Ревю на дънната платка ASUS RAMPAGE IV BLACK EDITION

0
92

 

През есента на миналата година, Intel обнови продуктовата си гама за ентусиастите, представяйки процесори с архитектурата Ivy Bridge-E. Очевидно е, че тези десктоп производителни CPU бяха предназначени именно за сокета LGA2011. ASUS на свой ред пък реши да предложи подходящата основа за новите решения и да даде възможност за изграждането на настина производителни компютърни системи. Доказателство за това е новата флагманска дънна платка на производителя, носеща името ASUS RAMPAGE IV BLACK EDITION, която ще разгледаме подробно в днешното ни ревю.

Дизайн и комплект
Моделът е произведен в Extended ATX (305×272 мм) форм-фактор и e базиран на чипсета Intel X79. Платката принадлежи към добре познатата ни линия Republic Of Gamers (ROG), но версията BLACK EDITION не е трудно да се различи дори и по външния й вид. Печатната платка, както се очаква, е с черно цветово оформление с много леки почти незабележими червени акценти по някои от елементите върху нея, а част от конекторите имат тъмно сив цвят, едва отличаващ се от общия цветови тон на платката.

ASUS RAMPAGE IV BLACK EDITION поддържа всички модели процесори за платформата LGA2011. Техният списък обаче към момента е много малък и включва четири чипа Sandy Bridge-E, както и тройката CPU с обновената Ivy Bridge-E архитектура. Освен това, след ъпгрейда на фърмуера до последната към момента версия на BIOS (0507), платката е готова да поеме и сървърни чипове Xeon (Ivy Bridge-EP), които, както обикновено са 4 или 6-ядрени, даже и тези с 8, 10 или дори 12 изчислителни ядра и 30 MB кеш-памет. Подходящо ли е обаче едно такова решение за домашна десктоп система – въпросът е риторичен.

Платката е получила мощен VRM захранващ блок Extreme Engine DIGI + III изпълнен по 11-фазна схема (8+3), като тук са налични дросели с номинален ток до 60А и кондензатори 10K Black Metallic. MOSFET елементите са разположени на един ред в областта на горния край на печатната платка и допълнително са оборудвани с охлаждащ радиатор. С помощта на топлинна тръба, охладителят е свързан с голям масивен черен алуминиев радиатор. Основната идея на едно такова решение е да се увеличи площта на разсейване, при което може максимално да се разтовари областта около процесорния сокет и да монтирате крупни и масивни охладители на процесора, така че да използвате максималния му капацитет при овърклок.
 

Допълнителното захранване може да се подава чрез 8- и 4-пиновите кенктори EATX12V.

Сървърните корени на LGA2011 процесорите са лесно проследими с присъствието на четири-канален контролер на паметта, който със сигурност е предимство при ситуации, в които е важна високата пропускателна способност. В този случай са налични 8 слота, благодарение на които максималният обем на оперативната памет може да достигне до 64 GB. Всички конектори имат едностранен механизъм за фиксация, като този вариант е много удобен, имайки предвид цялостното оформление на ASUS RAMPAGE IV BLACK EDITION.

Платката има шест разширителни слота – четири пълноформатни PCI Express x16 и два PCI Express x1, както и 40 достъпни линии на шината PCI-E 3.0, позволяваща създаването на сериозни мултиадаптерни конфигурации. По-специално, платката позволява използването на до четири графични карти, които могат да са свързани помежду си чрез 4-way SLI/CrossFire. В зависимост от броя на графичните карти, пълноформатните слотове могат да работят в следните режими: x16, x16+x16, x16+x8+x16 и х16+х8+х8+х8, като във всички случаи, пропускателната способност на шината трябва да да е повече от достатъчна за синхронизацията на видео-картите. Това е още едно ясно предимство на LGA2011.

Обърнете внимание на металния елемент с пластмасов капак, на който се вижда логото на игровата серия в централната част на платката. Надписът е осветен в червено, който нежно пулсира по време на работа на системата. Да, това си е чисто външен декор, но като цяло изглежда подходящ. За тези, които имат различно мнение по този въпрос – осветлението може да бъде изключено от UEFI.

Четирите двуслотови видео-карти общо заемат 8 от разширителните слотове. В този случай, дори и Extended ATX форматът не спасява положението, когато производителя е принуден да постави първо слота PCI-E x16, а не буферния PCI-E x1. Принципно, в този случай може да се появи ограничение при избора на процесорен охладител и по-точно проблеми може да създава ширината на радиатора. Например, ние доста трудно успяхме да използваме в нашия тестов стенд охладителя Thermalright Archon Rev.A, който между другото е и с най-широкият в своя клас радиатор. Въпреки това си струва да се вземе предвид разстоянието от центъра на цокъла до първия PCI-E x16.

Задължителният елемент, предполагащ използването на четири адаптера, е конекторът за подаването на допълнително захранване, който в случая е 4-пинов Molex, намиращ се в долния край на платката. Този конектор изобщо не е излишен, тъй като позволява да се елиминира напрежението от PCI Express шината, а също така по този начин не се влошават показателите след овърклока при използването на няколко графични адаптера.


 


Тази платка има и характерните за тези устройства осветени бутони за включване и рестартиране на системата. Сегментният индикатор Q-Code отразява етапите при диагностиката по време на стартирането, където чрез кода бегло може да се определят възможните проблеми в работата на системата. Също така се предлага и по-бърз метод, който не изисква разшифроване на кодовете. По примигването на Q-LED може да се определи, къде е възникнал проблемът – в процесора, паметта, видео-картата или диска.

В платката е предвиден и бутон за активацията на технологията MemOK!, отговаряща за предотвратяването на проблеми с паметта при първоначалното стартиране на системата. Джъмперът LN2 Mode и тумблерът Slow Mode позволяват задействането на механизми за избягването на трудностите при пускането на процесора в условията на отрицателни температури (cold bug). Освен това, по ръба на платката са разположени и контактните клеми ProbeIt, позволяващи да се измери напрежението в различните възли с мултицет.

Част от елементите за управление са изведени в долния край на печатната платка. По-специално става дума за бутона DirectKey, чрез натискането на който след рестартиране на системата, гарантирано ще попаднете в интерфейса на UEFI. В близост до този бутон е разположен и BIOS_Switch. От името му не е трудно да се досетите за неговото предназначение. Всъщност върху платката са разположени два BIOS чипа – основен и резервен, между които можете да превключвате ръчно.

За индикацията на активната микросхема се използват светодиоди, поставени в непосредствена близост до съответния чип.

Желаещите да правят фина настройка на системата за охлаждане, са на разположение цели осем контролни канала, към които можете да свържете вентилатори чрез предвидените за целта четири-пинови конектори. Два са предназначени за процесорния охладител (CPU_FAN) и три са корпусни (SHA_FAN). Същият брой конектори (OPT_FAN) са налични за свързването на допълнителни вентилатори, скоростта на въртене на които се регулира в зависимост от показателите на специалните сензори. Конекторите за свързването на датчиците, които за съжаление не са включени в комплекта, са разположени в непосредствена близост до съответните вентилаторни контакти.

Въпреки, че ASUS RAMPAGE IV BLACK EDITION е с увеличения форм-фактор E-ATX, елементите върху нея са така нагъсто разположени, че намирането на свободно пространство върху нея е просто невъзможно. Нещо подобно се наблюдава и в случаите на повечето mini-ITX модели, но тази картина в случая с E-ATX е още по-впечатляваща.

За организацията на дисковата подсистема, върху платката са изведени 10 SATA порта. Спомнете си, че възможностите на Intel X79, който беше представен в края на 2011 г., относно поддръжката на високоскоростни интерфейси е доста ограничена. Чипсетът предлага два канала SATA 6 Gb/s и четири SATA 3 Gb/s, като и двете версии са налични в платката, а другите четири SATA 6 Gb/s обслужват двата допълнителни контролера ASMedia ASM1061.

Производителят не е пренебрегнала и собствениците на външни твърди дискове с eSATA интерфейс. Третият чип ASMedia ASM1061 се намира в близост до интерфейсния панел, който обслужва работата на двата eSATA (6 Gb/s) порта.

За да може да се използва USB 3.0 шината, тук също са предвидени допълнителни контролери. За да се оборудва платката с необходимото количество от тези портове са предвидени други три чипа ASM1042 и един ASM1074. В резултат на това, на интерфейсния панел има шест USB 3.0 конектора и още един конектор за извеждането на два допълнителни порта на предния панел на кутията.

За работата в мрежов режим, тук е налице един Ethernet конектор и в този случай се използва проверения вече контролер Intel 82579V.


Комуникационната функционалност на платката е разширена чрез модулът AzureWave AW-CE123H, съдържащ двудиапазонния (2.4 GHz и 5 GHz) контролер Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac и Bluetooth 4.0. Той също се намира в областта на интерфейсния панел, където са изведени два конектора за свързването на външни антени, усилващи сигнала.

За да се изобразява дейността на безжичния контролер, модулът има два светодиода – зелен за Wi-Fi и син за Bluetooth.

Специално внимание заслужава и аудиоподсистемата на платката, наречена SupremeFX Black. За тази част от функционалността на това дъно е отделено изолирано място върху печатната платка. Микросхемата (Realtek ALC1150) е прикрита с метален кожух, а във веригата са използвани цял набор от аудиофилски компоненти, включително и тънкослойни WIMA кондензатори, цифрово- аналогов преобразувател CirrusLogic CS4398, операционни усилватели и специалният TPA6120A2 предназначен за слушалки с високо съпротивление.


На снимката по-горе виждате специалният външен модул със сегментен дисплей, който ви позволява да наблюдавате състоянието на системата и да контролирате различните параметри в реално време (множители, скоростта на системната шина, оборотите на вентилаторите и напрежението по различните възли).

За включването на този OC Panel се използва специален кабел, който присъства в комплекта на платката и се свързва директно към модула и специалния конектор на дънната платка.

Очевидно е, че OC Panel ще представлява интерес предимно за ентусиастите, които често експериментират със своята система, но той може да бъде използван и за ежедневната проверка на течния азот в охладителя.

Съставът на интерфейсния панел е доста разнообразен. Тук са изведени комбинираните PS/2, четири-порта USB 2.0, шест USB 3.0, два конектора eSATA и гнездото Ethernet. При липсата на видео-изходи на пръв поглед изглежда, че нещо липсва (процесорите за LGA2011 са с интегрирани графики), но производителите са намерили начин да покрият зейналата празнота. Тук виждаме изведените конектори за включването на външните антени на модулите за безжична мрежова връзка. Също така не бива да пропуснем и двата бутона, единият от които е отговорен за нулирането на CMOS-паметта, а вторият се използва за активирането на технологията ROG Connect, позволяваща контрола на системата от друг компютър, свързан чрез USB. А за свързването на високоговорителите са изведени специалните пет 3.5мм аудио-конектора и цифровия оптически S/PDIF.

Комплект
Комплектът на ASUS RAMPAGE IV BLACK EDITION е изпълнен в съответствие със статута на флагманското решение. Платката пристига в черна кутия, на чиято лицева част е поместен персонаж, който лесно ще бъде разпознат от любителите на поредицата от игри Assasin’s Creed.

Отстранявайки предната подвижна част на кутията се появява прозрачен пластмасов прозорец, през който виждате и самата платка. А на същата подвижна част на кутията можете да видите общата информация за някои от фирмените технологии.

Отваряйки кутията забелязваме, че броя на аксесоарите тук е внушителен. От доста дълго време не сме виждали толкова сериозно оборудване. Традиционно, комплектът включва ръководство за потребителя, но тук освен това присъства диск с драйвери и софтуер, 10 SATA кабела и капачка за задната стена на корпуса. С платката пристигат гъвкавите SLI и CrossFire мостове, както и преходници за създаването на конфигурации с три видеокарти на NVIDIA и четири адаптера в режим 4-way SLI.


В комплекта присъства и външна антена, кабелът ROG Connect, преходниците ASUS Q-Connector, набор от стикери за интерфейсните кабели и магнит с логото на серията от геймърски устройства.

Обобщение
ASUS RAMPAGE IV BLACK EDITION основателно е получил статуса на флагман от линията дънни платки на ASUS за платформата LGA2011. Моделът е снабден не само с мощен захранващ блок за успешен овърклок, но и със завиден набор от технически средства и аксесоари, опростяващи овърклокърските експерименти, а модулът за работа в безжичните мрежи 802.11 AC е добро решение за тези, които се нуждаят от максимална скорост при безжичната връзка. Това дъно също може да предложи и подобрена аудио-подсистема и възможност за използването на до 4 видеокарти ( в SLI/CrossFire режим) за тези, които се стремят да създадат максимално производителна игрова платформа.

Платката е много подходяща и за тези, които просто искат да си купят нещо, което струва ~ $ 700, но да получат решение с наистина високо качество. Към момента, това е може би най-добрият модел за платформата LGA2011.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари