Мобилната графика NVIDIA GeForce 800M: играем по-бързо и по-дълго

0
63

На 12 март 2014 г., NVIDIA официално представи новото си поколение мобилни дискретни графики NVIDIA GeForce 800M. Освен очакваната повишена производителност в 3D, новите решения са получили и ексклузивната технология за енергопотребление Battery Boost, както и режимите от настолните графични карти ShadowPlay и GameStream.

Според проучването на пазара на развлеченията, обемът на сегмента на компютърните игри възлиза на 25 милиарда долара (8% CAGR), което е повече от наемите за филми в класическите кинотеатри ($24,4 млрд, 3% CAGR) и продажбите на дигитална музика ($ 16,5 млрд, 2% CAGR). Очевидно е, че тази апетитна хапка не би било логично да бъде оставена на конкуренцията, така че дейността на NVIDIA е абсолютно оправдана.

Ако говорим не за целия игрови пазар, а погледнем само сегмента на геймърските преносими компютри се оказва, че през последните две години (2011 до 2013 г.), броят им се е увеличил 1.5 пъти на фона на общия спад в продажбите на лаптопи. Интересът на потребителите и производителите към гейм лаптопите е довел до появата на мощни (игри AAA-клас в качество 1080p) и в същото време тънки устройства с дълго време за автономна работа, а общият брой на игровите модели е нараснал четирикратно.

Настоящата 2014 година обещава още по-впечатляващ ръст, който според някои анализатори ще е повече от 2,5 пъти в сравнение с 2011 година. Между другото, въпреки мудния пазар на оптичните дискове, все още има пари в този сегмент – DVD и Blu-Ray дисковете само са генерирали около 38 милиарда долара (5% CAGR).

Според NVIDIA, която е използвала за оценка реалната производителност на игрите Skyrim, Far Cry 3 и Tomb Raider, увеличаването на производителността в сравнение с графиките от предишно поколение GTX 7xxM е 60% за GTX 850M, 40% за GTX 860, 30% за GTX 870M и 15% за GTX 880М.

Освен това, ако в десктоп видеокартите въпросите с размерите и консумацията на електроенергия не са най-важните, то при дискретните видеокарти тези показатели са от ключово значение и разбира се заемат по-малко пространство в корпуса на ноутбуковете, същевременно отделяйки по-малко топлина под натоварване, а лаптопа може да бъде по-тънък, лек и тих при игрите.

Разработчикът за сравнение е използвал един от най-мощните лаптопи за игри от 2011 година – Alienware M18x с най-добрата по това време графика NVIDIA GeForce GTX 580M с дебелина на корпуса от 5.5 см. Актуалните геймърски модели, базирани на NVIDIA GeForce GTX 850M може да се похвалят не само с два пъти по-тънък корпус от 21 мм, но и с 30% по-висока производителност.

NVIDIA Battery Boost
Не е тайна, че в самото понятие “игрови ноутбук“ се крие известна доза ирония, тъй като възможностите на едно такова устройство обикновено се проявяват само при свързването му към захранващ блок. Когато едно такова устройство премине в режим на захранване от батерията, т.е. използвате мобилното му предимство, в такава ситуацията, за която е предназначена и графичната му подсистема, производителността на лаптопа пада драстично.

Именно за решението на този проблем е разработена и технологията NVIDIA Battery Boost, която според разработчиците в напълно автоматичен режим тя може двойно да удължи живота на батерията в игрови режим.

На въпроса за средното време, прекарвано пред компютъра за една игрова сесия, отговорът на повечето играчи е 1-2 часа (41%), на второ място е още по-дългия период от 2-3 часа (29% ) и накрая 3-4 часа могат да играят само най-запалените геймъри (15 %). Трябва да се отбележи, че “по-малко от един час“ играят само 6% от анкетираните, а именно това е времето, което геймърските лаптопи средно предоставят на играчите. Най-логичният и очевиден начин да се удължи живота на батерията е да се намали производителността до разумни граници, ограничавайки възпроизвеждането до около 30 кадъра в секунда. Това ниво е установено в настройките, като оптимално, но ако е необходимо, играчите могат да го регулират самостоятелно.

При случаят с NVIDIA Battery Boost, разработчиците са решили да не се ограничават изключително върху намаляването на производителността до препоръчаното ниво. В допълнение е използван и интелектуален подход и фина настройка на графиките за конкретни игри и всичко това става автоматично, без да се изисква допълнителна реакция от страна на потребителите. Технологията работи в тясна връзка с инструмента NVIDIA Optimus, осигурявайки прехода от интегрираната към дискретната графика.

Остана да добавим, че технологията NVIDIA Battery Boost поддържа всички мобилни дискретни видеокарти NVIDIA GeForce GTX 8xxM.

NVIDIA ShadowPlay и GameStream
Технологията ShadowPlay е добре позната на собствениците на актуалните десктоп графики от NVIDIA, а сега от нея ще могат да се възползват и феновете на мобилния гейминг.

Спомнете си, че тази технология позволява да се запише видео геймплея с минимално въздействие върху системната производителност – последните 20 минути от играта в автоматичен режим и неограничен по дължина видео клип в ръчен режим. ShadowPlay също така позволява извършването на потоково предаване на геймплея в HD-качество (1080p с битрейт до 50 Mbit/s) чрез услугата Twitch. Тази технология се поддържа и от настолните графични карти NVIDIA GeForce GTX 650 и по-старите, както и от актуалните мобилни графики NVIDIA GeForce 700М и 800M, а дори и от по-възрастните варианти, като GeForce GTX 680М, 675MX и 670MX

Технологията GameStream пък ви позволява да транслирате игрите с лаптопа чрез графиките NVIDIA GeForce 800M към други устройства, използвайки портативното игрово устройство NVIDIA SHIELD с Wi-Fi връзка.

Производителност и енергопотребление
До скоро отговорът на въпроса “интегрирана или дискретна графика?“ беше категоричен – всичко зависи от това за какво ще бъде използван лаптопа. Ако имате нужда от свръх-тънък ултрабук с максимално ниво на автономност за работа в офиса, то IGP е без конкуренция. Но когато става въпрос за игрова система и/или конфигурация с Full HD екран, то тук най-добрият избор е в дискретната графика.

Интересното в случая е, че измереното реално енергопотребление показва, че в игрови режим, конфигурацията с дискретна графика е не само много по-бърза, но и по-малко “алчна“ (това значи по-дълго време за игра) от формално икономичния вариант с интегрирана графика.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари