Ревю на дънната платка ASUS VANGUARD B85

0
134

Серията от дънни платки The Ultimate Force на ASUS е добре позната на потребителите, които при сглобяване на своята система държат на компонентите с висока надеждност. За LGA1150 платформите от линията TUF има няколко решения. В допълнение към моделите на базата на топ-чипсета Intel Z87 присъства и платката ASUS VANGUARD B85. Моделът е базиран на чипа Intel B85, но причините поради които устройството е попаднало във “военната“ серия на производителя се опитахме да разберем по време на тестовете на този продукт.

Intel B85 се отнася към серията чипсети, предназначени за използване в корпоративните офис продукти. Въпреки това, той има добра функционалност и е по-евтин от Intel Z87, а поради същата причина е и широко използван от производителите на дъна за чисто потребителските модели.

ASUS VANGUARD B85 има външно оформление, характерно за устройствата от линията TUF. Производителят и тук поддържа милитаристичния стил, използвайки комбинацията от бежово и черно с цвят каки за конекторите, слотовете и елементите на системното охлаждане. Естетическият камуфлаж е дискретен, но в същото време придава здравина на устройството. Платката е в mATX формат и има стандартните за този форм-фактор размери – 244 × 244 милиметра.

Силовият блок на VANGUARD B85 е направен по 4-фазната схема. За допълнителното охлаждане на MOSFET-елементите са използвани алуминиеви радиатори, които са обезпечени с пластмасови скоби. Профилът е достатъчно прост, но с минимални огъвания, което означава, че производителя е имал намерението да увеличи площта на разсейване без височината на пасивния охладител да се променя.

За платката са използвани компоненти с повишена надеждност: изграждане на TUF MOSFET, дросели TUF Alloy Power с добра ефективност, кондензатори 10K Ti-Caps с увеличен срок на живот и разширен температурен диапазон. Според производителя, платките принадлежащи към линията TUF, преминават стрес-тестове, където продуктите работят под товар при температура на околната среда от 60 ° C и 90% относителна влажност.

Имайте предвид, че силовите елементи са разположени на достатъчно голямо разстояние един от друг, като по този начин не създават потенциални локални точки на висока температура. За управление параметрите на стабилизатора е предвиден контролера Digi+VRM, обозначен като ASP1253. Той също е скрит под алуминиевите охладители.

На платката има четири слота за модули памет, обемът на които може да бъде до 32 GB. Конекторите имат едностранно фиксиране и в този случай това конструктивно изпълнение е напълно оправдано.

Форматът mATX е позволил на производителя да помести на борда четири разширителни слота. Оптималното оформление зависи от конкретните потребителски заявки. В този случай, най-горната позиция е заета от пълноформатния слот PCI Express x16. Чипсетът Intel B85 не позволява разделянето на пропускателната способност от процесорните линии PCI-E, тъй като слотът винаги работи в режим на пълна скорост. Под него е разположен компактния PCI-E x1. Ако в системата ще се използва игрова видеокарта, то има голяма вероятност тя да бъде снабдена с двуслотова охладителна система, която неизбежно ще прекрати достъпа до този конектор. Третият слот – класическия PCI. За поддръжката на този интерфейс от отдавна се използват допълнителни контролери. Долната позиция се заема от още един пълноформатен PCI Express x16. Въпреки размера, той работи в x4 режим. Впрочем, това не пречи на създаването на мултиадаптерна конфигурация. При SLI е невъзможен режима на работа “x16 + x4“ на слотовете, но при CrossFireX се допуска такова разпределение.

Долният пълноформатен слот може да се използва не само за втора графична карта, но и за всички периферни платки PCE-E x1/x4/x8. Обратната съвместимост на шината го позволява.

Връщайки се към особеностите на оформление на слотовете, традиционно възниква въпроса за удобството при инсталиране на габаритни охладителни системи. Проблеми могат да възникнат при опитате за поставяне на процесорен охладител с голяма ширина на радиатора. Например, ние успяхме да монтираме Thermalright Archon Rev.A само след като го завъртяхме на 90 градуса. В този случай може да се появят трудности с модулите памет, които са оборудвани с големи охладители. Всичко това са частни случаи, но в нашата ситуация фиксиращата скоба на вентилатора се извисяваше само на 1 см от радиатора на най-близкия RAM модул.

При избора на CPU-охладител трябва да имате в предвид тази подробност, която впрочем е характерна за всички платки, в които горната позиция се заема от PCI-E x16. Всъщност тук е мястото да обърнем внимание, че горната фиксираща пластина на охладителя беше поставена без затруднения, а пространството около процесорното гнездо е достатъчно.

Върху платката на практика няма допълнителни приспособления за управление в условията на открит стенд. Тук всичко е подчинено на идеята за рационален минимализъм с акцент за най-високо качество. От спомагателните опции трябва да споменем само класиката от ASUS – приятен за окото голям индикатор за подаване на захранването. Платката също така е снабдена със система за експресна-диагностика Q-LED. Под товар, по светлинната индикация на различните светодиоди може да се локализира потенциалния източник на проблеми (ако има такъв) – CPU, памет, видео карта…

На платката са налични пет четирипинови конектора за включването на вентилатори. По този начин всеки от тях използва отделен канал за управление и скоростта на въртене може да се регулира независимо. Възможно е да се използва и механизмът Q-Fan, чрез използване на различни профили.

Дисковата подсистема на платката може да включва до шест устройства, като четири от портовете са с пропускателна способност от 6Gb/s., а другите два са ограничени до 3 Gb/s. Можете да разграничавате портовете по надписите върху печатната платка или по цветовите маркировки на конекторите. Портовете SATA 6 Gb/s с максимална скорост са обозначени в кафяво, а тези с 3 GB/s – в черно. Intel B85 не позволява създаването на RAID масиви. Тази функция не често се изисква в домашните системи, но ако поддръжката на масиви е от изключителна важност за вас се нуждаете от дънна платка с чип Intel H87/Z87.

Обърнете внимание и на специфичното оформление на SATA конекторите. Те се намират срещу първия слот PCI Express x16 и са паралелно разположени на плоскостта на печатната платка, а другите два SATA 6 Gb/s – перпендикулярно. Двата долни порта също са позиционирани паралелно на платката, като в този случай съществува хипотетична възможност за втора графична карта. Адаптерът обаче не трябва да блокира достъпа до конекторите.

В случая с VANGUARD B85, чипсета има класическо разположение – между разширителните слотове и SATA портовете. За охлаждането на микросхемата е предвиден допълнителен радиатор със средни размери, на който е поместено логото на компанията.

Долният край на печатната платка е плътно застроен с портове. Тук виждаме конектора (AAFP) за извеждането на аудио-портовете на стената на корпуса, както и вътрешния S/PDIF и конектора за включването на TPM-модула. Налице е също така и архаичния, но все пак понякога необходим COM-порт. Трите вътрешни USB 2.0 порта ви позволяват да получите до шест конектора от тази шина. В дъното на платката също така са разположени чифт конектори за включване на вентилатори, панела за свързване на управляващите бутони и индикаторите, както и джъмпера за изчистване на CMOS-паметта.

Приятно ни изненада и използването на мрежов контролер от Intel (i217V), тъй като по правило дънните платки, базирани на Intel B85, обикновено използват по-достъпни решения. Що се отнася до аудио-кодека, то всичко е предсказуемо и съответства на класата на модела – Realtek ALC887.

От допълнителните чипове, разширяващи функционалността на платката, ние ще се спрем на концентратора ASMedia ASM1074, който увеличава броя на наличните USB 3.0 портове. В резултат на това, вместо четирите конектора, поддържани от Intel B85, платката ви позволява да свържете до шест устройства, използвайки високоскоростната шината.

В ASUS VANGUARD B85 дори не се използва защитата Armor Kit, която видяхме в по-старите модели от серията – SABERTOOTH Z87 и GRYPHON Z87.

На интерфейсния панел на платката ще намерите комбинирания PS/2 конектор, чифт USB 2.0, четири USB 3.0 и Ethernet мрежовия модул. За включването на монитор са предвидени разнообразни видео-изходи: D-Sub, HDMI, DVI и DisplayPort. Шестте аудиопорта опростяват свързването на многоканалните аудио-системи, но цифров изход на панела няма. Ако ви е необходим такъв, ще трябва да се обърнете към вътрешния S/PDIF.

Комплект
В комплект с платката се предлага ръководство, инструкция за бърз монтаж и диск с драйвери. Също така се предлага и капачка за задния панел на корпуса, два интерфейсни SATA кабела и Q-Connector за лесно включване на управляващите елементи и индикатори.


Ако желаете да обозначите, че платката принадлежи към серията TUF, можете да използвате наличния стикер, който да залепите на стената на корпуса.

UEFI и софтуер
За графичния интерфейс на UEFI от ASUS сме говорили многократно. Той е привлекателен с добрата си структурираност и широки възможности за настройка. Интерфейсът на VANGUARD B85 очаквано има стилизация, характерна за моделите от серията TUF – тъмни нюанси, подплатени с декоративни драскотини.

(още снимки долу в галерията)

Възможностите за настройки на платката са повече от достатъчни, особено ако се смята, че Intel B85 базираните устройства номинално не са предназначени за овърклокърски героизми. Дъната, базирани на този чипсет не позволяват увеличаване на честотата на системната шина, а паметта може да се използва само в режимите до DDR3-1600. Въпреки това, неофициално и тук има възможности за овърклок на процесорите с отключен множител. Използвайки опцията за автоматичен овърклок OC Tuner, при тестовия процесор Core i7-4770K успяхме да получим честотата от 4.1 GHz.

В ръчен режим, получихме стабилна работа на чипа при 4,6 GHz, въпреки че захранващото напрежение трябваше да бъде повишено до 1,25 V.

В такъв нехарактерен режим за дънните платки, базирани на Intel B85, силовата подсистема не е задоволителна. Под натоварване, температурата на радиаторите върху елементите на VRM се увеличи до 55°C, а охладителя на чипсета се нагря до 42С.

Фирменият софтуер ви позволява да конфигурирате параметрите на системата, както и да проследявате различните й характеристики. Функцията Thermal Radar Core например, дава възможност в автоматичен режим да се балансира работата на охладителната система или гъвкаво да се управляват свързаните вентилатори.

Обобщение
ASUS VANGUARD B85 заслужено стои в авангарда от платките, базирани на Intel B85. Разбира се, за още $ 100 можете да насочите вниманието си към устройствата на Intel Z87, но най-достъпните модели, на базата на по-стария чипсет, обикновено не са най-атрактивните варианти. За да се намали цената на продукта до минимум, скъпият чипсет на производителя трябва да се компенсира чрез конфигурацията и използването на по-евтини компоненти. На свой ред, за ASUS VANGUARD B85 е използвана качествена елементна база, а 5-годишната гаранция за качество е подплатена с увереността от страна на производителя, че платката ще ви служи фактически до моралното остаряване на платформата. Функционалността на представеното дъно е подходяща за повечето ситуации, а някои добавки за повишаване на надеждността са оправдани.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари