Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да си защитим системния дял със Акронис

Featured Replies

Мисля че една такава тема ще е от полза за много хора.Ако Модераторите сметнат че не е необходима то нека я изтрият.

Във тази тема искам да обясня как да си направим бекап на системният дял,и след като се повреди Windows-a да си го възстановим със направения бекап.

За направата на бекъп има доста начини, но във случая аз ще пиша за / Acronis True Image Home Boot CD /.Значи става въпрос за бутващ диск.Така няма да ви се налага да го инсталирате и допълнително да си натоварвате системата.Трябва да си намерите / Acronis True Image Home Boot CD /, да си го изтеглите и след това да си го запишете като образ върху диск.Това последното предполагам всеки го може няма да се спирам на него.Линк към Акронис няма да поставям, тъй като противоречи на правилата.Тук трябва да спомена че е платен.

Извинявам се на всички, които са чели темата и до сега е била във друг вариант.Наложи се да се добавят още неща за да бъде пълна и наистина разбираема за всички, които ще я прочетат.

Тук искам да отворя скоба за да благодаря на Еди за помощта със снимките който ми изпрати.Ще си позволя по надолу във темата да вмъкна и неговото мнение, което беше изразил като допълнение към темата, за да бъде наистина цяла.Това го правя във случай че модераторите решат да изтрият излишните спорове , които се получиха и да си остане една чиста тема.Благодаря.

Като за начало ще обясня как да си направим бекапа. По надолу във темата ще обясня как да си възстановим системата със направеният бекап.

Поставяме направеният СД диск и рестартираме машината.Изчакваме докато зареди от диска.Не ни се налага да натискаме нищо.И първото нещо което се отваря е тази страница.

Снимка: 1.1

Публикувано изображение

Тук виждаме че има две опции за избиране.При някои може да са три опциите.Може да изглеждат така.

1. Стартиране на програмата с пълни опции.

2. Стартиране на програмата с орязани опции.

3. Стартиране на ОС.

Мисля че и във двата си варианта всеки ще се сети да избере програмата със пълните опции за да продължи напред.След като сме избрали и кликнали изчакваме малко и стигаме до следващата страница.А тя е тази.

Снимка: 1.2

Публикувано изображение

Избираме Backup и се отваря следващата страница.

Снимка: 1.3

Публикувано изображение

Избираме заграденото Disk Backup и се отваря следващата страница.

Снимка: 1.4

Публикувано изображение

Тук избираме на кой дял ще правим бекап, във случая на С, и натискаме Next.

Снимка 1.5

Публикувано изображение

Натискаме Browse и се отваря един подпрозорец.

Снимка: 1.6

Публикувано изображение

Трябва да си изберем дял на който да се запази изходният файл.И най- долу да му сложим име, и натискаме ОК и се връщаме пак на същата страница която изглежда така.

Снимка: 1.7

Публикувано изображение

Натискаме Next и сме във следващата страница.

Снимка: 1.8

Публикувано изображение

Тук ще вмъкна това което написа Еди като допълнение.

Избираме във лявата половина, където пише /Backup options / и ни се отваря ето тази страница.

Снимка 1.8.а

Публикувано изображение

Това е като допълнение за нашият бекап.Ако не разполагаме със достатъчно място можем да згъстим изходният файл.За целта си избираме /maximum /.Със това ще ни се увеличи времето докато приключи процедурата.

И още една полезна функция. Цитирам Еди:

Втората важна опция е да се раздели архива на части. По подразбиране е избрана опцията за автомачично, което ще направи архива в директорията, докато има свободно място в него. Ако не стигне ще попита къде да продължи. В повечето случаи мястото стига и той става само с една част, но тази част обикновено е по-голяма от един ДВД диск и е невъзможно неговия запис на такъв диск за по-голяма сигурност. За целта е хубаво да се избере съответната опция за разделяне на архива на части от по 4,7ГБ. Така ще можете да си го запишете на ДВД носител. Ето и как изглежда на екрана:

Снимка: 1.8.б

Публикувано изображение

Вече можем да натиснем най от долу бутона Proceed.За да се отвори следващата страница.

Снимка: 1.9

Публикувано изображение

Появява се това прозорче и започва със процедурата.Отдолу може да се маркира след като приключи да се изключи компа.

.............................................................................................................................................................

Това беше за направа на бекап.Сега как да си възстановим системата със направения бекап.Ако проблема е хардуерен това няма да помогне.Но при повредена ОС или вируси това помага.

Та процедурата е същата, слагаме диска рестартираме компа и чакаме да зареди Акрониса.И отново сме на първата страница

Снимка: 2.1

Публикувано изображение

Избираме Recovry заграденото, и се отваря следващата страница.

Снимка: 2.2

Публикувано изображение

Натискаме на Browse for Backup и се отваря под прозорец.

Снимка: 2.3

Публикувано изображение

Във него намираме къде сме съхранили направеният бекап, маркираме го и натискаме ОК.

Снимка: 2.4

Публикувано изображение

Тука трябва да изберем най от горе Recowery и от падащото меню избираме Disk and Parrtiton Recovery и се отваря този прозорец.

Снимка: 2.5

Публикувано изображение

Във Browse трябва да е маркиран вече пътя до бекапа и натискаме Next.

Снимка: 2.6

Публикувано изображение

На тази страница нищо не правим само натискаме Next.

Снимка: 2.7

Публикувано изображение

Тук маркираме горното квадратче както е показано. МBR не ни трябва и не го маркираме.И натискаме Next.

Снимка: 2.8

Публикувано изображение

Тук нищо не правим натискаме Next.

Снимка: 2.9

Публикувано изображение

Тук само натискаме Proced.

Снимка: 2.10

Публикувано изображение

И тук започва процедурата по възтановяване. При мен има и едно допълнително прозорче, което при вас няма да го има тъйкато за да ви покажа всичко това трябваше да си инсталирам програмата на компа. Исега за да ми възстанови дела трябва да се ретартира.

Ами това беше всичко.Дано сте ме разбрали.

Редактирано от ba4o_kiro64 (преглед на промените)

• Автор

Опитах се да поправя начина на показване но става доста трудно, най много да стане мазило. По добре да си останат така. Коригирах каквото трябваше.

Имам въпрос към автора на темата.Може ли да направим backup през мрежа върху друг компютър?

С Acronis True Image 10 Pro може да се направи и възстанови от мрежов ресурс. Специално за версията от темата не мога да кажа, но не би трябвало да има проблем и с нея.

• Автор

Имам въпрос към автора на темата.Може ли да направим backup през мрежа върху друг компютър?

Не мога да дам отговор на въпроса ти.Никога не ми се е налагало и не съм търсил.Това което съм написал го използвам и реших да го споделя във форума.Вярвам че ще помогне на много хора.Но може да се появи някой който знае и да сподели.

Жалко че не ми дава да го редактирам да се виждат всички снимки.

Добре, но при мен не стана.Двата компютъра се виждат през мрежата, но акрониса не вижда нито единия компютър.Да уточня,че мрежата работи.Мога да прехвърлям файлове и папки.Трябва ли,допълнителни настройки за акрониса.Благодаря за отговорите.

Едно допълнение.Мрежата беше изградена с кроснат кабел.В преставенето му пише следното:включително и на диск на друг компютър, свързан в локална мрежа с сървъра.Може би, това е причината за неуспеха ми.Според мен трябва между двата компютъра да се изгради мрежа през рутер.Очаквам някой,който го е правил да каже.Акрониса е 2012.Благодаря за отговорите.

А може ли да се направи от флашка ,че писачката ми е прецакана. :no-no:

• Автор

А може ли да се направи от флашка ,че писачката ми е прецакана. :no-no:

Предполагам че може. Аз не съм пробвал . Ще дам насока може да я развийте.Та значи това което съм обяснил е за СД диск. И се записва като образ на диск. По същия начин ще запишете на флашката, като образ на диск / не съм работил със флашка и не знам последователноста /.Винаги съм се изумявал от новаторството на / Ален Делон / но след като иска да прокара нещо нека да опише и пътя , така че всеки да го разбере. Нищо лично.

Няма проблем--- Акронис игнорираш и получаваш по-добри защити... Основно мога да гарантирам прилежна защита за ХР... Вече писах да направим ХР клуб след поддръжката :) !

Няма проблем---

Акронис игнорираш и получаваш

по-добри защити...

Основно мога да гарантирам прилежна

защита за ХР...

Вече писах да направим ХР клуб

след поддръжката :) !

Добре де, ти на колко хапчета си, не виждаш ли, че става дума за упътване за бекъп на системата от потребител, който е решил точно тази програма и си е направил труда да снима и да обясни нещата. Напиши си упътване ти за твоята прилежна защита, вместо систематичния спам по темата, ще се радваме да ти прочетем темата. Без лоши чувства, но си запази уважението и към мнението на другите.

Приятел..горещо ти препоръчвам да спреш да спамиш в темата на човека..,КОЙТО ЗА РАЗЛИКА от вас е положил труд..спри да пишеш глупости...!

• Автор

Няма проблем---

Акронис игнорираш и получаваш

по-добри защити...

Основно мога да гарантирам прилежна

защита за ХР...

Вече писах да направим ХР клуб

след поддръжката :) !

Ще ме прощаваш приятелю че не можах да схвана много. Извинявай ако тръгна във друга посока. Само да обясня. Значи разполагам със слаб комп и не мога да си позволя две операционни системи. Страшно много исках да си инсталирам седмицата да видя за какво става на въпрос. Видях хареса ми и си направих бекап. Сега когато искам седмица вече я имам , ако искам ХР имам го.Смяната ми струва пет, шест минути.Да обобщя: И при двете ОС нямам никакви проблеми.

Искам да благодаря на автора за това онагледяване и да го допълня и до уточня. Както той спомена, направените снимки са от поредността на инсталирана версия. При работа от спасителният диск първата снимка на екрана е съвсем друга от тази, която е предоставил. От нея има възможност да избират (ако се не лъжа) три опции:

1. Стартиране на програмата с пълни опции.

2. Стартиране на програмата с орязани опции.

3. Стартиране на ОС.

За предпочитане е да се избере първата опция, която е и с поддръжка на USB опции (т.е. USB мишка и клавиатура).

След това идва вече екрана предоставен ни от автора за първи.

След седмата снимка на авторската тема е желателно не да се натисне бутона Proceed, а да се натисне долу в ляво в синьото поле бутона Backup Options, от където можем да изберем две много важни настройки при правенето на такъв архив, които по подразбиране не са избрани.

Първата е степента на компресия. Изберете най-голямата, за да може архива да е възможно най-малък като обем. Малко повече време ще е необходимо, но по-важното в случая е да се икономиса от размера на архива. Ето как изглежда въпросният екран за избор:

Публикувано изображение

Втората важна опция е да се раздели архива на части. По подразбиране е избрана опцията за автомачично, което ще направи архива в директорията, докато има свободно място в него. Ако не стигне ще попита къде да продължи. В повечето случаи мястото стига и той става само с една част, но тази част обикновено е по-голяма от един ДВД диск и е невъзможно неговия запис на такъв диск за по-голяма сигурност. За целта е хубаво да се избере съответната опция за разделяне на архива на части от по 4,7ГБ. Така ще можете да си го запишете на ДВД носител. Ето и как изглежда на екрана:

Публикувано изображение

След това се натиска бутона Procced и следва инструкцията на автора.

• Автор

Благодаря за допълнението.Хубаво е да има да се доразвива темата.А за първата страница после се сетих но вече беше късно. Нали разбираш за да направя снимки трябваше да си инсталирам на компа програмата и да избера със най близкият интерфейс, за да е разбираем. Но точно тези три опции не фигурират там, и нямаше как да ги снимам. Още веднъж благодаря.Ще се радвам ако има още решения.

Благодаря за допълнението.Хубаво е да има да се доразвива темата.А за първата страница после се сетих но вече беше късно. Нали разбираш за да направя снимки трябваше да си инсталирам на компа програмата и да избера със най близкият интерфейс, за да е разбираем. Но точно тези три опции не фигурират там, и нямаше как да ги снимам. Още веднъж благодаря.Ще се радвам ако има още решения.

Няма за какво. Ако някой път имам възможност ще снимам екрана с телефона и ще ги допълня.

п.п. Хубаво е модератора ако има желания и възможност да коригира първия пост, за да може да е по-прегледен.

Аз бих помолил модератора да изчисти темата от другите коментари , включително и моя и да остави това което е полезно а не тия заяждания . Благодаря :beer11:

• Автор

Няма за какво. Ако някой път имам възможност ще снимам екрана с телефона и ще ги допълня.

п.п. Хубаво е модератора ако има желания и възможност да коригира първия пост, за да може да е по-прегледен.

Ще е чудесно ако наистина снимаш първоначялния екран.Мога и аз да направя редакцията ако решиш да се свържеш със мен.Аз не разполагам със техника със която да го снимам екрана и да е качественна снимката.

Ще го пробвам утре.

Ето ги и снимките. Първо искам да се извиня, въпросните три опции са за предната 9 версия.

Публикувано изображение

Сега в тази домашна 2010 версия опциите са само две:

Първият надпис

Публикувано изображение

следват въпросните две опции

Публикувано изображение

следва следният екран

Публикувано изображение

После вече този екран

Публикувано изображение

При вас може и по-добре да изглежда, но при мен на компютъра на който правих снимките изглежда по този не много добър начин.

После следват следните екрани:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Нека автора на темата или модератора да оформи накрая една прегледна тема.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.