Ревю на дънната платка MSI Z97 GAMING 9 AC

0
159

След наскоро актуализираната LGA1150 платформа, MSI отново състави цяла линия от геймърски дънни платки. Ние вече се запознахме с едно от Intel Z97 базираните устройства от GAMING серията, което смело може да се отнесе към решенията от среден клас. Днес обаче предлагаме да Ви запознаем с топ-модела – MSI Z97 GAMING 9 AC.

Дизайн
Външно оформлението на платката от GAMING серията е подчинено на общата концепция. В този случай, почти всички елементи на устройството са боядисани в черно. Червените акценти са предимно в охладителните елементи на силовия блок и радиатора на чипсета.

В същото време, системното охлаждане на VRM е оборудвано с декоративна червена подсветка, като в този случай се използва оригиналната форма на охладителя, което сформира интересна скулптура вътре в системата.

Визуално се поддържа идеята на игровата линия чрез специалната форма на профила на радиатора в силовия блок, който прилича на изпъкнали нокти на дракон. За да се подобри цялостната ефективност на охладителите на VRM, те са свързани с топлинна тръба.

Силовата подсистема има 12 захранващи фази, параметрите на които се регулират с цифров контролер. Тук очаквано виждаме и елементите, съответстващи на концепцията Military Class 4. SFC дроселите са проектирани за работа с ток до 60 A. Нископрофилните кондензатори с танталови сърцевини максимално разтоварват зоната на процесорното гнездо за монтирането на охладители с всякаква монтажна конструкция.

За подаването на допълнително захранване, освен основния ATX конектор, тук имаме 8-пинов конектор, поставен на ръба на печатната платка в областта на интерфейсния панел.

Дъното разполага още с шест разширителни слота. Три пълноформатни PCI Express x16 и същия брой компактни PCI Express x1. Шестнадесетте линии на шината PCI Express 3.0 могат да бъдат разпределени между пълноформатните слотове в пропорциите x8 + x8 или x8 + x4 + x4.

Платката поддържа мултиадаптерна конфигурация, което ви позволява да използвате две графични карти с чипове на NVIDIA в SLI режим или до три адаптера с процесори на AMD в CrossFire връзка.

Топ-платката от семейството разполага с впечатляващ набор от допълнителни органи за управление и спомагателни елементи. В горния десен ъгъл на печатната платка е поставен бутонът за включване и рестартиране на системата, както и бутона за активиране на овърклок технологията OC Genie.

В близост до тях също така се намира и V-Check Points панелите за измерване на напреженията на ключовите компоненти. С помощта на специалните преходници, прикрепването на клемите на мултицета е удобно за продължителни измервания.

Сегментният Debug LED индикатор помага да се ориентирате с проблемите проявяващи се при старта. След преминаването на POST-диагностиката на индикатора се изобразява текущата температура на процесора. Просто и много уместно решение.

Платката е снабдена с два BIOS чипа, превключването между които се извършва чрез отделен тумблер. За активирането на чипа ни известяват специални светодиоди.

Полезен при честите експерименти с овърклока е и бутона за изчистване на CMOS-паметта, така че той е изнесен на интерфейсния панел.

За свързването на вентилаторите, върху дънната платка са предвидени пет четири-пинови конектора. Два от които номинално са предвидени за охлаждане на процесора и три за нуждите на корпусните вентилатори.

Дисковата подсистема може да включва до осем устройства с интерфейса Serial ATA. Именно това е броят на конекторите, които се намират паралелно на равнината на печатната платка и са поставени в края й. Шест порта обслужват чипсета, а другите се използват за допълнителния контролер от ASMedia.

В условията на открит стенд, активността на дисковете може да се наблюдава с помощта на LED-индикатор.

За свързването на устройства чрез PCI Express шината, на платката е предвиден М.2 порта. Наличното място Ви позволява да монтирате устройства с дължина 42, 60 и 80 милиметра. Производителите са още в самото начало на производството на дискове с този формат, но собственикът на тази платка ще бъде готов за този вид ъпгрейд. Припомняме Ви, че за нуждите на М.2 са отделени две линии от PCI Express, а пропускателната способност е 10 GB/s.

Имайте предвид, че когато използвате М.2 диск, двата чипсетни Serial ATA порта ще се окажат недостъпни. Върху платката не е предвиден SATA Express конектор. Ако трябва да свържете устройство с този интерфейс, можете да използвате адаптер от М.2 на SATA Express, който ще се предлага от производителя като допълнителна опция.

Върху платката също така виждаме два вътрешни конектора USB 3.0, позволяващи да се изведат на предния панел 4 конектора със съответната шина. Тези портове са обслужвани от чипсета Intel Z97. Имайте предвид, че върху платката има специални усилватели, позволяващи да се увеличи дължината на интерфейсните кабели без загуба в сигнала и скоростта на USB 3.0. Подобно действие може да се наложи при твърде големите и обширни корпуси.

За USB портовете на задния панел е отделен специален захранващ канал. USB Audio Power технологията осигурява стабилни 5 V, независимо от броя на свързаните устройства.

За игровата си серия от дънни платки, MSI използват мрежовия контролер Atheros Killer E2205, позволяващ да конфигурирате приоритета на мрежовия трафик.

При разработването на топ-дънните платки от геймърската серия, специално внимание е обърнато на аудио подсистемата. Производителят всъщност е оборудвал устройството със звуково решение на дискретно ниво. Той е използвал аудио-процесор C-Media CM6631A, цифрово-аналогов преобразувател Wolfson WM8741, аналогово-цифров преобразовател Ciruss Logic и допълнителни предусилватели от Texas Instruments за слушалките с високо съпротивление. Във веригата са използвани и специализирани японски кондензатори и релета, позволяващи гладки преходи при процесорите на включване или рестартиране на системата.

За свързването на акустичната система, на интерфейсния панел върху платката са изведени специалните за целта конектори, като тук се използва кодека Realtek ALC1150. В общи линии, последният тракт също е изпълнен на много прилично ниво, но оценяването на заложените възможности може да се извърши чрез добавянето на слушалки или високоговорители към стерео-изходите на предния панел.

Аудио съставляващата е отделена в отделна изолирана зона, която е ефективно осветена от светодиоди, поставени върху обратната страна на дъното. За защита от външни влияния, мястото с аудио-компонентите е закрито с металния кожух Dragon Armor.

Другата възможност за намаляване на влиянието на външните фактори върху качеството на звука – това е решението Direct Audio Power, позволяващо използването на независим захранващ източник за аудио-подсистемата.


Абревиатурата AC в името на модела има предсказуема трактовка. Платкатата е оборудвана с двубандов модул WiFi 802.11 ас, а също така се поддържа Bluetooth 4.0 и технологията Intel Wireless Display.

За компактната разширителна платка се използва специален конектор в областта на интерфейсния панел. За монтирането на модула е необходимо отстраняването на защитния екраниран кожух, а поставянето му трябва да става внимателно – самият конектор е миниатюрен, така че процедурата по поставянето изисква малко прецизност. Хубавото е, че веднъж поставен, този модул едва ли ще се наложи да бъде отстраняван отново.

За подобряване на приемания/предавания сигнал от безжичните мрежи са предвидени две външни антени.

Интерфейсният панел е отлично оборудван. Той разполага с универсален PS/2 порт, два порта USB 2.0, цели 8 конектора със скоростната шина на USB 3.0 и Ethernet гнездо. За свързването на монитор са изведени двата видео-изхода – пълноформатните HDMI и DisplayPort. И двата порта могат да предават картина с 4K-резолюция. За свързването на високоговорителите са изведени шест 3,5-мм конектора и оптичния цифров-изход S/PDIF.

На задния панел също така е изнесен бутона за изчистване на CMOS-паметта, а за поставянето на Wi-Fi-модула тук са предвидени два конектора за външните антени.

Интерфейсният панел в горната си част е обхванат от метален кожух, който добавя точки за външното оформление на платката и едновременно с това намалява електромагнитните смущения.

Комплект
Платката се доставя в кутията с вече познатия ни от другите устройства дизайн. Червените и черни оттенъци и непроменливия характер на геймърската серия са изобразени на предния панел. След отварянето на капака можете да видите информация за използваните технологии, а чрез прозрачния прозорец може да видите и самото устройство.


В комплект с платката пристигат и документи, CD с драйвери и приложения, шест кабела Serial ATA, преходници M-Connector, SLI мост, преходник от Molex конектор на трипинови конектора за захранване на аудио-подсистемата.

В комплекта също така е включена и планка за задната страна на корпуса, която ви позволява да свържете външни устройства към интерфейса External SATA, както и конектор с подходящия преходник за захранване.

Комплектът също така включва и набор от преходници за свързване на клемите на мултицета, капак за задната страна на корпуса, две антени за безжичния модул, комплект от стикери за интерфейсните кабели и голям стикер с логото на серията.

Работа
В качеството на базов интерфейс е използвана обновената версия на Click BIOS 4, оформена в нюансите на игровата серия. Възможностите за конфигуриране на системата традиционно са добри.
Имайте предвид, че в подобрената версия е опростена навигацията и структурата на разделите, добавен е и бутон за бързото активиране на XMP-профила. Също така удобна е станала и настройката на параметрите за системното охлаждане, а журналът на промените ви позволява при изхода от интерфейса да направи оценка на корекциите.

Широкият диапазон на захранващото напрежение – това е еднозначен намек, че устройството е готово за високи натоварвания. Това не е изненадващо, имайки предвид потенциала на VRM-подсистемата. По този начин, Vcore може да се увеличи до 2.1 волта, а напрежението на паметта – до 2.77 V.От операционната система, платката може да се настройва с помощта на фирмените приложения от Control Center, които освен тунинга на параметрите ви позволяват да създавате RAM-диск, обемът на който е ограничен само до наличния капацитет на оперативната памет.

MSI Eco Center ви позволява да изключите неизползваните портове и контролери, като по този начин намалявате консумацията на електроенергия.

Ако в системата се използва видеокарта от игровите серии на производителя, то фирмения инструмент MSI Gaming App Ви позволява едновременно да клокнете централния процесор и графичния адаптер. Приложението предлага няколко режима за различните модели използвани в системата. Освен това, ако е необходимо бързо намаляване на температурата на адаптера, то с натискането на един бутон можете да увеличите на максимална скорост вентилатора на видеоадаптера.

Приятен бонус за собственика в случая е наличието на лицензът за 6 месеца, позволяващ използването на услугата за видеотранслация на игровите битки в XSplit Gamecaster.

По отношение на възможностите за овърклок, MSI Z97 Gaming 9 AC демонстрира очаквано добри резултати. По-специално, нашият екземпляр на процесора Core i7-4770K стабилно работи на тактова честота от 4,6 GHz, след увеличението на захранващото напрежение до 1,25 V.

Радиаторите на VRM в този случай се нагряха до 45 градуса, а температурата на охладителя на чипсета не надвиши 42 °С.

Обобщение
MSI Z97 Gaming 9 AC – това е топ-моделът на производителя от гемърската линия дънни платки, базирани на чипсета Intel Z97. В допълнение към характерните за продуктите от GAMING серията, флагманското устройство е оборудвано с озвучителна система на дискретно ниво, както и с високоскоростен Wi-Fi модул и Bluetooth. Устройството обаче се оказа много скъпо. Прогнозната му цена е около $320.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари