Ревю на дънната платка MSI Z87M Gaming

0
120

Наскоро MSI разшири асортимента си на серията Gaming с още една дънна платка. На фона на засиления интерес към компактните решения не е изненадващо, че новият модел е изработен в mATX форм-фактор. Устройството е базирано на чипсета Intel Z87 и включва в себе си всички характерни за геймърската линия черти. Дъното носи името MSI Z87M Gaming.

Използваната цветова комбинация в оформлението на платката не ни позволява да се усъмним, че пред нас стои поредният продукт от добре познатата линия. Устройството се състои от черна печатна платка, чиято повърхност е с матирано покритие, което обикновено се използва в устройствата от висок клас. Повечето от конекторите и слотовете също са черни, а за по-добър контраст, някои от елементите по платката са в червен цвят. Символът на игровата линия на MSI – агресивен дракон – се вижда в профил на радиатора по силовите елементи, както и в украсата на охладителя на чипсета.

Винаги като купим дънна платка често се случва преди да я монтираме в системния блок да я огледаме добре и да й се полюбуваме, но самото усещане, че във вашият компютър работи не само надежден, но и ефективен хардуер също струва нещо. А какво да кажем, когато компютърното шаси има прозрачна странична стена или сте привърженик на работата с компютър, сглобен на открит стенд.

Силовата подсистема е изградена по 8-фазна схема.
 

Моделът очаквано отговаря на съответстващата концепция Military Class 4, предполагаща използването на компоненти с повишена надеждност.

А транзисторите са снабдени с допълнителни масивни охлаждащи радиатори, чиито профил е изпълнен във вид на драконова глава. Това решение не само добавя точки за визуална привлекателност, но позволява и да се увеличи площта на разсейване и възможността за улавяне на въздушния поток вътре в системния блок.

За допълнителното захранване на дънната платка е предвиден един 8-пинов конектор EPS12V.

Четирите слота за паметта позволяват да се увеличи общият обем на оперативната памет до 32 GB. Всички DIMM конектори са черни. За работата в двуканален режим е необходимо да попълните слотовете в шахматен порядък, при което поредността не играе важна роля, но въпреки това производителят препоръчва при наличието на два RAM модула да използвате най-отдалечените от процесора конектори (DIMM4 и DIMM2).

Слотовете за паметта са с едностранна фиксация и това решение в случая гарантирано ще ви избави от трудностите с извличането на модулите при наличието на поставена видеокарта в съседния слот.

Както и при класическия формат mATX, така и при Z87M Gaming има четири разширителни слота. Два пълноформатни PCI-Express x16 и същото количество PCI-Express x1.

Моделът поддържа режимите SLI и CrossFire с две графични карти. Мултиадаптерната конфигурация – това е общо явление за пълноформатните ATX модели, докато за по-компактните устройства се изискват някои компромиси.

В този случай при два двуслотови видеоадаптера, използването на други разширителни карти няма да е възможно. Освен това, разстоянието между адаптерите е твърде малко, което прави притока на студен въздух труден. Впрочем, производителят нарочно е избрал подобно подреждане, тъй като именно това разположение на слотовете позволява създаването на SLI/CrossFire връзки в компактния mATX корпус.

На обратната страна на платката на практика няма компоненти. Извисяващите се над повърхността на печатната платка винтови глави говорят за надеждното прикрепване на охлаждащите елементи.

MSI Z87M Gaming е снабдена с голям брой елементи за управление на платката при работа на открит стенд и при овърклок. Горе в дясно се намира ъгълът на овърклокъра, където са разположени бутоните за включване и рестартиране на системата, както и бутона за активирането на технологията OC Genie 4. Също така, характерната за платките на MSI функция за овърклок има два режима (Gear1 и Gear2), превключването между които се извършва с помощта на наличния тумблер OC_Switch1 (по-долу има по-подробни резултати при използването и на двете степени).

За контрола състоянието на платката под товар е предвиден сегментния индикатор Debug Code LED, позволяващ да се ориентирате във възможните причини за провали при старт. Наличният на платката джъмпер, активиращ режима Slow Mode за подготовка на платформата за работа в условията на охлаждане с течен азот, е косвен признак за това, че производителят допуска използването на това дъно не само в игровите компютри.

За включване на вентилатори са предвидени четири 4-пинови конектора, за всеки от които е наличен отделен канал за управление на скоростта на въртене.

MSI Z87M Gaming ви позволява да свържете до шест вътрешни устройства. Всички Serial ATA портове са разположени паралелно на плоскостта на платката, като в този случай пропускателната способност е 6 Gb/s и се обслужва чипсета Intel Z87.

Разбира се с тази възможност опциите за конфигуриране на дисковата подсистема не свършват дотук. Производителят е използвал и контролера ASMedia ASM1061 за два допълнителни канала, които в този случай са отделени за нуждите на eSATA, разположени на интерфейсния панел. На фона на широкото разпространение на USB 3.0, eSATA интерфейсът не е много популярен, тъй като наличието на такива конектори вероятно ще се хареса на тези, които имат външен диск със съответния контролер.

Микросхемата на чипсета има допълнителен пасивен охладител. Алуминиевият радиатор е декориран с профила на дракон, а също така има и подсветка на логото на компанията.

Интегрираното мрежово решение е базирано на добре познатия ни чип Atheros Killer E2205. Контролерът позволява да изберете определен трафик, установявайки максимален приоритет за игровите приложения.

Приложението Network Killer Manager пък ви дава възможност да контролирате целия процес на работа в мрежовия контролер, а при необходимост можете да правите и някои корекции.

Аудиоподсистемата е базирана на чипа Realtek ALC1150 – най-качественото решение в своя клас. Микросхемата е поместена в метален корпус, който я предпазва от електромагнитни смущения. За външната декорация на този блок се грижи червена подсветка.

За по-нататъшното подобряване на звуковите параметри, аудиоподсистемата е отделена в отделна секция, която се състои от допълнителен усилвател OP1652.

Устройството е сертифицирано за работа с програмния пакет Sound Blaster Cinema на Creative, който може да разнообразява звуковото качество, правейки го гъвкаво за настройка, така че да съответства на различните музикални предпочитания.

Чипсетът Intel Z87 ви позволява чрез наличните USB 3.0 портове да свържете до шест устройства, а броят им е увеличен до 8 чрез допълнителния контролер Renesas D720202. Шестте конектора USB 3.0 са разположени на интерфейсния панел, а другите два се предполага, че могат да бъдат изведени на предния панел на компютърния корпус.

Трябва също да отбележим, че в MSI Z87M Gaming се използва и чипсет ревизия C2, отстраняващ грешките, които могат да възникнат при използването на външни дискове свързани посредством USB 3.0.

Интерфейсният панел на платката е много разнообразен. Тук са налице комбинираните PS/2 портове, чифт USB 2.0, шест порта USB 3.0, Ethernet мрежов конектор и два eSATA. А за да изведете картината на монитора са предвидени три цифрови видео-изхода – чифт HDMI и DisplayPort. Изходите за извеждането на звука представляват шест аудио-жака и оптичен цифров изход S/PDIF. На задния панел също е изведен бутон за изчистване на CMOS-паметта, като тук трябва да споменем, че практиката за извеждане на този бутон отвън вече зачестява, което в случая има за цел производителя да подчертае овърклокърската същност на устройството.

Комплект
В комплект с дънната платка пристига ръководство за потребителя, инструкция за бърз монтаж, диск с драйвери и допълнителен софтуер, четири Serial ATA кабела, SLI-мост, преходник M-Connector за лесното свързване на управляващите бутони и индикатори. Като бонус е приложен и стикер с логото на геймърската серия.

UEFI и софтуерен пакет
В качеството на графичен UEFI интерфейс се използва вече познатата ни от предишните модели на серията стилизирана версия на Click BIOS 4. Възможностите за конфигуриране са много широки. Самият интерфейс е доста лесен за използванe, като тук трябва да обърнем внимание на възможността за високото ограничение на захранващото напрежение на процесора и паметта. Така, че CPU Core Voltage ​​може да се увеличи до внушителните 2,1 V, а на паметта ако е необходимо да се подадат до 2,445 V.

За управлението на платформата от операционната система се предлага фирменото приложение Command Center.

На пръв поглед, тук са достъпни за регулиране само основните параметри, но за желаещите да се заровят в детайлите е достъпен режимът Advanced, позволяващ промяна на напрежението на различните подсистеми, тайминги на паметта и т.н.

От полезните опции също можем да отбележим възможността за създаване на RAM-диск, който се ограничава само до обема на достъпната оперативна памет. Обикновено, приложенията, имащи такива възможности се предлагат отделно от комплекта на платката. Също така, Command Center ви позволява софтуерно да активирате технологията за авто-овърклок OC Genie 4.

Ние се възползвахме от тази възможност, проверявайки на практика работоспособността на тази функция. В режим на Gear1 и съответното положение на тумблера, след активирането на OC Genie, тактовата честота на процесора се увеличи до 4 GHz. Премествайки превключвателя OC_Switch1 на второто положение, процесорът се ускори до 4,2 GHz, при което захранващото напрежение на чипа се увеличи до 1,225 V.

Това е напълно адекватен работен режим за условията при въздушно охлаждане на процесора с помощта на охладител със средна ефективност. За любителите на игрите, които не са запознати с тънкостите на овърклока, но в същото време нямат нищо против да получат допълнително увеличение на производителността на CPU, този вариант за ускорение ще е доста интересен.
 

Разбира се, при ръчно форсиране ще постигнете много повече. 4.6 GHz могат да бъдат достигнати на тази платка без проблем.
 

Разбира се трябва да споменем и много ниското нагряване на радиаторите, монтирани на силовите компоненти на стабилизатора. Дори и след сериозно натоварване на клокнатия процесор, температурата на охладителя на VRM се увеличи само до 45 градуса. Предполагаме, че този резултат се постига, благодарение на комбинацията от драконовия масивен радиатор и 150-мм вентилатор на CPU-охладителя, а температурата на радиатора на чипсета не надвиши 42 C.

Обобщение
MSI Z87M Gaming – това е компактна бойна единица, която производителят е оборудвал с всички ключови елементи от по-старите решения на геймърската серия. Мрежовият контролер Atheros Killer, подобрената аудио-подсистема и поддръжката на мултиадаптерна конфигурация – това са важни параметри за платформата. Също така, качествените елементи и рационално оформление Ви позволяват да разчитате на много добри резултати по време на системния овърклок.

MSI Z87M Gaming ще стане достоен конкурент на по-рано представените mATX решения – ASUS Maximus VI GENE и GIGABYTE G1.Sniper M5. Първият между другото се отличава с наличието на контролера Wi-Fi/Bluetooth, а вторият има звуков процесор на Creative. Разбира се и MSI Z87M Gaming има своите силни страни, особено като вземем предвид удобната функция за експресен-овърклок OC Genie и отличния потенциал за форсиране на системата. Също така, устройството на MSI дори и в началото на продажбите си беше малко по-евтино от указаните по-горе дъна, като все още има запас за намаляване на цената.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари