Ревю на дънната платка ASUS Maximus VII Hero

0
192

Дънните платки на ASUS, принадлежащи към семейството Republic Of Gamers – това са необичайни устройства с много интересни опции, които се ценят повече от потребителите с по-неограничени средства и ентусиастите, предпочитащи да използват най-добрите в своя клас устройства. Линията от дънни платки ROG за популярната платформа Intel LGA1150 включва разнообразни модели, които въпреки формата и предназначението си са подчинени на общи принципи. Днес в полезрението ни попадна моделът ASUS Maximus VII Hero. Ще се опитаме да разберем какви са заслугите на тази Intel Z97 базирана платка да получи званието герой.

Дизайн и оборудване
В оформлението на платката има оригинални елементи, които не са използвани по-рано от производителя на тези устройства. По-специално, ASUS Maximus VII Hero – това е първият модел с двуцветно оформление на печатната платка. Основният масив има черно-матово покритие, а областта на силовите компоненти и зоната на чипсета са в ярко червено. Да, в закрития корпус е трудно да се оцени едно такова дизайнерско решение на разработчиците, но на техно-перфекционистите не им е безразлично дори и вътрешното оформление на системния блок.Когато за първи път погледнете платката възниква усещането за външно сходство с модела Maximus VII Ranger. Може дори да изглежда, че и в двата модела е използвана идентична платформа, но все пак това не е вярно.На първо място ще отбележим, че в Maximus VII HERO е използван по-мощен силов блок, който е изпълнен по 8-фазна схема, докато “рейнджъра“ е с 4 сдвоени фази. Във веригата на VRM блока са използвани дросели с повишена мощност и по-голям брой твърдотелни елементи, а в качеството на силови ключове се използват NexFet от Texas Instruments.За охлаждането на MOSFET се използват два достатъчно големи радиаторни блока. За да се използват по-рационално възможностите на тази конструкция, алуминиевите блокове са обединени по между си с топлинна тръба.За управление на параметрите на стабилизатора е достъпен дискретния контролер DIGI + ASP 1257. Като цяло обаче, потенциалът на силовия блок тук е по-висок от този в по-достъпните модели.

За подаването на допълнително захранване е предвиден 8-пиновия конектор ATX12V.Четирите Q-DIMM слота дават възможност да се увеличи обемът на оперативната памет до 32 GB. Едностранният метод за фиксация на модулите вече се е превърнал в стандарт за платките от това ниво. За RAM-модулите е предвиден отделен двуфазен стабилизатор с допълнителен управляващ контролер.ASUS Maximus VII Hero предлага шест разширителни слота. За ATX устройствата стандартният набор е 7 конектора за допълнителни разширителни карти, но производителят правилно е предположил, че в непосредствена близост до гнездото, в което вероятно ще бъде поставена дискретна графична карта, от поставянето на друг конектор няма много смисъл – той ще бъде недостъпен. За това имаме три пълноформатни PCI Express x16 и същия брой компактни PCI-Express x1.

Платката позволява да използвате две графични карти, предоставяйки възможност за работа в SLI и CrossFire режим. При използването на двойка графични карти, 16 процесорните PCI Express линии по равно се разделят между двата пълноформатни слота, отделени с червен цвят.За долния пълноформатен слот са отделени 4 PCI Express линии. По този начин, в зависимост от конфигурацията на системата, той може да работи в няколко режима, регулируеми от BIOS. Конекторът може да има пропускателна способност от x1, при което трите слота PCI-E x1 ще останат достъпни. В режим “М.2 Mode“, слотът PCI-E x4_3 работи в x2 режим, както и още две линии PCI-E 2.0, разпределящи се за нуждите на М.2 носителите. В този случай, всичките три слота PCI-E x1 остават неактивни. Възможно е също така да изберете всички четири линии на шината PCI-E x4_3, но е очевидно, че в тази ситуация ще се окаже деактивиран, както PCI-E x1, така и М.2 портът. Наличието на ограничен брой PCI Express, които са на разположение на чипсета LGA1150, трябва да се използват икономично, но възможностите за гъвкави настройки Ви позволяват да регулирате почти всяка реална конфигурация на системата.Както подобава на устройствата от семейството ROG, така и ASUS Maximus VII Hero е получил редица допълнителни елементи за управление. В горния десен ъгъл са поместени осветените бутони за включване и рестартиране на системата.В близост до тях виждаме и сегментния LED-индикатор, позволяващ по кода да се определят евентуални проблеми. С помощта на бутона MemOK може да се активира подходящата технология, позволяваща да се справите с първоначалните настройки на таймингите на паметта. Бутонът KeyBot пък Ви позволява да активирате допълнителния контролер за разширяване възможностите на USB-клавиатурата.

Под ATX захранващият конектор се намира линията от светодиоди Q-LED, позволяваща бегло да се прецени резултатът от експресните-тестове на основните функционални възли на етап стартиране на системата.Част от елементите за управление са изнесени към долната част на платката. Тук се намира бутона за изчистване на CMOS-паметта, както и Sound Stage бутона за превключване на хардуерните звукови профили, оптимизирани за различните жанрове.За свързването на вентилатори са налични шест 4-пинови конектора.ASUS все повече използва за BIOS чиповете допълнителни панели, позволяващи при необходимост да се демонтира и подмени чипа. Това може да бъде необходимо в някои извънредни ситуации, но ако случайно възникне такава този метод ще улесни много задачата.За свързването на SATA-дискове платката предлага 8 съответстващи порта с пропускателна способност 6 Gb/s. Чипсетът обслужва шест от тях, а за другите два отговаря допълнителен контролер от ASMedia. Всички конектори са разположени успоредно на повърхността на дънната платка, за да не пречат охладителите на видеокартите на включените устройства.В централната част на платката се намира портът М.2, позволяващ Ви да свържете носители, съответстващи на формата с дължина 42, 60 или 80 мм. Конекторът може да се използва и за дискове със SATA и PCI Express интерфейси. За нуждите на порта са предвидени двете линии PCI-E 2.0, а пропускателната способност на конектора е 10 GB/s. Това Ви позволява да излезете от скоростната рамка за SATA дисковете (6 Gb/s), но на пазара вече се появиха SSD, които са способни и на повече.

ASUS Maximus VII Hero няма да има SATA Express порт. Ако към момента на анонса на дъната, базирани на Intel 9-та серия възприемахме този факт с известно съжаление, то почти година по-късно стана ясно, че причина за безпокойство в тази посока няма. В действителност, дискове с този интерфейс така и не излязоха извън рамките на тестовите концепти, така че няма предпоставки ситуацията скоро да се промени. Поради тази причина, липсата на SATA Express порт няма да я причисляваме към недостатъците на тази дънна платка.Микросхемата на чипсета е обхваната от голям радиатор, върху който е прикрепен пластмасов панел с логото на серията, ефектно осветено с няколко червени светодиода. Такива малки неща създават настроение.За управлението на връзката към жичната мрежа, платката е снабдена с Gigabit контролера Intel i218V. За своите игрови модели, ASUS предпочита решенията на Intel, така че в тази връзка и Hero не прави изключение. В този случай, възраженията са излишни.

Разпределението на достъпната честотна лента на канала между различните приложения може да се извършва чрез фирменото приложение GameFirst III.В основата на звуковата подсистема SupremeFX 2014 се използва HDA-кодека Realtek ALC1150. Чипът обичайно е скрит зад метален корпус, а цялата област на звуковата система е поместена в отделен сегмент върху платката.Граничната линия е осветена от червени светодиоди.Що се отнася до общото оформление, то за използването на слушалки с висок импеданс е осигурен допълнителен оперативен усилвател, в схемата на който са използвани японски ELNA кондензатори. Sonic SenseAmp технологията пък ви позволява автоматично да определите съпротивлението на свързаното устройство и установите съответния коефициент на усилване. Вече споменатата функция Sonic Sound Stage Ви позволява да избирате измежду няколко предварително зададени настройки, които са най-подходящи за определения игрови жанр.

Спомнете си, че Sonic SenseAmp и Sonic SoundStage са актуални само за устройствата, свързани към аудиопортовете, изведени на предния панел на корпуса.

За настройката на подходящата аудио среда се предлага и технологията Sonic Studio. За многоканална акустика е достъпна DTS функцията. Като цяло ще отбележим сравнително доброто качество на звуковата подсистема, като за интегрирано решение.При свързването на външен DAC може да се окаже полезна TrueVolt технологията, осигуряваща едни стабилни 5V за всички USB-портове, а двата допълнителни стабилизатора пък изключват спадане на напрежението дори и при свързването на няколко устройства.


В долния край на платката е поместен конектора за извеждане на външните аудио портове и бутоните Sound Stage и Clear CMOS. В близост до тях се намира ROG_EXT панела, който е наличен във всички дъна от серията Maximus VII на базата на чипсета Intel Z97.Той ви позволява да свържете допълнително оборудване, като например OC Panel и Front Base за тунинг на системата и мониторинг на различните параметри.

Ако подобни устройства не се използват, частта с конектора ROG_EXT може да се използва за допълнителен USB 2.0. Двойката вътрешни конектори позволяват да се получат още 4 порта USB 2.0.

В долния край също се намира и един от конекторите за свързване на вентилаторите и конектора за TPM модула. В близост до него се намира и дву-пиновия T_Sensor1 конектор за свързване на външен термодатчик (термодвойка). В долния десен ъгъл пък е разположен и панел с управляващите бутони и индикатори, които са по-удобни за активиране чрез компактния Q-Panel.

Ако говорим за поддръжката на скоростните интерфейсни портове, то тук в ASUS Maximus VII Hero като цяло всичко е стандартно. На задния панел са изведени четири USB 3.0, а вътрешният конектор Ви позволява да получите още два порта.На обратната страна на платката няма много елементи, но все пак има. По-специално, тук е изнесена микросхемата на KeyBot контролера, а в областта на VRM има две алуминиеви пластини.Осем от съответните чипове – още един косвен признак, че платката използва 8-канална схема на захранващия стабилизатор.Съставът на интерфейсния панел е по-скоро обиден за платка от това ниво. Комбиниран PS/2, чифт USB 2.0, четири USB 3.0 и Ethernet порт. За свързването на високоговорителите са предвидени шест 3.5 мм аудио-конектора и оптичен S/PDIF. Устройствата за извеждане на изображението могат да се свързват към платката чрез видео-изходите DVI-D, HDMI и D-Sub. Също така, могат да бъдат използвани и трите едновременно. На панела има и бутон, който ви позволява да използвате USB BIOS Flashback технологията за обновяване на фърмуера, за което е необходимо да е включено само захранването.

Комплект
В комплект с платката се предлага подробно ръководство, компактдиск с придружаващ софтуер и драйвери, шест SATA кабела, капачка за задния панел на кутията, Q-Connector адаптер за лесно свързване на управляващите бутони и индикатори и SLI мост за комбиниране на двойка видеокарти с чипове на NVIDIA.Многобройните етикети ще помогнат за бързото и лесно идентифициране на интерфейсните кабели в просторния корпус.


Устройството се предлага в кутия със средни размери и характерния за фирмената марка ярък цвят, а отваряйки предния капак виждате през прозореца и самото дъно.

UEFI и софтуер
За платка от серията ROG се използва познатият и удобен UEFI интерфейс с отличително външно оформление, изпълнено в червени агресивни тонове.


Захранващото напрежение на процесорните ядра може да се увеличи до 1,92 V, докато напрежението на памет модулите позволява увеличение до 2,4 V.В базовия списък с достъпните параметри за работа на RAM се посочват режимите до DDR3-3400. А честотните характеристики по скоро ограничават възможностите на самите модулите.В раздела DRAM Timing Control са предложени около 40 различни параметъра за фина настройка на RAM. Тези, които са свикнали да извличат максимума от своя хардуер ще получат добър комплекс от експерименти.За настройка на параметрите за работа на захранващия стабилизатор също са предвидени отлични възможности. Опциите, отговарящи за режима на работа на VRM са групирани в раздела External DIGI+ Power Control.За оптимизаторите с опит, за които получаването на максимална производителност от системата е нещо повече от обичайно увлечение е достъпен разделът Tweaker’s Paradise.Тук също така е достъпен и раздел за регулиране на осветлението, където могат да се задават различни режими на осветеност или подсветката просто да бъде изключена, особено през нощта.Панелът за мониторинг също е много богат. Платката позволява управление на 14 различни захранващи възела от системата.В раздела Temperature Monitor се изобразява текущата температура на процесора, системната платка и областта на стабилизатора на напрежението на VRM. Освен това, тук има възможност за проследяване на показанията, записани от външния сензор за температурата.


В разделите, посветени на охладителната система се изобразяват скоростните показатели на шест вентилатора. При настройката за управление могат да се използват DC и PWM методите, а за всеки вентилатор може да се укаже отделен сензор, при изменение в температурата на който ще се регулира скоростта на въртенето.

Овърклок
За начало на тунинга на процесора, производителя предлага простият инструмент CPU Level UP, като тук трябва да се каже, че като отправна точка това е напълно подходящ начин за форсиране на чипа. При желание можете да се придвижите и по-далеч, но ако полученият ръст в производителност Ви устройства, няма нужда да прекарвате твърде много време в търсене на граничния режим.При избора на режима “4.4 GHz“, тактовата честота на процесора се увеличава до определената стойност, а напрежението нараства до 1,24V. При наличие на добър въздушен охладител, няма да има никакви проблеми със стабилността. Core i7-4790K (4/4.4 GHz) още изначално е с висока базова честота, тъй като относителния приръст не е толкова голям, но и допълнителните 10% са нещо. В този режим, процесора под товар повишава честотата на всичките си изчислителни ядра до 4.4 GHz, а не на едно или две, както е в случая с Turbo Boost технологията.При използване на режима “4.6 GHz“, платката увеличава множителя до 46, като успоредно с това повишава и захранващото напрежение до 1,335 V. При тези обстоятелства, нашият тестов екземпляр на чипа доста бързо се нагря под натоварване.4.8 GHz и 1.388 V са добри за получения скрийншот, но за стабилна работа с въздушно охлаждане в този случай не може да става дума.За конфигуриране на параметрите от операционната система се предлага приложението AI Suite 3 с цял набор от раздели за мониторинг, оптимизиране, превключване и транслация. Като цяло, от гледна точка на софтуерната поддръжка, ASUS трябва да бъдат похвалени.

Напомняме, че за работата на функцията KeyBot е важна софтуерната поддръжка. Независимо от това, че тази технология е реализирана на хардуерно ниво, всички макроси, последователности и задачи за функционалните бутони се настройват през допълнително приложение.

За тези няколко дни, докато подготвяхме ревюто, производителя пусна за Maximus VII Hero фърмуер във версия 2601, в който е добавена поддръжка на Intel Core 5-то поколение (Broadwell), протокола за предаване на данни NVMe за скоростните SSD с интерфейс PCI Express, а също така гарантира и безпроблемна работа с външните контролери USB 3.1, които наскоро бяха представени от ASUS. Съвременната поддръжка – това е важен аргумент при избора на конкретен модел дънна платка.

Обобщение
ASUS Maximus VII Hero – функционален пълноформатен модел, принадлежащ към легендарната игрова серия Republic Of Gamers. Дънната платка е базирана на чипсета Intel Z97, има отлична елементна база и е получила много добър набор от допълнителни опции, които ще улеснят конфигурацията на системата.

Производителят е отделил и нужното внимание не само на оборудването, но и на външната декорация на устройството. Двуцветната окраска на печатната платката и ефектното осветление на различните зони отлично допълват образа на съвременния ентусиастки модел, който има всичко необходимо за да се превърне в основа за една производителна гейминг платформа. Мощният силов блок с 8-фазен VRM и доброто охлаждане – това е важен аргумент в случай, при който ако между игровите сесии възникне желание за експериментиране с овърклока. В тази област обаче, нашият модел ще покаже геройските си качества.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари