Ревю на дънната платка MSI Z97 GAMING 5

0
317

След анонса на чипсетите Intel 9-Series, популярната серия от геймърски устройства на MSI значително се разшири. Производителят предложи няколко дънни платки от GAMING линията, а за ъпдейт на платформите компанията е подготвила няколко нови технически решения. MSI Z97 GAMING 5 – това е модел от среден клас, на базата на най-новите чипсети, които са популярни сред тези, които обичат да играят съвременните игри и на които им е нужна функционална платформа на разумна цена. Нека се запознаем с възможностите на тази дънна платка.

MSI пусна третото си поколение дънни платки, позиционирани като най-оптималните решения за феновете на игрите. Обновената линия, на базата на Intel чипсетите от девета серия, включва в себе си седем модела с различни форм-фактори и оборудване.

MSI Z97 GAMING 5 е в ATX форм-фактор (305 × 244 мм), а самата печатна платка е с черно матово покритие. Дракон – символът и пазителят на игровата серия на MSI. Това същество се използва за външното оформление на устройствата от GAMING линията.
Продължавайки да фантазират, дизайнерите на компанията този път ни впечатляват с мощните драконови нокти. Тези елементи се използват в конструкцията на охладителните системи в платката.

В това дъно е използвана 8-фазна захранваща подсистема, а MOSFET-елементите се охлаждат с помощта на масивни радиатори. В профила на алуминиевите радиатори не се вижда главата на дракона, но на някои от тях все пак виждаме гравиран неговия образ. За подаването на допълнителното захранване е предвиден един 8-пинов конектор.

Платката предлага четири слота за модули оперативна памет. Общият размер на RAM може да бъде разширена до 32 GB. Тук се поддържат модули до DDR3-3200. Разбира се, MSI Z97 GAMING 5 позволява използването и на XMP профили за автоматично конфигуриране на параметрите. Всички слотове са черни, като се поддържа общата тоналност на устройството. Конекторите са с двустранна фиксация, но това не предизвиква проблеми с поставянето/премахването на модулите – видеокартите не ограничават достъпа до тях.

Цялостното оформление на платката като цяло е стандартно за ATX моделите. На борда имаме седем разширителни слота. Три пълноразмерни PCI Express x16 и четири компактни PCI Express x1. При използването на една видеокарта, горният конектор може да работи в режим на x16, а ако използвате две графични карти в SLI или CrossFire конфигурация, общата пропускателна способност се разделя на две. Платката също така е готова да поеме три адаптера с чипове на AMD, като в този случай конфигурацията на големите слотове ще изглежда като x8 + x4 + x4.

Най-горната позиция се заема от слота PCI Express x1, поради което няма да имате проблеми при монтажа на обемисти охладители. Освен това, около процесорния цокъл има много свободно пространство. Използваният за тестовете стенд Thermalright Archon Rev.A е с големи монтажни скоби и успяхме да фиксираме платката без никакви затруднения.

Върху платката няма допълнителни бутони. Този модел е оборудван с измервателни точки на напреженията V-Check Points. В този случай те са направени във вид на площи с набор от контакти. От нововъведенията можем да споменем наличието на три точки със “земя“, позволяващи следенето на множество напрежения. Разбира се за множеството измервания е по-добре да има панел със специални държачи за клемите на мултицета.

Отделният хардуерен OC Genie бутон за овърклок в този случай липсва, като самата технология се поддържа, но е необходимо инсталирането на специален софтуер за целта.

MSI Z97 GAMING 5 е снабден с Debug LED индикатор, който помага за идентифицирането на възможните проблеми при старта. Често при крайния етап на зареждането, подобни индикатори се превръщат в декоративен елемент. В този случай, след POST процедура, на индикаторите се показва текущата температура на процесора. Много полезна опция, която за съжаление често се пренебрегва от производителите при подобряване възможностите на своите продукти.

Върху платката има пет 4-пинови конектора за свързването на вентилатори. Два от конекторите са поставени в горния край на платката и са предназначени за охладителя на процесора с чифт вентилатори или течна система (помпа и вентилатор). Другите три конектора за вентилатори са поставени по такъв начин, че да сведат до минимум възможността за кабелен хаос. Единият се намира в долния край, вторият е в централната част на борда, а третия – в близост до захранващия ATX конектор. Скоростта на въртене на вентилаторите може да се контролира независимо.

Едно от най-интересните нововъведения в чипсетите от девета серия стана възможността за свързването на дискове чрез PCI Express шината. Чипсетът поддържа работа с порта M.2 (NGFF), за нуждите на който са отделени две PCI-E линии. Конекторът се намира в централната част на платката. Спомнете си, че капацитетът на М.2 в този си вариант е от порядъка на 1 GB/s. Имайте предвид, че освен PCI Express, M.2 портът ви позволява да свържете и устройства, които използват за предаването на данните и Serial ATA интерфейса.

Върху платката липсва SATA Express конектора, но екосистемата от дискове с този интерфейс всъщност е в много ранен етап от своето развитие и за това производителят предлага в качеството на допълнителна опция преходника от M.2 към SATA Express ако реално възникне нужда от използването на подобен диск.

За класическите SATA-дискове са предвидени шест порта SATA 6 Gb/s, които поддържат силата на Intel Z97. Имайте предвид, че при използването на M.2 за диска няма да са достъпни два от шестте порта Serial ATA (SATA5 и SATA6).

Отделно трябва да отбележим, че върху чипсета е монтиран радиаторен блок, който е украсен с узнаваемоно лого на игровата серия.

Тук са налични шест USB 3.0 порта, четири от които са изведени на интерфейсния панел, докато вътрешните конектори могат да се използват за извеждането на още една двойка на стената на корпуса.

Що се отнася до USB портовете, то за два от тях е предвидена поддръжка на USB Audio Power технологията. За конекторите е осигурено подаването на стабилни 5 V, които са важни, когато се използват USB-слушалки.

Звуковото решение на платката е наречено Audio Boost 2. То включва кодека Realtek ALC1150, който е прикрит с метална рамка. За намаляването на евентуални смущения също допринася и частичното изолиране на аудиотракта от основния масив на печатната платка. За да бъде добавена ефектност към това решение, граничният му път е осветен от червени светодиоди. Във веригите са използвани специализираните NICHICON японски кондензатори.

За да усилите сигнала към слушалките са добавени два оперативни усилвателя OP1652. Единият от тях се използва за извеждане на интерфейсния панел, а втория канал за изходните портове на стената на корпуса.

В новите платки от игровата серия, производителят е добавил оригиналната Direct Audio Power технология, предлагаща използването на независим източник на захранване. За целта, на борда е изведен отделен конектор, към който чрез специален адаптер за Molex се включва силовия кабел от захранващия блок. При използването на външна линия трябва да превключите тумблера, намиращ се в близост до кодека. Според разработчиците, този метод позволява получаването на по-чисто звучене.

На софтуерно ниво за поддръжката на аудиоподсистемата се използва Sound Blaster Cinema 2. Приложението на компанията Creative позволява забележимо да се преобразува звуковата сцена, а и софтуера е направен на едно по-добро ниво и дори при слушане на музика има смисъл да се експериментира.

В класически за GAMING серията от дънни платки се превърна Gigabit мрежовия контролер Atheros Killer E2205. Чипът ви позволява да задавате най-висок приоритет за игровия трафик.

На обратната страна на платката можем да видим, че радиатора на системното охлаждане е монтиран с помощта на винтове. Всички активни елементи се намират на лицевата страна на печатната платка.

На интерфейсния панел на това дъно е разположен комбинирания PS/2 порт, четири-порта USB 2.0 и същото количество USB 3.0, както и Ethernet гнездото. За свързването на монитори са налични трите видео-изхода – DVI, HDMI и D-Sub. DVI-D и аналоговия VGA позволяват получаването на картина с резолюция до 1920 × 1200, докато HDMI осигурява до 3840 × 2160 @ 60Hz.

За включването на акустика са добавени шест 3,5-мм аудио-конектора.

Комплект
В комплект с платката се предлага ръководство за употреба, малка брошура с основните теории за овърклок на системата, диск с драйвери и набор от приложения, два интерфейсни SATA кабела, SLI мост за комбиниране на две видеокарти с чипове на NVIDIA и капачка за гърба на корпуса в черен цвят и допълнителна шумоизолираща подложка.


За удобство, управляващите бутони и индикатори се предлагат в M-Connector панел. В кутията също така присъства и странния адаптер с Molex и три-пинов конектор за подаване на захранването към аудио-подсистемата. Полезни могат да се окажат и стикерите за отбелязване на кабелите, включени към дисковите устройства. Е, като бонус се предлага и голям стикер с логото на геймърската серия.

UEFI и софтуерно оборудване
При пускането на UEFI пред нас се открива вече познатия ни на пръв поглед графичен интерфейс Click BIOS. Въпреки това, в последния са добавени редица подобрения.

На първо място ще споменем възможността за използване на два режима за настройки в раздела OC – Simple Mode и Advanced Mode.

В първия случай, потребителят има достъп за промяна на основните параметри, а във втория – има възможност за по-пълен списък от настройки, които по скоро са за начинаещите ентусиасти. Като цяло, пункта с опциите е по-добре структуриран в сравнение с предишните версии на BIOS.

В горния десен ъгъл, точно до бутона за включване OC Genie има друг виртуален бутон за активирането на XMP-профила с един клик на мишката.


Напълно преработен е и разделът Hardware Monitor. Вече са достъпни настройки на алгоритмите за работата на вентилаторите по четири опорни точки в зависимост от температурата и скоростта на въртене.

Интерфейсът Click BIOS 4 сега следи за изменения в параметрите и преди запазването им позволява да се видят промените.

За програмните настройки на параметрите от операционната система, производителя предлага приложението Command Center. Функционалността на приложението е добре позната.

В режим Advanced са достъпни възможности за настройка на захранващите напрежения по различните точки и параметрите на оперативната памет.

За настройка на системата можете също така да използвате и приложението Intel Extreme Tuning Utility.

ECO Power – интересна инициатива на производителя. MSI предлага с помощта на специално приложение да изключите неизползваните блокове за икономия на електроенергия и да управлявате тези параметри от операционната система.

За различните модели достъпните опции ще се различават. В случая с MSI Z97 GAMING 5, този списък е скромен, но е трудно да си представим ситуация, в която ще трябва да изключим USB-портовете или процесорните вентилатори. Но началото е положено.

За да закрием програмния раздел ще отбележим, че с всички нови дънни платки от серията GAMING се предлага 6-месечен абонамент за услугата XSplit Gamecaster.

Връщайки се към темата за овърклока, ние се опитахме да изпробваме технологията OC Genie. След активацията, системата автоматично повиши тактовата честота на процесора Core i7-4770K до 4000 MHz, а паметта работеше в номиналния режим за DDR3-2133.

В ръчен режим, без проблем получихме 4600 MHz за нашия екземпляр на процесора, увеличавайки от UEFI напрежението до 1,235 V. Под товар сработи механизма за компенсация и напрежението се увеличи до 1,256 V. С нетърпение очакваме възможността за проверка на честотния потенциал на чиповете Devil’s Canyon.

Приятно ни изненада поведението на стабилизатора на напрежението на процесора, тъй като температурата на елементите беше много умерена. След овърклока на CPU под натоварване, температурата на радиатора на MOSFET се увеличи само до 43 градуса, докато охладителя на чипсета не загряваше над 40C.

Обобщение
MSI Z97 GAMING 5 – пълноформатният модел е базиран на чипсета Intel Z97. Платката има характерния “игрови“ набор, включително и мрежовия контролер Atheros Killer, достатъчно качествено звуково решение и възможността за използване на конфигурации с няколко GPU. Наличието на порта M.2 позволява в бъдеще добавянето на високоскоростен SSD. Някои нови технически трикове опростяват процеса по овърклок на платформата и дават възможност напълно да се изпробват чиповете Devil’s Canyon.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари