Концептуалният дизайн – няколко футуристични концепт-телефона

0
108

Мобилните телефони се развиват бързо през последните години – от добрата стара Nokia 3310 към Apple iPhone и неотдавнашния релийз на iPhone 4 и Nokia N8. Питали ли сте се някога какво ще донесат за дизайна на мобилните телефони следващите 5-10 години? Всеки от представените по-долу дизайни предлага нещо уникално и, което е най-вълнуващо, всеки от тях е напълно убедителен.

1. Моделът Synaptics “Fuse”

Концепцията на Synaptics “Fuse” е забележителна, ако не с друго, то с броя на компаниите, участващи в нейното създаване.

TheAlloy оформя дизайна на устройството, потребителският интерфейс (UI) идва от TheAlloy и TAT, която осигурява и 3D средата, от Immersion е тактилното взаимодействие, а процесорът OMAP 3630 е предложение на Texas Instrument.

Разбира се, това не е единственият забележителен аспект на концепцията. Fuse е проектиран за работа с една ръка и се гордее с мултитъч капацитивния си дисплей, с 3D графиката си, както и със сензорите си за допир, натиск и ориентация.

Управлението с една ръка се осъществява откъм гърба на телефона и неговата сензорна повърхност. Потребителите могат да взаимодействат с интерфейса върху дисплея, докато сензорите за натиск, разположени отстрани, контролират скролирането и преместването на текущия изглед (pan).

2. HTC 1

Дизайнерът Андрю Ким (Andrew Kim) създава концепт-телефон, при който е реализирана хармонична комуникация между хардуерния и софтуерния дизайн. Общото между двата елемента е фантастичната простота и изчистеност – дизайнът е
гладък, „безшевен“ и се допълва от минималистичното „моно издание“ на вече съществуващия сензорен потребителски интерфейс на HTC.

Истинската изненада идва от въртящата се поставка на устройството, която минава през цялата му долна страна и позволява телефонът да стои изправен било за да гледате видеозаписи, било за да го сложите на нощното си шкафче в ролята на будилник.

Материалите, избрани за дизайна на HTC 1, са превъзходни – стъкло и месинг. На най-върлите привърженици на изчистените линии може би ще се хареса и ултравиолетовата светлина, която къпе стъкления дисплей по време на зареждане на телефона и унищожава вредните микроорганизми, пъплещи по повърхността.

3. Моделът Revive на Kinneir Dufort

Британската дизайнерска и иновационна компания Kinneir Dufort представи концепцията “Revive” след съвместната си работа със специалистите от най-голямата европейска компания за рециклиране на мобилни телефони – Regenersis.

Идеята е че, вместо да предавате старото си устройство за рециклиране и да го заменяте с ново, вие ъпгрейдвате елементи на вашия телефон, когато се износят (например, батерии) или когато на пазара излязат по-добри части (например, камера). Така, по думите на експерти от Kinneir Dufort, „електронните продукти не изостават от развитието на технологиите“.

За да насърчи потребителите да не изхвърлят старите си телефони, компанията предвижда използването в концепта Revive на материали, които „стават по-красиви с времето“, каквато е кожата. В допълнение, симпатичният графичен интерфейс установява емоционална връзка между апарата и неговия собственик.

4. Nokia Kinetic

Моделът е идея на студента по дизайн Джереми Инес-Хопкинс (Jeremy Innes-Hopkins). Той удивлява не само с някои приятни извивки, но и с доста необичайната си способност да се изправя, когато приема обаждане, като „преобразува дигиталната информация в кинетично движение“. Тайната на изправянето му се дължи на електромагнит, променящ центъра на тежестта. Можете да го игнорирате, като го бутнете внимателно да легне пак по гръб.

Нямаме информация възнамерява ли Nokia да раздвижи модела Kinetic или не.

5. Моделът Mozilla Seabird

Seabird представлява еволюцията на идеята на служителя в Mozilla Labs Бил Мей (Billy May) за “Open Web” телефон.

Част от футуристичната му концепция са интегрираната Bluetooth слушалка, която служи и за дистанционно управление, и двата проектора, които проектират виртуална клавиатура, видео и изображения. Между характеристиките на Mozilla Seabird са и 8-мегапикселовата камера, 3,5-милиметровия жак за слушалки, мини USB връзката и безжичното зареждане.

6. Моделът Black Hole (Черна дупка)

Тъчскрийн телефоните с мултитъч технологии са удивителни апарати, но като че ли бъдещето принадлежи на холографските телефони. Black Hole има концептуален дизайн, базиран на технологията на холографския дисплей. Проектиран е за Apple
от Джослин Зайгуш (Josselin Zaigouche), но, за съжаление, едва ли ще се появи на пазара преди 2020 година.

Този футуристичен концепт включва призма, левитираща черна топка (оттук и името Black Hole), докинг станция и чанта за носене. При активирането на устройството с жест на ръката, черната топка започва да „левитира“, създавайки триизмерен образ.

7. iPhone 5G

И, накрая, завършваме с най-революционния модел на концепт-телефон от всички изброени, за който изтече непотвърдена информация от неизяснени източници. Разбира се, целта ни в случая е единствено повдигането на вашето настроение.

Технически характеристики на iPhone 5G:

* Невидимост
* Левитация
* Може да променя размера си според желанието на потребителя
* Много напреднала технология за набор на текст (телепатия)
* Висока резолюция на изображенията „лице-в-лице“
* Цена на дребно: $800

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари