fbpx
6.8 C
София

Ревю на дънната платка GIGABYTE GA-Z87X-SLI

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

 


\"\"

За да използвате чифт графични карти с чипове на NVIDIA съвместно с LGA1150 платформа ви е необходима Intel Z87 базирана дънна платка. Все пак, далеч не всеки модел с този чипсет ще ви позволи да използвате SLI режима, дори и ако устройството е оборудвано минимум с два слота PCI Express x16. Нека обаче разгледаме една от най-достъпните към момента платки, позволяващи създаването на конфигурация с два адаптера с графични процесори на NVIDIA – GIGABYTE GA-Z87X-SLI.

Дизайн и комплект
Компонентите и елементите на охладителната система върху черната платка са в тон с цветовата гама и почти не се различават от общия фон, като туктаме по някои от охлаждащите радиатори се виждат жълти ивици и надписи с името на производителя. Въпреки това обаче, нещата на борда не са толкова прости, колкото може да изглеждат на пръв поглед. Моделът е направен в ATX форм-фактор, а размерите са 305×225 мм.
 


\"\"

Силовият блок тук използва осем-фазна схема, като в този случай е приложен методът на удвояването с четири независими един от друг канала (4х2). За управление параметрите на VRM е предвиден отделен контролер Intersil ISL9582, а също така са използвани и нископрофилни силови елементи Low RDS(on), които отделно се охлаждат с помощта на допълнителни радиатори.
 


\"\"

Охладителите са прикрепени към дънната платка с пружинни пластмасови скоби. Наличието на твърдотелни кондензатори се възприема като нещо обичайно, което означава, че те са се превърнали в стандарт дори и за дъната от начално ниво. За подаването на допълнително захранване е предвиден 8-пиновия конектор ATX12V.
 


\"\"

Четирите DIMM слота ви позволяват да увеличите обема на оперативната памет до 32 GB. Фиксирането на модулите е двустранно, като размерите на печатната платка и оформлението Ви позволяват без проблеми да оперирате с модулите, дори и при наличието на монтирана видеокарта. Съгласно спецификациите, тази платка позволява работа с RAM модули DDR3-3000. Поглеждайки напред забелязваме, че в настоящата версия на BIOS (F1) е достъпен максималният множител за паметта, позволяващ ни да получим DDR3-2933.

За да се опрости задачата по запълването на слотовете с RAM модули за двуканалния режим на работа, двойките конектори са боядисани в черен и сив цвят.

 

 


\"\"

Платката има седем разширителни слота: два пълноформатни PCI-Express x16, три PCI Express x1 и чифт PCI. При използване на една графична карта, горният PCI-E x16 работи на пълноскоростен режим (x16), а когато са заети и двата слота, наличният канал се разделя на две – x8 + x8. Платката ви позволява да използвате комбинация от два адаптера с чипове на AMD и NVIDIA – в режимите 2-way SLI/CrossFire.

Оформлението на разширителните слотове е оптимално. Първата позиция се заема от джуджето PCI-E x1, като от тук на там проблемите с \“широките\“ CPU охладители приключват. Ако приемем ситуацията, че в системата са поставени два двуслотови графични адаптера, то за разширителните платки остават достъпни два PCI-E x1 и един PCI. Да не говорим, че платката ви позволява лесно да използвате дори и два трислотови видеоадаптера, въпреки че за допълнителна периферия в този случай ще ви остане само един PCI-E x1.
 


\"\"

За свързването на твърди дискове са предвидени шест SATA порта. Всичките се поддържат от Intel Z87 и осигуряват пропускателна способност от 6 Gb/s. Конекторите са разположени успоредно на платката, като в този случай това позволява не само да получите достъп до портовете при наличието на втора графична карта, но също така не е необходима прекомерна сила при включване.

Чипсетът е с достатъчно голям радиатор, който е фиксиран с мощта на чифт винтове. Както показва практиката, за Intel Z87 би бил подходящ и по-малък радиатор, но явно инженерите на производителя са решили да използват по-голям.
 

\"\"

В долния край на платката има гъст масив от конектори. Обърнете внимание на присъствието на F_AUDIO за извеждането на аудио-конекторите (за слушалки, микрофон) на предния панел на корпуса. Също така тук виждаме и портовете COM и LPT. До известна степен последните се срещат рядко и те могат да се окажат много полезни за тези, които трябва да свързват към системата специфично оборудване.

Освен това, производителят предлага и три вътрешни конектора USB 2.0, позволяващи получаването на 6 порта, базирани на тази шина, които могат да бъдат изведени с помощна на допълнителни \“кабели\“. Също така тук виждаме и конектор с традиционните цветни маркировки на контактите за свързването на контролните бутони (Power/Reset), индикаторите и високоговорителя. В близост забелязваме и джъмпера за изчистване на CMOS-паметта.

Номинално Intel Z87 поддържа шест USB 3.0 порта и в случая с GIGABYTE GA-Z87X-SLI това важи в пълна сила. 4 конектора със скоростната шина са изведени на интерфейсния панел и още един традиционно се намира в близост до захранващия ATX конектор.
 

\"\"

Фирмената технология DualBIOS се използва дори и в случаите с бюджетните платки и GA-Z87X-SLI е просто констатация на факта. Двете микросхеми с фърмуер са разположени в непосредствена близост до чипсета.
\"\"


 

За свързването на вентилатори са предвидени четири 4-пинови конектора. В същото време са отелени и три канала за регулиране. Двата корпусни вентилатора (SYS_FAN2 и SYS_FAN3) се управляват паралелно. Платката поддържа както PWM-метода за регулиране скоростта на въртене, така и чрез изменение на напрежението.

Gigаbyte GA-Z87X-SLI няма допълнителни елементи за управление, странни индикатори и приспособления за работа на открит стенд.

За свързването на системата към интернет или друга мрежова връзка е предвиден контролера Realtek RTL8111F, докато за организацията на аудио-подсистемата се използва HDA-кодека Realtek ALC892.
 

\"\"

На обратната страна на печатната платка не се виждат никакви елементи.
\"\"


 

На интерфейсния панел виждаме обичайните конектори за устройствата от този клас. Универсалният PS/2 се намира под чифта конектори USB 2.0. Също така тук са налице четири порта USB 3.0 и Ethernet гнездото. За свързването на монитор са предвидени три видео-изхода: DVI-D, D-Sub (VGA ) и HDMI 1.4a. Първите два поддържат резолюции до 1920 x 1200, а последния – до 2560х1600/60 Hz или до 4096х2160/24 Hz. Впрочем, това е актуално само за случаите ако използвате интегрираната графика.

За свързването на високоговорители са предвидени 6 аудио-жака, като в същото време на панела няма цифрови изходи, а S/PDIF се предлага само във вид на вътрешен конектор върху платката.

Комплект
Платката пристига в комплект с ръководство, инструкция за бърз монтаж, диск с драйвери и софтуер, капак за задната страна на кутията, 4 интерфейсни кабела Serial ATA и SLI мост за обединяването на две графични карти с чипове на NVIDIA. Скромно, но с вкус.

\"\"


\"\"

UEFI и софтуер
Графичният облак UEFI на Gigabyte има два режима – Dashboard Mode с разширени графични настройки, подходящи за промяна на параметрите с помощта на мишката, графики на температурата и дори повишаване на графичната разделителна способност, а в режим на Classic Mode, където управлението с мишката също е възможно, но манипулациите с клавиатурата са много по-лесни.
 

\"\"

(още скрийншоти долу в галерията)

Броят на достъпните параметри за регулиране са напълно достатъчни за добра фина настройка на системата. Напрежението на процесорните ядра може да бъде увеличено до 1,8 V, а на паметта – до 2,1 V.
 


\"\"


(още скрийншоти долу в галерията)

За умерения овърклок на процесорите с отключен множител са предложени достатъчно средства.
 

\"\"

Фирменият набор от приложения APP Center ви позволява да конфигурирате платформата и да облекчите прилагането на някои от допълнителните опции. Инструментът EasyTune предлага възможност за извършването на мониторинг над параметрите и да конфигурирате системните известия. Тук можете самостоятелно да оптимизирате алгоритъма за работа на вентилаторите, да установявате зависимост от температурните показатели или да задавате постоянна скорост на въртене. Освен това, EasyTune предлага бърз-метод за овърклок на процесора чрез Smart QuickBoost. За Core i7-4770K са достъпни варианти за повишаване на честотите до 4100, 4300 и 4500 MHz.
 


\"\"


\"\"

\"\"

За получаването на работна честота от 4100 MHz, напрежението на процесора трябва да бъде увеличено до 1,176 V, за \“4300 MHz\“ – 1,377 V, \“4500 MHz\“ – 1,382 V. В последните два режима, напрежението подавано на чипа беше значително по-високо от препоръчителното. Ние също така използвахме и функцията за автоматичен подбор на максималните честоти на процесора. След активирането на съответните опции, честотата беше увеличена до 4,7 GHz, а напрежението на чипа достигна до 1,544 V. За работата с въздушен охладител, такъв режим определено би бил опасен.

Всъщност от наличните пресети и автотунинги трябва да се откажете, тъй като предложените режими прекалено завишават напрежението на процесора. Освен това, подобни подходи не са полезни за дългосрочната работа на чипа и високия волтаж значително увеличава енергопотреблението на процесора, а също така изисква и по-ефективна охладителна система. Също така, производителят все още има доста работа по подобряването на функцията за овтоовърклок.

Въпреки това обаче, вие винаги имате възможността да намерите подходящия режим на честотата чрез задаване на достатъчно захранващо напрежение, при което процесора ще остане стабилен дори и под сериозни изчислителни натоварвания.
 

\"\"

В случая с нашия екземпляр на процесора, стабилните 4.6 GHz бяха постигнати след повишаване на напрежението на Vcore до 1.25V – малко по-високо отколкото обичайно е необходимо за фиксирането на процесора до тази честота.

Похвала заслужава и добрата ефективност на охладителните системи на силовите елементи и чипсета. При максимално процесорно натоварване след овърклок, температурата на радиаторите на MOSFET се увеличи до 52-55 C. Големият охладител на Intel Z87 задържа температурата на чипа до 37-40C.

Обобщение
GIGABYTE GA-Z87X-SLI – това е дънна платка на базата на чипсета Intel Z87, при разработката на която е заложена идеята за създаването на максимално рационално, но и функционално устройство с приемлива цена (~ $ 150). Моделът ще бъде интересен за тези, които се надяват да създадат мощна игрова платформа с чифт графични карти, но в същото време не са готови да плащат за овърклок, който по-късно в последствие може и да не бъде използван. Всичко на всичко – това е един достоен избор в своя клас, въпреки че конкуренцията в този ценови сегмент е много висока.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини