TeamViewer – отдалечен достъп до вашият компютър

2
6999

Въведение:

TeamViewer е една нова програма за отдалечен достъп до PC. Както знаете има доста подобни програми, дори в Windows е снабден с една такава. Това, което ме накара да предпочета TeamViewer пред другите му континенти са простите настройки, приятния дизайн, няма нужда да знаете IP-та и други неща.
Програмата ви позволява три режима на работа: цялостното споделяне на компютъра (Remote Support), споделяне само на работната площ (Presentation) и трансфер на данни (File Transfer). Нещо повече, с TeamViewer може да се свържете с отдалечения компютър дори и при пусната защитна стена.

Информация за програмата & изтегляне:

• Официална страница: http://www.teamviewer.com/
• Лиценз: Безплатен (Freeware)
• Линк за изтегляне: TeamViewer
• Размер: 1.92 MB

Изисквания към системата:

• Windows 2000/XP/Vista/7
• CPU 300MHZ или повече
• RAM64MB или повече
• ~10 MB свободно пространство на твърдия диск

Инсталация:

Преди да започнете работата с програмата, трябва да изтеглите и инсталирате последната версия на софтуера. След като я изтеглите, стартирайте инсталационният файл. Показва се този прозорец:

Този помощник ще ви помага през цялата инсталация на програмата. Препоръчвам да затворите всички други приложения, преди да започнете с инсталацията. Това се прави за да се избегнат нежелани конфликти.

От тук трябва да изберете за какви цели ще използвате програмата. Имате няколко варианта, между които са: Лична/ Некомерсиална употреба (Personal/Non-commercial use), Компания/Комерсиална употреба (Company/Commercial use) и двата варианта едновременно (Both of the above).

Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следното:

Това е (License Agreement) Лицензно споразумение на програмата. Прочетете го, и ако сте съгласни с него, маркирайте I accept the terms in the License Agreement (Приемам условията на лицензното споразумение).
Натиснете също така и върху I agree that I will only use TeamViewer for non-commercial and private use (Декларирам, че ще използвам програмата само за некомерсиална и лична употреба) за да продължите с инсталацията.

Бележка: Ако искате да инсталирате програмата, трябва задължително да приемете лицензното споразумение.

Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

От тук трябва да изберете тип на инсталацията:
• Normal installation (default) – От тук е избрана инсталация по подразбиране. Това означава, че програмата ще се инсталира нормално и ще можете да си я стартирате когато пожелаете.
• Start automatically with Windows – Ако изберете тази опция, след инсталацията програмата ще се стартира заедно с операционната система. По този начин другите потребители ще могат винаги да се свързват към вас. За тази цел от програмата препоръчват ако изберете този вид на инсталация да въведете фиксирана парола, която другите потребители да трябва да въвеждат, за да влезнат във вашият компютър. Постарайте се да напишете сигурна парола.

Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

• Use TeamViewer VPN – С тази опция вие ще може да създавате виртуални частни мрежи между вашият и компютърът, към който искате да се свържете. За да може обаче да се създаде такава виртуална мрежа, трябва и двата компютъра да са маркирали тази опция по време на инсталирането на програмата. Трябва да имате в предвид обаче, че VPN връзка няма да ви е нужна при презентации или remote support.

Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

От тук помощникът за инсталиране на програмата показва, че тя ще се инсталира в директорията C:Program FileszabkatTeamViewerVersion4. Ако искате да я промените използвайте диалоговия прозорец Browse…(Преглед….) за да зададете друга директория.

Бележка: Трябва да имате поне ~ 10 MB свободно пространство на твърдия диск.
Бележка 2: Ако ще инсталирате програмата на Windows Vista или Windows 7, трябва да го направите от потребителски акаунт, който има администраторски права, а също така трябва да бъде в различен дял от този, в който е инсталирана операционната система, за да се избегнат нежелани конфликти.

В този прозорец трябва да изберете с какво име да фигурира програмата в старт менюто. По подразбиране, директорията ще се казва TeamViewer 4. Ако искате да я промените, използвайте полето, от което може да изберете ново име.

Инсталатора е готов за инсталация. Прегледайте всичко. Ако нещо не е както трябва, може да го промените като се върнете назад чрез < Back (< Назад), а ако всичко е наред, може да започнете с инсталацията, като натиснете върху бутона Install > (Инсталирай).

След натискането на бутона, програмата ще започне да се инсталира на вашият компютър. Процеса на инсталиране отнема 10 секунди. След завършването на процеса, ще видите следният прозорец:

Ако видите този прозорец може да бъдете сигурни, че програмата се е инсталирала успешно на компютъра ви.
Натиснете върху Finish (Финал). Инсталацията завърши!

Главен прозорец на програмата:

Има няколко начина, чрез които може да стартирате програмата:
1. От иконата на работния плот.
2. От старт менюто.
3. От C:Program FilesTeamViewerVersion4.

Ето така изглежда програмата. Както виждате, тя е разделена на две основни части:

Wait for a session

Тук се съдържа информация за вашият компютър. Той се характеризира с два основни елемента. Първият и най-важен е ID. Това е уникалният ви номер в мрежата на програмата. Само чрез него другите потребители ще могат да се свържат към вас. Вторият елемент е Password, който както всички сте се досетили, служи за защита на вашата система от неправомерно проникване. По подразбиране тази парола ще се променя с всяко стартиране на програмата, но ако искате да имате фиксирана парола, натиснете върху Configure permanent access to this computer. Ще се отвори прозорец, в който трябва да въведете перманентна парола.

Create session

От тук пък се случва същинското „влизане” в нечий компютър. За да може да влезнете в друг компютър, той трябва да ви даде уникалния си номер (Skype, ICQ, начини много). Освен това трябва да ви даде и паролата си, без нея няма да се получи.

След като въведете ID в полето, трябва да изберете по какъв начин искате да влезете в компютъра на другия: Remote support (т. нар „Отдалечена помощ” – Ще се отвори малко прозорче, което ще наподобява екрана на другия компютър, като ще може да влизате където си поискате в него, да копирате файлове, да изтривате, общо взето ще имате толкова права, колкото имате и на личния си компютър), Presentation (Този режим се използва когато искате да презентирате нещо), File transfer (Този режим пък служи само за обмяна на файлове, т.е. Файлов трансфер) и VPN (Както обяснихме по-рано, създаване на VPN тунел.)

Какво е VPN?

VPN (Virtual Private Network), предоставя връзка на физически дълги разстояния. VPN може да се причисли като вид WAN(Wide Area Network). VPN позволява размяната на файлове, видео конференции и други полезни услуги. Реално погледнато той не предлага нова функционалност, която вече да не се предлага от алтернативни механизми. Предимсвото на VPN е в цената и ефективността.
Ключовото предимство на Virtual Private Network е във възможността да работи и като private (лична), и като public (публична) мрежа. Използвайки метод наречен тунелиране(tunneling) структурата му е същата като на intranet. VPN технологиите включват много и разнообразни механизми за сигурност, за да защитават частните и публични връзки.

Сега за пример ще избера режима Remote Support. След като въведете нужната информация, трябва да натиснете върху бутона Connect to partner (Свързване към партньор). Ако информацията, която сте въвели и вярна, трябва да се появи този прозорец:

В този прозорец трябва да въведете паролата на вашия партньор. След като го направите, натиснете върху бутона Log On (Влизане). Ще се отвори нов прозорец:

Вече се намирате в компютъра на вашия партньор. Както виждате средата ви е позната и тук може да правите, абсолютно същите неща, които правите и на вашият компютър. Партньорът ви ще вижда абсолютно всичко, което правите на компютъра му, така че, внимавайте ;).

Тук искам да благодаря на колегата Атанас, че ми позволи така безцеремонно да проникна в компютъра му, за да ви покажа как работи програмата :).

Настройки на програмата:

За да отворите настройките на програмата натиснете върху менюто Extras (Инструменти) => Options (Настройки). Ще видите следния прозорец:

General (Основни настройки)

• Your Display Name – Тук трябва да въведете някакво име, с което да се идентифицира системата ви.
• Start TeamViewer with Windows – Стартиране на програмата заедно с операционната система. Опцията не е маркирана по подразбиране заради security причини. Ако някой знае уникалния номер и паролата ви, може да ви изненада.
• Close to tray menu – Скриване на програмата в зоната на активните приложения (tray zone). Този опция също не е маркирана по подразбиране.
• Password – Ако не искате всеки път да ви се променя паролата, напишете тук една фиксирана парола, която няма да се променя. Внимавайте обаче със сложността на паролата, защото ако е много лесна, някои „хакери” няма да имат проблем с проникването.
• Confirm password – Тук трябва да повторите паролата. Под повторите имам в предвид да я напишете в полето, не както в рекламата на БТК да повтаряте „петилетка” :).
• Accept incoming LAN connections – Приемане на всички входящи LAN връзки.
• Proxy settings – Ако използвате прокси настройки, натиснете върху този бутон за да ги въведете.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, трябва да натиснете върху бутона OK (Запомняне на настройките). Ако пък сте объркали нещо и не искате да се запомнят, натиснете върху бутона Cancel (Отказ).

Remote control (Външен контрол)

• Display Quality – От тук трябва да изберете какво е качеството, с което искате да виждате отдалечения екран. По подразбиране е избрана автоматична настройка на качеството според интернет връзката, но ако желаете може да изберете между повече качество или повече бързина. Както знаете, качеството влияе и на скоростта, така че, колкото повече ефекти, толкова по-бърза скорост ще ви е нужна.
• Remove remote wallpaper – Опцията е маркирана по подразбиране. Чрез нея се премахва картината на работния плот на отдалечения компютър. По този начин връзката между компютрите ще е по-бърза.
• Access Control outgoing – От тук трябва да изберете какви права ще бъдат дадени на компютъра на партньора ви. По подразбиране е зададен пълен достъп, като имате възможност да изберете между това да давате разрешение за всяко едно действие или пък отдалечения компютър само да вижда какво правите, без да може да изпълнява някакви действия.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, трябва да натиснете върху бутона OK (Запомняне на настройките). Ако пък сте объркали нещо и не искате да се запомнят, натиснете върху бутона Cancel (Отказ).

Това са основните настройки. Има и други допълнителни, но трябва да внимавате с тях, защото може да дадете доста права, с които да предразположите системата си на доста атаки от хакери или зловреден код.

За финал

Както сами забелязахте, програмата се отличава с простичък дизайн и лесна употреба. Определено съм сигурен, че това може би е единствената програма, която позволява толкова лесно, бързо и защитено да влезнете в нечии компютър, за да му помогнете или по друга причина. Горещо ви препоръчвам да изпробвате тази програма, сигурен съм, че веднага ще ви допадне!

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари