събития в социалните мрежи. Също така можете не само да виждате текст или номер, но и да извършване действия, като например обратно позвъняване.

Сред разнообразието от софтуер можете да намерите и приложение, което ще ви помогне при снимането с камерата – часовникът може да изобразява картината от камерата на смартфона.


Екран
Дисплеят е леко увеличен, като сега той е с диагонал от 1,6 инча. В модела от първото поколение размера на екрана е 1,3 инча. В същото време е увеличена и разделителната способност, която сега е 220 х 176 пиксела. Екранът поддържа мулти-тъч – до три едновременни натискания на бутони. Дисплеят е покрит със стъкло, което има добри защитни свойства. С чувствителността всичко е наред, а и управлението е доста удобно.

Също така, екранът много по-добре се държи на пряка слънчева светлина, докато преди имаше значителни проблеми при четенето на информацията върху екрана на SmartWatch, която беше видима само на сянка. Сега вече този проблем е отстранен.

Автономност
Тук особени разлики от първото поколение няма и часовникът работи около 2-3 дни, но всъщност времето за работа с едно презареждане зависи от това, колко активно и при какви условия използвате устройството. Производителят твърди, че при ниско натоварване, часовникът може да работи цяла седмица. Удобството в случая е, че сега липсва зависимостта от нестандартния кабел и джаджата може да се зарежда от всеки MicroUSB-кабел, което значително улеснява живота ви.

Обобщение
Очевидно, взимайки предвид перспективите и успеха на предишното поколение, Sony реши да вдигне летвата. Второто поколение на SmartWatch струва 200 евро в началото на продажбите, докато предишния модел се предлагаше за около 100-150 евро.

Като цяло, концепцията не се е променила много и няма много нови функции. Че има подобрения, това е факт: отстранен е неудобния конектор, подобрен е екрана, появила се е поддръжка на NFC и аксесоарът вече съответства на защитата IP57. В същото време, например по отношение на софтуера, това устройство не е толкова гъвкаво, като Samsung GALAXY Gear. От една страна, това е разочароващо. В крайна сметка, тези играчки често се третират като средства за развлечение, когато искате да опитате нещо ново и да се похвалите на приятелите си с новата си Android-придобивка.

Часовникът може да е подходящ не само за почитателите на Sony, но и на всички, които искат да притежават полезен аксесоар към своя Android-базиран смартфон или таблет. Тук е важно да обърнем внимание, че SmartWatch 2 не работи с iOS и другите мобилни платформи. Както вече успяхте да разберете от настоящото ни ревю, този часовник е доста практичен за такова устройство и не се страхува от вода или прах, а съчетанието му с водо- и прахо-устойчив смартфон ви позволява да използвате пълноценно двете си мобилни джаджи дори и под вода, например за да направите страхотни снимки на водното дъно.

В същото време, без смартфон, този часовник е безполезен или поне не може да му се използва пълната функционалност. Да, той може да показва времето, да работи като будилник или фенерче, но тогава трябва да си зададете въпроса, заслужава ли си парите този часовник?

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари