Ревю на дънната платка ASUS SABERTOOTH Z97 MARK S

0
108

Хубаво е, че при разработката дори и на най-сложните технологични устройства остава място за смели експерименти с дизайна. Типичен пример за това може да се нарече дънната платка ASUS Sabertooth Z97 Mark S, чийто външен вид в случая не е най-важният, но може да се хареса на перфекционистите, модерите и потребителите, които ценят както съдържанието, така и визията. Освен това, ако изкусителният външен вид подчертава възможностите на устройството, то ценноста на това решение се увеличава. В това възнамеряваме да се убедим и в днешното ни ревю на бяло-снежната версия на дънната платка от серията TUF – ASUS SABERTOOTH Z97 Mark S.

Във времена на тоталната доминация на черното в оформлението на дънните платки, устройство с млечнобяла основа изглежда като лъч светлина в мрака.


Всъщност, показаната за първи път на Computex 2014 концепция на такова оформление възбуди доста голям интерес сред посетителите. Навярно това също е повлияло върху решението на производителя да пусне лимитирана серия от белоснежната версия на най-функционалния модел от серията The Ultimate Force. Съчетанието от извънреден дизайн и повишена надеждност – това е безупречна комбинация за техническите естети, които при избора си на устройство се ръководят не само от техническите характеристики.

Ще бъдат пуснати няколко хиляди ASUS Sabertooth Z97 Mark S, където всяко устройство ще има собствен порядъчен номер, указан на защитния кожух.

Платката е направена по всички канони на милитаристичната серия. За силовия блок са използвани TUF Somponents елементи с повишено качество, позволяващи на производителя да увеличи гаранционния период в сравнение със стандартните три до пет години.

VRM блокът е изпълнен по осем-фазна схема, като две от тях се използват за захранването на памет модулите, а допълнителното захранване се подава чрез един 8-пинов конектор EATX12V.

За ASUS Sabertooth Z97 MARK S се използва защитния пластмасов кожух Thermal Armor, който обхваща по-голямата част от платката. Ние вече и по-рано сме се натъквали на такова решение. В този случай обаче, устройството има ефектен арктически камуфлаж, съхраняващ визуалното единство на платката.

За допълнителното охлаждане на елементите в захранващия блок са предвидени два отделни вентилатора.

Единият е 40 мм и е монтиран в областта на интерфейсния панел, а вторият е с диаметър 35 милиметра е се намира в централната част на платката.

В конструкцията е предвиден специален клапан за различните видове охлаждане на силовите елементи. При използване на въздушно охлаждане, клапанът може да се отвори за по-добър въздушен поток, но когато охлаждането се извършва с течност, клапанът е по-добре да се затвори, което позволява по-ефективно да се използва потока, генериран от спомагателния вентилатор.

Слотовете за модулите памет ви позволяват да използвате до 32 GB оперативна памет, при което скоростните характеристики се определят от самите комплекти. Конекторите осигуряват едностранна фиксация на Q-DIMM модулите. За удобство при конфигурация на двуканалния режим, конекторите са в тъмно-сив и черен цвят.


Нужно е също да се отбележи, че платката без защитния кожух изглежда просто отлично. От доста отдавна не сме виждали устройства с млечнобял текстолит.

ASUS Sabertooth Z97 MARK S предлага шест слота за поставянето на разширителни платки. Това са три пълноформатни PCI Express x16 и същия брой компактни PCI Express x1. Чипсетът Intel Z97 позволява да се разделят процесорните линии за използването на конфигурации с няколко видеокарти. Два от горните PCI-E x16 в режим x8+х8 могат да се използват за SLI/CrossFire свързаност. По подразбиране, третият PCI-E x16 работи в режим x1. Ако той се използва за периферни устройства се изисква по-голяма пропускателна способност, като каналът може да се разшири от настройките в BIOS, но в този случай не забравяйте за взаимозависимостта с другите слотове и USB контролери.

Освен това, повишената надеждност е силната страна на устройствата от серията TUF и винаги са били с разширени възможности за настройка на системното охлаждане. ASUS Sabertooth Z97 MARK S също така има и специален TUF IСe контролер, позволяващ детайлно да се следят температурните показатели на различните елементи и да се регулират параметрите на CO.

За включването на допълнителни вентилатори са налични шест стандартни 4-пинови конектора, два 3-пинови и един миниатюрен конектор, имащ също четири контакта. Последният, както и един три-пинов се използват за свързването на три спомагателни вентилатора, които се намират върху платката.

Платката също така има и три конектора за добавянето на външни термодвойки, пристигащи в комплекта. С помощта на допълнителни датчици може да се намали температурата от всяка повърхност на системния блок. Например, сензор може да се прикрепи върху капака на твърдия диск и на базата на получените показатели, автоматично да регулира скоростта на въртене на вентилатора, разположен на нивото на дисковете.

От допълнителните органи за управление, върху платката присъства само MemOK ключа, намиращ се в близост до основния ATX захранващ конектор. Системата от Q-LED индикатори предупреждава за възможни проблеми с ключовите компоненти по време на старта на компютъра.

За подаването на допълнително захранване сигнализира оранжевия светодиод, който се намира в долния десен ъгъл.

Долната граница много плътно е заета и от различни елементи. Тук е изведен конектора за TPM-модула, конектора за външните аудио-портове и групата за свързване на термодвойките. Тук също така е поместен и TB_HEADER конектора, който се използва при включването на допълнителен модул с Thunderbolt контролер. В долния край са поместени цели три конектора за корпусни вентилатори. Вътрешният USB 3.0 конектор се използва за извеждане на чифт допълнителни портове на панела на корпуса, а двата USB 2.0 конектора позволяват да се получат още четири порта от съответната шина.

Точно в самия край са разположени и двата допълнителни SATA 6 Gb/s конектора. Те са перпендикулярно ориентирани на равнината на платката, но в този случай не съществува опасност, видеокартите с голяма охладителна система да блокират достъпа до тях.

Платката предоставя и добра възможност за свързване на дискове. Устройството разполага с 4 чипсетни канала SATA 6 GB/s, както и един SATA Express порт. Ако последния не се използва се освобождават още два SATA 6Gb/s. Благодарение на допълнителния контролер от ASMedia, платката получава още няколко SATA 6 Gb/s, който се намира в долния край на платката.

От необичайните възможности ще отбележим, че ASUS Sabertooth Z97 MARK S е получила два мрежови контролера. Това е Intel i218V и Realtek RTL8111GR.

Звуковата подсистема е основана на чипа Realtek ALC1150. Вече стандартния за устройствата от този клас аудиотракт е отделен от общия масив на печатната платка. Изолираната част доста ясно се вижда, но допълнителна подсветка тук не е предвидена.

На обратната страна на платката е монтирана метална пластина, която също има зимен камуфлаж. TUF Fortifier значително увеличава здравината на конструкцията. Освен това, тази плоча се използва и като допълнително пасивно охлаждане на VRM елементите, монтирани на задната страна на текстолита. Върху нея има и два китайски йероглифа, които в транскрипция обозначават “духа на тигъра“.

На интерфейсния панел са изведени 4 USB 2.0 порта и същия брой конектори от по-скоростната шина USB 3.0. Ethernet гнездата осигуряват използването на два Gigabit мрежови контролера. Ако възнамерявате да използвате интегрираната графика, за свързването на устройствата за изобразяване са предвидени чифт цифрови видео-изходи – пълноформатните DisplayPort и HDMI. За свързването на високоговорителите пък са налични пет аудиожака и цифровия оптичен S/PDIF изход.

За защитата срещу проникване на прах, платката е оборудвана с пълен набор от тапи за разширителните слотове и различните портове. Освен това, Dust Defenders осигурява защитата както на външните портове, така и на вътрешните интерфейсни конектори.

Комплект
В комплект с платката се предлага набор от документация, CD с драйвери и приложен софтуер, четири Serial ATA кабела, разнообразен набор от тапи за защита от проникване на прах и допълнителни вентилатори. Пакетът също така включва и Q-connector преходници, SLI мост и капачка за задната стена на корпуса.


В кутията също така може да бъдат намерени и сертификати за съответствие на компонентите за различните стандарти за качество, големи стикери с логото на серията и ярки слогани.

UEFI
Външният вид на графичната среда за платките от семейството TUF е трудно да бъде сбъркана с друга. Брутално полираната метална основа е характерна за милитаристичната серия. Количеството на настройките е близко до това при моделите за ентусиастите, където със сигурност е отделено специално внимание на определяни настройки за параметрите на охладителната система.

Захранващото напрежение на процесора и паметта може да се установи до 1,92 V, а това е повече от достатъчно за сериозен овърклок.

С помощта на вградения механизъм OC Tuner, честотата на процесора е увеличена до 4,4 GHz при натоварване на всички изчислителни блокове, ако се използват три ядра, честотата се увеличава до 4,5 GHz, а при едно и двупоточни задачи до 4.6 GHz. Захранващото напрежение се увеличава до 1,272 V при, което системата работи абсолютно стабилно.

След избора на режим, предполагащ увеличение на множителя и честотата на системната шина, общата честота се увеличава до 4500 MHz при BCLK равен на 125 MHz. Захранващото напрежение в този случай се увеличава до 1.3 V. Това е стандартната честота за нашия процесорен екземпляр, докато в ръчен режим това ниво може да се достигне при по-нисък волтаж – 1.25 V.

Работата на комплекта памети DDR3-2133 е на ефективната честота от 2400 MHz, която е задоволителна.

Управлението на програмно-хардуерния комплекс Thermal Radar 2 може да се извършва и от операционната система с помощта на специално приложение. Уникалният механизъм позволява да се следи температурата на различните места и фино да се регулират параметрите на системното охлаждане. Като се има предвид факта, че платката има 9 вградени термодатчици и позволява свързването на три допълнителни външни термодвойки, възможностите за контрол състоянието на компютърната система са много широки.

В раздела Fan Control можете да настроите дължината на времето, през което спомагателния вентилатор ще се върти след изключване на системата за ускорено охлаждане на силовите елементи. Това е особено наложително в ситуации, когато системата е изключена веднага след извършването на ресурсоемки задачи. Тук можете също така да конфигурирате и алгоритъма на работа на Dust de Fan технологията, задавайки периодичността и продължителността на работа на допълнителния вентилатор в реверсен режим.

Платката също така предоставя и чудесна възможност за настройка на алгоритмите на главния вентилатор. Уникалната разработка на ASUS ви позволява да регулирате скоростта на вентилаторите в зависимост от показателите на някой от температурните датчици, включително и на външния. В този случай дори можете отделно да зададете теглото на показанията на трите температурни сензора за контрол на оборотите на вентилаторите. Приложението също така предоставя и разширена версия за мониторинга на различните системни параметри. В друг раздел пък са достъпни настройките за захранващата подсистема на процесора и памет модулите.

Обобщение
ASUS Sabertooth Z97 MARK S – това е много ефективна дънна платка със страхотно оборудване, уникална система за мониторинг и увеличена до 5 години гаранция. “Снежната кралица“ е доста скъпа (приблизителна цена – 5559 грн), но истинските ценители на ексклузива със сигурност са готови да платят цената за оригиналната версия на платката, а освен това и самият продукт заслужава специално внимание и заради необичайното си цветово оформление.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари