Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Guide: Оптимизация на Windows XP

Featured Replies

От всички неща които съм опитвал за оптимизиране на Windows XP , извода които съм си направил е че единствения сигурен начин за увеличаване производителността на системата е слагането на допълнителна RAM памет - 1 GB най - малко , 2 GB препоръчително. Ако е слаб компютъра програмите за оптимизация по никакъв начин не помагат , действието им е доста преувеличено ( лично мнение ) , а ръчните методи за оптимизиране имат някакъв ефект но той е минимален .

Подкрепям. Основното е в RAM-а
  • 3 месеца по-късно...
  • Отговори 91
  • Прегледи 147,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Всъщност при по-малко РАМ виртуалната памет ще е добре да е повече, докато ако РАМ-ът е доста, то виртуалната памет не е нужно да е чак толкова много, защото се води, че РАМ-ът ще е достатъчен.

Има най-различни мения по-въпроса. Не мисля, че нито фиксиран размер, нито с по-висока горна граница е реално лош избор. Аз съм си настроил моята вирутална памет точно както съм го и описал и досега мсамо един или два пъти съм изпитвал недостиг, което значи че в повечето случаи тя се задържа на долната граница и че ПОНЯКОГА се налага повече.

Може би трябва да го поясня по-добре в първия пост. Там казах, че е НАЙ-ДОБРЕ да се остави Windows сам да си регулира виртуалната памет, защото той се справя достатъчно добре да му се повери тази задача.

сайта кадето сте дали не мога да се регистрирам
  • 1 месец по-късно...

Лично аз, която не чаткам много добре нещата с компютрите успях да приложа някои оптимизации от описаните в тази тема. Всичко друго е наред, само дето след рестарта ми ги няма иконките за звука и на Флекстайп. Знам как да изкарам на флекстайп иконата, но тази за звука-от контролен панел и т.н. сложно става така. Най-вероятно съм сложила отметка или съм махнала където не е трябвало ;) Та, искам да ми помогнете - как да възстановя наличието на иконки в долния десен ъгъл - икона за звука и икона за Флекстайп ? :) Едит-тъкмо направих снимка и аха да я пастна в Пейнта- него го няма.

Редактирано от tomb raider (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

@ andrei1122 Грешка , грешка и пак грешка .

Кофти е че всъщност тези опътвания не помагат много , защото требва да си ИТ специалист че да разбереш повечето . Виж какво е казал tanganika .

Ако ти трябва помощ викай . Не че съм големият специалист , но ще помогна с каквото мога .

@ tomb raider

Същото като горе .

@ elektrotehnik Грешка

. Аз съм с 1гб рам и ИГРАЯ на игри от 2009 година без проблеми .

Оптимизацията намаля исканите ресурси от уин на половина . Тук не се гледа спестената мощ от проца или рамта . Говори се са пропорционални % работна мощ от страна на уина .

Говоря за това че уина работи с половината товар , не компютъра . Разликата е ОГРОМНА .

@ andrei1122

същото като на електрото .

@ tanganika

За доктора незнам но си абсолютно прав .

@ john_87 10х за инфото . Това не го знаех .

Слагам снимка със моят оптимизиран уин , искам да отбележа че нямам автоматично стартираща антив . Всъщност много добре се вижда какво има и няма .

http://www.kaldata.com/forums/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=17146

Оптимизацията на сервизите или изключване на непотребните всъщност е много полезно .

Аз съм на броадбанд интернет и сервизите ми са :

automatic:

Event log

Remote Procedure Call (RPC)

Remote access connection manager

Windows Audio

DCOM Server Process Launcher -

Manual:

Plug and play

telephony

win instaler

Network connctions

Logical Disk Manager Administrative Service

Всичко си работи и нямам проблеми с нищо .

Но нищо не пречи да се сложат всички на мануал освен тези в графата аутоматик .

Редактирано от rocnogu (преглед на промените)

• 7 месеца по-късно...

Следвайки указанията от първа страница, тъкмо приключвам с изключването на услугите. Появи се обаче проблем - уиндоус не чете док файлове и програмата 7 zip не работи. Къде е причината?

Някой може ли да помогне относно невъзможността да компютъра да чете doc файлове? Преди започването на оптимизацията и спирането на услугите всичко беше наред. Нямам офис пакета, използвам вградената програма.

Редактирано от nymph (преглед на промените)

А ако избереш с десен бутон даден *.doc файл и избереш Open With => Browse => намираш Wordpad => сложиш отметка пред Always use the selected program to open this kind of file => и потвърдиш с Ok има ли промяна... ?

Не, не се получава, док файлът изобщо не бива разпознат. Не намирам и уърдпад и в програм файлс. Може би някоя програма за оптимицизация е изтрила програмата. Явно ще трябва да тегля.

• 1 месец по-късно...

Ползвам XP SP2, мога ли без преинсталация да премина на SP3,при положение че софтуера ми не е легален?

Може.Изтегли и инсталирай това: http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=5b33b5a8-5e76-401f-be08-1e1555d4f3d4&displaylang=en и си вече със SP3.

Благодаря.На прима виста,всичко беше наред.Само малко трудности имаше с рестартирането след инсталацията.Наложи се няколко пъти ръчно да действам.Ще видим по-късно как ще се държи системата.

Ето какви са моите наблюдения по въпроса на евентуални проблеми. Значи,вече втори път,при зареждане на уиндоус-а ,комп-а се рестартира и се появява черния екран с опциите за "start windows normally, start last known good configuration " и другите.Задавам нормално стартиране на уиндоус и всичко е наред. След като се зареди,и почне зареждането на програми и други такива,ми излиза и съобщението за открит нов хардуеър.Нещо свързано с HD Sound. Обаче,нямам проблеми със звука,чувам и мен ме чуват.Не мога да си обясня какво е това.Просто отказвам инсталирането на драйвери за този хардуеър и толкова. Това са общо взето проблемите ми.

Ще помоля уважаемите съфорумци да изразят мнение,как да отстраня тия неща,които се случват ,описани в горния ми пост.

Внимателно прегледай всички хардуерни компоненти за актуалност на драйверите, и потърси и инсталирай най-новите версии от сайта на производителя. По-конкретно на тези, свързани с аудиото. Провери също дали ти е изключен автоматичният рестарт при грешка.

• 4 месеца по-късно...

има ли смисъл от процеса "mbamservice" принадлежащ на "Malwarebytes' Anti-Malware" при положение ,че имам ESET NOD32 включен едновременно ?

• 3 седмици по-късно...

изпълних половината неща от показаните и започнах да имам сривове мозила и екслорер някой да има представа куъде сам объркал ? ! сега работя бес антивиръсна и нямам сривове . но имам опстанки от старата nod 32 и не се маха . сега сам с авира . дали не е от там проблема ???

• 1 година по-късно...

Да ви кажа пичове аз изключвам само 10-тина сервиза, със систем рестор и ъпдейтите, евентуално и няколко мн малки настройки също, преинсталирам всеки ден компютри, и за настройка, ползвам следната програмка за уйндоус ХП. Препоръчвам я за тези който не разбират, и нямат голям опит, само стартират и след това рестартират ;)

• 3 месеца по-късно...

Направих нещата до 4-5 фигура, но сега имам проблем понякога монитора изгасва след което забива компютъра (например пуснал съм на winamp някаква песен и почва да се повтаря едно и също по това се разбира, че забива) и се рестартира сам, от какво може да е?

• 4 седмици по-късно...
  • 5 месеца по-късно...

Пълна забрана на Automatic Updates

Деактивирането на Automatic Updates от Контролния панел или от Сервизните услуги, няма да ви помогне, ако ползвате програмата Advanced SystemCare или някоя друга, в която има и опция за ъпдейтване, изписана по друг начин, например „Фиксиране на уязвимости”. Затова ви предлагам единствения начин да ги забраните напълно:

С левия бутон на мишката щраквате в долния ляв ъгъл върху меню Start(Старт). След това следва същото действие – върху  Run…(Изпълнение…). В полето изписвате  Gpedit.msc  натискате ОК и ще ви се отвори страницата Group Policy.

Под Computer Configuration натискате върху плюсчето, вляво от Administrative templates ,  после – върху плюсчето, вляво от Windows Components и накрая – върху Windows Update.

Извършвате двоен клик върху Remove access to use all Windows Update features или Configure Automatic Updates, в зависимост от това коя опция ви е налична.

Ако сте в Remove access to use all Windows Update features, активирате опцията Enabled и натискате ОК, но ако сте в Configure Automatic Updates 3  активирате опцията Disabled и натискате ОК.

Заб.

Ако ползвате външна програма, в която има и опция за ъпдейти, например Advanced SystemCare, опцията й за ъпдейтване е Vulnerability Fix / Фиксиране на уязвимости.

Ако тази опция е активирана(а тя е активирана по подразбиране), ще ви се инсталират доста ъпдейти (обновления), включително и най-новата версия на Skype !!!

Ако не искате това да ви се случи, обърнете внимание на тази подробност, особено ако имате бавен компютър(с 512мб RAM и по-малко) и е с малък хард диск!

Редактирано от ros57 (преглед на промените)

И с какво ще помогне работа на един компютър като се забранят ъпдейти?

Със по-нова дефиниция на вируси?

Със по-нови системни програми със разрешени проблеми?

Пълни глупости!

Пълни глупости!

Ами новобранец.

• 3 седмици по-късно...

Да ви кажа пичове аз изключвам само 10-тина сервиза, със систем рестор и ъпдейтите, евентуално и няколко мн малки настройки също, преинсталирам всеки ден компютри, и за настройка, ползвам следната програмка за уйндоус ХП. Препоръчвам я за тези който не разбират, и нямат голям опит, само стартират и след това рестартират ;)

Rich text editor, Post, press ALT 0 for help., undefined

Кои сервизи спираш? И коя е програмата която ползваш за настройки, линка не бачка?

Редактирано от serviz_ (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Пълни глупости!

Опитвал ли си да инсталираш уиндоус ХР,на стар модел компютър,със много слаби данни!Такъв,само със Скайп,един Браузер и няколко по леки програми,вече се чувства че забавя.Но...ъпдейтите направо го забиват до такава степен,че не може да функционира нормално!Ако му се сложи и антивирус с версия от последните три години,пък е блокирал изцяло!Точно в такива случаи помага,спирането на ъпдейтите.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.