LG 34UC97 – първият UltraWide QHD монитор с извит екран

0
55

Преди няколко дни в офиса нисе появи едно устройство за тест, събуждащо любопитните ни погледи, още преди да излезе от големия си кашон. Първият в света 34 инчов UltraWide QHD монитор със съотношение на страните 21:9 и извит екран, дело на LG,съчетава в себе си новаторски подход към новите технологии, събиращ в себе си две интересни тенденции от последните години. Вижте за какво става въпрос:

Два монитора или на един

С развитието на технологиите, софтуера и работата, която се върши от един човек на неговия компютър, мониторите започнаха да стават все по-големи. Не са малко вече професионалистите, използващи два монитора, свързани с един компютър. И въпреки че с това бързо се свиква, цената за повечето работно пространство обикновено е неприятната рамка на двата екрана, попадаща точно в средата на зрителното ни поле. Решение за това има и от няколко години на пазара се намират т.нар. „ултра-широки” монитори. През лятото на 2014-a LG представи в България новото си UltraWide семейство модели, част от което бе и впечатляващия 34-инчов 34UM95, работещ в съотношение на страните 21:9 и резолюция QHD (3440×1440) – първия в света 34-инчов, 21:9 форматов QHD монитор UltraWide. Размерът му не само впечатлява, но и бе оценен от редица професионалисти. Настоящият модел, който разглеждаме, е пряк негов наследник, но с една основна разлика.

Извит екран

Още от 2013-а по време на изложението CES няколко водещи компании, сред които и LG,показаха първите си телевизори с извити екрани. И ако тогава това бяха само прототипи, то през 2014-а продажбите на подобни модели записаха сериозен ръст. Големият въпрос, пред който се изправя всеки, решил да си купува телевизор с извит екран е – има ли смисъл? Технологията, опитваща се да пресъздаде кино атмосферата на IMAX в домашни условия, претендира най-вече с по-голямото улавяне на зрително поле, по-добър поглед над дълбочината на картината и стимулиране на периферното зрение на потребителя. Наред с това в последно време бяха публикувани редица изследвания, показващи че извитите форми са по-добре възприемани от човешкото око, а освен това извитата форма намалява и отраженията на светлината, която се появява при плосък екран. И докато при телевизорите има спорове дали екранът се вижда еднакво добре, ако го гледат повече хора, то мониторът е идеалното място, на което могат да се проявят всички качества на един извит екран – нещо с което се сблъскахме и ние, докато тествахме 34UC97 в продължение на няколко дни.

Мониторът 34UC97 на LG e най-добрата комбинация от предимствата на огромните UltraWide модели и извитите екрани, като е първият, използващ тази технология, позната ни до сега само от телевизорите. В крайна сметка резултатът е повече от впечатляващ и привлича вниманието веднага след като бъде изваден от кашона, дори без да е стартиран.

Външен вид

Няколко секунди след отварянето на кашона, пред вас се изправя нещо което няма как да сте виждали до сега. Първият в света 34 инчов UltraWide QHD монитор със съотношение на страните 21:9 и извит екран е много интересен още преди да е пуснат. Впечатлява размерът, но и елегантната дъга, описвана от него. Мониторът е доста тежък, но за сметка на това алуминиевата стойка се монтира към него за секунди с помощта на четири малки винта. Те държат стабилно модела и позволяват да го въртите лесно по вертикала в рамките на 20 градуса, така че да е в най-подходящия за очите ви ъгъл. Алуминиевата стойка дава достатъчно свобода при въртене и преместване, но тук трябва да отбележим, че няма възможност за регулация на височината на екрана, което от някои потребители може да бъде отчетено като минус. Този проблем може да се избегне, ако бъде използвана специалната стойка за стена, с която вече движението по вертикала е удобно и лесно.

Материалите, от които е направен 34UC97 са с много високо качество, като впечатление правят и тънките рамки, които почти отсъстват около самата IPSматрица. Те всъщност се забелязват едва когато мониторът е включен и на практика създават зона с дебелина от около половин инч, обгръщайки цялата картина. Лицевата страна, както и профилите на модела са пределно изчистени и върху тях на практика липсва каквото и да било, а множеството портове, за които ще стане дума по-късно в теста ни, са скрити от дискретен капак и се намират почти по цялото протежение на задния панел. На него може да се види голямо лого на LG, както и мястото, за което се захваща стойката, включена в комплекта. За да си го представите по-добре, ще споделим, че моделът е с размери от 831 x 473 x 226mm а теглото е близо 10 кг.

Представяне

Мониторът на практика е явен наследник на споменатия вече 34UM95, с тази разлика че е с извит екран. Той разполага със същия AH-IPS с LED подсветка, разполага с редица инструменти и неща за професионалисти като фабрична калибрация. 34-инчовият модел поддържа работа в резолюция 3440х1440 при 60 Hzопреснение, има 5 мс време за реакция и на практика е характерен 8-битов sRGB модел, но с редица подобрения.

Меню и управление

Може би ръководейки се от това, че професионалистите калибрират машината си веднъж, след което работят дълго на нея, контролите на монитора са ограничени само на един малък и дискретен джойстик, намиращ се в средата на рамката, гледаща към бюрото. Трудно ще го откриете, ако не знаете че е там и дори в първоначалният му вид мониторът идва със залепен стикер, указващ със стрелка къде е 5-позиционния джойстик. Въпреки че е идеален за дизайна, тъй като е скрит отлично, работата с него е може би един от малкото недостатъци на модела. Преди да се свикне с управлението е малко трудно връщането назад, избирането на точната функция и т.н.

Връзка с MACи портове

34UC97, подобно и на другите монитори от UltraWide семейството на LG,е със специално оптимизирани възможности за работа с Mac на Apple. Той е напълно съвместим и е единственият монитор, оборудван с два слота Thunderbolt 2.

Сред останалите портове, които можем да видим, освен  тях са два HDMI порта, един Display port, два USB 3.0 порта и един USB Up порт. Както можете да видите и на снимките към статията, те са скрити доста добре зад капака на задния панел и на практика остават невидими. Прави впечатление обаче, че в опита да създадат перфектния дизайн, от LG са пропуснали да оставят USBпортове на по-лесно място върху корпуса на монитора, а те се ползват от не малко хора.

Работа

Мониторът може да се похвали с повече от 99% покритие на цветовото пространство sRGB, като намирането на разлика между цветовете на 34UC97 и цветовия резултат, желан от графичните дизайнери и фотографите е трудно. Той има яркост от 300cd/m2, доказана и от тестовете, които направихме с него, като освен това може да се похвали с 1,000,000:1 контраст и 178 градуса ъгли на преглед по хоризонтала и вертикала.

В монитора има всички необходими инструменти и настройки, които биха потрябвали при калибрацията, така нужна за повечето професионалисти. Важно е тук отново да отбележим, че моделът идва с фабрична калибрация, която би трябвало да отговаря на реалността, а това показват и проведените тестове с 34UC97.

Моделът има специални функции, които доста спомагат за работа. Така например само с няколко клика може да се активира опция за разделяне на екрана така, че да има поле за всичко. Това става без наличието на каквито и да било припокривания, така че спокойно могат да се отворят няколко различни екрана и да се работи едновременно в няколко графични програми да речем.

Благодарение на Dual Controller софтуера към монитора, потребителите имат възможност да работят едновременно с PC и Mac, без да е необходимо постоянно да сменят погледа от монитор на монитор, а с функцията Dual Link-up е възможно свързването на две индивидуални устройства към монитора, с пространствено съотношение 1:1, позволяващо на монитора да раздели екрана за двата изхода. Тук още по-интересно е, че благодарение на софтуера, гледайки картината от двете устройства, можете лесно да пренесете информация от едното върху другото само с местене на мишката, стига машините да са в една мрежа.

Аудио

Мониторът впечатлява и определено създава усещане за перфектния завършен продукт и заради наличието на никак не лошо аудио. В случай, че се използва за гледане на филми или играене на игри, то извития 34UC97 разполага с дълбок бас и кристално чисти високи тонове, благодарение на вградената MAXXAUDIO технология. Той е оборудван с два 7W говорителя, а с помощта на софтуера, в стая може да бъде създаден съраунд звук, подобен на този в кино салон.

Игри

Стигайки до игрите, непременно трябва да признаем, че 34UC97 предоставя невероятно изживяване в това отношение. Заглавията, които могат да се играят в 21: 9, изглеждат изключително реалистично и усещането се увеличава от покриването и на периферното зрение, заради формата на екрана. Специално внимание е отделено и на комфорта на очите – мониторът е тестван и разполага с функцията “Без трептене”, което намаля нивото на трептене близо до нулата

В крайна сметка

Спецификациите на модела включват 3440×1440 UltraWide QHD резолюция, което на практика представлява 2,4 пъти повече място от два 27-инчови комбинирани 16:9 екрана. Огромното предимство – липсва неприятната рамка по средата, а извитата форма на устройството обхваща перфектно периферното зрение, карайки потребителя буквално да се „потопи” в това което прави. Моделът е идеална придобивка за всички професионалисти. Подходящ е, както за фотографи, обработващи големи изображения, така и за видео аниматори, аудио инженери и въобще за всички, имащи нужда да поберат голямо количество информация на един екран. Извитият екран, в комбинация със 178 градусовия зрителен ъгъл, прави монитора идеален и за забавление. Гледането на филми, играенето на игри, както и сърфирането в мрежата, докато върви някой клип в YouTube, а Facebook се ъпдейтва автоматично отстрани, също са нещо, непостижимо с друг екран.

Мониторът се предлага на пазара за около 1200 евро и гаранция от три години. Това е един невероятен иновативен и луксозен модел, който е способен да задоволи напълно нуждите на професионалистите, имащи нужда от по-голяма площ за работа. Хитрото използване на извития екран при наследника на 34UM95 прави така, че да няма нужда да се въртите много – далечните краища на монитора лесно влизат в периферното ви зрение и улесняват много работата. Това, както и редицата подобрения, правят 34UC97 задължителна придобивка за всеки професионалист с изтънчен вкус, а идеалното място за него определено е едно луксозно бюро с хромирани или дървени елементи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари