fbpx
8.6 C
София

Ревю на комплекта модули оперативна памет Kingston HyperX Fury HX316C10FRK2/16

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Неотдавна компанията Kingston представи новата си линия модули памет – HyperX Fury. Въпреки закачливото име, RAM комплектът от тази серия е предназначен за най-широко приложение. Формално, тези модули постепенно ще заменят популярните планки HyperX Blu. За да оценим това, което производителя предлага в най-масовия сегмент, взехме да тестваме 16-гигабайтовия комплект Kingston HyperX Fury HX316C10FRK2/16 и сме готови да споделим впечатленията си.

Комплектът се предлага в пластмасова опаковка с прозрачен горен капак, чрез който можете да видите и самите модули.

\"\"

Върху опаковката има стикер с основната информация с наименованието на продукта, неговия обем, номинален режим (DDR3-1600) и първичните тайминги (CL10), а също се споменава, че модулите са сглобени в Тайван.

\"\"

Разглежданият комплект се състои от два модула по 8 GB всеки. Общият им обем е 16 GB. В новата си серия производителят предлага най-ефективните модули с честоти от 1333, 1600 и 1866 MHz.

Оценката за необходимостта от тези RAM в контекста на игровите платформи в повечето случаи за достатъчен се счита обема от 8 GB. Все пак за да се чувствате уверени, че обемът на оперативната памет е достатъчен за всяка ситуация 16 GB може да се окаже добър избор.

Ако говорим за работната честота, то DDR3-1600 може да се счита за базов вариант.

За модулите HyperX Fury е използвана черна текстолитова подложка. Ако вземем предвид, че съвременните дънни платки с редки изключения имат един и същи цвят на текстолита, то вероятно производителят нарочно е опростил задачата на потребителите, желаещи да поддържат визуалното единство на своята платформа. Другият аргумент в полза на това предположение – цветовата гама на охладителите върху тези модули.

\"\"

Kingston предлага само четири цветови варианта за всички модули и комплекти от серията – HyperX Fury – червено, бяло, синьо и черно.

Възможността за избор на подходящия по цвят комплект ще се хареса на потребителите, които са свикнали да обръщат внимание на детайла. Например, червеният вариант много добре ще се комбинира с тестовата платка MSI Z97 GAMING 9 AC.

\"\"

Модулите плътно са покрити с алуминиеви радиатори с асиметрична форма. Допълнителното охлаждане за планките DDR3-1600 е по-скоро един вид предпазна мярка за трудни условия на работа в системите с недостатъчна вентилация в корпуса. Разбира се, с помощта на радиатора може да се придаде на устройството известна оригиналност и Kingston в тази посока успешно са се справили.

\"\"

Производителят предлага доста практична конструкция на радиатора, която всъщност увеличава височината на модула, което трябва да се взима предвид при системите с големи процесорни охладители.

\"\"

На една от страничните стени на модула е поставен стикер с информация за самия продукт.

При поставяне в системата, планките на Kingston по подразбиране зададоха автоматично режим с параметри за DDR3-1600, тайминги 10-10-10-30 и напрежение от 1,5 V.

\"\"


\"\"

Очевидно е, че с подобни стойности на честотите и таймингите няма оплаквания към работата на комплекта.

За разглеждания продукт са използвани микросхеми памет SK Hynix H5TQ4G83MFR-H9C, тъй като ни беше любопитно да видим честотния потенциал на модулите, базирани на тези чипове. След увеличаване на напрежението от 1,5 V на 1,65 V, комплектът уверено премина стрес-тестовете на 2400 MHz с тайминги 13-13-13-35.

\"\"

За набора с капацитет от 16 GB, резултатът е доста приличен, особено ако счетем, че HyperX Fury номинално не се позиционира като решение за смели овърклокърски експерименти. Въпреки това, нарастването на честотата с 50% при леко увеличение на таймингите – това е хубав бонус за тези, които искат да експериментират с настройките.

\"\"


\"\"

Действителната пропускателна способност на паметта в този случай се увеличи значително. Разбира се, в реални приложения ръстът в производителността ще бъде не пропорционален.

\"\"

Имайте предвид, че дори и след увеличението на захранващото напрежение и ограничения овърклок на чиповете памет, температурата на радиаторите в условията на открит стенд се увеличи само до 40°C.

Обобщение
Kingston HyperX Fury HX316C10FRK2/16 – комплектът памети с висок капацитет, имащ оригинален дизайн на охладителната система, е с добри възможности за овърклок на разумна цена. Този комплект би бил интересен за тези, които искат да закрият въпроса с липсата на RAM, надявайки се да получат практични модули от известен производител на достъпна цена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини