Ревю на игровата механична клавиатура Logitech G910 Orion Spark

0
212

Logitech винаги е била известна с иновативните си подходи и високо качество на своите продукти. Това твърдение с пълна сила важи и за сегмента на геймърската периферия, представител на който е и днешният герой в настоящото ни ревю. Устройството съчетава в себе си изцяло нови механични Romer-G превключватели, RGB подсветка, поддръжка на Arx Control технологията и нов дизайн, характерен за G-серията. Но какво означават за потребителя всички тези термини и какво е качеството на този продукт предстои да разберем в този преглед.

Комплект
Ако в последните продукти, принадлежащи към игровата линия на Logitech,  може да не обръщаме толкова голямо внимание на опаковката, то модела Logitech G910 Orion Spark в това отношение доста се отличава.Клавиатурата пристига в стилна кутия, изработена от здрав картон, а вътре виждаме допълнителна защитна кутия, в която се намира и самия продукт с придружаващите го допълнителни елементи.

Външен вид
Трябва да си признаем, че изваждането на клавиатурата от опаковката беше придружено от известно разочарование – външният й вид абсолютно не говори за това, че пред нас стои топ-продукт от именития производител. Между другото, подобно беше и първоначалното впечатление от игровата мишка Logitech G302 Daedalus Prime. Въпреки това обаче, след половин час това усещане изчезва и ти осъзнаваш, че всичко е на мястото си.
Минимум лъскави детайли, отчетливо разграничаващи се фамилни черти на G-серията и агресивен външен вид – клавиатурата изглежда съвременно и оригинално. А оригиналността – това е нещото, което толкова често липсва в сегмента на механичните клавиатури и в игровите клавиатури по принцип.


Важен елемент във външния вид се явява появата на подвижната поставка за вашия мобилен телефон, с помощта на която можете да превърнете вашето iOS- или Andorid-устройство в дисплей за изобразяването на допълнителна информация. За това отговаря Arx Control технологията. Това превръща клавиатурата в просто, изящно и най-важното съвременно решение, към корпуса на което можете да добавите дисплея на всеки съвременен смартфон или дори таблет.

Ергономичност
Моделът се оказа доста сложен в това отношение. На първо място, групата от настройваемите G-бутони са разделени на две редици. Идеята е добра, но критиката тук е в твърде близкото разположени на редиците до основните бутони, особено що се отнася до групата G6-G9.

Но при групата от G1-G5 удивително не възникват проблеми по време на използването им и съвсем спокойно ако искате да натиснете G2 го правите, а не бъркане например с натискането на бутона Tab. В горния ляв ъгъл е разположен блока за управление на макросите, познати от предишните модели геймърски клавиатури на Logitech, а отдясно – управлението на мултимедийните функции, включването на подсветката и игровия режим. За съжаление обаче, разработчиците не са предвидили настройка на фоновото осветление и тази функция е достъпна само чрез интерфейса на софтуера.

На второ място, повърхността на бутоните има доста необичайна форма на вдлъбнатините, която е като трапец. Освен това, бутоните за лявата рака имат по-изразена форма, възпрепядстваща хлъзгането на пръстите в горещите игрови битки, а това веднага подсказва, че продуктът е предназначен предимно за тези, които обичат по-голямата част от времето си да го прекарват в игри.

Оборудване
За никого не е тайна, че най-популярните Cherry MX бутони не са предназначени за игри и от Logitech това доста добре го разбират и за това беше решено да бъде разработена фирмена “механика“. За това в сътрудничество с компанията Omron бяха създадени бутоните Romer-G, отличителна черта на които е сравнително по-малкият им ход на сработване – 1.2 мм със силов натиск от 45g, а заявеният ресурс е 70 милиона натискания.

Ако сравним Romer-G с другите механични превключватели, то най-близкият аналог може да се нарече Cherry MX Brown, използвани в Logitech G710 + (именно с дъмпфиращия пръстен O-ring), но най-близките до усещане, колкото и странно да звучи си остават мембранните клавиатури. В тази връзка, удобството при набор на текст – това не е силната страна на Logitech G910 Orion Spark. По време на набор на текст, особено при големи количества се усеща дискомфорт и умора в пръстите на ръцете, което липсва при използването на клавиатури, оборудвани с MX Black или Blue превключватели. Това е поредното потвърждение, че пред нас стои игрова клавиатура. Но ситуацията се променя в игрите и разбираш, че скоростта на реакция и тактилната обратна връзка са точни. Надяваме се, че в бъдеще Logitech ще продължи да работи в тази посока и ще представи достоен вариант за набор на текст.

Другият конструктивен недостатък в Cherry превключвателите се изразява в неравномерността на подсветката в символите. При Romer-G, този проблем е елиминиран още в етапа на проектирането и светодиодите са разположени по центъра на превключвателя, благодарение на което кирилицата и латиницата светят равномерно. Освен това, в клавиатурата е реализирана популярната в последно време RGB-подсветка на всеки бутон. Потребителят има възможност за настройване на цветовете и анимациите практически за всеки бутон, а комбинациите са ограничени само до вашето въображение и 16 милионните отенъци.


Традиционно за настройките на клавиатурата отговаря Logitech Gaming Software и нашият герой в случая не прави изключение. От програмата можете да променяте функционалността на допълнителните бутони, създавате профили за всички програми, както и в най-широк диапазон да управлявате подсветката.

Изводи и впечатления
Logitech G910 Orion Spark – един от най-добре проектираните, функционални и качествени модели на пазара на геймърските периферни устройства. Клавиатурата с право може да се нарече иновативен продукт, който съчетава в себе си някои наистина интересни решения, които могат да преместят този сегмент от своята мъртва точка. Logitech традиционно задава новите нива на качеството, към които се надяваме да започнат да се стремят и другите производители. На фона на всички приятни впечатления, малко разочарование внася завишената от производителя цена от 180 долара, но в този случай сумата е напълно оправдана.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари