Download Master – преглед

0
57

Съвсем скоро нашумя името Download Master. Още от първия път като го чух си предположих: “Е, ако това не е поредната руска измислица, не знам какво ще бъде!”. Но се оказа, че мислех грешно. Ако сме точни, програмата не е руска, а украинска. Сътворена и от WestByte Software. Но дори когато не знаех този факт веднага след инсталирането на тази програма от любопитство, изтрих Free Download Manager-a и се вкопчих в “майстора”. Казах си, че хората наистина са се справили.
Но преди да представа самата програма, нека да си кажем една – две думи за конкуренцията. В първите си месеци Flash Get беше известен и почти ненадминат (май и засега Download Master е така). Но след време излязаха нови, по-добри продукти. Продукти с по-стабилна връзка и много по-приятен интерфейс. И всеизвестния FlashGet западна. Прие прозвището на “боза”. Но най-достойният конкурент на украинския ни приятел е Internet Download Manager. Да Ви кажа истината – една лоша дума не съм чул за този софтуер. И аз съм работил с него, но липсата на приятен интерфейс и малко стандарти ме накараха да премина на други програми.
И така… май прекалих с конкуренцията. Нека да започна по естество – какво толкова ми харесва в тази програма? Работата е, че не малко ми харесва в Download Master. Просто украинците наистина са се постарали. Първо на първо програмата поддържа невероятно стабилна връзка. Не се шегувам – работил съм с нея когато имах интернет от скорост 65кб/сек и тя поддържаше 64кб/сек, а в момента скоростта ми е 3МБ/секунда и познайте с колко свалям (не е трудно да се досетите, ама ще издам тайната – 2,8 МБ/сек ).
Второ, програмата има много добър начин за подреждане на файловете за сваляне. Само задайте в коя папка желаете да наредите категориите заедно с файловете вътре и ще получите такава подредба:

Третото нещо, което ми допада в програмката е добрата интеграция с браузъри като Opera, Mozilla, Mozilla Firefox, IE6. Особено завиждам на потребителите на Internet Explorer – DM интегрира собствена лента с инструменти, която предлага множество функции на програмата да бъдат контролирани по време на браузване (за съжаление в момента пиша и статия за IE7 и не мога да Ви покажа как тази лента с инструменти изглежда…)
Нека да Ви запозная с функциите на самата програма. За целта ще използвам неин скрийншот:

1 – Бутон за контролиране на скоростта. Хубаво е, че авторите на програмата са се сетили за хората със слаб интернет и желание да контролират скоростта на сваляне, така че да може едновременно да браузват. Но дори и аз понякога не бързам много със свалянето и си намалявам скоростта на теглене.
2 – Това бутонче, което наподобява номер 1, всъщност е за максималния брой едновременни сваляния. Отново много полезна функция.
3 – Мисля, че по инконката лесно ще се познае за какво става въпрос – бърз достъп до настройките на програмата. Лично аз съм свикнал със стандартната клавишна комбинация Control + P, но и това става.
4 – Кратко обяснение – мениджър на FTP сайтове за теглене. Може да се добавят сайтове с потребителско име и парола. Достатъчно за тази функция.
5 – Бутон номер пет е поредният интересен бутон, с който ще Ви занимавам – за разписание. Но не това кой влак кога ще пристигне (въпреки, че за България трябва да бъде с колко часа ще закъснее…), а кога да стартирате определен от вас файл да се тегли. То и другите подобни програмки имат такава функция.
6 – С две думи – FTP Експлорер. Свързвате се с определен FTP сървър и си теглите наволя. Добре е, че отскоро авторите на програмата се досетиха да добавят тази функция.
7 – Ако някога откриете “ошибка” (за вас, които не знаят руски – бъг / проблем), просто натиснете този бутон и кажете на “другарите” за какво става въпрос и ги помолете да го оправят.
И номер осем в нашата класация е линк към форума на Download Master. Нищо ново, просто Ви трябва браузър, за да стигнете до него.
Като заключение ще кажа, че единственият недостатък на тази програма е руският интерфейс, но дори човек да не знае този “прекрасен” език лесно ще свикне, все пак има леко сходство с българския. Въобще този път украинците са се доказали, поне аз така смятам. А вие – ако още не сте инсталирали програмата, направете го, може и да Ви е от полза.

Автор: Димитър Николов (Митака)

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари