Оптимизация на Windows XP

0
425

За дискусии и обсъждане, посетете тази тема във форума. Ще се постарая да обновявам както темата, така и статията при евентуални промени в съдържанието.

Внимание!

В настоящият документ са описани методи за оптимизация на Windows XP. Някои от тези методи включват изтриване на ненужни файлове и спиране на функции, което води до ограничаване на функционалността на операционната система. Всяка настройка ще бъде придружена с обяснение за какво служи. Изборът, дали да извършите действията описани в този документ, е и си остава изцяло ваш. Не съм отговорен за евентуални неприятни последици от изпълнението на описаните в документа настройки. Всички те са тествани на немалко компютри (включително и моя собствен) и въпросните системи функционират напълно нормално. Ако изпитвате съмнение в правотата на думите ми, моля, не извършвайте описаните оптимизации или преценете лично кои да извършите.
Всички настройки представят моят метод за оптимизация, който не искам да налагам на никого, а само евентуално да помогна.

Благодаря за вниманието.

Изброените в този документ настройки касаят операционната система. Няма да се занимавам със следните неща:
• Овърклок (overclock)
• Настройки на BIOS

Овърклокът си е направо за отделна тема, а настройките на BIOS-а са твърде относителни и зависят от дъното и платформата.

За тази оптимизация ще ни е нужна и програмата TuneXP. Тя е безплатна и служи за оптимизация на някои малко известни функции във Windows. Размерът й е 1MB.
Официална страница: DriverHeaven.net
Линк за теглене: TuneXP 1.5 | BG Mirror (1MB)

Преди да започнем, нека уточня, че тези оптимизации няма да направят чудеса и не могат да компенсират истински мощен компютър. Той е най-важната „оптимизация” и има най-голямо влияние. Ако имате истински мощен компютър, то той ще се справи и без наличните тук оптимизации. Какъв компютър е приемлив? Ами официалните системни изисквания на Microsoft не искам да ги коментирам, защото темата е сериозна и не му е мястото сега да си разказваме вицове. Ако слушаме Microsoft, то ще останем с впечатлението, че Windows XP може да върви добре камо ли не и на Правец, а Windows 98 – на тостер.

Ако сте готови, можем да започваме. Преминете към страница втора.Нека вече започваме. Като за начало ще започнем със спиране на System Restore функцията. Това е функция, която се грижи за следенето на всичките дялове на хард диска за критични файлове и правене на резервни копия с цел връщане на предишния вариант при евентуален проблем. Например при всяко инсталиране на нови драйвери старата конфигурация се запазва и ако има някакви проблеми с новите, можете да си върнете старата. На теория звучи доста добре, но не винаги има полза от нея. По мои наблюдения ако системата се срине истински, то тогава и System Restorе е безсилна да помогне. За по-неопитни потребители, които се учат и сменят най-различен софтуер и драйвери, тази функция може да е полезна. Ако сте от онези потребители, които веднъж инсталират всичко и не сменят софтуер постоянно или дори и да сменят, са наясно какво правят, то тази функция може да се окаже ненужна. Аз лично предпочитам да я спра изцяло. Ако прецените, че не ви е нужна и на вас, клинете с десен бутон върху My Computer и изберете Properties, след което изберете System Restore страницата в горната част и сложете отметка на Turn off System Restore on all drives. Windows ще ви попита дали сте сигурни и вие просто потвърждавате с Yes. Трябва да изглежда ето така (фиг. 1):


(фиг. 1)

Ако държите да ви е включена тази функция, то поне я оставете включена САМО на системния дял. Няма никакъв смисъл да е активна и на останалите.
За целта просто избирате дял от списъка и кликате бутона Settings и в появилият се прозорец слагате отметка на Turn off System Restore on this drive.
В същият този прозорец можете да си настроите и пространството (в проценти), което System Restore да заема на дадения дял (фиг. 2):


(фиг. 2)

Ако не държите изрично на автоматичните ъпдейти, можете да си ги изключите.
Избирате страницата Automatic Updates и махате най-горната отметка (ако сте със Service Pack 1) или избирате Turn off Automatic Updates (ако сте със Service Pack 2). Автоматичните обновления на теория са хубаво нещо, но понякога могат да са много досадни или ненужни.

Сега ще регулираме ефектите във Windows: от прозореца Properties на My Computer кликнете върху Advanced и после върху бутона Settings в раздел Performance (фиг. 3 -> 1):


(фиг. 3)

Ще се отворят следните прозорци (фиг. 4 и 5):


(фиг. 4 и 5)

Ето и описание на опциите, вие преценете кое не ви трябва:

 • Animate windows when minmizing and maximizing – включва и изключва анимацията при минимизиране и максимизиране на прозорци;
 • Fade or slide menus into view – включва и изключва появяването с избледняване или плавното появяване на менютата;
 • Fade or slide ToolTips into view – включва и изключва появяването с избледняване или плавното появяване на помощните текстове, когато задържите мишката върху даден обект;
 • Fade out menu items after clicking – включва и изключва плавното изчезване на менютата след кликане на дадена опция;
 • Show shadows under menus – включва и изключва сенките под менютата;
 • Show shadows under mouse pointer – включва и изключва сянката под курсора на мишката;
 • Show translucent selection rectangle – дали правоъгълникът, който се използва за избиране на множество обекти да е полупрозрачен и леко оцветен или да е най-обикнвен както при Windows 98 например;
 • Show window contents while dragging – дали се показва съдържанието на даден прозорец при местенето му или да се местят само очертанията му;
 • Slide open combo boxes – включва и изключва плавното приплъзване при появяване на падащите менюта;
 • Slide taskbar buttons – включва и изключва плавното приплъзване при появяване на бутоните в лентата за задачи;
 • Smooth edges of screen fonts – включва и изключва заглаждането на ръбовете на изобразяваните на екрана шрифтове;
 • Smooth-scroll list boxes – включва и изключва плавното скролиране на списъците;
 • Use a background image for each folder type – включва и изключва използването на изображения за фон на различни видове папки (например нотичка за папка с много аудио файлове);
 • Use common tasks in folders – дали при нормалното отваряне на папките вляво вместо дървовидната структира а-ла Windows Explorer да се използват най-честите задачи (common tasks);
 • Use drop shadows for icon labels on the desktop – включва и изключва прозрачността на иконите на десктопа:

  (със отметка и без отметка – както при Win98)

 • Use visual styles on windows and buttons – включва и изключва графичния интерфейс на Windows XP, без него той ще изглежда подобно на Windows 98. От това Windows олеква значително.

Сега кликнете върху страницата Advanced и се уверете, че и в двете полета (Processor Scheduling и Memory Usage) е избран радио бутонът Programs. Ако не е, изберете го и потвърдете с ОК. За запазването на последните настройки ще е нужен рестарт.
В същата страница се намират и настройките на виртуалната памет (pagefile). Препоръчително е да не се бърника по простата причина, че Windows се справя добре с регулирането й. Ако държите да пипнете навсякъде, ето препоръчителни настройки:


(фиг. 6)

Изберете радио бутона Custom size и ще ви се открият полета за въвеждане на минимален размер (Initial size) и максимален размер (Maximum size). Много препоръчително е за минимален размер да се въведе 1.5 от размера на наличната ви оперативна памет (т.е. ако имате 512MB, за минимален размер въвеждате 512*1.5=768). Максималният размер е редно да бъде поне два пъти по-голям от наличната ви оперативна памет, а най-добре да е 3 пъти по-голям.
След приключване с настройките, натискате бутона Set и сте готови. За запазване на настройките ще е нужен рестарт на системата.

Внимание! Не изключвайте виртуалната памет, НЕЗАВИСИМО колко оперативна памет имате. Windows и други програми не могат да работят пълноценно без виртуална памет. Дори и да имате много свободна оперативна памет, Windows ползва виртуалната в някои случаи. Изключването и би шашардисало операционната система, а и не само нея.

След изключването на System Restore ще спрем и цивренето на Windows относно проблеми. От страницата Advanced на прозореца Properties на My Computer кликнете върху бутона Error Reporting (фиг. 3 -> 2) и се разкликайте за да изглежда ето така:


<Преди> и <След>

Сега ще спрем индексирането на файлове на твърдия диск. Индексирането на файлове представлява изграждането на своеобразна база от данни за файловете на твърдия диск с цел по-бързото им намиране при търсене. Тази функция работи само на дялове форматирани в NTFS файлова система. Реално, забавянето, което се получава от работата на тази функция, е по-голямо от времето, което се печели при търсене. Освен това, като се замисли човек колко често се търси файл и тази функция започва да изглежда дори вредна.
За да я изключите кликнете с десния бутон върху избран от вас (NTFS) дял и изберете Properties, после махнете отметката на Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching и потвърдете с OK или Apply (фиг. 7). Ако ви се изведе съобщение за невъзможност за премахване на индексирането на някои файлове, кликнете Ignore All.


(фиг. 7)

В страница трета ще продължим с настройки в контролния панел.Сега е време за малко настройки в контролния панел (Control Panel) на Windows.
Ако не знаете, ето как да си го отворите: My Computer и кликате Control Panel в лявата част ако не сте изключили Common Tasks. Друг начин е: Start Menu -> Control Panel.
Обърнете си изгледа на контролния панел за да е като класически с натискане на Switch to Classic View в лявата част (ако вече не така). После можете да си го върнете с натискане на Switch to Category View ако искате.
Ще споменавам само нужните модули за настройка.

 • Accessibility – оттук ще изключим доста досадното появяване на опции при задържане за известно време или натискане неколкократно на бутона Shift на клавиатурата. При отваряне ще видите четири отметки и три бутона Settings. Идеята е следната: махате где що видите отметки. Махате всички четири отметки, кликате върху първия бутон Settings и повтаряте упражнението. Така за прозорците и на трите бутона Settings, като в прозореца, който се отваря при втория изберете Ignore repeated keystrokes вместо Ignore quick keystrokes and slow down the repeat rate.
 • Add or Remove Programs – за тези, които не знаят, от тук се премахват програми, НЕ СЕ ТРИЯТ чрез Delete. При стартиране на този модул, вдясно ще има бутон Add/Remove Windows Components. Той зарежда подмодул, от където можете да добавяте/премахвате различни компоненти във/от Windows. Оттук можете да си махнете MSN Explorer, който май има за единствена цел да съществува без реална полза.
 • Folder Options – кликнете горе страницата View и махнете отметките на Automatically search for network folders and pritners и Do not cache thumbnails. Първата опция е важна, понеже по подразбиране Windows търси автоматично за мрежови папки и принтери, което, поне според мен, е доста тъпо и само бави излишно компютъра. Don’t cache thumbnails изключва кеширането на умалените изображения. Ако често отваряте папки с много картинки, работите в изглед Thumbnail и не ви бърка малко повече заето място на твърдия диск, то оставете опцията включена – не слагайте отметка.
 • Network Connections – кликнете си върху наличната мрежова връзка с десен бутон и изберете Properties. В полето с отметките, можете да избирате кои протоколи да се ползват за дадената връзка. Спокойно можете да махнете отметката на QoS Packed Scheduler. За останалите трябва да прецените дали ви трябват. Client for Microsoft Networks позволява да се свързвате и да теглите от други компютри по локална мрежа, докато File and Printer Sharing for Microsoft Networks позволява вие да споделяте папки и принтери. Преценете какво ви трябва от тези двете и го оставете. Ако нямате локална мрежа (LAN), то няма да ви трябва нито едно от двете. След това кликнете върху страницата Authentification и махнете горната отметка.
 • Power Options – ако имате страница Hibernate, я кликнете и махнете отметката на Enable hibernation ако няма да ползвате тази функция. Хибернацията заема точно толкова пространство на търдия диск, колкото и оперативна памет имате. При хибернация всички процеси се запазват както са били и компютърът се изключва, а при следващото му включване всичко се зарежда както е било преди да се изключи. Кръстоска между Stand By и Shut Down.
 • User Accounts – изключете Guest Account-а ако е включен: кликнете върху него и кликнете върху Turn off the Guest Account. Върнете се в предното меню, кликнете върху Change the way users log on or off и махнете отметката на Use Fast User Switching. По подразбиране тази опция е включена. За какво е тя? Fast User Switching предлага възможността даден потребител да излезе от своя акаунт без да се спират активните програми и процеси. Така при влизане наново в акаунта си ще може да продължи работата си. Проблемът е, че тази функция хаби процесорна мощ и оперативна памет, когато се използва, а особено за памет Windows XP е винаги гладен. На компютри само с един потребител тази функция е абсолютно ненужна и дори и да не заема ресурси, щом не се ползва, може да се изключи.

  Сега ще спираме услуги на Windows. Спорна е темата дали си струват усилията, но поне според мен – да, струват си. Ако нещо не се ползва, то няма смисъл да стои включено при положение, че винаги може да се включи отново. Все пак решението си остава ваше.

  Забележка: възможно е да имате услуги, които аз няма да опиша и това може да се дължи на различна версия на Service Pack както и на различия в инсталирания софтуер.

  За редакция на услугите отворете Start Menu, после Run и напишете services.msc. Уголемете си новоотворилият се прозорец за удобство.
  За редактиране на дадена услуга просто кликате двукратно върху нея и в прозореца се избира режим на стартиране (фиг. 8):


  (фиг. 8)

  Описание на режимите на стартиране (1):

  • Automatic – услугата ще се стартира автоматично със стартирането на Windows;
  • Manual – услугата ще се стартира само при нужда от нея;
  • Disabled – услугата е изключена и няма да се стартира.

  Описание на действията на бутоните (2):

  • Start – пуска услугата ако е била спряна;
  • Stop – спира услугата ако е активна;
  • Pause – прекъсва услугата временно (пауза);
  • Resume – излиза от режим Pause.

  Важно: функциите на бутоните са ограничени само за настоящата сесия на Windows. Ако дадена услуга е се стартира автоматично и вие я спрете чрез бутона Stop, тя ще се стартира наново при следващото стартиране на компютъра.

  Ето и описание на услугите:

  • Alerter – уведомява потребители и компютри за административни събития. Не е нужна и спокойно може да бъде изключена – Disabled.
  • Application Layer Gateway – поддръжка за допълнителни плъг-ини към Internet Connection Sharing и Internet Connection Firewall (вградената защитна стена). Ако ползвате едно от двете то оставете тази услуга на Manual, иначе – Disabled.
  • Application Management – услуга, която отговаря за добавяне и премахване на програми в Add or Remove Programs. При мен нещата фукнционират и при тази услуга изключена – Disabled, но за всеки случай можете да си я оставите на Manual.
  • Automatic Updates – услуга, която отговаря за автоматичните ъпдейти на операционната система. Ако ползвате тази функция, оставете я услугата включена – Automatic. Ако обновявате ръчно, то тя не ви е нужна – Disabled.
  • Background Intelligent Transfer – прехвърля файлове на заден план като използва неоползотворена връзка с интернет. Нужна е за предходната, както и за MSN Explorer. Ако ползвате автоматични ъпдейти, можете да си я оставите на Manual, но иначе спокойно можете да си я изключите – Disabled.
  • ClipBook – складира и споделя информация от клипборда с други компютри в локалната мрежа. Ако се покъсвате да местите (cut & paste) произволни отрязъци по компютри в LAN мрежа, това може и да свърши някаква работа – Manual. Ако идея си нямате за какво говоря и/или нямате локална мрежа – Disabled.
  • COM+ Event System – услуга, която сигурно никога няма да ви потрябва. Според някои източници е по-зле да се изключи – Disabled, отколкото да се остави включена – Manual. Аз съм си я спрял и нямам оплаквания. Все пак изборът си е ваш. Ако искате изпробвайте двата режима и преценете сами.
  • COM+ System Application – услуга, която контролира предходната. Каквото важи за предната, това важи и за тази.
  • Computer Browser – поддържа списък с компютрите в локална мрежа. Ако нямате локална мрежа – спокойно Disabled. Ако имате локална мрежа, Automatic е най-безопасната настройка, но ако ви се експериментира, можете да пробвате и да изключите услугата. Поне аз не съм се оплаквал от отсъствието и дори и когато бях на локална мрежа.
  • Cryptographic Services – грижи се за инсталацията на ъпдейти и софтуер на Microsoft като ъпдейти и DirectX. Ако ползвате автоматичните ъпдейти или инсталирате често ръчно ъпдейти, оставете услугата на Manual. Иначе можете да си я изключите – Disabled.
  • DHCP Client – грижи се за обновяване на динамични IP адреси. Ако ползвате Internet Connection Sharing, оставете услугата на Automatic. Нужна е и ако сте на мрежа с динамични IP адреси. Възможно е някои интернет досатвчици да изискват да е включена. Ако въвеждате настройките за мрежата си ръчно и сте на статичен IP адрес, то тази услуга не ви е нужна – Disabled. Можете да изпробвате да я изключите и ако имате проблеми с мрежа/интернет, да я включите обратно.
  • Distributed Link Tracking Client – ако компютърът ви е част от домейн и използвате NTFS, тази услуга поддържа връзки между файлове на отделни компютри. Ако по някаква случайност е така, оставете услугата на Manual, иначе – Disabled.
  • Distributed Transaction Coordinator – тясно свързана с предходната услуга. За домашни системи няма никаква полза – Disabled.
  • DNS Client – кешира DNS имена на компютъра. Ако е изключена, заявките ще се пращат към DNS сървъра, вместо да се използва кеша. Ако сърфирате доста в интернет, по-добре не я изключвайте – Automatic Добавено: забелязвам, че Opera като че ли се справя по-зле със заявките при тази услуга изключена. Най-добре не я бутайте, освен ако нямате нещо конкретно наум.
  • Error Reporting – услугата, която докладва за грешки. Досадно и изнервящо. Така или иначе вече са спрени, сега ги изкореняваме – Disabled.
  • Event Log – дневникът за събитя на Windows. Тази услуга не може да бъде спряна.
  • Fast User Switching Compatibility – вече обсъждана функция. Спокойно може да се изключи ако не се ползва – Disabled.
  • Help and Support – ако не ползвате Help and Support, спокойно можете да си изключите тази услуга – Disabled. Ако натиснете F1, услугата ще се стартира отново.
  • Human Interface Device Access (HID Input Service) – грижи се за правилната работа на някои специални устройства за комуникация с потребителя. По подразбиране е изключена. Спокойно можете да я оставите така.
  • HTTP SSL – грижи се за изграждане на сигурни връзки по HTTP ако даден сайт може да се възползва от това. Не би трябвало да има проблеми да оставите услугата на Manual и тя да се включва, когато има нужда, но за всеки случай можете да я оставите и на Automatic.
  • IMAPI CD-Burning COM – осигурява възможността да записвате дискове с вградената във Windows функция. Ако я ползвате – Manual. Ако ползвате Nero или някоя друга отделна програма, то настоящата услуга е безполезна – Disabled.
  • Indexing Service – това вече го изключихме, сега е време да се изкорени – Disabled.
  • Internet Connection – Firewall (ICF) / Sharing (ICS) Service – тази услуга не би трябвало да е налична във Service Pack 2. Ако я имате, я настройте както сте настроили Application Layer Gateway Service.
  • IPSEC Services – проверка за автентичност на даден хост при прехвърляне на файлове. Реално ненужна – Disabled.
  • Logical Disk Manager – важна за правилното функциониране на дяловете. Макар и да съм я изключвал и да не съм имал проблеми, е най-добре да си я оставите включена – Automatic.
  • Logical Disk Manager Administrative Service – работи заедно с предходната услуга. Спокойно можете да си оставите по подразбиране – Manual.
  • Messenger – използва се за пренасяне на съобщения от Alerter. Услугата няма връзка с Windows Messenger и спокойно може да се изключи – Disabled.
  • MS Software Shadow Copy Provider – използва се от Microsoft Backup Utility. Ако ползвате току-що споменатия инструмент, си оставете услугата на Manual. Иначе съвсем спокойно можете да си я изключите – Disabled.
  • Net Logon – ако компютърът ви е част от домейн, то тази услуга ще да е нужна – Manual. Ако нямате домейн, услугата може спокойно да бъде разкарана – Disabled.
  • NetMeeting Remote Desktop Sharing – осъществява връзка между вашия и отдалечен компютър чрез Microsoft NetMeeting и му дава контрол върху компютъра ви. Ако не желаете това или не ползвате NetMeeting, спокойно си изключете услугата – Disabled.
  • Network Connections – услугата контролира мрежовите възможности и евентуален Dial-Up достъп. Важна е по принцип– Automatic. Ако нямате интернет, можете да си я изключите – Disabled.
  • Network DDE – единствената услуга, която е свързана с тази, е ClipBook, така че ако сте изключили предната, можете спокойно да изключите и тази – Disabled.
  • Network DDE DSDM – същото като на предходната.
  • Network Location Awareness (NLA) – част от Internet Connection Firewall и Internet Connection Sharing. Ако ползвате поне едно от двете, оставете тази услуга на Automatic, иначе – Disabled.
  • Network Provisioning – услуга, която би трябвало да я има само в SP2. Следи XML файлове за конфигурация на домейни. Ако не ползвате такива неща, можете да си я изключите – Disabled, иначе си я оставете на Manual.
  • NT LM Security Support Provider – поддръжка на Telnet и Message Queuing. Спокойно може да се изключи – Disabled.
  • Performance Logs and Alerts – следи и трупа информация за производителността на вашия компютър и други такива в мрежата. Реално не виждам никакъв смисъл от тази услуга. Ако толкова много ви е грижа и искате да следите всичко – Manual. Ако не ви пука – Disabled.
  • Plug and Play – автоматично разпознава различни устройства свързани към компютъра ви. Нужно е – Automatic.
  • Portable Media Serial Number – чете сериините номера на mp3 плеъри свързани към компютъра. Ако толкова виждате смисъл в това – Manual, иначе – спокойно Disabled.
  • Print Spooler – грижи се за правилната работа на принтери. Ако имате принтер – Automatic. Ако нямате, нямате и нужда от тази услуга – Disabled.
  • Protected Storage – става въпрос за запомняне на пароли и друга „деликатна” информация. Тясно сътрудничество с AutoComplete функцията във Windows. По принцип не е зле да я има ако само вие ползвате компютъра, затова я оставете включена – Automatic. Ако не ви трябва или сте загрижени за сигурността и не искате да се помнят пароли и други такива – Disabled.
  • QoS RSVP – уж трябва да поддържа баланс между връзката на приложенията свързани с интернет. Реално полза няма – Disabled.
  • Remote Access Auto Connection Manager – позволява с един клик да влезете в мрежата. Може да има нужда от тази услуга при DSL или кабелни интернет връзки. Можете да си я оставите на Manual. Ако ви се изпробва, изключете си я и вижте дали има проблеми. Ако няма – оставяте я Disabled.
  • Remote Access Connection Manager – създава мрежова връзка. Ако ползвате Dial-Up достъп под някаква форма, оставете тази услуга включена – Manual. Тази настройка е и най-безопасната. Ако ви се тества, изключете услугата и ако нямате проблеми с интернета и след рестарт, можете да си я оставите изключена.
  • Remote Desktop Help Session Manager – грижи се за функционирането на Remote Desktop функцията. Ако я ползвате – Manual. Ако идея си нямате за какво говоря или не я ползвате – Disabled.
  • Remote Procedure Call (RPC) – критично важна услуга за нормалното функциониране на системата. Да не се бута!
  • Remote Procedure Call (RPC) Locator – според описанието на Microsoft услугата звучи като че ли важна за предходната. Практиката показва, че и изключването й не пречи, поне при мен. Ако държите на всяка цена да сте подсигурени – Manual. Ако не сте фанатик на тема безопасност, можете да си я изключите и да тествате.
  • Remote Registry – това може да се счита за дупка в сигурността. Позволява на потребители чрез отдалечен достъп да редактират регистратурата на вашия. Няма такива работи – Disabled.

  Списъкът продължава на следващата страница.

  • Removable Storage – използва се за Zip устройства, лентови устройства и графични писалки. Ако нямате нито едно от тези – Disabled.
  • Routing and Remote Access – позволява LAN и WAN достъп по Dial-Up до компютъра. Ако сте VPN сървър и някой се свързва към вас – Manual, иначе – Disabled.
  • Secondary Logon – позволява стартиране на процеси от името на друг потребител – Run as командата. Така потребител с ограничени права може да старитира дадено приложение с права на администратор стига да знае потребителското име и паролата му. Ако използвате тази функция – Automatic, иначе – Disabled.
  • Security Accounts Manager – подобно на Protected Storage услугата, но във връзка с предходната. Ако ползвате предходната, то оставете и тази на Automatic. Ако не ползвате предишната – Disabled.
  • Security Center – налична само в SP2. Услугата поддържа т.нар. център за сигурност, който следи дали антивурсният ви сфотуер, защитната стена и др. Функционират нормално и дали са обвновени и при проблем ви сигнализира. За неопитният потребител това може да се окаже полезна услуга, докато за опитиният потребител, който сам си следи състоянието на софтуера, тази функция може да бъде доста досадна и ненужна. Ако прецените, че ви е нужна – Automatic, иначе – Disabled.
  • Server – позволява споделянето на папки и принтери. Ако нямате LAN мрежа или не споделяте нищо – Disabled. Ако прецените, че ви е нужна – Automatic.
  • Shell Hardware Detection – от тази услуга зависи Autorun функцията на цифрови камери и фотоапарати, CD устройства и др. Ако по някаква причина не ви трябва – Disabled, но иначе си я оставете включена – Automatic.
  • Smart Card – ако ползвате подобни неща на компютъра си, то оставете услугата на Manual. Ако и идея си нямате за какво иде реч или не ползвате подобни неща – Disabled.
  • Smart Card Helper – каквото важи предходната услуга, важи и за тази.
  • SSDP Discovery – позволява откриването на UPnP (Universal Plug and Play) устройства по локалната мрежа. Препоръчителна настройка – Disabled.
  • System Event Notification – дали имате нужда от тази услуга зависи до голяма степен какво сте си инсталирали. Има доста програми, които ползват тази услуга за процесите си. Най-безпоасно е да я оставите включена на Automatic. Аз съм я изключил и досега не съм срещал проблеми, така че ако ви се експериментира, можете да си я изключите – Disabled – и да тествате.
  • System Restore – ако сте предпочели да не изключвате System Restore, то не бутайте и тази услуга – Automatic, но ако сте спрели System Restore, полза от услугата няма – Disabled.
  • Task Scheduler – служи за настройка за изпълнение на различни задачи в указано от вас време. Ако помните всичко, което трябва да направите, можете преспокойно да си спрете услугата – Disabled. Ако прецените, че ще ви е от полза – Automatic.
  • TCP/IP NetBIOS Helper – отживелица и надали ще имате нужда от нея, но ако държите да сте спокойни – Manual. Ако нямате мрежа или няма да ползвате NetBIOS комуникация, спокойно можете да си изключите услугата – Disabled.
  • Telephony – контролира всичката Dial-Up активност. Ако ползвате Dial-Up, VPN и др. подобни, оставете услугата включена – Manual. В противен случай – Disabled. Можете да изпробвате да изключите и ако след рестарт всичко функционира нормално да си я оставите изключена.
  • Telnet – може да се счита за дупка в сигурността. Отдалечен логин не е шега работа. Дръжте я включена само ако имате някаква изрична причина да я държите и знаете какво правите. Препоръчителна настройка – Disabled.
  • Terminal Services – използва се от: Fast User Switching, Remote Assistance и Terminal Server. Ако ползвате поне една от тях – Manual. Ако не ползвате нито една – Disabled.
  • Themes – грижи се за графичния интерфейс на Windows. Ако ви харесва графичният интерфейс на Windows XP и компютърът ви не е слаб, си я оставете включена – Automatic. Тази услуга заема немалко количество системни ресурси, така че ако външния вид не ви бърка и ви трябва макисмална ефективност – Disabled.
  • Uninterruptible Power Supply (UPS) – нужна само ако ползвате UPS, който се нуждае от нея. Ако UPS-ът няма нужда от нея (защото не всички имат) или нямате UPS – Disabled.
  • Universal Plug and Play Device Host – осигурява поддръжка за UPnP устройства. Ако не ползвате такива – Disabled.
  • Upload Manager – грижи се за синхронни и несинхронни връзки между компютри в мрежа. Реално погледнато, полза от услугата няма – Disabled.
  • Volume Shadow Copy – ако ползвате Microsoft Backup Utility, може и да се наложи да оставите услугата на Manual. Иначе – Disabled.
  • WebClient – странна услуга. Според описанието на Microsoft позволява на програми да създават, получават достъп и редактират интернет базирани файлове. Как ще я настроите зависи от вас. Като че ли няма разлика дали е Automatic, Manual или Disabled, така че пробвайте последното и ако възникнат проблеми с главен заподозрян тази услуга, си я включете на Manual.
  • Windows Audio – регулира звука. Ако по някаква случайност нямате звукова карта, то нямате нужда и от услугата – Disabled. Ако имате звукова карта и искате компютърът да „пее” – Automatic задължително.
  • Windows Firewall/Internet Connection Sharing – достъпна само в SP2. Реално погледнато това е вградената във Windows защитна стена. Ако нямате намерение да я ползвате, може да я изключите – Disabled. Внимание: някои източници препоръчват тази услуга да е включена дори да ползвате отделна защитна стена. Понеже не ползвам SP2 и не мога да потвърдя или отхвърля твърденията, затова ако държите на сигурността – Automatic. Не пречи и да си експериментирате с Automatic и Disabled.
  • Windows Image Acquisition – управлява камери, уеб камери (web cams) и скенери. Ако имате някакъв от горепосочения хардуер, оставете услугата на Manual, иначе – Disabled.
  • Windows Installer – служи за инсталиране на файлове с разширение .msi, каквито са много инсталации в днешно време. Оставете на Manual за да се стартира при нужда.
  • Windows Management Instrumentation – важна услуга за работата на Windows. Оставете на Automatic.
  • Windows Management Instrumentation Driver – предоставя информация за и от драйвери. Интересно – не е достъпна във Windows XP Home. Оставете на Manual.
  • Windows Time – синхронизира часовника на компютъра с този на специални за целта сървъри на определени интервали от време. Ненужно според мен. Ако прецените, че ви трябва – Automatic, иначе – Disabled.
  • Wireless Zero Configuration – нужна е за wireless устройства и за 802.1x, която може и да е жична. Ако нямате такива мрежи, спокойно Disabled.
  • WMI Performance Adapter – доставя информация за производителността от WMI HiPerf доставчици. Ако искате да заложите на сигурното – Manual. И все пак аз държа тази услуга изключена открай време и не съм имал ядове. Можете да експериментирате.
  • Workstation – не бут, че пляс! Тука няма да се пипа!

  Други две услуги, които не са на Windows:

  • Adobe LM Service – услуга на Adobe за следене промените в хардуера и при засичане на такива предлага нова регистрация на даден техен продукт. Няма смисъл да се спира, защото просто ще се активира при използване на продукт на Adobe.
  • NVIDIA Driver Helper Service – услуга, която се внедрява с инсталиране на драйверите на nVidia. Реална полза от нея няма и е напълно безопасно да се изключи – Disabled.

  Инсталираните програми и драйвери понякога си добавят и техни услуги във списъка. Такива програми са антивирусните, защитните стени (firewall), други програми за борба с вредители, както и дефрагментиращи програми.

Не остана много.Друго, което можете да направите е да изтриете ненужни папки във директорията на Windows. За целта отваряте въпросната и показвате скритите файлове: Tools -> Folder Options, после страницата View и избирате Show hidden files and folders. Потвърждавате с OK. Ако имате папки, чиито имена са оградени с ”$”, то тези папки можете да триете, но не е много препоръчително. Когато инсталирате ъпдейти за Windows, файловете, които се заменят от всеки ъпдейт се складират именно в тези папки. Чрез изтриването им няма да можете да деинсталирате ъпдейтите, но ако нямате намерение да го правите, тези папки няма да са ви нужни и само ще заемат място.

Ако няма да ползвате Help-а на Windows, можете да изтриете съдържанието на папката Help в директорията на Windows. Т.е. да останат само папката Help, подпапката Tour и нейната подпапка mmTour, а цялото им съдържание да го няма.
Ако желаете да махнете асистента при търсене на файлове – онова жълто куче, това става лесно, просто изтривате съдържанието на папката srchasst в директорията на Windows.

Има и други начини за триене на компоненти във Windows, но включват програма, която не е безплатна. Безплатната й версия е доста ограничена откъм компоненти, които позволява

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за