CPUCooL – Кратко ревю

0
9

Програмата показва температурата, скоростта на въртене на вентилаторите за охлаждане, моментният волтаж на процесора, системни стойности (информация, която се въвежда и извежда от системата), състоянието на паметта, както и нейната честота и др.

Програмата може да извършва също:
S.M.A.R.T. – Slef-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology
Смяна на FSB – FrontSideBus
Изключване с един клавиш
Мониторинг
Охлаждане на процесора
Оптимизация на работа на процесора
Оптимизация на паметта и др.

Както всички знаем, компаниите за производство на компютърен хардуер всеки ден разработват нови и нови находчиви и интересни решения само и само, за да подобрят своите продукти. Това е породено от постоянното търсене на по-добри и по-мощни продукти, а също така и от неспирното съревнование между водещите компании в производството на хардуер. Да посочим няколко примера. За дънни платки имаме Asus, Intel, MSI, Gigabyte и др. , за процесори имаме „битка” между AMD (Advanced Micro Devises), Intel, IBM, HP (Hewlett-Packard) и др. , водещите производители на видео карти в момента са ATI и nVidia, борбата при записващите устройства се води основно между Seagate и WD (Western Digital), при звуковите карти Creative практически няма конкуренция, а когато стане въпрос за различни видове памет (RAM) Kingston, Corsair и PNY са водещите производители.

И въпреки всичките подобрения, които компаниите правят ежедневно работейки за усъвършенстване на продуктите си нито една от тях не е успяла да създаде компоненти, които да не се износват. Дори и да биха могли се съмнявам, че биха го направили. Всяка от изброените по-горе хардуерна част се амортизира по един или друг начин в зависимост от това как бива използвана. И в края на краищата се стига до там, че компютъра не може да изпълнява максимално добре функциите си. Има две основни причини, поради които се стига до този момент. Това са или прекомерното остаряване на компютърните компоненти или така наречения „оувърклок” на компонентите. Говорейки за оувърклок, ако той се направи правилно може да подобри значително работата на машината ви, но същевременно води до много по бързо износване на клокнатите части, правейки ги неизползваеми за много по-кратко време. Именно по тази причина, всяка една част от компютърният хардуер се нуждае от постоянен мониторинг, за се избегнат проблеми и евентуалното изгаряне на някоя от тях.

Когато говорим за наблюдение на компютърните компоненти (хардуера), може би първото нещо, което изниква в съзнанието ви е програмата с името Everеst. Няма начин да не сте чували за нея по един или друг начин, може би дори повечето от вас са я използвали в една или друга версия и степен, някои може и да са си я закупили, но важното е, че всички и се доверяваме.
Тук е момента да кажа, че има и една друга изключително добра и полезна програма за наблюдение поведението на компютърния хардуер, която дори предлага много допълнителни екстри. Става въпрос за CPUCool. Тази програма върши перфектна работа и ви дава възможност да наблюдавате температурата на вашия процесор, дънната платка, видео картата, както и да следите информацията за волтажа, а също така за скоростта на вентилаторите. Но това съвсем не е всичко. Програмата е ефектива и може да дава информация за %CPU Time (работното време на процесора), ако все още работите с модем, програмата отчита информацията в kВ/s преминала през модема в двете посоки, също така дава точна представа за свободната физическа памет, с която разполагате, може да показва и броя на байтове пейдж файл, както и общия брой на байтове, които са записани и прочетени от и на локалната система, също така може да показва байтовете, които получени и предадени от процесора, както и броя на пейдж файловете изпратени от процесора към пейдж файла, както и други опции. Някои от функциите могат да варират в зависимост от това какъв точно е модела на хардуера, с който разполагате. Ако примерно вентилатора на вашия процесор не подържа опцията за наблюдение на скоростта на въртене, програмата няма да може да засече скоростта му и няма да отчете нищо. (това е присъщо за по-старите модели)

CPUCool показва желаните стойности по два начина. Прозореца е разделен на две. В горната част стойностите се изписват посредством цифри, а в долната си част същите тези стойности са представени посредством графика, която с различни цветове показва поведението на различните параметри. Обновяването на представените стойности може да бъде зададено в интервал от 1 (една) до 60 (шейсет) секунди. Настройвайки рефрешването на стойностите на 10 секунди, ще ви даде възможност да видите как вашия компютър реагира за период от половин или един час.

Програмата разполага с така наречения Temperature Dependant Switching mode (надежден температурен режим) или с други думи този режим има 3 възможни опции. Ако температурата на процесора ви се покачи над зададена от вас стойност, WINDOWS автоматично ще се изключи и вие можете да изберете как точно да стане това (Switch Power Off, Without Any Questions, Forces Shutdown Without Saving Any Settings)

Друга опция е наблюдението на FSB (Front Serial Bus). Можете да ограничите покачването на температурата до предварително зададена от вас величина. Идеята е да се намали FSB до определени норми когато, температурата се покачи над зададеното от вас ниво. В този случай CPUCool автоматично ще нормализира работата с стари данни за FSB при нормална температура. В случай, че имате двуядрен процесор можете да използвате тази опция за всяко ядро по отделно като зададете стойности за отделните топлинни сензори на ядрата. За тези настройки обаче е необходимо да знаете точно какво правите, защото има голяма вероятност незнанието ви да доведе до трайна повреда на хардуера.

Програмата също така ви дава възможност да използвате така наречените Hot keys („горещи” клавиши) посредством които с едно натискане на избран от вас клавиш да можете да изключите, рестартирате или да излезете от акаунта, който ползвате на компютъра. Можете да зададете дали тези опции да стават по нормалния начин или по така наречения форсиран (Forced). Понякога това може да бъде много полезно, ако нещо се обърка или просто ви се наложи почти мигновено да изключите, рестартирате или да се логнете „off” от вашият компютър. Като пример ще кажем за комбинациите от бутони. Можете да изключите Windows по нормален начин натискайки Windows key, след това U и отново U, а за да го рестартирате натискате Windows key, след това U и след това R.
CPUCool предлага комбинация от ALT + CTRL и друг клавиш по ваш избор. Тук трябва да се обърне внимание на геймърите и за това кой клавиш ще изберат, защото клавишната комбинация от ALT + CTRL се използва доста често и натискането на третия клавиш може да доведе до неудобства. За това внимателно подберете третия клавиш с който ще рестартирате или изключвате компютъра си, за да не загубите ценни данни, които не сте записали.

Скоростта на FSB и CPU могат да бъдат променени от опциите във Function tab. използвайки тази опция също трябва да знаем какво правим и да бъдем много внимателни с настройките, които правим. Програмата ще ви попита какво е името и типа на вашето дъно. Ако не сте сигурни ще можете да изберете, че не знаете (I Don’t Know). След това ще изскочи друг прозорец и ще трябва да изберете PLL (Phase-Locked Loop) производител и PLL тип на дъното. В секцията Help, ще можете да разберете как точно да разберете как точно и от къде да се сдобиете с тази необходима информация. PLL е електронен кръг, който всъщност създава честотата на работа на процесора. Едва след това, ще можете да си „поиграете” със честотите на процесора и настройките на FSB, но всичко това ще бъде на ваш риск. Ако не сте сигурни, по-добре недейте, защото лесно можете да изгорите процесора си.

Освобождаването на памет е друга функция с която програмата се справя чудесно. Тук можете да избирате от 2 отделни опции. Първата опция е да се освобождава памет, ако наличната такава е под зададени нива (в MB), и ако няма извършване на дейност за определен период от време (в секунди), започва освобождаване на определени МегаБайти от зададените стойности. Изключително полезна опция.
Втората опция освобождава памет периодично и можете да избирате на колко време да бъде осъществявана теза функция.
Това също е много полезна опция за освобождаване на памет.

Лимитирането на волтажа на вентилатора (скорост на въртене), който охлажда, ви дава възможност да промените границите, които да бъдат проверяване и наблюдавани от програмата. Повечето дъна имат предварително зададени максимални температурни стойности и когато те бъдат достигнати на монитора изскача предупредително съобщение, че определената максимална температурна граница е достигната.
Тук в първото меню на програмата ще бъдете попитани какви стойности да бъдат проверявани, а във второто ще трябва да посочите максимални и минимални стойности.

SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory) EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory). Тук ще намерите подробна информация за вашата памет (големина, колко банки, честота и много други).
Функцията S.M.A.R.T. също може да бъде използвана и е съвместима с това приложение.
Тук можете да избирате колко често да бъдете информирани за състоянието на твърдият си диск, можете да изберете дали да получавате съобщение, когато някоя от зададените от вас стойности се промени или може да настроите така програмата, че да не получавате никакви съобщения.

В менюто Display Options ще можете да изберете каква информация да показва програмата докато се намира в трай менюто на вашия компютър, в основният си прозорец на работа, когато е в умален прозорец, а за тези, които разполагат с новия Windows VISTA ще имате достъп до тези данни от Sidebar-a, което е много удобно. Също така ще можете да избирате стойностни граници на графичния дисплей, да сменяте имената на температурните сензори (Волтаж и Вентилатор – вентилатор на процесора, температура на дъно).


Избора на дъно от Settings менюто предлага възможности за смяна на честотата на FSB и честотата на процесора. Ще трябва сами да проверите дали опциите ще са достъпни за вас в зависимост от това с какво дъно разполагате.

Програмата разполага и с опция за смяна на градусите, които се изписват, от Целзий към Фаренхайт и обратно. По ваш избор ще можете да изберете желания от вас вид. От менюто Measurement Sources Configuration ще можете да избирате каква точно информация искате да ви бъде извличана и предоставяна. Можете да избирате от опциите: Nothing (няма да показва нищо), Try Values (ще показва всички стойности освен тези на операционната система) и последната опция е Full Display (ще извлича всякаква информация и ще показва всички избрани от вас опции).

CPUCool има поддръжка на няколко различни европейски езика, както и на азиатски. Имате възможност да изберете какви функции да започне да изпълнява програмата веднага след стартирането си. Избора се свежда до: Make up a dialog, Go to try и др. Също така дали да се отваря в малък или голям прозорец и т.н. Сами ще се убедите в многото възможности запознавайки се с програмата.

Много полезен е режима на работа For gamers only. Показва натоварването на процесора и паметта и можете да избирате какви действия да предприема програмата при достигане на предварително зададени от вас стойности. Опциите, които се предлагат, когато бъде избрана опцията за геймъри са много и ще трябва сами да се запознаете с тях и да направите избора си сами. Някои от опциите са: Switch off/on cooling, Stop/Restore timer routine, Minimize/Restore Output Window, Free Memory, Set FSB и др.

В заключение може да се каже, че програмата ще бъде много полезна за тези, които са решили да увеличат производителността и скоростта на работа на своя компютър и същевременно да могат да извършват постоянно наблюдение на направените от тях промени. CPUCool разполага с изключително много функции, като хората разработващи програмата се опитват да улеснят максимални клиентите използващи я предоставяйки максимално количество информация, която CPUCool извлича постоянно.

CPUCool ще бъде също така много полезна и се препоръчва на тези, които са решили да овърклокват различни компоненти от машината си.
Но преди всичко трябва да бъдете изключително внимателни с използването на програмата.

Успех.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

Коментирай това преди всички други

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за