Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Guide: Оптимизация на Windows XP


Night_Raven

Препоръчан отговор


EDIT: Ще замоля да не си запазвате страницата на компютъра, защото е възможно да правя корекции. В края на документа ще описвам какво е променено в сравнение с предишаната "версия".

Има налична тема за съвети и трикове за Windows. Тя в комбинация с тази би трябвало да подобри както производителността, така и удоволствието от работата с Windows.

Просто реших да споделя със съфорумците и съфорумките моят метод за оптимизация.

Оптимизация на Windows XP

Внимание!

В настоящият документ са описани методи за оптимизация на Windows XP. Някои от тези методи включват изтриване на ненужни файлове и спиране на функции, което води до ограничаване на функционалността на операционната система. Всяка настройка ще бъде придружена с обяснение за какво служи. Изборът, дали да извършите действията описани в този документ, е и си остава изцяло ваш. Не съм отговорен за евентуални неприятни последици от изпълнението на описаните в документа настройки. Всички те са тествани на немалко компютри (включително и моя собствен) и въпросните системи функционират напълно нормално. Ако изпитвате съмнение в правотата на думите ми, моля, не извършвайте описаните оптимизации или преценете лично кои да извършите.

Всички настройки представят моят метод за оптимизация, който не искам да налагам на никого, а само евентуално да помогна.

Благодаря за вниманието.

Изброените в този документ настройки касаят операционната система. Няма да се занимавам със следните неща:

• Овърклок (overclock)

• Настройки на BIOS

Овърклокът си е направо за отделна тема, а настройките на BIOS-а са твърде относителни и зависят от дъното и платформата.

За тази оптимизация ще ни е нужна и програмата TuneXP. Тя е безплатна и служи за оптимизация на някои малко известни функции във Windows. Размерът й е 1MB.

Официална страница: DriverHeaven.net

Линк за теглене: TuneXP 1.5 (1MB)

Преди да започнем нека уточня, че тези оптимизации няма да направят чудеса и не могат да компенсират истински мощен компютър. Той е най-важната „оптимизация” и има най-голямо влияние. Ако имате истински мощен компютър, то той ще се справи и без наличните тук оптимизации. Какъв компютър е приемлив? Ами официалните системни изисквания на Microsoft не искам да ги коментирам, защото темата е сериозна и не му е мястото сега да си разказваме вицове. Ако слушаме Microsoft, то ще останем с впечатлението, че Windows XP може да върви добре камо ли не и на Правец, а Windows 98 – на тостер.

Нека вече започваме. Като за начало ще започнем със спиране на System Restore функцията. Това е функция, която се грижи за следенето на всичките дялове на хард диска за критични файлове и правене на резервни копия с цел връщане на предишния вариант при евентуален проблем. Например при всяко инсталиране на нови драйвери старата конфигурация се запазва и ако има някакви проблеми с новите, можете да си върнете старата. На теория звучи доста добре, но не винаги има полза от нея. По мои наблюдения ако системата се срине истински, то тогава и System Restorе е безсилна да помогне. За по-неопитни потребители, които се учат и сменят най-различен софтуер и драйвери, тази функция може да е полезна. Ако сте от онези потребители, които веднъж инсталират всичко и не сменят софтуер постоянно или дори и да сменят, са наясно какво правят, то тази функция може да се окаже ненунжа. Аз лично предпочитам да я спра изцяло. Ако прецените, че не ви е нужна и на вас, клинете с десен бутон върху My Computer и изберете Properties, след което изберете System Restore страницата в горната част и сложете отметка на Turn off System Restore on all drives. Windows ще ви попита дали сте сигурни и вие просто потвърждавате с Yes. Трябва да изглежа ето така (фиг. 1):

Публикувано изображение

(фиг. 1)

Ако държите да ви е включена тази функция, то поне я оставете включена САМО на системния дял. Няма никакъв смисъл да е активна и на останалите.

За целта просто избирате дял от списъка и кликате бутона Settings и в появилият се прозорец слагате отметка на Turn off System Restore on this drive.

В същият този прозорец можете да си настроите и пространството (в проценти), което System Restore да заема на дадения дял (фиг. 2):

Публикувано изображение

(фиг. 2)

Ако не държите изрично на автоматичните ъпдейти, можете да си ги изключите.

Избирате страницата Automatic Updates и махате най-горната отметка (ако сте със Service Pack 1) или избирате Turn off Automatic Updates (ако сте със Service Pack 2). Автоматичните обновления на теория са хубаво нещо, но понякога могат да са много досадни или ненужни.

Сега ще регулираме ефектите във Windows: от прозореца Properties на My Computer кликнете върху Advanced и после върху бутона Settings в раздел Performance (фиг. 3 -> 1):

Публикувано изображение

(фиг. 3)

Ще се отворят следните прозорци (фиг. 4 и 5):

Публикувано изображениеПубликувано изображение

(фиг. 4 и 5)

Ето и описание на опциите, вие преценете кое не ви трябва:

 • Animate windows when minmizing and maximizing – включва и изключва анимацията при минимизиране и максимизиране на прозорци;
 • Fade or slide menus into view – включва и изключва появяването с избледняване или плавното появяване на менютата;
 • Fade or slide ToolTips into view – включва и изключва появяването с избледняване или плавното появяване на помощните текстове, когато задържите мишката върху даден обект;
 • Fade out menu items after clicking – включва и изключва плавното изчезване на менютата след кликане на дадена опция;
 • Show shadows under menus – включва и изключва сенките под менютата;
 • Show shadows under mouse pointer – включва и изключва сянката под курсора на мишката;
 • Show translucent selection rectangle – дали правоъгълникът, който се използва за избиране на множество обекти да е полупрозрачен и леко оцветен или да е най-обикнвен както при Windows 98 например;
 • Show window contents while dragging – дали се показва съдържанието на даден прозорец при местенето му или да се местят само очертанията му;
 • Slide open combo boxes – включва и изключва плавното приплъзване при появяване на падащите менюта;
 • Slide taskbar buttons – включва и изключва плавното приплъзване при появяване на бутоните в лентата за задачи;
 • Smooth edges of screen fonts – включва и изключва заглаждането на ръбовете на изобразяваните на екрана шрифтове;
 • Smooth-scroll list boxes – включва и изключва плавното скролиране на списъците;
 • Use a background image for each folder type – включва и изключва използването на изображения за фон на различни видове папки (например нотичка за папка с много аудио файлове);
 • Use common tasks in folders – дали при нормалното отваряне на папките вляво вместо дървовидната структира а-ла Windows Explorer да се използват най-честите задачи (common tasks);
 • Use drop shadows for icon labels on the desktop – включва и изключва прозрачността на иконите на десктопа:

  Публикувано изображениеПубликувано изображение

  (със отметка и без отметка – както при Win98)

 • Use visual styles on windows and buttons – включва и изключва графичния интерфейс на Windows XP, без него той ще изглежда подобно на Windows 98. От това Windows олеква значително.
Сега кликнете върху страницата Advanced и се уверете, че и в двете полета (Processor Scheduling и Memory Usage) е избран радио бутонът Programs. Ако не е, изберете го и потвърдете с ОК. За запазването на последните настройки ще е нужен рестарт.

В същата страница се намират и настройките на виртуалната памет (pagefile). Препоръчително е да не се бърника по простата причина, че Windows се справя добре с регулирането й. Ако държите да пипнете навсякъде, ето препоръчителни настройки:

Публикувано изображение

(фиг. 6)

Изберете радио бутона Custom size и ще ви се открият полета за въвеждане на минимален размер (Initial size) и максимален размер (Maximum size). Много препоръчително е за минимален размер да се въведе 1.5 от размера на наличната ви оперативна памет (т.е. ако имате 512MB, за минимален размер въвеждате 512*1.5=768). Максималният размер е редно да бъде поне два пъти по-голям от наличната ви оперативна памет, а най-добре да е 3 пъти по-голям.

След приключване с настройките, натискате бутона Set и сте готови. За запазване на настройките ще е нужен рестарт на системата.

Внимание! Не изключвайте виртуалната памет, НЕЗАВИСИМО колко оперативна памет имате. Windows и други програми не могат да работят пълноценно без виртуална памет. Дори и да имате много свободна оперативна памет, Windows ползва виртуалната в някои случаи. Изключването и би шашардисало операционната система, а и не само нея.

След изключването на System Restore ще спрем и цивренето на Windows относно проблеми. От страницата Advanced на прозореца Properties на My Computer кликнете върху бутона Error Reporting (фиг. 3 -> 2) и се разкликайте за да изглежда ето така:

Публикувано изображениеПубликувано изображение

<Преди> и <След>

Сега ще спрем индексринаето на файлове на твърдия диск. Индексирането на файлове представлява изграждането на своеобразна база от данни за файловете на твърдия диск с цел по-бързото им намиране при търсене. Тази функция работи само на дялове форматирани в NTFS файлова система. Реално, забавянето, което се получава от работата на тази функция, е по-голямо от времето, което се печели при търсене. Освен това, като се замисли човек колко често се търси файл и тази функция започва да изглежда дори вредна.

За да я изключите кликнете с десния бутон върху избран от вас (NTFS) дял и изберете Properties, после махнете отметката на Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching и потвърдете с OK или Apply (фиг. 7). Ако ви се изведе съобщение за невъзможност за премахване на индексирането на някои файлове, кликнете Ignore All.

Публикувано изображение

(фиг. 7)

Сега е време за малко настройки в контролния панел (Control Panel) на Windows.

Ако не знаете, ето как да си го отворите: My Computer и кликате Control Panel в лявата част ако не сте изключили Common Tasks. Друг начин е: Start Menu -> Control Panel.

Обърнете си изгледа на контролния панел за да е като класически с натискане на Switch to Classic View в лявата част (ако вече не така). После можете да си го върнете с натискане на Switch to Category View ако искате.

Ще споменавам само нужните модули за настройка.

 • Accessibility – оттук ще изключим доста досадното появяване на опции при задържане за известно време или натискане неколкократно на бутона Shift на клавиатурата. При отваряне ще видите четири отметки и три бутона Settings. Идеята е следната: махате где що видите отметки. Махате всички четири отметки, кликате върху първия бутон Settings и повтаряте упражнението. Така за прозорците и на трите бутона Settings, като в прозореца, който се отваря при втория изберете Ignore repeated keystrokes вместо Ignore quick keystrokes and slow down the repeat rate.
 • Add or Remove Programs – за тези, които не знаят, от тук се премахват програми, НЕ СЕ ТРИЯТ чрез Delete. При стартиране на този модул, вдясно ще има бутон Add/Remove Windows Components. Той зарежда подмодул, от където можете да добавяте/премахвате различни компоненти във/от Windows. Оттук можете да си махнете MSN Explorer, който май има за единствена цел да съществува без реална полза.
 • Folder Options – кликнете горе страницата View и махнете отметките на Automatically search for network folders and pritners и Do not cache thumbnails. Първата опция е важна, понеже по подразбиране Windows търси автоматично за мрежови папки и принтери, което, поне според мен, е доста тъпо и само бави излишно компютъра. Don't cache thumbnails изключва кеширането на умалените изображения. Ако често отваряте папки с много картинки, работите в изглед Thumbnail и не ви бърка малко повече заето място на твърдия диск, то оставете опцията включена - не слагайте отметка.
 • Network Connections – кликнете си върху наличната мрежова връзка с десен бутон и изберете Properties. В полето с отметките, можете да избирате кои протоколи да се ползват за дадената връзка. Спокойно можете да махнете отметката на QoS Packed Scheduler. За останалите трябва да прецените дали ви трябват. Client for Microsoft Networks позволява да се свързвате и да теглите от други компютри по локална мрежа, докато File and Printer Sharing for Microsoft Networks позволява вие да споделяте папки и принтери. Преценете какво ви трябва от тези двете и го оставете. Ако нямате локална мрежа (LAN), то няма да ви трябва нито едно от двете. След това кликнете върху страницата Authentification и махнете горната отметка.
 • Power Options – ако имате страница Hibernate, я кликнете и махнете отметката на Enable hibernation ако няма да ползвате тази функция. Хибернацията заема точно толкова пространство на търдия диск, колкото и оперативна памет имате. При хибернация всички процеси се запазват както са били и компютърът се изключва, а при следващото му включване всичко се зарежда както е било преди да се изключи. Кръстоска между Stand By и Shut Down.
 • User Accounts – изключете Guest Account-а ако е включен: кликнете върху него и кликнете върху Turn off the Guest Account. Върнете се в предното меню, кликнете върху Change the way users log on or off и махнете отметката на Use Fast User Switching. По подразбиране тази опция е включена. За какво е тя? Fast User Switching предлага възможността даден потребител да излезе от своя акаунт без да се спират активните програми и процеси. Така при влизане наново в акаунта си ще може да продължи работата си. Проблемът е, че тази функция хаби процесорна мощ и оперативна памет, когато се използва, а особено за памет Windows XP е винаги гладен. На компютри само с един потребител тази функция е абсолютно ненужна и дори и да не заема ресурси, щом не се ползва, може да се изключи.
Сега ще спираме услуги на Windows. Спорна е темата дали си струват усилията, но поне според мен – да, струват си. Ако нещо не се ползва, то няма смисъл да стои включено при положение, че винаги може да се включи отново. Все пак решението си остава ваше.

Забележка: възможно е да имате услуги, които аз няма да опиша и това може да се дължи на различна версия на Service Pack както и на различия в инсталирания софтуер.

За редакция на услугите отворете Start Menu, после Run и напишете services.msc. Уголемете си новоотворилият се прозорец за удобство.

За редактиране на дадена услуга просто кликате двукратно върху нея и в прозореца се избира режим на стартиране (фиг. 8):

Публикувано изображение

(фиг. 8)

Описание на режимите на стартиране (1):

 • Automatic – услугата ще се стартира автоматично със стартирането на Windows;
 • Manual – услугата ще се стартира само при нужда от нея;
 • Disabled – услугата е изключена и няма да се стартира.
Описание на действията на бутоните (2):
 • Start – пуска услугата ако е била спряна;
 • Stop – спира услугата ако е активна;
 • Pause – прекъсва услугата временно (пауза);
 • Resume – излиза от режим Pause.
Важно: функциите на бутоните са ограничени само за настоящата сесия на Windows. Ако дадена услуга е се стартира автоматично и вие я спрете чрез бутона Stop, тя ще се стартира наново при следващото стартиране на компютъра.

Ето и описание на услугите:

 • Alerter – уведомява потребители и компютри за административни събития. Не е нужна и спокойно може да бъде изключена - Disabled.
 • Application Layer Gateway - поддръжка за допълнителни плъг-ини към Internet Connection Sharing и Internet Connection Firewall (вградената защитна стена). Ако ползвате едно от двете то оставете тази услуга на Manual, иначе – Disabled.
 • Application Management – услуга, която отговаря за добавяне и премахване на програми в Add or Remove Programs. При мен нещата фукнционират и при тази услуга изключена – Disabled, но за всеки случай можете да си я оставите на Manual.
 • Automatic Updates – услуга, която отговаря за автоматичните ъпдейти на операционната система. Ако ползвате тази функция, оставете я услугата включена – Automatic. Ако обновявате ръчно, то тя не ви е нужна – Disabled.
 • Background Intelligent Transfer – прехвърля файлове на заден план като използва неоползотворена връзка с интернет. Нужна е за предходната, както и за MSN Explorer. Ако ползвате автоматични ъпдейти, можете да си я оставите на Manual, но иначе спокойно можете да си я изключите – Disabled.
 • ClipBook – складира и споделя информация от клипборда с други компютри в локалната мрежа. Ако се покъсвате да местите (cut & paste) произволни отрязъци по компютри в LAN мрежа, това може и да свърши някаква работа - Manual. Ако идея си нямате за какво говоря и/или нямате локална мрежа – Disabled.
 • COM+ Event System – услуга, която сигурно никога няма да ви потрябва. Според някои източници е по-зле да се изключи – Disabled, отколкото да се остави включена – Manual. Аз съм си я спрял и нямам оплаквания. Все пак изборът си е ваш. Ако искате изпробвайте двата режима и преценете сами.
 • COM+ System Application – услуга, която контролира предходната. Каквото важи за предната, това важи и за тази.
 • Computer Browser – поддържа списък с компютрите в локална мрежа. Ако нямате локална мрежа – спокойно Disabled. Ако имате локална мрежа, Automatic е най-безопасната настройка, но ако ви се експериментира, можете да пробвате и да изключите услугата. Поне аз не съм се оплаквал от отсъствието и дори и когато бях на локална мрежа.
 • Cryptographic Services – грижи се за инсталацията на ъпдейти и софтуер на Microsoft като ъпдейти и DirectX. Ако ползвате автоматичните ъпдейти или инсталирате често ръчно ъпдейти, оставете услугата на Manual. Иначе можете да си я изключите – Disabled.
 • DCOM Server Process Launcher – описанието на Microsoft е лаконично, а именно, че позволява стартирането на DCOM услуги. Важното в случая е, че услугата е важна, затова я оставете на Automatic. Услугата е налична само при Service Pack 2.
 • DHCP Client – грижи се за обновяване на динамични IP адреси. Ако ползвате Internet Connection Sharing, оставете услугата на Automatic. Нужна е и ако сте на мрежа с динамични IP адреси. Възможно е някои интернет досатвчици да изискват да е включена. Ако въвеждате настройките за мрежата си ръчно и сте на статичен IP адрес, то тази услуга не ви е нужна – Disabled. Можете да изпробвате да я изключите и ако имате проблеми с мрежа/интернет, да я включите обратно.
 • Distributed Link Tracking Client – ако компютърът ви е част от домейн и използвате NTFS, тази услуга поддържа връзки между файлове на отделни компютри. Ако по някаква случайност е така, оставете услугата на Manual, иначе – Disabled.
 • Distributed Transaction Coordinator – тясно свързана с предходната услуга. За домашни системи няма никаква полза – Disabled.
 • DNS Client – кешира DNS имена на компютъра. Ако е изключена, заявките ще се пращат към DNS сървъра, вместо да се използва кеша. Ако сърфирате доста в интернет, по-добре не я изключвайте - Automatic Добавено: забелязвам, че Opera като че ли се справя по-зле със заявките при тази услуга изключена. Най-добре не я бутайте, освен ако нямате нещо конкретно наум.
 • Error Reporting – услугата, която докладва за грешки. Досадно и изнервящо. Така или иначе вече са спрени, сега ги изкореняваме – Disabled.
 • Event Log – дневникът за събитя на Windows. Тази услуга не може да бъде спряна.
 • Fast User Switching Compatibility – вече обсъждана функция. Спокойно може да се изключи ако не се ползва – Disabled.
 • Help and Support – ако не ползвате Help and Support, спокойно можете да си изключите тази услуга – Disabled. Ако натиснете F1, услугата ще се стартира отново.
 • Human Interface Device Access (HID Input Service) – грижи се за правилната работа на някои специални устройства за комуникация с потребителя. По подразбиране е изключена. Спокойно можете да я оставите така.
 • HTTP SSL – грижи се за изграждане на сигурни връзки по HTTP ако даден сайт може да се възползва от това. Не би трябвало да има проблеми да оставите услугата на Manual и тя да се включва, когато има нужда, но за всеки случай можете да я оставите и на Automatic.
 • IMAPI CD-Burning COM – осигурява възможността да записвате дискове с вградената във Windows функция. Ако я ползвате - Manual. Ако ползвате Nero или някоя друга отделна програма, то настоящата услуга е безполезна – Disabled.
 • Indexing Service – това вече го изключихме, сега е време да се изкорени – Disabled.
 • Internet Connection - Firewall (ICF) / Sharing (ICS) Service – тази услуга не би трябвало да е налична във Service Pack 2. Ако я имате, я настройте както сте настроили Application Layer Gateway Service.
 • IPSEC Services – проверка за автентичност на даден хост при прехвърляне на файлове. Реално ненужна – Disabled.
 • Logical Disk Manager – важна за правилното функциониране на дяловете. Макар и да съм я изключвал и да не съм имал проблеми, е най-добре да си я оставите включена – Automatic.
 • Logical Disk Manager Administrative Service – работи заедно с предходната услуга. Спокойно можете да си оставите по подразбиране – Manual.
 • Messenger – използва се за пренасяне на съобщения от Alerter. Услугата няма връзка с Windows Messenger и спокойно може да се изключи – Disabled.
 • MS Software Shadow Copy Provider – използва се от Microsoft Backup Utility. Ако ползвате току-що споменатия инструмент, си оставете услугата на Manual. Иначе съвсем спокойно можете да си я изключите – Disabled.
 • Net Logon – ако компютърът ви е част от домейн, то тази услуга ще да е нужна – Manual. Ако нямате домейн, услугата може спокойно да бъде разкарана – Disabled.
 • NetMeeting Remote Desktop Sharing – осъществява връзка между вашия и отдалечен компютър чрез Microsoft NetMeeting и му дава контрол върху компютъра ви. Ако не желаете това или не ползвате NetMeeting, спокойно си изключете услугата – Disabled.
 • Network Connections – услугата контролира мрежовите възможности и евентуален Dial-Up достъп. Важна е по принцип– Automatic. Ако нямате интернет, можете да си я изключите – Disabled.
 • Network DDE – единствената услуга, която е свързана с тази, е ClipBook, така че ако сте изключили предната, можете спокойно да изключите и тази – Disabled.
 • Network DDE DSDM – същото като на предходната.
 • Network Location Awareness (NLA) – част от Internet Connection Firewall и Internet Connection Sharing. Ако ползвате поне едно от двете, оставете тази услуга на Automatic, иначе – Disabled.
 • Network Provisioning – услуга, която би трябвало да я има само в SP2. Следи XML файлове за конфигурация на домейни. Ако не ползвате такива неща, можете да си я изключите – Disabled, иначе си я оставете на Manual.
 • NT LM Security Support Provider – поддръжка на Telnet и Message Queuing. Спокойно може да се изключи – Disabled.
 • Performance Logs and Alerts – следи и трупа информация за производителността на вашия компютър и други такива в мрежата. Реално не виждам никакъв смисъл от тази услуга. Ако толкова много ви е грижа и искате да следите всичко – Manual. Ако не ви пука – Disabled.
 • Plug and Play – автоматично разпознава различни устройства свързани към компютъра ви. Нужно е – Automatic.
 • Portable Media Serial Number – чете сериините номера на mp3 плеъри свързани към компютъра. Ако толкова виждате смисъл в това – Manual, иначе – спокойно Disabled.
 • Print Spooler – грижи се за правилната работа на принтери. Ако имате принтер – Automatic. Ако нямате, нямате и нужда от тази услуга – Disabled.
 • Protected Storage – става въпрос за запомняне на пароли и друга „деликатна” информация. Тясно сътрудничество с AutoComplete функцията във Windows. По принцип не е зле да я има ако само вие ползвате компютъра, затова я оставете включена – Automatic. Ако не ви трябва или сте загрижени за сигурността и не искате да се помнят пароли и други такива – Disabled.
 • QoS RSVP – уж трябва да поддържа баланс между връзката на приложенията свързани с интернет. Реално полза няма – Disabled.
 • Remote Access Auto Connection Manager – позволява с един клик да влезете в мрежата. Може да има нужда от тази услуга при DSL или кабелни интернет връзки. Можете да си я оставите на Manual. Ако ви се изпробва, изключете си я и вижте дали има проблеми. Ако няма – оставяте я Disabled.
 • Remote Access Connection Manager – създава мрежова връзка. Ако ползвате Dial-Up достъп под някаква форма, оставете тази услуга включена – Manual. Тази настройка е и най-безопасната. Ако ви се тества, изключете услугата и ако нямате проблеми с интернета и след рестарт, можете да си я оставите изключена.
 • Remote Desktop Help Session Manager – грижи се за функционирането на Remote Desktop функцията. Ако я ползвате – Manual. Ако идея си нямате за какво говоря или не я ползвате – Disabled.
 • Remote Procedure Call (RPC) – критично важна услуга за нормалното функциониране на системата. Да не се бута!
 • Remote Procedure Call (RPC) Locator – според описанието на Microsoft услугата звучи като че ли важна за предходната. Практиката показва, че и изключването й не пречи, поне при мен. Ако държите на всяка цена да сте подсигурени – Manual. Ако не сте фанатик на тема безопасност, можете да си я изключите и да тествате.
 • Remote Registry – това може да се счита за дупка в сигурността. Позволява на потребители чрез отдалечен достъп да редактират регистратурата на вашия. Няма такива работи – Disabled.
 • Removable Storage – използва се за Zip устройства, лентови устройства и графични писалки. Ако нямате нито едно от тези – Disabled.
 • Routing and Remote Access – позволява LAN и WAN достъп по Dial-Up до компютъра. Ако сте VPN сървър и някой се свързва към вас – Manual, иначе – Disabled.
 • Secondary Logon – позволява стартиране на процеси от името на друг потребител – Run as командата. Така потребител с ограничени права може да старитира дадено приложение с права на администратор стига да знае потребителското име и паролата му. Ако използвате тази функция – Automatic, иначе – Disabled.
 • Security Accounts Manager – подобно на Protected Storage услугата, но във връзка с предходната. Ако ползвате предходната, то оставете и тази на Automatic. Ако не ползвате предишната – Disabled.
 • Security Center – налична само в SP2. Услугата поддържа т.нар. център за сигурност, който следи дали антивурсният ви сфотуер, защитната стена и др. Функционират нормално и дали са обвновени и при проблем ви сигнализира. За неопитният потребител това може да се окаже полезна услуга, докато за опитиният потребител, който сам си следи състоянието на софтуера, тази функция може да бъде доста досадна и ненужна. Ако прецените, че ви е нужна – Automatic, иначе – Disabled.
 • Server – позволява споделянето на папки и принтери. Ако нямате LAN мрежа или не споделяте нищо – Disabled. Ако прецените, че ви е нужна – Automatic.
 • Shell Hardware Detection – от тази услуга зависи Autorun функцията на цифрови камери и фотоапарати, CD устройства и др. Ако по някаква причина не ви трябва – Disabled, но иначе си я оставете включена – Automatic.
 • Smart Card – ако ползвате подобни неща на компютъра си, то оставете услугата на Manual. Ако и идея си нямате за какво иде реч или не ползвате подобни неща – Disabled.
 • Smart Card Helper – каквото важи предходната услуга, важи и за тази.
 • SSDP Discovery – позволява откриването на UPnP (Universal Plug and Play) устройства по локалната мрежа. Препоръчителна настройка – Disabled.
 • System Event Notification – дали имате нужда от тази услуга зависи до голяма степен какво сте си инсталирали. Има доста програми, които ползват тази услуга за процесите си. Най-безпоасно е да я оставите включена на Automatic. Аз съм я изключил и досега не съм срещал проблеми, така че ако ви се експериментира, можете да си я изключите – Disabled – и да тествате.
 • System Restore – ако сте предпочели да не изключвате System Restore, то не бутайте и тази услуга - Automatic, но ако сте спрели System Restore, полза от услугата няма – Disabled.
 • Task Scheduler – служи за настройка за изпълнение на различни задачи в указано от вас време. Ако помните всичко, което трябва да направите, можете преспокойно да си спрете услугата – Disabled. Ако прецените, че ще ви е от полза – Automatic.
 • TCP/IP NetBIOS Helper – отживелица и надали ще имате нужда от нея, но ако държите да сте спокойни – Manual. Ако нямате мрежа или няма да ползвате NetBIOS комуникация, спокойно можете да си изключите услугата – Disabled.
 • Telephony – контролира всичката Dial-Up активност. Ако ползвате Dial-Up, VPN и др. подобни, оставете услугата включена – Manual. В противен случай – Disabled. Можете да изпробвате да изключите и ако след рестарт всичко функционира нормално да си я оставите изключена.
 • Telnet – може да се счита за дупка в сигурността. Отдалечен логин не е шега работа. Дръжте я включена само ако имате някаква изрична причина да я държите и знаете какво правите. Препоръчителна настройка – Disabled.
 • Terminal Services – използва се от: Fast User Switching, Remote Assistance и Terminal Server. Ако ползвате поне една от тях – Manual. Ако не ползвате нито една – Disabled.
 • Themes – грижи се за графичния интерфейс на Windows. Ако ви харесва графичният интерфейс на Windows XP и компютърът ви не е слаб, си я оставете включена – Automatic. Тази услуга заема немалко количество системни ресурси, така че ако външния вид не ви бърка и ви трябва макисмална ефективност – Disabled.
 • Uninterruptible Power Supply (UPS) – нужна само ако ползвате UPS, който се нуждае от нея. Ако UPS-ът няма нужда от нея (защото не всички имат) или нямате UPS – Disabled.
 • Universal Plug and Play Device Host – осигурява поддръжка за UPnP устройства. Ако не ползвате такива – Disabled.
 • Upload Manager – грижи се за синхронни и несинхронни връзки между компютри в мрежа. Реално погледнато, полза от услугата няма – Disabled.
 • Volume Shadow Copy – ако ползвате Microsoft Backup Utility, може и да се наложи да оставите услугата на Manual. Иначе – Disabled.
 • WebClient – странна услуга. Според описанието на Microsoft позволява на програми да създават, получават достъп и редактират интернет базирани файлове. Как ще я настроите зависи от вас. Като че ли няма разлика дали е Automatic, Manual или Disabled, така че пробвайте последното и ако възникнат проблеми с главен заподозрян тази услуга, си я включете на Manual.
 • Windows Audio – регулира звука. Ако по някаква случайност нямате звукова карта, то нямате нужда и от услугата – Disabled. Ако имате звукова карта и искате компютърът да „пее” - Automatic задължително.
 • Windows Firewall/Internet Connection Sharing – достъпна само в SP2. Реално погледнато това е вградената във Windows защитна стена. Ако нямате намерение да я ползвате, може да я изключите – Disabled. Внимание: някои източници препоръчват тази услуга да е включена дори да ползвате отделна защитна стена. Понеже не ползвам SP2 и не мога да потвърдя или отхвърля твърденията, затова ако държите на сигурността – Automatic. Не пречи и да си експериментирате с Automatic и Disabled.
 • Windows Image Acquisition – управлява камери, уеб камери (web cams) и скенери. Ако имате някакъв от горепосочения хардуер, оставете услугата на Manual, иначе – Disabled.
 • Windows Installer – служи за инсталиране на файлове с разширение .msi, каквито са много инсталации в днешно време. Оставете на Manual за да се стартира при нужда.
 • Windows Management Instrumentation – важна услуга за работата на Windows. Оставете на Automatic.
 • Windows Management Instrumentation Driver – предоставя информация за и от драйвери. Интересно – не е достъпна във Windows XP Home. Оставете на Manual.
 • Windows Time – синхронизира часовника на компютъра с този на специални за целта сървъри на определени интервали от време. Ненужно според мен. Ако прецените, че ви трябва – Automatic, иначе – Disabled.
 • Wireless Zero Configuration – нужна е за wireless устройства и за 802.1x, която може и да е жична. Ако нямате такива мрежи, спокойно Disabled.
 • WMI Performance Adapter – доставя информация за производителността от WMI HiPerf доставчици. Ако искате да заложите на сигурното – Manual. И все пак аз държа тази услуга изключена открай време и не съм имал ядове. Можете да експериментирате.
 • Workstation – не бут, че пляс! Тука няма да се пипа!
Други две услуги, които не са на Windows:
 • Adobe LM Service – услуга на Adobe за следене промените в хардуера и при засичане на такива предлага нова регистрация на даден техен продукт. Няма смисъл да се спира, защото просто ще се активира при използване на продукт на Adobe.
 • NVIDIA Driver Helper Service – услуга, която се внедрява с инсталиране на драйверите на nVidia. Реална полза от нея няма и е напълно безопасно да се изключи – Disabled.
Инсталираните програми и драйвери понякога си добавят и техни услуги във списъка. Такива програми са антивирусните, защитните стени (firewall), други програми за борба с вредители, както и дефрагментиращи програми.

Друго, което можете да направите е да изтриете ненужни папки във директорията на Windows. За целта отваряте въпросната и показвате скритите файлове: Tools -> Folder Options, после страницата View и избирате Show hidden files and folders. Потвърждавате с OK. Ако имате папки, чиито имена са оградени с ”$”, то тези папки можете да триете, но не е много препоръчително. Когато инсталирате ъпдейти за Windows, файловете, които се заменят от всеки ъпдейт се складират именно в тези папки. Чрез изтриването им няма да можете да деинсталирате ъпдейтите, но ако нямате намерение да го правите, тези папки няма да са ви нужни и само ще заемат място.

Ако няма да ползвате Help-а на Windows, можете да изтриете съдържанието на папката Help в директорията на Windows. Т.е. да останат само папката Help, подпапката Tour и нейната подпапка mmTour, а цялото им съдържание да го няма.

Ако желаете да махнете асистента при търсене на файлове – онова жълто куче, това става лесно, просто изтривате съдържанието на папката srchasst в директорията на Windows.

Има и други начини за триене на компоненти във Windows, но включват програма, която не е безплатна. Безплатната й версия е доста ограничена откъм компоненти, които позволява да се трият. Ако има интерес, ще направя преглед и на нея.

Почти не остана за отпимизация. Сега идва ред на TuneXP, която споменах в началото. Ако не сте я инсталирали вече, сега е моментът.

Забележка: ще копирам съдържанието от оригиналната тема за програмата, която е тук.

Ето и описание на важните опции (за повече информация - по-подробното описание в края на темата):

Меню Memory and file system:

Acclerate DLL unloading - препоръчва се за бенчмаркове и тестове

- Ускорява премахването на кешираните DLL файлове от паметта. Може да доведе до нестабилност и/или забавяне на нормалната работа на Windows. Възможно е да има ускорение при тестове и бенчмаркове. Използвайте я само за такива.

Clear pagefile on shutdown - без препоръка

- Принуждава Windows да изчиства съдържанието на pagefile-а при изключване. Това ще забави изключването, но може да направи зареждането на операционната система, както и работата с компютъра, по-бързи.

Disable Paging Executive - нужни са поне 512MB памет

- Опцията изключва pagefile-а на Windows на твърдия диск. Вместо това всичко се складира в оперативната памет. Понеже тя е многократно по-бърза, това може да доведе до ускорение в производителността. Нужна е ПОНЕ 512MB RAM памет, но колкото повече, толкова по-добре. (бел. прев. - друг е въпоросът какво става като паметта е запълнена със системни неща и се наложи да се зареди игра или програма жадна за RAM, а той е препълнен с други неща. Най-добре е тази опция да се тества.)

Faster shutdown - препоръчва се за всички

- Намалява интервала за затваряне на програмите от 20сек. на 1сек., което трябва да ускори изключването на компютъра.

File allocation size tweak - препоръчва се за всички със стари операционни системи

- Променя размера на файла за разпределяне. Ефектът е относителен. Ако не ви се занимава с експерименти, не променяйте настройката.

Optimize prefetch - препоръчва се за хора с повече РАМ памет (512 и нагоре)

- Променя начина на работа с prefetch. Ускорява се зареждането предимно на по-тежки приложения.

Increase NTFS performance - препоръчва се за потребители на NTFS

- Премахва "Last Access Stamp" от всички файлове. Ако сте на NTFS, обезателно си включете тази опция.

IO Page Lock Limit - препоръчва се за всички

- Променя размера на IO paging района в оперативната памет. Ефектът е под въпрос. Според някои ефект няма, според други - има. Т.е. евентуално можете само да спечелите.

Clear prefetch folder - препоръчва се за всички

- Изчиства prefetch папката на Windows. Препоръчва се да се прави на определени интервали от време.

Повишава общата производителност.

Defrag boot files - препоръчва се за всички

- Събира всички boot файлове, нужни за зареждането на операционната система, на едно място. Ускорява зареждането на операционната система.

Disable ZIP folders - препоръчва се за хора с отделен архиватор (бел.прев. - т.е. всички)

- Изключва и премахва поддръжката на ZIP файлове в Windows. (бел. прев. - след изпозлване на тази опция, ще загубите интеграцията със ZIP файлове. Просто влезте в интеграцкионното меню на архиватора си и включете наново поддръжката на ZIP файлове. За WinRAR: Options -> Settings, страницата Integration и слагате отметка вляво на ZIP. Потвърждавате с OK.)

Ultra-fast booting (rearrange boot files) - препоръчва се за всички

- Първо премества файловте, нужни за стартиране на системата, в началото на твърдия диск, а после го дефрагментира. Може да ускори зареждането до около 300%.

Меню Hardware:

CD-burning - препоръчва се ако ви трябва

- Изключва вградената във Windows поддръжка за записване на дискове. Ако имате отделен софтуер (бел. прев. - а то дали има хора, които да НЕ използват отделен), е добре да изключите вградената функция за да спестите ресурси.

Enable UDMA-66 - препоръчва се повечето потребители с Intel чипсет

- Включва UDMA-66 режима на Intel чипсети. Ако имате UDMA-66 съвместим контролер, си я включете. Ако сте с AMD платформа или не сте сигурни, не я включвайте.

Increase CPU Priority - препоръчва се за бенчмаркове и тестове

- Променя начина на работа с ресурсите на централния процесор. Дава се приоритет на основните приложения, а тези, които работят на заден план, леко се пренебрегват. Препоръчва се при бенчмаркове и тестове.

Increase USB polling interval - препоръчва се за потребители с лаптопи и за бенчмарк

- променя латентността на USB портовете от 1ms на 5ms. Полезно за потребители на лаптопи тъй като това може да използва процесорна мощ и да попречи на лаптопа да премине в енергоспестяващ режим. Опцията може да бъде полезна и при бенчмаркове и тестове, защото освобождава процесорни ресурси.

Speed-up Windows IRQ handling - препоръчва се за всички

- Оптимизира използването на IRQ от страна на Windows и повишава производителността. Това е описанието във помощния файл, но така и не се намира реално предимство на тази настройка. Нищо не пречи да опитате и ако не ви хареса как работи компютъра, да си я върнете обратно.

След като си изберете кои настройки да приложите и ги приложите, остава само да спрете стартирането на ненужните програми и сте готови.

Спирането става от MSConfig панела на Microsoft, който се стартира от Start Menu -> Run и пишете msconfig. При натискане на Enter ще се отвори малко прозорче. Преди да пристъпите към спиране на програмите, наорална любове през страницата BOOT.INI и сложете отметка на /NOGUIBOOT. Това ще забрани показването на логото на Windows при стартиране и може да смъкне някоя-друга секунда от времето за зареждане. Сега преорална любове към страницата Startup и ще видите списък с програмите, които се стартират с Windows. Внимателно преценете кое е нужно и кое не и махнете отметките на програми, които не са нужни като qtttask, nerocheck, nwiz и други подобни, които са абсолютно ненужни.

Други като NvCpl (който отговаря за контролния панел на nVidia) и ctfmon (който отговаря за клавиатурните подредби) са важни. Затова изключвайте само това, което сте сигурни, че няма да трябва или пък експериментирайте ако искате.

Потвърдете с OK и си рестариайте компютъра.

Оптимизацията приключи.

Това плюс дефрагментация веднъж на месец и би трябвало да се усети малко повече живец в системата.

Благодаря за вниманието и търпението.

Night_Raven

П.П.: Всичко това го има и на документ на MS Word. Не ме питайте колко време съм го пренасял в темата за да е 1:1 с документа.

Малко по-техническо описание на настройките на TuneXP (ако ви трябва) ще намерите в този пост. Просто символите ограничение за пост не стигнаха. ;)

Промени:

01.05.2006 @ time unknown

- редактирано описание за Do not cache thumbnails опцията

- редактирано описние за DNS Client услугата

- редактирано описанието на някои опции на TuneXP

- добавно допълнително описание на опциите на TuneXP

- редактирано описанието на Use visual styles on windows and buttons

- редактирано описанието на User Accounts и в частност на Fast User Switching

- редактирано описанието на System Restore

- редактирани правописни грешки

04.06.2006 @ 13:15 BG

- леко редактирано описанието на Enable UDMA-66 в TuneXP

14.08.2006 @ 15:42 BG

- добавено пропуснато описание на услугата DCOM Server Process Launcher

Всички права върху текущата статия и картинките включени в нея са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

Автор: Венцислав Димитров (Night_Raven)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • Отговори 91
 • Създадено
 • Последен отговор
Гости Ghostface Killah

Ами официалните системни изисквания на Microsoft не искам да ги коментирам, защото темата е сериозна и не му е мястото сега да си разказваме вицове. Ако слушаме Microsoft, то ще останем с впечатлението, че Windows XP може да върви добре камо ли не и на Правец, а Windows 98 – на тостер.

Системните изисквания от Microsoft са абсолютно реални. Те означават, че това е пределната граница – може да се инсталира и да се извършват основни операции.

Windows XP:

Here's What You Need to Use Windows XP Professional

• PC with 300 megahertz or higher processor clock speed recommended; 233 MHz minimum required (single or dual processor system);* Intel Pentium/Celeron family, or AMD K6/Athlon/Duron family, or compatible processor recommended

• 128 megabytes (MB) of RAM or higher recommended (64 MB minimum supported; may limit performance and some features)

• 1.5 gigabytes (GB) of available hard disk space*

• Super VGA (800 x 600) or higher-resolution video adapter and monitor

• CD-ROM or DVD drive

• Keyboard and Microsoft Mouse or compatible pointing device

На такава машина ‘фърчи както се казва.

Като за начало ще започнем със спиране на System Restore функцията. Това е функция, която се грижи за следенето на всичките дялове на хард диска за критични файлове и правене на резервни копия с цел връщане на предишния вариант при евентуален срив на системата. Например при всяко инсталиране на нови драйвери старата конфигурация се запазва и ако има някакви проблеми с новите, можете да си върнете старата. На теория звучи доста добре, но не винаги има полза от нея. Забелязъл съм, че ако системата се срине истински, то тогава и System Restorе е безсилна да помогне.

System Restore не е функция, която оправя сривове в системата. Не е имала за цел това. Заема 7% от харддиска, като това може да се намали. За тези няколко процента в зависимост от харддиска може да пази информация месеци назад. При голям хард (80гб+) можете преспокойно да върнете плъзгача на 4%. Действително тази опция помага ако спре да функционира някой модул от Windows, лично при мен на настоящия ми Windows XP се е налагало два пъти да пускам, и два пъти ми е помогнал (изтрит сървиз на Windows firewall от вирус и неработещ с интегрирани приложения в Стандартни бутони на Internet explorer след деинстал на бета 7) Kakто самия ти каза, при инсталация на програми и драйвери прави пойнт (и не само – през определен период прави също) а всички знаем какво нещо са драйверите, особено новите версии на чипсети (нвидия) или каталистите.

Изберете радио бутона Custom size и ще ви се открият полета за въвеждане на минимален размер (Initial size) и максимален размер (Maximum size). Много препоръчително е за минимален размер да се въведе 1.5 от размера на наличната ви оперативна памет (т.е. ако имате 512MB, за минимален размер въвеждате 512*1.5=768). Максималният размер е редно да бъде поне два пъти по-голям от наличната ви оперативна памет, а най-добре да е 3 пъти по-голям.

За 512 мб най-добре реално наистина е 768 също (пада се точно 1.5) Въпреки че подобно нещо пише в Microsof.com, аз не съм съгласен. На тази логика излиза, че аз като съм с 1G памет трябва да задам 1536мб на виртуалната памет. Действително в моя случай най-добре е да задам 768мб закована стойност. Нека отбележим и друго. За потребители, ползващи приложения, които не искат голямо количество памет, нека зададат променлив размер. Така няма да им седи на харддиска този голям файл pagefile.sys, който излишно ще им заема място.

За индексирането никога не съм виждал разлика. Откакто ползвам XP Pro не съм забелязал нито да бави, нито да ускорява, изобщо все едно я няма. Пробвал съм и да я спра (може и от услугите да се спре, ако е нов Windows) но пак не усещам разлика. Иначе на теория е така

За Do not cache thumbnails – илюзия ли си създавам, или има забавяне при отваряне на папки със картинки във вид на Thumbnails при активирана опция, както ти съветваш? Може да си фантазирам, може от друго да е било забавянето когато съм пробвал преди време. Но усещах как харда върти все едно за пръв път вижда тия файлове, а не така плавно като преди. Все пак говорим за хидън файл с килобайти размер.

Use Fast User Switching когато не се ползва сигурен ли си, че хаби процесорна мощ? Вярно, ако не се ползва, може да се изключи, но да товари процесора…е смешно. Сървиза е свързан с свхост и не освобождава дори мегабайт памет.

Услугите: да ви кажа, много добре е описал Night_raven. Така лесно ще прецените трябва ли ви някоя или не. Но за няколко мегабайта освободена памет, която ще се напълни след половин час, не мисля, че си заслужава труда. Браво, добре че си описал за нвидия. Много досадна услуга и не знам въобще за какво е, какво приложение има тя ИЗОБЩО.

Disable ZIP folders – реално тя пак се активира обаче. Нали сте с отделен архиватор - това не е от значение.

За работата с префетч освен да се трие папката C:\Windows\Prefetch през период от време останалото не ми се вярва да помогне. Поне не със сигурност 300%  Още повече, че програмата пише Optimize prefetch (препоръчвало се за всички) но не се казва какво оптимизира…

Acclerate DLL unloading – не си допълнил, че е причина и за нестабилност в Windows. Повечето туикерски програми го отбелязват. Да, за бенчмаркове. Иначе не. Пуска си човек игра, после ще я зареди по-бързо. Обаче с тази опция ще зареди както първия път. Ако има недостиг на памет Windows ще я изчисти.

Faster shutdown - така ако се опъне дори малко приложение, ще изкара брояча за End now. Не всяко приложение се затваря моменталически. Аз препоръчвам да не се пипа.

Increase NTFS performance – със и без нея ми е все тая. Поне за мен, може да ме оборите.

IO Page Lock Limit - това бих се поинтересувал, благодаря

Speed-up Windows IRQ handling - Какво е това?! Не съм го чувал

Като заключение – браво за темата. Добре оформена. Добре обяснена. +1 заслужаваш, но не мога да ти го дам в момента.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вече споменах, че това е моето виждане и в никакъв случай не претендирам за категорична правота. Освен това казах всеки да прецени какво да направи ако реши да предприема нещо въобще. ;)

Системните изисквания от Microsoft са абсолютно реални. Те означават, че това е пределната граница – може да се инсталира и да се извършват основни операции.

Е, аз малко поукрасих нещата. Всъщност, да, техните изисквания са реални от гледна точкна на възможността за инсталация и работа, но работата си е почти ад на такава конфигурация. Едва ще се държи. Критично минимални изисквания - да, достатъчни за (каквото се води) нормална работа - не.

Лично мнение.

System Restore не е функция, която оправя сривове в системата. Не е имала за цел това. Заема 7% от харддиска, като това може да се намали. За тези няколко процента в зависимост от харддиска може да пази информация месеци назад. При голям хард (80гб+) можете преспокойно да върнете плъзгача на 4%. Действително тази опция помага ако спре да функционира някой модул от Windows, лично при мен на настоящия ми Windows XP се е налагало два пъти да пускам, и два пъти ми е помогнал (изтрит сървиз на Windows firewall от вирус и неработещ с интегрирани приложения в Стандартни бутони на Internet explorer след деинстал на бета 7) Kakто самия ти каза, при инсталация на програми и драйвери прави пойнт (и не само – през определен период прави също) а всички знаем какво нещо са драйверите, особено новите версии на чипсети (нвидия) или каталистите.

За драйверите: бих влязъл в Safe Mode и премахнал оттам, а после върнал предишните. Да, малко по заобиколно, но върши същата работа.

System Restore може и да е нож с две остриета. Ако даден заразен файл бъде прибавен към System Restore после би бил върнат и отново има вирус. Не случайно при чистене на упорити гадинки се изключва.

За 512 мб най-добре реално наистина е 768 също (пада се точно 1.5) Въпреки че подобно нещо пише в Microsof.com, аз не съм съгласен. На тази логика излиза, че аз като съм с 1G памет трябва да задам 1536мб на виртуалната памет. Действително в моя случай най-добре е да задам 768мб закована стойност. Нека отбележим и друго. За потребители, ползващи приложения, които не искат голямо количество памет, нека зададат променлив размер. Така няма да им седи на харддиска този голям файл pagefile.sys, който излишно ще им заема място.

Това е най-универсалното правило. Но аз си казах, че е най-добре да се остави Windows да си го регулира.

За Do not cache thumbnails – илюзия ли си създавам, или има забавяне при отваряне на папки със картинки във вид на Thumbnails при активирана опция, както ти съветваш? Може да си фантазирам, може от друго да е било забавянето когато съм пробвал преди време. Но усещах как харда върти все едно за пръв път вижда тия файлове, а не така плавно като преди. Все пак говорим за хидън файл с килобайти размер.

Не го бях тествал и го изпробвах. При ИЗКЛЮЧЕНО кеширане, преминах в изглед Thumbnails и си отворих папка с 1603 картинки. Не забелязах особено забавяне, в смисъл Windows си създаваше thumbnail-и нормално бързо. Иначе приемам забележката донякъде, защото при повторно влизане в папката трябва отново да се изградят thumbnail-и. Ако се влезе скоро, част от тях ще са в РАМ-а, а ако кеширането на thumbnail-и е включено, повторното отваряне ще е доста по-бързо. Това обаче заема място на харда. Ще го добавя към основния guide.

За TuneXP. Ще добавя това за нестабилността за Accelerate DLL Unloading и ще потърся повече информация за останалите, макар аз да не съм срещал проблеми с настройките.

Описанията са преводи от help файла.

Clear prefetch folder явно не само изчиства папката, но и спира пълненето й. След пускане на тази опция, в моята prefetch папка повече не се появи нито един файл, а аз я проверявам отвреме-навреме.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гости Ghostface Killah

Префетч е хубаво да си създава файлове, иначе дай да се върнем на Windows 2000:) Има по-бърз стартъп когато създаде кеша - по-дълго време на буут скрийна, по-бързо след него. По-бързо е - с префетч 16-17, без -20++ секунди, поне при мен. Ако съм те разбрал правилно ;) Систъм-рестора -> връщаш преди да се заразиш, не когато е имало вирус :wors: Пък и сейф мода не винаги помага да ти кажа. Трябва да си играеш понякога часове за да оправиш бъркотиите с доп. софтуер. С рестора става за минута. Accelerate DLL Unloading - конкретен случай - WinXP Manager. (kak помня бе :--) )

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Поста е супер. Искам само да добавя нещо относно следните две вунции: COM+ Event System COM+ System Application COM и DCOM са неследниците на OLE. При тях е доразвяит този модел и добавена нова финкциомалност. Така, че ако използвате приложения, правещи експорт към програми от офис пакета, то тествайте приложенията, след като пипате настройките.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Малко по-техническо описание на настройките на TuneXP (ако ви трябва):

От меню Memory and File System:

Accelerate DLL Unloading

Променя настройката на HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\AlwaysUnloadDLL

Тази настройка ще принуди Windows при всяко спиране на даден процес да се опита и да очисти оперативната памет от асоциираните с процеса/приложението DLL файлове. Това най-вероятно ще има негативен ефект върху производителността ако отваряте едни и същи приложения сравнително често. Основната цел е да освобождава оперативна памет, от която по принцип Windows има винаги нужда. Ако прецените, че имате малко памет, можете да изпробвате настройката и да прецените.

Ако имате достатъчно RAM памет, не се занимавайте с настройката. Ще загубите повече, отколкото ще спечелите.

Clearing PageFile on Shutdown

Принуждава Windows да изчиства целия pagefile при изключване. Ако този файл ви е доста голям, това може значително да забави изключването на системата. От друга страна може да ускори малко зареждането и работата като цяло. Можете да изпробвате и да прецените сами.

Disable Paging Executive

В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management променя стойността на DisablePagingExecutive от "0" на "1".

Това принуждава Windows да зарежда ядрото и всички драйвери в оперативната памет. Ако е изключено (както е по подразбиране), се позволява кеширане във виртуалната памет.

Това като цяло е добра идея, защото оперативната памет е далеч по-бърза от хард диска, но пък я запълва доста повече. Тази настройка е за хора с повече оперативна памет. Поне 512MB са нужни за да има реална полза да се опита.

Faster Shutdown

При изключване на Windows, той се старае да спре всички услуги и процеси. Понякога обаче те не се изключват и Windows решава да ги изчака да се изключат сам. Тази настройка намалява времето, което Windows изчаква.

Променя се следната настройка в регистратурата:

в HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control

стойността на WaitToKillServiceTimeout се намаля от 2000 на 1000.

Ако ви се занимава можете да изпробвате и по-ниски стойности.

File Allocation Size

Настройката в регистратурата се намира в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet\Control\FileSystem и се нарича ConfigFileAllocSize.

Според източници тази настройка оказва влияние само на VFAT файлови системи, което значи Windows 95. Не би трябвало да има никаква реална полза под Windows XP. Нищо не пречи, ако имате време и желание, да изпробвате.

Optimize Prefetch

Настройката се намира в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters.

Сменя стойността на EnablePrefetcher на "3", който кешира процеси и програми за зареждане на компютъра. НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА на системи с малко оперативан памет.

Increase NTFS Performance

В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet\Control\FileSystem сменя стойността на NTFSDisableLastAccessUpdate от "0" на "1".

Това определя дали last-accessed етикета на даден файл ще се обновява от NTFS при всяко отваряне. Този процес е дейност, която изисква писане и при взаимодействие с много файлове изключването на тази функция може да доведе до ускорение.

IO Page Lock Limit

В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet\Control\Session Manager\Memory Management променя стойността на ключа IoPageLockLimit.

Ползата е спорна. Едното мнение, че може да има полза от него, но ПОНЕ 128MB RAM е нужна за целта. Според други Windows XP и 2003 въобще не четат тази стойност. В никакъв случай не пречи да си бутнете настройката, няма какво да губите.

Clear Prefetch Folder

Изчиства prefetch папката в директорията на Windows чрез команда под комадния ред. Добре е да се стартира отвреме-навреме. Всъщност чистенето може да става и ръчно.

Defrag Boot Files

Използва се defrag.exe -b командата от комадния ред.

Disable Zip

Използва командата regsvr32 /u zipfldr.dll, която може да се стартира ръчно и от Start Menu -> Run.

Ultra Fast Booting

Предното описание е достатчъно: премества файловете нужни за стартиране на операционната система в началото на твърдия диск за по-бърз достъп и извършва дефрагментация.

От меню Hardware:

Enable UDMA 66

Променя ключа EnableUDMA66. За тази настройка има различни мнения затова е най-добре да се изпробва. Ако имате хардуер, който да отговаря на изискванията.

Increase CPU Priority

В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet\Control\PriorityControl променя стойността на ключа Win32PrioritySeparation от "2" на "38". Това увеличава значително приоритета на приложенията, които са на преден план за сметка на тези на заден план. Препоръчва се за бенчмаркове и тестове.

Increase USB Polling Interval

В HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet\Control\Class\{36FC9E60-C465-11CF-8056-444553540000}\0000 се добавя нов binary ключ - IdleEnable - със стойност "1".

Speed up windows IRQ handling

Ще се повторя: на тази настройка така и не се намира реално предимство. Нищо не пречи да опитате и ако не ви хареса как работи компютъра, да си я върнете обратно.

От меню Internet:

IP Settings

Извежда информация чрез ipconfig командата.

DNS cache increase

Добавя/променя следните настройки в регистратурата:

CacheHashTableBucketSize, CacheHashTableBucketSize, MaxCacheEntryTtlLimit и MaxSOACacheEntryTtlLimit в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet\Services\Dnscache\Parameters

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Статията наистина е полезна,но виждам едно разминаване между препоръката на Night_Raven,а именно:

"Изберете радио бутона Custom size и ще ви се открият полета за въвеждане на минимален размер (Initial size) и максимален размер (Maximum size). Много препоръчително е за минимален размер да се въведе 1.5 от размера на наличната ви оперативна памет (т.е. ако имате 512MB, за минимален размер въвеждате 512*1.5=768). Максималният размер е редно да бъде поне два пъти по-голям от наличната ви оперативна памет, а най-добре да е 3 пъти по-голям.

След приключване с настройките, натискате бутона Set и сте готови. За запазване на настройките ще е нужен рестарт на системата."

...и препоръката на Tragedy :

"Как да променим размера на swap (page) файла и неговото местоположение:

Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> Advanced -> бутона Settings в полето Performance -> Advanced -> бутона Change в полето Virtual Memory. После в полетата Initial size (MB) и Maximum size (MB) задайте размера на swap файла. Препоръчвам ви размера да е един и същ и да бъде 1,5 пъти размера на RAM паметта ви (например 784 МВ при 512 МВ RAM). В същия прозорец можете да зададете на кое устройство да се намира този файл. След като зададете размера и местоположението на swap файла задължително натиснете бутона Set и после ОК."

Може ли да ми обясните,кое е правилното !

RAM-768MB

Благодаря !

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всъщност при по-малко РАМ виртуалната памет ще е добре да е повече, докато ако РАМ-ът е доста, то виртуалната памет не е нужно да е чак толкова много, защото се води, че РАМ-ът ще е достатъчен. Има най-различни мения по-въпроса. Не мисля, че нито фиксиран размер, нито с по-висока горна граница е реално лош избор. Аз съм си настроил моята вирутална памет точно както съм го и описал и досега мсамо един или два пъти съм изпитвал недостиг, което значи че в повечето случаи тя се задържа на долната граница и че ПОНЯКОГА се налага повече. Може би трябва да го поясня по-добре в първия пост. Там казах, че е НАЙ-ДОБРЕ да се остави Windows сам да си регулира виртуалната памет, защото той се справя достатъчно добре да му се повери тази задача.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...

:yanim: Благодарности на Night_Raven за статията, носеща доста информация за услугите в Уиндоус.

Искам да кажа няколко общи думи за ползата от изключването на някои услуги и някои неприятности, които възникват.

Ползата. Тя е очевидна, когато липсата на услугата не нарушава правилното функциониране на системата и всички налични приложения.

Неприятностите. Те са неминуеми, но няма да се проявят при всекиго, който експериментира с ON/OFF на услугите.

За да сме сигурни (почти сигурни :) ), че е съвсем безопасно дадена услуга да бъде изключена, е необходимо да се събира статистическа информация от работата на поне няколкостотин компютъра. Ако изключването на услугата не е причинявало проблеми никъде, значи положението disabled е относително, но не гарантирано, безопасно.

При инсталиране на ново приложение, няма никаква гаранция, че точно то няма да се нуждае от някоя от изключените услуги. Ако услугата е DISABLED, приложението няма да работи както трябва. Ако е MANUAL, всеки път ще се губи време при стартиране на услугата и приложението, а не само на приложението. На мощни машини това обаче е незабележимо "с просто око", но загубеното време си остава, колкото и пренебрежимо малко да е.

При самото експериментиране с изключване на услуги, може да се случи нещо подобно на това, с което се сблъсках вчера. Няколко пъти изключвах различни комбинации от "безопасни" услуги, чиято функция с нищо не предполага възникване на проблеми. Нищо в DEPENDANCES не намеква, че може да се получи неприятен резултат. За съжаление не си водех записки какви точно услуги изключвам, но няколко пъти стигнах до това, че за KAV PRO ставаше невъзможно да се обновява (Причината за това със сигурност не е боклук от Интернет). Включването обратно на всички току-що изключени услуги, рестартирането на компютъра, включването на други услуги, спрени преди много време и търсенето на причината не доведоха до правилно обновяване на KAV.

Този проблем теоретично може да възникне с всяко едно приложение. Вероятността това да се случи нараства с увеличаването на степента му на сложност. Причината не е в лошо програмиране, а в невъзможността да се управлява относително добре подредения хаос. Под хаос разбирам която и да е съвременна операционна система в комбинация с който и да е неин потребител (човек). Действително е невъзможно да се предвиди всичко.

---------------------------------------------------------------------

Изводът ми съвпада донякъде с мнението на Night_Raven:

Изключвайте услугите на собствен риск.

Бъдете подготвени за бързо възстановяване на системата, далече преди да започнете с експериментите.

DEPENDANCES не описват всички връзки, които възникват в системата, а това крие опасности.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 месеца по-късно...

От личен опит, а и понеже сега видях ново мнение в темата, бих препоръчал да не правите почти нищо от горните съвети. Не че не са дообри, но просто не са за всеки... 99% ЩЕ СЕ ОМАЖЕ ВСИЧКО, следвайки даже само "безопасните"... Кой ме би по главата, на моя супер стар и супер добре работещ и вече оптимизиран с nLite Windows, да му правя оптимизации???? Как да е, бях вече на n броя водки, но факта е, че след изчистване на някои пaпки, се принудих да мина на Opera portable, Firefox, Opera USB ... Какво точно повредих не ми се амализира вече.... Каквото и да е било, тъй като нямам свободно време да се занимавам с глупости, ще дам следния съвет: ако нещо върви добре, не се опитвайте да го направите да върви още по-добре... Рискувате да похабите ценно време за оправяне на проблеми. Аз как "оптимизирах" "оптимизацията"... Ами просто забравих са нея... Едно нещо не ми вървеше -Opera, но минах на лесния вариант... портативна опера, което пък ме накара да си купя една джаджа на OCZ. В момента ползвам около 50 програми, които се стартират без инсталация. Преди бях правил с опити на Windows Live (демек от цд), сега гъдела ми е това.

Съвет: преди да правите "оптимизация", подсигурете си зад..ка

http://img291.imageshack.us/my.php?image=2...31032926jy5.png

http://img291.imageshack.us/my.php?image=2...31033554zr1.png

от горното се вижда колко ми е заето от операционната с-ма - 1,93 Gb

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Опитах да махна онова куче при търсенето и направих това, което беше в описанието.

Сега като се опитам да търся ми излиза една грешка и въобще нямам търсене!!! Някой да качи някъде файловете от папка srchasst, ПЛС!

От къде го изкопа този съвет за махането на песа :)

При мен аз съм го направил по този начин и си действа перфектно:

Hkey_Current_User\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer\CabinetState\Use Search Asst\no

Това ще рече: В CabinetState - десен бутон -> String value -> даваш му име Use Search Asst и на него стойност "no"

айде успех Публикувано изображение

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Късно включване и от моя страна.

Браво на Night_Raven за статията, голямо помагало е, особено описанието на системните услуги и съветите към тях, едно голямо благодаря!

Едно допълнение от моя страна, насочено най-вече към тези които са имали някакви проблеми след експериментиране със въпросните услуги (сървизи, сервиси и т.н.).

Микромеките (както казва Profruit), са му измислили лесното - хардуерни профили.

Публикувано изображение

Така може за всеки профил да се дефинира кои услуги да работят и кои не. По този начин всеки може да експериментира без да се опасява, че може да си прецака Уина.

Да започнем стъпка по стъпка - Щракнете на отбелязания бутон от горната снимка.

Ще видите този прозорец -

Публикувано изображение

Profile 1 е основния профил на Уиндоус. За да създадем нов профил, трябва да цъкнем с мишока на бутона Copy. Появява се едно малко прозорче като това на следващата снимка -

Публикувано изображение.

Тук пишем името на новия хардуерен профил който ще създадем. В случая аз съм го кръстил Safe, но вие може да си изберете каквото искате заглавие като например Mnogo Palav Profil, Goliama Hava и други такива.

Такааа, вече имаме два профила. Обърнете внимание на следващата снимка -

Публикувано изображение

Първият профил в списъка е основният използван, така че маркирате профила който желаете да се стартира по подразбиране и цъквате на стрелкичката.

Второ червено поле дава възможност да изберете един от два варианта - при зареждане системата да изчака докато си изберете профил или задавате определен период от време, в който да изберете профил.

Тук приключваме с основните настройки на хардуерните профили и се насочваме към системните услуги на Уиндоус:

Start -> Run -> там пишем services.msc и натискаме Enter.

При списъка с услугите щракнете два пъти с мишока услгугата която желаете да разстроите :) . Аз си избрах Application Layer Gateway.

Публикувано изображение

При настройки на дадена услуга избираме табчето Log On, не General. След това маркирате експерименталния профил и цъквате на бутона Disable и после OK.

По същия начин процедираме със всички услуги, които решим че не са необходими.

След като насосаме всички услуги рестартираме компа, за да изпробваме профила Safe.

Публикувано изображение.

На тази снимка се вижда, че съм забравил да сложа новият профил на първо място в списъка, но и това ще стане за следващият рестарт. Ако нещо не върви както трябва, рестартирате си компа и се логвате с Profile 1.

Ами това беше от мен, надявам се че съм вдъхнал кураж на някого да експериментира на воля.

PS: За да не реши някой, че съм невероятно умен, ще споделя че всичко това което съм описал, го четох за сефте при няколко години от blackviper.com. За съжаление сайта отдавна не работи, не си правете труда да го пробвате.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 месеца по-късно...

Добра опримизация според мен е дефрагментирането на хард диска и в частност partition-а на който се намира операционна система. Най-добре е след като се инсталира ОС-а заедно с основните програми към него, да се направи една дефрагментация с някоя специално пригодена за това програма. Поне при мен работата на операционната система значително се подобри. В тези две теми има описани дефрагментатори:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=12484

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=16850

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 седмици по-късно...

Значи искам да попитам има ли някакъв начин след като съм направил настройките за оптимизация на Windows-а , които е написал Night_Raven в началото на темата да запиша Windows-а на диск както е така вече оптимизиран , защото преди си бях направил настройките обаче вчера ми се наложи да преинсталирам Windows-а и сега си играх пак да правя всичките настройки за оптимизацията на ново , та някой ако знае има ли начин да запиша вече оптимизирания Windows на диск и при следваща нужда от преинсталация да го инсталирам него да кажи ще съм много благодарен :yanim:

Просто използвай софтуер за целта като Acronis True Image Home 10 Build 4871

http://www.kaldata.com/comments.php?id=169...ghlight=acronis

Правиш снимка и после възстановяваш от нея...

Друга подобна програмка е Norton Ghost 10

http://www.kaldata.com/comments.php?id=945...highlight=ghost

Виж и тази статия:

nLite - направи си сам Windows

http://www.kaldata.com/articles.php?action...;showarticle=94

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 месеца по-късно...

Сещате ли се за един много добър сайт с трикове за Windows : http://www.blackviper.com ...който от година година и нещо не работи ?!? Няма страшно, намерих мирора на някакъв приятел на Viper-a, който практически е 1:1 копие на оригинала. Oпределено има какво да се прочете там, дори и от по-разбиращите. Кралят е мъртъв, да живее краля: BlackViper - Mirror :baby:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 4 седмици по-късно...

Ще довабя още някой трикове, които знам: 1 – да забраним ACPI Забраната на ACPI няма да доведе до голямо покачване на производителността, но ще предотврати появата на редица конфликти между различни устройства защото по този начин се забранява подялбата на IRQ между различните устройства. Разбира се забраната има и недостатъци, най-“големия” от които е невъзможността за ползване на функцията hibernate на Windows XP. След започване на инсталацията на екрана в който setup предлага чрез F2 да се стартира recovery console натиснете F5, което ще изведе друго меню в което може да изберете типа компютър. Възможностите са следните: Standard pc, ACPI и APCI Uniprocessor PC – изберете Standard pc и ACPI няма да бъде инсталиран. 2 – да увеличим пропускателната способност на интернет връзката Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да бъде намален до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0% За това не съм сигурен,че променя нещо с бързината, но не пречи да пробвате нищо няма да загубите. 3 – проверка на L2 кеша През RUN стартирайте ‘regedit.exe” и там намерете SecondLevelDataCache, който се намира в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\ - стойността на SecondLevelDataCache трябва да отговаря на размера на L2 кеша в килобайти. Ако стойността му е 0 тогава Windows XP не е успял да открие сам този размер, поради ‘екзотичността’ на процесора ви, или по някаква друга причина. Ако не сте сигурни в размера на L2 кеша се консултирайте с някой,който е наясно с това. 4 – сложете край на своеволията Windows обича да трие документи, които не са използвани 50 дни. Това се получава когато използвате Disk Cleanup. За него това са компресирани стари файлове, и ако не знаете какво се изтрива под това име отговора е прост – ВАШИТЕ ДОКУМЕНТИ. Разбира се избере ли да махнете тези файлове Windows няма да ви попита ‘Наистина ли искате да изтриете тези изключително-важни документи’ – за съжаление тази функция не може да бъде спряна а само ограничена. Кликнете с десния бутон върху вашия NTFS дял, изберете Properties и там намерете бутона Disk Cleanup и до натиснете. Скролвайте надолу до Compressed old files и изберете Options. Там може да зададете времето след което файловете да бъдат компресирани – максимума е 500 дни – което е достатъчно като се има предвид че Windows може да не ги надживее. 5 – махнете излишното Напишете в Internet Explorer C:\WINDOWS\system32\dllcache и изтрийте всичко там – файловете са много и заемат около 500 MB – това са копия на файлове използвани от Windows, който има функцията да си прави копие на всеки файл. Тази функция носи гръмкото название Windows File Protection, а удачноста е отново спорна. Със сигурност обаче правене на копия на файлове за щяло и нещяло забавя компютъра ви. За това също има лек – стартирайте отново ‘gpedit.msc’ от RUN. Там отидете в Computer Configuration/Administrative Templates/System/Windows File Protection, в дясно намерете Set Windows File Protection scanning – сложете му стойност Disabled, а на Limit Windows File Protection cache size – Enabled, и задайте минималния размер – 1 MB 6 – ускорение на стартирането на Windows Ще представя два метода, които лично при мен намалиха времето за стартиране с около 20 секунди. Първо създайте batch файл с името ntosboot.bat (това става чрез Wordpad). В него напишете следното: del "c:\windows\prefetch\ntosboot-*.*" /q и го запишете в C:\ . След това стартирайте ‘gpedit.msc’ – отидете в Computer Configuration/System Settings/Scripts – кликнете два пъти на Shutdown, след това Add и намерете файла който създадохте. След това стартирайте ‘devmgmt.msc’ и на Primary IDE Channel дайте Properties. За устройството, което липсва задайте Device Type: None, след това повторете същото за Secondary IDE Channel. Ако някой ден си купите DVD и след като го инсталирате то не работи си припомнете тази точка :-) и разрешете отново устройството. Всички тези точки са изпитани от мен. Въпреки всичко не препоръчвам на начинаещи потребители да изпълняват която и да е от тях. Точки 1, 5 и 6 ще заклеймя като абсолютно табу за зелените компютърджии, защото всяка от тях по своебразен начин води до доста промени, които комбинирани с малко опит могат да доведат до неблагоприятни последствия.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1 – да забраним ACPI

Забраната на ACPI няма да доведе до голямо покачване на производителността, но ще предотврати появата на редица конфликти между различни устройства защото по този начин се забранява подялбата на IRQ между различните устройства. Разбира се забраната има и недостатъци, най-“големия” от които е невъзможността за ползване на функцията hibernate на Windows XP.

След започване на инсталацията на екрана в който setup предлага чрез F2 да се стартира recovery console натиснете F5, което ще изведе друго меню в което може да изберете типа компютър. Възможностите са следните: Standard pc, ACPI и APCI Uniprocessor PC – изберете Standard pc и ACPI няма да бъде инсталиран.

Като оставим настрана че не влияе върху производителността, този съвет единствено може да докара неприятностти, лишавайки XP от възможноста да ползва ACPI, най- честата от които е неоткриването на устройства и проблеми с shutdown/restart. Абсолютно безмислено да се прави.

2 – да увеличим пропускателната способност на интернет връзката

Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да бъде намален до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0%

За това не съм сигурен,че променя нещо с бързината, но не пречи да пробвате нищо няма да загубите.

Също няма ефект, справка - тук например или коментарите тук

4 – сложете край на своеволията

Windows обича да трие документи, които не са използвани 50 дни. Това се получава когато използвате Disk Cleanup. За него това са компресирани стари файлове, и ако не знаете какво се изтрива под това име отговора е прост – ВАШИТЕ ДОКУМЕНТИ. Разбира се избере ли да махнете тези файлове Windows няма да ви попита ‘Наистина ли искате да изтриете тези изключително-важни документи’ – за съжаление тази функция не може да бъде спряна а само ограничена. Кликнете с десния бутон върху вашия NTFS дял, изберете Properties и там намерете бутона Disk Cleanup и до натиснете. Скролвайте надолу до Compressed old files и изберете Options. Там може да зададете времето след което файловете да бъдат компресирани – максимума е 500 дни – което е достатъчно като се има предвид че Windows може да не ги надживее.

Червеното да се чете КОМПРЕСИРА. Останалата част се обезсмисля, никой не ви кара като пускате cleanup да избирате соmpress old files, т.е. да компресира файлове, които не са били използвани еди колко си дни, та дори и да го оставите включено файловете ще се компресират, използвайки вградената в NTFS компресия и ефекта единствено може да е незначително забавяне ако трябва да се отворят наново.

6- От заиграването с prefetch пак да го кажем- полза няма, освен в случаите на постоянно слагане и махане на различен софтуер, XP си манипулира достатъчно добре, единсвеният ефект от това триене е че изпреварвате XP кога да се реорганизират хешираните програми. Справка:

http://msdn.microsoft.com/msdnmag/issues/0...el/default.aspx

http://mywebpages.comcast.net/SupportCD/XPMyths.html

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 5 месеца по-късно...

Telnet (client) е service предоставяш достъп до друг telnet сървър. в windows XP няма telnet server!!! с тази "екстра" разполагат само сървърните издания. така, че оставянето на този сървис включен не е проблем на сигурността. ALG изключен ще спре достъпа до FTP сървъра Ви, ако имате такъв инсталиран. приложението се използва за пренасяне на дани на специфични протоколи като FTP, които не биха работили под NAT. сервиза : WIndows Firewall/ICS съществува и в XP SP2, както и Routing and Remote Access. самите те се изключват взаимно, т.е. не можете да ги ползвате едновременно.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...
 • 8 месеца по-късно...

Аз съм от "онези потребители, които веднъж инсталират всичко и не сменят софтуер постоянно" , но се интересувам доста от PC- та (все пак това уча)... та исках да кажа, че от тази тема научх доста за което БАЛАГОДАРЯ!!! ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Трик за бърза възвращаемост на памет

Windows Explorer винаги прави временни копия на DLL (Dinamyc-Link Libraries) за известен период от време (най-често до рестартиране на системата), след като дадено приложение е било затворено.

а) Намерете ключа [HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer]

б) Направете нов DWORD подключ, наречен "AlwaysUnloadDll" и му задайте стойност равна на "1" за да се премахне създаването на междинни DLL в паметта.

в) За да има ефект от промяната задължително рестартирайте!

Опитайте след това да пуснете приложение заемащо много ресурси, тогава вижте Task Manager - паметта се възстановява автоматично.

Всъщност това го има и в tuneXP но това е ръчният начин.

Това е ГРЕШНА оптимизация !

(неслучайно опцията за премахване на излишните DLL библиотеки вече се счита за вредна, защото количеството памет, което ще се освободи повишава производителността съвсем малко, а времето необходимо за повторното зареждане на нужната библиотека отнема повечко ресурси).По-ефективно е да се "орежат" някои услуги и приложения, които стартират с О.С. Винаги най-ефективно е добавянето на още памет...

Always Unload DLL Neutral (Disable DLL Caching, Force XP to unload DLLs)

[HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer] "AlwaysUnloadDLL"

Myth - "Enabling AlwaysUnloadDLL frees up more memory and improves performance."

Reality - "Adding this Registry Key in Windows 2000 or XP has no effect since this registry key is no longer supported in Microsoft Windows 2000 or later. The Shell automatically unloads a DLL when its usage count is zero, but only after the DLL has not been used for a period of time. This inactive period might be unacceptably long at times, especially when a Shell extension DLL is being debugged. For operating systems prior to Windows 2000, you can shorten the inactive period by adding this registry key."

Още митове:

http://home.comcast.net/~SupportCD/XPMyths.html

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 месеца по-късно...

откакто ползвам "уиндоус доктор"компютъра ми прави всичко два пъти по-бързо.преди това съм ползвал други подобни програми но ефекта не е бил същия.според мен това е най-доброто решение за всеки,защото програмата не може да навреди на операционната ситема.ръчните настройки са за много знаещите в тази област които едва ли са повече от 5% от хората ползващи уиндоус.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 1 месец по-късно...

Ще довабя още някой трикове, които знам:

1 – да забраним ACPI

..............

След започване на инсталацията на екрана в който setup предлага чрез F2 да се стартира recovery console натиснете F5, което ще изведе друго меню в което може да изберете типа компютър. Възможностите са следните: Standard pc, ACPI и APCI Uniprocessor PC – изберете Standard pc и ACPI няма да бъде инсталиран.

...........

Здравей, John.

Може ли да те попитам има ли друг начин, освен този, който си споделил, да си инсталирам ACPI, за да използвам Power Management на лаптопът си Acer Aspire 5920.

По точно искам да си инсталирам софтуерен продукт, който да задава профили на лаптопа, примерно "Енергоспестяване" или "High Performance" и други такива...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 седмици по-късно...

От всички неща които съм опитвал за оптимизиране на Windows XP , извода които съм си направил е че единствения сигурен начин за увеличаване производителността на системата е слагането на допълнителна RAM памет - 1 GB най - малко , 2 GB препоръчително. Ако е слаб компютъра програмите за оптимизация по никакъв начин не помагат , действието им е доста преувеличено ( лично мнение ) , а ръчните методи за оптимизиране имат някакъв ефект но той е минимален .

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване