Ревю на видеокартата ASUS STRIX R9 390 OC GAMING

0
271

С пускането на новата линия графични карти, AMD реши да “освежи“ практически всички сегменти на ускорителите. Освен безспорно оригиналния Radeon R9 Fury/Fury X, компанията работи и над модернизацията на редица устройства. За тези, които избират достатъчно производителните графични карти, но не са готова да харчат големи суми за висок клас решения, може би Radeon R9 390 ще представлява интерес за тях. В поредното ни ревю ние ще се опитаме да проучим възможностите на необикновения модел – ASUS STRIX R9 390 OC GAMING. За да разберете какво може да предложи новият продукт, над подобряването на който е работил добре познатия ни тайвански производител, четете по-долу?

AMD Radeon R9 390
Какво е Radeon R9 390? Когато за първи път се вгледате в спецификациите на видеокартата, ще видите познатите черти на Radeon R9 290. Графичният Hawaii процесор е преименуван в Grenada и всъщност е произведен по същата 28-нанометрова технология и включва в себе си идентичен брой функционални блокове.В случая с R9 390 става дума за 2560 поточни изчислителя, 160 текстурни и 64 растерни блока. Въпреки това, препоръчителната графична тактова честота е увеличена от 947 MHz на 1000 MHz (+ 5.6%). Новият адаптер е запазил 512-битовата си шина на паметта, но работната честота на GDDR5 чиповете е увеличена – до 6000 MHz, вместо 5000 MHz препоръчани за Radeon R9 290. Другата съществена разлика от предшествениците – всички видеокарти от линията Radeon R9 390 ще се предлагат в комплект с 8 GB памет, докато R9 290 е оборудван с 4 GB локална памет. Удвоеният обем на паметта и увеличената й пропускателна способност с 20% може да се разглежда като намек за възможност, Radeon R9 390 да се използва за работа в 1440p режим. В рекламните брошури, AMD споменава възможността за комфортна игра в 4K резолюция, но все пак това твърдение следва да се приема с дял скептицизъм.Във всеки случай обаче, увеличаването на честотата на GPU/паметта обещава подобрение на производителността, независимо от режима. Впрочем, удвоеният обем на локалната памет все още може да се счита за в бъдеще. Независимо от това, че е хубаво да се случи още днес. Това ни напомня, че дори и флагманът в лицето на Radeon R9 Fury X, поради техническите особености на HBM, предлага “само“ 4 GB памет, както и по-достъпния Radeon R9 390, който е получил 8 GB в базовия си комплект.

Според производителя, дори и след увеличението на работната честота и два пъти размера на паметта, TDP на референтния Radeon R9 390 ще успее да запази стойността си от 275 W. За подаването на допълнително захранване са предвидени два 6- и 8-пинови конектора. Разбира се, това не е догма и производителите на видео карти са свободни да променят конфигурацията на силовата подсистема и състава на конекторите по свое усмотрение.

Препоръчителната цена за Radeon R9 380 8GB е $ 329. Указвайки тази цена, производителят съзнателно се противопоставя на GeForce GTX 970 4 GB, който е с идентична препоръчителна цена. Това е доста интересен опонент. Ако по-рано GeForce GTX 970 успешно се конкурираше с Radeon R9 290X, то “безхиксовата“ версия на Radeon R9 390 с удвоен обем на паметта изглежда в това противопоставяне доста убедително.

ASUS STRIX R9 390 GAMING
След анонса на новата линия графични карти с чипове на AMD, ASUS предложи няколко адаптера, базирани на Radeon R9 390. Най-скоростната версия носи името ASUS STRIX-R9390-DC3OC-8GD5-GAMING и както може да се види от обозначението, устройството принадлежи към серията Strix.Моделът има фабричен овърклок. Тактовата честота на процесора е увеличена от 1000 MHz на 1050 MHz. Картата носи очаквано 8 GB GDDR5 памет, която работи на 6000 MHz.512-битовата шина на паметта позволява дори и при относително ниска честота на локалната графична памет да се осигури много добра пропускателна способност – 384 GB/s. По-голяма скоростна магистрала GPU-CPU имат само Radeon R9 Fury/Fury X (512 GB/s).За видеокартата се използва нова охладителна система – DirectCU III. Това е следващата версия от серията въздушни охладителни системи на производителя, за които се използват по-ефективни елементи и конструкция на радиатора.

Като цяло, концепцията на DirectCU е съхранена. В основата на охладителя стои набор от алуминиеви пластини, увеличаващи площта на разсейване. За ускоряване предаването на топлината от GPU, конструкцията на блока е с пет топлинни тръби, две от които са с диаметър 10 мм, останалите две – 8 мм и петата 6 мм. Както се вижда на снимката, в пряк контакт с GPU са само три топлинни тръби, които разсейват топлината в най-отдалечените точки на радиаторния блок. Другите две тръби също са включени в процеса на преноса на топлина, макар и с по-ниска ефективност.За обдухването на радиатора са предвидени три вентилатора с диаметър 90 мм. Тривентилаторната конструкция теоретично позволява да се увеличи обдухваната площ, както и да се получи въздушен поток със значителна мощ, за генерирането на който биха били необходими два вентилатора, но с увеличени обороти.Разбира се, за видеокартата се използва оригинална печатна платка. Адаптерът има засилена силова подсистема, базирана на 8-фазна схема с дискретен управляващ контролер. MOSFET е с допълнително охлаждане. Използваните елементи съответстват на концепцията Super Alloy Power II.

За получаването на 8 GB памет са използвани 16 чипа, които по G-образния метод са разположени около GPU. В този случай, чиповете са SK Hynix H5GC4H24AJA-Т2С.

Според производителя, адаптерът е изготвен по AUTO-EXTREME технологията, осигуряваща 100% автоматизация на производствения процеса по изготвяне на устройството, елиминираща човешкия фактор по време на сглобяването на видеокартата.На гърба на картата е монтирана алуминиева пластина. Задната защита е станала обичайна за устройствата от това ниво. В този случай, елементът не играе охлаждаща роля, а изпълнява ролята на усилвател на конструкцията и елемент, допълващ външния вид.В декоративните цели на графичната карта е предвиден и друг акцент. На горния панел има полупрозрачен плексигласов елемент с логото на серията, който се подчертава от пулсираща по време на работа светлина.За подаването на допълнително захранване в горната част на адаптера има двойка 6- и 8-пинови конектори. Последните традиционно са обърнати на 180 градуса за удобна връзка. Заедно с конекторите са добавени и сигнални индикатори с червени и бели цветове, които отразяват връзката на силовите 12V линии.

Като цяло, видеокартата прилича на монументално устройство. Дължината на адаптера – 300 мм, като е доста желателно предварително да се уверите, че за нея има достатъчно място в корпуса.На интерфейсния панел са изведени пет цифрови видео-изхода – DVI, три пълноформатни DisplayPort и HDMI. Приблизително една пета част от панела е заета от вентилационната решетка.

Комплект
Картата се предлага с малко ръководство, CD с драйвери и преходник с чифт 6-пинови конектори на един 8-пинов.


Предвид размерите на самото устройство, то пристига в доста голяма кутия, украсена типично за кутиите на продуктовата линия Strix.

Работа
Производителните графични карти с чиповете на AMD са с доста високо фактическо енергопотребление. Това е напълно валидно и за устройствата от линиите Radeon R9 290 / 290X и остава актуално за модернизираните версии на адаптерите, които се появяват с маркировките Radeon R9 390 / 390X. В този случай, ефективността на охладителната система играе особена роля. Референтният дизайн на адаптерите от предишното поколение честно казано не беше с добра ефективност и ниво на шума, тъй като моделите с оригинални охладители често са предпочитани. Ще се повтори ли историята и този път? За това еднозначно ще можем да поговорим след като се запознаем със стоковите версии на Radeon R9 390 / 390X, но съдейки по конструкциите на предлаганите за тях охладители, е малко вероятно ситуацията да бъде коренно различна.

Така или иначе, ако картата е с TDP 275W, очевидно е, че охладителната система трябва да бъде доста ефективна, а в идеалния случай също и максимално тиха при работа. Нека видим как стоят нещата в тривентилаторния DirectCU III.Всички видеокарти, принадлежащи към серията Strix, имат приятна особеност – те работят тихо при ниско натоварване на графичния адаптер. Това е вярно, както за компактните икономични графични карти, така и за много “гладните“ адаптери, към които напълно може да бъде приспаднат и Radeon R9 390. В условията на открит стенд в режим на покой, графичния процесор се затопля до 45 градуса. В това състояние, чипът работи на тактова честота от 300 MHz, а крупният радиаторен блок много добре се справя с отвеждането на топлината. Според алгоритъмът за регулиране на оборотите, в режим на празен ход, скоростта на вентилатора намалява до 25%, като в този случай централният вентилатор може известно време след намаляването на натоварването да се върти с честота от около 500 об/мин.След приключване на всички етапи от тестовете, пиковото значение на температурата на процесора беше 85 градуса. Вентилаторите се пускаха например при около 65 градуса. С цел поддържане на определена максимална температура, скоростта на вентилаторите се увеличаваше до около 1700 об/мин. Разбира се, работата на системата за охлаждане в този режим може да се чува, но като цяло нивото на шума е много умерено. Ефективността на системата за охлаждане е достатъчна, така че дори и при високо натоварване, тактовата честота на GPU остана на даденото ниво.

Овърклок
Radeon R9 390 всъщност представлява форсираната версия на R9 290, при което ASUS допълнително е увеличила номиналната честота на GPU в тази карта, но на особени овърклокърски рекорди на нея не може да се разчита. Производителите на чипа и адаптера вече са разкрили тежката част от потенциала на GPU.Както се оказа, все още има някои резерви, но те не са толкова големи. Ние успяхме да увеличим честотата на графичния процесор до 1110 MHz. Това е приблизително същото ниво, което успяхме да постигнем и по време на експериментите с Radeon R9 290. Без промяна на технологичния производствен процес, не може да се разчита на някакъв особен прогрес. Както виждаме, в случая с тунингованата видеокарта на ASUS, чипът не може да се форсира над 5%.

Чиповете с памет може също да се форсират. Работната честота на чиповете без последствия беше увеличена до 6400 MHz. Тук също не може да се разчита на честотни рекорди. Все пак е необходимо да се синхронизира работата на 8 GB.

Производителност
Производителността на Radeon R9 390 не е кой знае колко голяма, но в същото време е интересно да се види колко уверено опровергава Radeon R9 290X. Въпреки, по-малкото изчислителни блокове в GPU, по-високата пропускателна способност на паметта носи много по-добри резултати при резолюцията от 2560 × 1440 пиксела.Разбира се, интересно е противопоставянето с GeForce GTX 970. При препоръчителните честоти, отново минималното предимство е за Radeon R9 390. Със сигурност в редица игри, които не са включени в списъка за тестовите етапи, по-високи резултати може да покаже адаптерът с чип на NVIDIA. Като цяло обаче, по отношение на бързодействието това са почти равни съперници. Освен това, Radeon R9 390 е оборудван с 8 GB памет, което му дава известен перспективен запас.


Адаптерът добре реагира на повишаването на тактовата честота на GPU. Допълнителните 50 MHz, които в базовия модел е получил разглеждания модел от ASUS, внасят определен приръст в производителността. Самостоятелният овърклок дори дава някакво ускоряване, но 5-7% – може би това ускорение за мнозина няма да е много задоволително, особено за тези които обичат да играят игри с ръчни настройки.

Енергопотребление
Потреблението на електроенергия – не е най-силната страна на видео-картите с чипове от AMD. По време на активните боеве в Metro Last Light общото енергопотребление от системата с инсталирана Radeon R9 390 се повиши до 380 вата. При подобни условия, използвайки GeForce GTX 970, платформата консумираше около 260 вата.

Обобщение
Нововъведението на AMD в класа на производителните адаптери може да се разглежда, като доста успешно. Radeon R9 390 като цяло оставя приятно впечатление. Устройството предлага по-висока производителност от неотдавнашния флагман – Radeon R9 290X. Това е един много достоен конкурент на GeForce GTX 970. Със същата препоръчителна цена, адаптерът на AMD предлага сходно ниво на производителност, но има 8 GB памет, предлагаща възможности за смели експерименти с високата разделителна способност, без да се притеснявате за възможен недостиг на локална видеопамет.

По отношение на разглеждания ASUS Strix R9 390 OC Gaming, то този модел с фабричен овърклок Ви позволява да получите още няколко кадъра в секунда към резултата от референтния адаптер. Голямата охладителна система със сложна конструкция, генерира ниски нива на шума дори и под тежък товар. Началната цена на графичната карта е значително над препоръчителното ниво, което намалява привлекателността на адаптера още повече.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари