Ревю на дънната платка ASUS Z97-DELUXE

0
227

Топ-моделите от класическата линия дънни платки на ASUS често са представлявани от максимално добри устройства, снабдени с богата елементна база и разширен комплект. Общото твърдение, което най-точно определя същността на тези модели – това е солидност. Базиран на обновената платформа на Intel, най-новия представител на тази линия е ASUS Z97-DELUXE. Нека видим на какво е способно това дъно от премиум-клас.

Дизайн и оборудване
Платката е в ATX формат с размери от 305×244 мм. Моделът е базиран на топ-чипсета Intel Z97, гарантиращ поддръжката на процесорите с Core архитектурата от 4-то и 5-то поколение, както и максимални възможности за овърклок.

Черният цвят на печатната платка е напълно очакван. През последните няколко години, производителите на дънни платки видоизмениха по форма, но не и по същество постулатът на Хенри Форд. Печатната платка е в черен цвят и повечето от конекторите са черни, а някои за контраста дори са изпълнени в тъмно-сиво.

Охладителната система на силовия блок има нетривиална съставна структура. Елементите на охлаждането са в цвят шампанско. Като цяло, външният дизайн е много по-сдържан в сравнение с този на предишния модел, в който доминираха ярките нюанси на жълтото.

Другата особеност на конструкцията, която веднага хваща окото – това е кръглата форма на радиатора на чипсета. След доминацията на правоъгълните охладители с всевъзможни размери и профили, черната шайба със златиста сърцевина изглежда свежо и ефектно.

За процесора е използвана 16-фазна захранваща подсистема. Тази мощна схема на VRM – това вече е познато явление за топ-моделите на ASUS. Предшественика на базата на Intel Z87 има сходен силов блок. MOSFET елементите са покрити с достатъчно големи радиатори. Охладителят на блока е разположен по протежение на интерфейсния панел с помощта на топлинна тръба свързана с още един радиатор, изнесен в централната част на платката. За допълнителното захранване е предвиден един 8-пинов конектор.

Управляващите драйвери са монтирани върху задната страна на платката, а за охлаждането им се използват допълнителни алуминиеви пластини.

Върху платката също така има четири слота за модули оперативна памет. За захранването на RAM планките е осигурена двуфазна силова подсистема с отделен управляващ контролер Digi +. Благодарение на това, че подсистемата на паметта е разработена по така наречената T-топология, производителят съобщава за официалната поддръжка на високоскоростните модули до DDR3-3300.

Съставът на разширителните слотове е доста очакван. Върху платката са разположени три пълноформатни конектора PCI Express x16 и четири PCI Express x1. Платката също така поддържа и SLI и CrossFire режимите. При използването на връзката с две графични карти, двата горни слота работят в режима x8 + x8. Z97-DELUXE може да поеме на борда си три графични карти с чипове на AMD в 3-Way CrossFire режим. В този случай, процесорните линии PCI Express 3.0 ще бъдат разпределени като x8 + x4 + x4.

Моделът е получил сериозен набор от спомагателни елементи за управление. В долния край на платката са поставени бутоните за включване и рестартиране на системата. Тук присъства и бутона за изчистване на CMOS-паметта, както и за активацията на USB BIOS Flashback технологията, позволяваща автономно да се флашва BIOS от USB-устройство. Сегментният Q-LED  индикатор може да бъде полезен ако имате проблеми със стартирането на системата. По кода за грешките е лесно да се локализират и отстраняват проблемите в системата.

В горния десен ъгъл се намира бутона MemOK, с помощта на който удобно могат да се направят първоначалните настройки за “сприятеляване“ с модулите памет. Редом до него се намира и превключвателя EZ_XMP за автоматичната активация на съответния профил за RAM-та.

За начинаещите ентусиасти, производителя предлага бърз метод за фиксиране на системата. Върху платката е поставен трипозиционен превключвател, активиращ автоматичния овърклок на системата, който се осигурява от специалния TPU чип. В режим на TPU_1, тактовата честота на тестовия процесор Core i7-4770K се увеличи до 4,1 GHz при натоварване на всичките изчислителни ядра, докато при обработката на два потока, ядрата се клокнаха до 4,3 GHz.

Трябва да се отбележи и доста адекватния волтаж в режимите с активиран TPU. При добро въздушно охлаждане, тези стойности могат да се считат за подходящи при дълго време на работа.

Външната красота на устройство не е индикация, че платката е предназначена единствено за нормална работа или за минимален автоматичен тунинг на платформата. В допълнение към мощната силова подсистема, върху дъното е разположен и джъмпера OV-CPU, активиращ опцията Extreme Over-voltage, която позволява използването на граничните захранващи напрежения за процесорния блок.

Платката е снабдена с шест 4-пинови конектора за свързването на вентилатори. Скоростта на въртене се регулира както с помощта на PWM, така и по DC метода. Освен това, за всички вентилатори има отделни канали. Производителят предлага много рационален подход за комплексна организация на охладителната система. Платката позволява за всеки вентилатор да се използва термосензор, в зависимост от показанията на който автоматично да се променя скоростта на въртене. Освен това се предлага избор и на няколко точки – процесор, платка, VRM, PCH-чип или външна термодвойка. Fan Xpert 3 технологията Ви позволява да балансирате работата на цялата охладителна система.

Платката също така много добре е оборудвана и от към портове за свързване на устройства. Четири USB 3.0 са изведени на интерфейсния панел и се осигуряват от Intel Z97. Другата двойка чипове е налична благодарение на схемата ASMedia ASM1042E. За да нарасне периферната мощ още повече е използван хъб-контролера ASMedia ASM1074. В резултат на това, върху платката има два вътрешни порта, с помощта на които на стената на корпуса могат да бъдат изведени четири високоскоростни порта USB 3.0.


  


 

За свързването на дискове общо са осигурени 10 порта SATA 6 Gb/s. Шест от тях са осигурени от чипсета, другите два – от ASMedia ASM1061 и последните две от ASMedia ASM106SE.

Въпреки, че възможността за добавяне на дискове с помощта на PCI Express е едно от основните нововъведения в чипсета на Intel от 9-та серия, не всички дънни платки, базирани на него, ще са оборудвани със SATA Express. Още по-изненадващото е, че тук виждаме два такива конектора. Да, дисковете със съответния интерфейс все още не са налични на пазара, но за една година те ще станат нещо обичайно. А едва ли искате да сменяте скъпото си дъно през такъв период. Единият от SATA Express портовете е достъпен благодарение на чипсета, а втория благодарение на ASMedia ASM106SE.

Припомняме ви, че за свързването на дисковете към SATA Express,  съответния конектор заема два SATA и още един специфичен четири-пинов конектор. При такава комбинация, количеството на проводниците е достатъчно за предаването на информацията по PCI Express х2 шината.


Към момента все още няма SATA Express дискове, но приблизително успяхме да оценим потенциала на новия интерфейс, като за целта използвахме концепта ASUS Hyper Express с капацитет 480 GB.


Имайте предвид, че след като сте свързали интерфейсния кабел към устройството трябва да свържете и допълнително захранване (обичайния конектор за SATA-устройствата).


Линейната скорост на четене/запис се приближи до 700 MB/с. Тоест, диска значително превиши пропускателната способност на интерфейса SATA 6 Gb/s, която в подобна ситуация е ограничена. SATA Express от първо поколение ще осигурява до 1 GB/s.

Платката също така има и конектора M.2, което я прави готова за използване на компактните SSD с нов формат. Присъствието и на двата вида портове, позволяващи свързването на дискове с помощта на PCI Express – това е доста голям плюс.

Аудиоподсистемата на платката се казва Crystal Sound 2. В основната й лежи кодека Realtek ALC1150, който е покрит с метален кожух за намаляване на електро-магнитните смущения. Аудиотръктът е отделен върху текстолита в отделен блок. По веригата са използвани японски кондензатори от Nichicon. За слушалките с високо входно съпротивление е използван допълнителен предусилвател. Като цяло, звуковия блок е на много добро ниво, вземайки в предвид, че това не е специализиран геймърски модел.

За работата в локални мрежи са предвидени два Gigabit контролера, чиповете на които са производство на Intel – I218V и I211-AT.

Разработчикът предлага да управлявате параметрите на мрежовата връзка с помощта на приложението Turbo LAN, позволяващо фина настройка на приоритетите на трафика за различните приложения и видове връзки.

ASUS Z97-Deluxe също така е снабден с двубандов контролер на безжичните мрежи Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac и Bluetooth 4.0. Съответния модул е прикрепен в областта на интерфейсния панел.

Интерфейсния панел е доста добре оборудван. Тук виждаме 4-порта USB 2.0, шест скоростни ​​USB 3.0 и две Ethernet гнезда. Платката предлага три независими цифрови видео-изхода – DisplayPort, компактната версия mini Display Port и пълноформатния HDMI. На задния панел също така има два конектора за външни антени, усилващи приема на предавания безжичен сигнал. За свързването на акустично оборудване са предвидени шест 3,5-мм конектора и цифровия оптичен S/PDIF.

Комплект
Заедно с платката пристига подробно ръководство, брошура за бърз монтаж и настройка на системата, шест кабелни интерфейса Serial ATA, капачка за задната стена на корпуса, SLI мост, преходника Q-Connector и външна антена.ASUS Z97-DELUXE се предлага в кутия с откриваща се горна част, под която има прозрачен филм, позволяващ да видите устройството без да го вадите от кутията. Също така, на кутията има и списък с използваните технологии.

UEFI и програмно оборудване
По време на първото ревю на дънните платки от ASUS, базирани на Intel Z97 вече споменахме, че всички модели, базирани на чипсетите от девета серия ще получат обновената версия на графичния UEFI интерфейс. Днес управлението на параметрите с помощта на мишката не е изненада за никой, като подобна функционалност имат и интерфейсите на всички производители. Въпреки това, над удобството за използване, структурата на разделите и достъпния списък с опции, които могат да бъдат коригирани, има все още трески за дялане. И този път това е бил приоритетът на разработчиците от ASUS.

В EZ_Mode режим вече нагледно са представени някои параметри. Вече удобно избирате приоритетът за стартиращите дискове. С лекота следите работните температури и скоростите на вентилаторите. Тук можете да активирате и XMP-профила на паметта.Advanced Mode осигурява доста различен набор от параметри. В повечето случаи броят на наличните възможности не отстъпва на този от на преди това представеното дъно от семейството ROG – ASUS MAXIMUS VII GENE. В същото време, достъпните диапазони едва ли ще предизвикат съжаление. Например, волтажа на процесора може да бъде увеличен до 2,2 V, а на паметта – до 1,92 V. Това е повече от достатъчно за сериозен овърклок, не само с въздушно охлаждане.

Програмно-хардуерната оптимизация на системата – област, в която ASUS в последно време с всеки пореден етап от своите разработки успява да предложи нови възможности за по-ефективно използване на ресурсите на платформата. Z97-DELUXE поддържа технологията 5-Way Optimization.

На практика, комплексния Dual Intelligent Processor 5 след серия от тестови етапи повиши честота на процесора до 4.7 GHz при натоварване на едно или две изчислителни ядра и до 4,6 GHz при използването на 3 или 4 ядра. В този случай, волтажа на процесора беше увеличен до 1,3 V. Ефективния охладител в този случай се справи с отвеждането на топлината, но е очевидно, че той трябва да бъде един от най-добрите.

В режим на ръчна настройка, напрежението на чипа беше повишено до 1.25 V, при което процесорът стабилно заработи на 4600 MHz.

По-старите модели могат да използват ресурсите на TPU за овърклок на системите и EPU за оптимизация на енергопотреблението. DIGI + регулира работата на силовата подсистема, а Fan Expert позволява да се разреши взаимовръзката между режимите на работа на PC и настройките на охладителната система. Сега, производителят предлага и още един инструмент за фина настройка на системата. Става дума за Turbo App. Тази разработка позволява за приложение да се задават определени диапазони на тактовата честота на процесора, както и създаването на профили за мрежовата връзка и звука. Вариантите за жизнеспособни комбинации, които да помогнат за увеличаване на производителността и намаляване на енергопотреблението са доста.

Обобщение
ASUS Z97 DELUXE – това е старият модел от класическата линия дънни платки на производителя, базиран на новия чипсет Intel Z97. Устройството разполага с отлично оборудване, стилен дизайн, мощна силова подсистема и отлични възможности за настройки на платформата. Един добър избор за тези, които са свикнали с висококачествените неща и са готови да платят съответната сума за това.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари