Ревю на игровата клавиатура Mad Cats S.T.R.I.K.E.3

0
183

Създателите на периферни устройства за геймъри рядко се решават да представят на обществеността устройства, изглеждащи просто и обичайно. Напротив, обикновено те всички са с нестандартни форми и дизайнерски елементи, опитвайки се да подчертаят особения си статут. Много е трудно да не се прекрачва границата и да не се пускат устройства с мигащи светлини, което всъщност прилича повече на детска играчка, отколкото на игрова джаджа. Някои производители не успяват да намерят мярката, в която устройството да изглежда интересно и да остане в позната му форма, а някои плюят на условностите и дават превес на фантазията. Този път към последните се отнася и компанията MadCatz – техните продукти са винаги различни и със специална естетика, пробуждаща в съзнанието ни асоциации с извънземни пришълци и пътешественици от бъдещето. Разбира се изключение не прави устройството, което ще разгледаме в днешното ни ревю, а именно  MadCatz STRIKE 3 – най-новият представител в линията от клавиатури на производителя.

Комплектът на S.T.R.I.K.E. 3 включва почти всичко, което е необходимо за незабавното използване на устройството. В кутията, освен самата клавиатура присъства и поставка за ръцете, цветни кратки инструкции, набор от етикети с логото на MadCatz и гаранционна карта. Единственото нещо, което липсва е диск с драйвери и фирмен софтуер – за тях ще трябва да отидете на сайта на производителя. Но това едва ли може да се нарече недостатък, тъй като този метод се практикува и от повечето производители.

Дизайн и конструкция


На външен вид, MadCatz S.T.R.I.K.E. 3 е достатъчно необичайна, въпреки че не може да се конкурира с решенията, използвани от производителите в моделите от по-високо ниво. Нашият тестов екземпляр е черен, но също така може да намерите на пазара вариант с червен или бял цвят на корпуса. По форма, клавиатурата е асиметрична и се скосява към цифровия блок. А вградената дръжка за носене, прави клавиатурата да прилича на някакво странно оръжие. Традиционно, за MadCatz в горния ляв ъгъл на клавиатурата е разположен панел с макро бутони и допълнителни елементи за управление. Цялата горна повърхност на клавиатурата е гланцова, което спомага за бързото натрупване на прах и петна в процеса на използване на устройството (така, че ако не желаете да се посрамите пред гостите си или на турнири трябва да се снабдите с набор от аксесоари за почистване).

Бутоните обаче са матови, но те ​​също са докоснати от дизайнерските фантазии – копчетата в STRIKE 3 не са симетрични, а са със заоблени ъгли и от долу нагоре изтъняват.

Другото дизайнерско решение е прорезът между основния блок на клавиатурата и допълнителния. На пръв поглед може да създаде илюзията, че клавиатурата се разделя на две, но това всъщност е само визуален ефект. Но освен декоративната функция, успях да открия и практическо приложение на този прорез – той е много удобен при намотаването на кабела.

Между другото, за да се намали триенето и износването на кабела на MadCatz STRIKE 3, той е скрит в ярко червено-черна плътна оплетка. Също така, кабелът има черна лента закопчалка, която е полезна, когато кабела се намотае и след залепването й той стои фиксиран и намотан. USB конекторът за включване в компютъра е с позлатен щепсел.


Долната част на корпуса е матова, а местенето на клавиатурата по време на активна игра се предотвратява от впечатляващо широките й гумени крачета, които могат да служат и за промяна на ъгъла на наклона на клавиатурата. Те не само, че са основателно гумирани, но са прикрепени към корпуса с метални панти.Поставката за ръцете, която пристига в комплект с клавиатурата не се прикрепва много надеждно, а по-скоро е добавена – монтажа й не осигурява твърда фиксация и само предпазва от случайно отдалечаване. Най-интересното при тази поставка е обединението й с дизайна и ергономичността. Като цяло, тя е с умерено-матово покритие, но в същото време повърхността й е покрита с черна износоустойчива гланцирана пластмаса. Може да си помислите, че това е оригинално дизайнерско решение, но тези елементи представляват един вид “котва“ за ръцете. Те са поставени точно в тези области, в които ръцете ще се намират в най-правилната позиция.


Разбира се геймърската клавиатура не може да мине без светлинни ефекти. В MadCatz S.T.R.I.K.E. 3 има осветление на бутоните. Това не е многофункционална зона (все пак е още първият модел), но има всички цветове на дъгата. Цветовете са обвързани с три режима на работа и могат да се променят чрез фирмения софтуер. Избирането на съответния режим и цвят се извършва от бутона “mode“ на допълнителния панел, а макро-бутоните са червени през цялото време. Освен превключването на режимите, със самата клавиатура не може да се манипулира по друг начин подсветката. Не може нито да се затъмняване, нито да се изключва. Единственият достъпен начин за контрол на осветлението – това е от фирменото приложение.

Отделно искам да спомена нанесения шрифт върху бутоните на клавиатурата. В английското оформление на MadCatz STRIKE 3 е използван типичния фирмен шрифт, който максимално близко се повтаря и при българското оформление на буквите. Резултатът е много сходен, въпреки, че заради необичайната форма на буквите към шрифта е необходимо време за да се привикне. При изключена подсветка, всички символи се виждат в бяло, а когато го включите еднакво се подчертават в избрания цвят.

Софтуер
С програмната част на MadCatz STRIKE 3 нещата не са много розови. Разбира се той се справя със своите задачи, но дизайна на програмния интерфейс тук не предизвиква същите положителни емоции, като тези при Loghitech, Razer и Steelseries. Работата с него както се казва няма край.
Но въпреки това, с програмата могат да се привързват допълнителни бутони, както за индивидуални действия, така и цели макроси, включващи както натискане на бутон от клавиатурата, така и действия на мишката. Можете да задавате цвета и интензивността на подсветката при всеки от трите режима.

Ергономичност
Достатъчно за външния вид, нека преминем към използването на клавиатурата. В MadCatz S.T.R.I.K.E. 3 е използвана фирмената мембранна технология P.U.L.S.E. Самата мембрана малко се различава от обичайните, а самите бутони тактилно се приближават до механичните клавиатури. При работата с тях не се чувства никаква лепкавост или хлабавост – само леко ясно и тихо почукване при натиск.
Що се отнася до оформлението, то при S.T.R.I.K.E. 3 то е добро, но в някакъв компромисен вариант. Докато при лявата ръка всичко е както трябва – широк шрифт, няма никакви допълнителни бутони. При дясната ръка не всичко е толкова просто – бекспейса е пълноразмерен, докато формата на ентера е права, а не Г-образна.В близост до бутона алт се намира функционален бутон с логото на MadCatz. До бутоните от F5 до F12 са добавени и редица мултимедийни бутони. И въпреки, че тези функции не са на отделен блок, тяхното присъствие в клавиатурата е полезно.

И най-накрая нека поговорим за макро-бутоните. В MadCatz S.T.R.I.K.E. 3 те са само дванадесет. Те Ви дават възможност да им задавате различни действия за всеки от трите режима. Бутоните са поместени в две зони: седем на допълнителния панел от дясната страна на клавиатурата и пет около блока със стрелките. Бутоните разположени на допълнителния панел са плътно един до друг и образуват непрекъсната линия. Бутоните разположени около блока със стрелките всъщност не са твърде идеални. Ако играете и използвате стрелите, те винаги ще попадат под пръстите на ръцете и е възможно само да пречат с присъствието си. Възможно е дори в най-разгорещения момент от играта, ръката да се премести малко по-надолу и да попадне в зоната точно на тези бутони.

Обобщение
MadCatz S.T.R.I.K.E. 3, независимо от положението си в линията, не може да бъде наречена евтино решение. В своя ценови диапазон (около $ 125), тази клавиатура може да намери и своите конкурентни модели на не толкова известни производители. В същото време е трудно да се каже, че има някои моменти, в които си струва да се спрете именно на този модел. Разбира се тук има подсветка, но и преките конкуренти също са със светлинни ефекти, така че в случая не срещаме нещо различно и индивидуално. Тук също така имаме мембранна технология с отговор, като при механичната – и в аналозите присъства нещо подобно. Има много макро-бутони и няколко режима – но и при другите клавиатури има толкова дори и по-голям брой от тях. Така, че както виждате пред нас не стои нещо много по-различно от подобните геймърски устройства, с изключение на дизайна. Така, че ако искате да впечатлите приятелите си, или харесвате футуристичната-извънземна естетика на продуктите на MadCatz, тогава няма какво да го мислите. Това решение е за вас.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари