Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Guide: Оптимизация на Windows XP

Featured Replies

Опитвал ли си да инсталираш уиндоус ХР,на стар модел компютър,със много слаби данни!Такъв,само със Скайп,един Браузер и няколко по леки програми,вече се чувства че забавя.Но...ъпдейтите направо го забиват до такава степен,че не може да функционира нормално!Ако му се сложи и антивирус с версия от последните три години,пък е блокирал изцяло!Точно в такива случаи помага,спирането на ъпдейтите.

Това не е Оптимизация! Нали такава е темата ?

• Отговори 91
  • Прегледи 147,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Оптимизация е. Когато инсталираш ХР на старт компютър най-добре е да не пускаш ъпдейтите и това е една от оптималните настройки. СЪгласен съм с Димитър59.

Опитвал ли си да инсталираш уиндоус ХР,на стар модел компютър,със много слаби данни!Такъв,само със Скайп,един Браузер и няколко по леки програми,вече се чувства че забавя.Но...ъпдейтите направо го забиват до такава степен,че не може да функционира нормално!Ако му се сложи и антивирус с версия от последните три години,пък е блокирал изцяло!Точно в такива случаи помага,спирането на ъпдейтите.

Да, аз имам опит със слаби компютри, не само че съм спрял актуализациите на уиндоус, но и на флаш плейърите, Java, браузерите и почти всички програми, които при стартиране проверяват за update-и.

НО както винаги има едно НО!

Това не означава, че не съм инструктирал да се проверява ръчно за актуализации всяка седмица на всичко по-горе споменато! Къде с програми, като: FileHippo.com Update Checker, SUMo, PatchMyPC, къде през IE на Windows Update център с непосредствено преди проверката включени известявания за актуализации от контролния панел (Automatic Updates) ;)

Що се отнася до статията, самия автор твърдеше, че са незначителни и затова я няма в неговия форум! ;)

Как да не е оптимизация!Всички тези препоръки в цялата тема,са свързани с отстраняване на фунции,които да направят по-лека работата,на най- старите щайги,които едва кретат!Случи ми се веднъж,да инсталирам ХР на един сандък,който беше с процесор Пентиум 4 , Рам 125 мб. хард диск 10 гб. ...Актуализациите го парализираха тотално!Без тях,си работеше задоволително,за сърфиране и скайп!

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

И с какво ще помогне работа на един компютър като се забранят ъпдейти?

Със по-нова дефиниция на вируси?

Със по-нови системни програми със разрешени проблеми?

Пълни глупости!

ще помогне от безсмисленото инсталиране на ъпдейти, чегъртането и фрагментирането на диска и намаляването на празното място... особено препоръчително за vista/7/8 където инсталирането на ъпдейти отнема в пъти повече време...

От актуализиране на уиндоус има смисъл!

Актуализациите подобряват сигурността и стабилността на системата! Но това не означава, че трябва да се теглят задължително Windows PowerShell, .NET Framework, Search 4.0 и други, които ще добавят допълнително услуги/процеси. От тях има смисъл само ако се използват пряко или косвено (ако програма ги изисква).

Редактирано от angel* (преглед на промените)

Актуализациите подобряват сигурността и стабилността на системата! Но това не означава, че трябва да се теглят задължително Windows PowerShell, .NET Framework, Search 4.0 и други, които ще добавят допълнително услуги/процеси. От тях има смисъл само ако се използват пряко или косвено (ако програма ги изисква).

Има смисъл,но в определени случаи,в зависимост за какво и къде се използва ПС-то!Ако си един обикновен потребител,използващ компютъра си за сърфиране,скайп,торенти,видео,аудио,фото,без да пазаруваш онлайн или да е за някои служебни цели,тогава ще са напълно излишни всичките тези натежаващи на  системата ъпдейти.

Има смисъл,но в определени случаи,в зависимост за какво и къде се използва ПС-то!Ако си един обикновен потребител,използващ компютъра си за сърфиране,скайп,торенти,видео,аудио,фото,без да пазаруваш онлайн или да е за някои служебни цели,тогава ще са напълно излишни всичките тези натежаващи на  системата ъпдейти.

Винаги има смисъл!

Направени са за да изчистят: бъгове и проблеми с операционната система, дупки в сигурността и т.н.

Аз съм установил, че антиврусния и антишпионския софтуер е най-големия консуматор на CPU & RAM и както написах по-горе ако се внимава кои точно update-и инсталираме, то няма да култивираме излишни процеси и услуги.

Не знам на теб какво ти натежава, освен че заемат място на HDD, но със сигурност не е от актуализациите! ;)

Не знам на теб какво ти натежава, освен че заемат място на HDD, но със сигурност не е от актуализациите! ;)

На мен не ми натежават актуализациите!Темата която дискутираме е за системи ХР,при които всяка малка тежест в повече,им пречи да функционират!В по горен пост писах за едно слабо PC,където му пуснах само няколко актуализации и горкото въртеше кръгчето по цели минути,дори когато влизам в контрол панел!

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

На мен не ми натежават актуализациите!Темата която дискутираме е за системи ХР,при които всяка малка тежест в повече,им пречи да функционират!В по горен пост писах за едно слабо PC,където му пуснах само няколко актуализации и горкото въртеше кръгчето по цели минути,дори когато влизам в контрол панел!

Process Explorer (портативна програма) и гледаш кой е консуматора на CPU, RAM.

Такива обяснения ...пуснах няколко актуализации и после въртеше кръгчето не сa обосновани и като чета симптомите или е нещо друго или са въпросните .NET Framework, които както споменах по-горе са по избор/нужда. Определно има разлика с/без тях на слаба машина. Но да сложиш под общ знаменател всички update-и при положение, че сами по себе не всички създават процеси/услуги, звучи несериозно!

ще помогне от безсмисленото инсталиране на ъпдейти, чегъртането и фрагментирането на диска и намаляването на празното място... особено препоръчително за vista/7/8 където инсталирането на ъпдейти отнема в пъти повече време...

После се оплаквайте от security дупки 

и кое от тия цитираните не е боклук? първото Windows PowerShell - на обикновен потребител не му трябва... 2 - трябва, но по някое време се осира и става само с преинсталация на о.с. Search 4.0 - безполезна простотия... само товари и бави... и аз слагам кръпки, но само security и то само тия дето имат някаква връзка с инсталирания софтуер... това че някоя кръпка фиксвала син екран с някое приложение дето не съм чувал - не ме интересува... същото важи и за линукс - колкото пъти ъпдейтна нещо - толкова пъти нещо друго спира да бачка...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

и кое от тия цитираните не е боклук? първото Windows PowerShell - на обикновен потребител не му трябва... 2 - трябва, но по някое време се осира и става само с преинсталация на о.с. Search 4.0 - безполезна простотия... само товари и бави... и аз слагам кръпки, но само security и то само тия дето имат някаква връзка с инсталирания софтуер... това че някоя кръпка фиксвала син екран с някое приложение дето не съм чувал - не ме интересува...

Ти не четеш внимателно!

Писал съм че не им трябват

Ти не четеш внимателно!

Писал съм че не им трябват

sorry... прав си... във всички случаи е достатъчно да имаш последния service pack... докато не излезе следваща версия всички кръпки са боклуци... виждал съм да излизат няколко версии на една кръпка, както и кръпка за фиксване на други кръпки... така че най добия случай е да е спрян ъпдейта...

• 1 месец по-късно...

"

• [*]
Network Connections – кликнете си върху наличната мрежова връзка с десен бутон и изберетеProperties. В полето с отметките, можете да избирате кои протоколи да се ползват за дадената връзка. Спокойно можете да махнете отметката на QoS Packed Scheduler. За останалите трябва да прецените дали ви трябват. Client for Microsoft Networks позволява да се свързвате и да теглите от други компютри по локална мрежа, докато File and Printer Sharing for Microsoft Networks позволява вие да споделяте папки и принтери. Преценете какво ви трябва от тези двете и го оставете. Ако нямате локална мрежа (LAN), то няма да ви трябва нито едно от двете. След това кликнете върху страницата Authentification и махнете горната отметка."

Аз нямам такава страница Authentification:

Публикувано изображение

• 2 месеца по-късно...

Има ли някои излишни services които магат да се изключат?

Има ли някои излишни services които магат да се изключат?

Има,в първият пост от темата.Четете внимателно.

• 4 месеца по-късно...

Здравейте приятели! :)

Искам да ви попитам,първо,как мога да забраня инсталацията на какъвто ще да е софтуер при WXP?

Попаднах на това,но не видях "Windows Installer",според мен най-вероятно XP-то е орязано,има ли друг начин,по който мога да забраня тази функция?

----------------------------------------------------------------------

Вторият ми въпрос е свързан с TuneXP,изтеглих го,инсталирах го и въведох описаните опции от Night_Raven и наистина компютъра се стартира много по-бързо от обикновеното,но пък за сметка на това изключването е много бавно,въпреки че в програмата има опция "Faster Shutdown",която съм включил ("Enable"),на какво се дължи това и как мога да го оправя?

Благодаря ви предварително за отговорите! :)

П.П.

XP-то е на една позната,малкия постоянно е на компютъра и инсталира какво ли не,затова питам! ;)

П.П. 2

Второто питане е за мен! ;)

Най-лесно ще стане като се зададе отделно потребителско име на малчугана, и се зададе пермишън от Group Policy, както е описано тук - ЦЪК.

• 1 месец по-късно...

Много често се налага да преинсталирам и ми писва.На скоро попаднах на тема в нета как може да не се преинсталира компютъра а да се обновява с диска.Обаче ми е малко сложно с термините.

Дали няма разработка от някой подробно написана как да стане с по-обикновено обяснение и снимки примерно?

Поздрави!

Редактирано от Тоника (преглед на промените)

Много често се налага да преинсталирам и ми писва.На скоро попаднах на тема в нета как може да не се преинсталира компютъра а да се обновява с диска.Обаче ми е малко сложно с термините.

Дали няма разработка от някой подробно написана как да стане с по-обикновено обяснение и снимки примерно?

Поздрави!

Поздрави!

Има вероятнос да се омаже системата ти със диска.Това не е за предпочитане.

Защо след преинсталация не си направиш архивиране, и когато ти потрябва да си върнеш системата въвя първоначално положение?

Ето ти пример:

http://www.kaldata.com/forums/topic/189709-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BC-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D1%8F%D0%BB-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%81/?hl=%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%81

Намерих едно ръководство в нета и е много добре написано, но има много специфични термини и това ме затруднява.Трябва да ги разучавам. Ще омажа нещата веднъж, два  пъти и после ще го разбера.  Това с преинсталирането си е жива мъка.

Поздрави!

Всеки Windows рано или късно се задръства и/или скапва и няма вълшебен диск който да "обнови" или "поправи" Windows-a. Единствения изход накрая винаги е преинсталация на чисто.

Има две заобиколни решения, които обаче пак са си по същество преинсталация - едното е копие на нова инсталация с Acronis или NortonGhost, другото е DeepFreeze. При първия начин ОС се ползва докато се задръсти и накрая се слага диска с имиджа и се възстановява началната инсталация, но всичко старо от C: изчезва. При втория начин се използва програма която "замразява" диска С: след като всичко е инсталирано на чисто, компютъра се ползва нормално , но при всеки рестарт промените изчезват и се зарежда "замразената" /първоначалната/ инсталация.

Аз самия ползвам втория начин, а когато искам да запиша файл го правя на D:, а когато инсталирам програми - временно "размразявам". Програмата е страхотна, има кракната версия и за Седмица.

Не са много подходящи и двата варианта, поне за мен, защото постоянно тегля нови неща.

Може ли да сложа темата тук, която  намерих, да я погледнете?

Не са много подходящи и двата варианта, поне за мен, защото постоянно тегля нови неща.

Може ли да сложа темата тук, която  намерих, да я погледнете?

Ако теглиш неща може да ги записваш на D:. Аз самия съм сложил Utorrent-a там и нямам проблеми. И двата варианта са добри, а аз самия от 2г. нямам проблеми със втория.

Дай я тази тема.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.