Как се прави локален сървър и инсталация на WordPress?

1
4081

В тази статия ще ви покажа как да инсталирате WordPress уебсайт на Вашия компютър. За целта ви трябва сайт и място (сървър), от който да го хоствате.

Защо локален сървър или localhost?

Има много причини да инсталирате локален сървър на вашия компютър.

  • Локален сървър означава, че можете да разработите сайта си офлайн. Дори не е необходимо да имате връзка с интернет. Локалният сървър е много удобен инструмент, когато искате да разработите уебсайт от нулата.
  • Друго предимство на локалния сървър е, че можете да правите промени, без това да повлияе на работата на уебсайта. Можете да направите всички необходими тестове на локалния сървър и да качите промените, когато сте готови. Ако нещо се обърка, няма да има излишен стрес за Вас и пропиляно време, в което сайта ви е бил офлайн.
  • Не на последно място, чрез локалния сървър може да се създаде онлайн уеб сървър, с който да хоствате Вашия уебсайт в интернет. За повече информация можете да прочетете следната статия:  Как да хостваме сами своя сайт? А сега, как да създадем локален сървър?

Инсталирайте XAMPP

За да направите локален сървър Ви трябва уеб сайт и софтуер, които могат да използват вашия компютър като сървър. Ако все още нямате собствен уебсайт, можете да изтеглите и инсталирате wordpress от тук. Разбира се, може да използвате и друга платформа за правене на сайтове. В нашия случай, аз ще ви покажа как да направите Localhost на съществуващ уебсайт, който се хоства в интернет. Също така трябва да изтеглите XAMPP, софтуерен пакет с отворен код, който е компилиран на готово с всичко, от които се нуждаете: Apache, Mysql, PHP, както и опционални програми като ftp сървъра FileZilla и mail сървъра. Можете да изтеглите XAMPP от тук. След като успешно инсталирате пакета, стартирайте програмата като администратор и стартирайте Apache и Mysql.

Ако по време на инсталирането излязат предупреждения на Windows Firewall, е много важно да разрешите достъпа за тези програми. В противен случай Apache няма да работи.

След това отворете браузъра си и въведете http://localhost/. Ако всичко е минало успешно, трябва да видите следната картинка:

Това означава, че XAMPP работи!

По избор: можете също така да създадете файл test.php, за да проверите как работи локалния хост.

Отворете Notepad и поставете следния код:

<html>
<head>
<title>PHP Test</title>
</head>
<body>
<?php echo ‘<p>Hello World</p>’; ?>
</body>
</html>

Запомнете файла като test.php (all files) и го копирайте в htdocs директорията на XAMPP (C:/xampp/htdocs”). Сега, когато напишете http://localhost/test в браузъра, трябва да се визуализира Вашия test.php файл. На същия принцип ще качим и нашия уебсайт. Но първо трябва да се настрои база с данни.

Експортирайте базата данни

Ако все още не сте си направили уебсайт, преминете към следващия параграф. Ако вече имате уебсайт, който се хоства в интернет, трябва да експортирате съществуващата база данни и да я импортирате на Вашия локален сървър. За да направите това, първо влезте в админския панел на wordpress ( wp-admin -> settings -> premalinks) и задайте url-ите да бъдат default. В противен случай базата данни може да не се експортира правилно. След това влезте в cPanel на вашия уеб сървър, отидете в phpmyadmin, експортирайте базата данни и я запишете на вашия компютър. Можете да използвате настройките по подразбиране, за да експортирате базата с данни. Ако нещо на този етап Ви затрудни, винаги можете да се свържете с Вашия хостинг партньор. Те би трябвало да могат да помогнат.

Създайте нова база данни. За целта отворете браузъра и напишете http://localhost/phpmyadmin. Ако имате съществуваш уебсайт, импортирайте базата данни, която експортирахме в предния параграф. След като сте готови, трябва да добавите потребител към базата данни и да сложите потребителска парола. Необходимо е стойностите за име на базата данни, потребител и парола, които въведете в phpMyAdmin да бъдат същите като тези от файла wp-config.php. След като сверите/промените данните от wp-config файла, отидете в phpmyadmin и създайте потребител за базата данни, разрешете му всички права върху базата данни и въведете паролата, като се уверите още веднъж, че сте въвели еднакви данни като тези във във wp-config.php файла.

Имайте предвид, че конфигурацията на XAMPP Ви позволява да импортирате база данни с размер до максимум 2mb. Ако имате по-голяма база данни, трябва да отидете във файла  php.ini (xampp \ php \ php.ini) и да промените следните настройки:

post_max_size = 8M
upload_max_filesize = 16M

Рестартирайте XAMPP и вече не би трябвало да има проблем да импортирате базата данни.

Добавете WordPress

Сега вече можете да качите wordpress файловете на вашия localhost. Отворете папката htdocs (xampp/htdocs) и създайте нова папка с името на уебсайта си. Трябва да копирате всички ваши wordpress файлове в новата директория. За да експортирам всички файлове от  Вашия хостинг доставчик, може да използвате Dublicator plugin. Той е много удобен и лесен за ползване плъгин. Това, което прави, е, че съхранява целия сайт в zip файл на компютъра. Друг удобен начин да изтеглите файловете е чрез ftp сървър.

Промянете URL адресите

Има още едно нещо, което да разгледаме. Трябва да промените всички URL адреси в базата от https://yourwebsite.com/ на http: //localhost/yourwebsite. За целта можете да използвате безплатното приложение „Interconnectit“. Това, което то прави, е че автоматично създава заявки за Mysql, за да бъдат промени всички URL-и от https://yourwebsite.com/ към http://localhost/yourwebsite. Можете да го изтеглите от тук. След като изтеглите файловете, поставете ги в папка, наречена FAR (find and replace) и я поставете в папката htdocs. В браузъра напишете http://localhost/FAR, за да стартирате приложението.

Опитайте първо dry run, за да се уверите, че нещата работят. След това кликнете върху „live run“ и програмата ще замени всички линии в базата данни за вас. Сега вече трябва да имате достъп до вашия локален хост. Просто напишете http://localhost/yourwebsite и сте готов!

Последни щрихи

Моля, изтрийте файла test.php и папката FAR, за да защитите сървъра си. Ако искате да имате достъп до уебсайта си директно на http://localhost/ вместо http://localhost/yourwebite, трябва да промените основната папка на Apache root:

  • Отворете файла httpd.conf (xampp\apache\conf\httpd.conf)
  • Намерете таг DocumentRoot „C:/xampp/htdocs“
  • Променете тага на DocumentRoot „C:/xampp/htdocs/yourwebsite„
  • Намерете таг  < Directory > и го сменете на < Directory „C:/xampp/htdocs/yourwebsite“ >
  • Рестартирате XAMPP

Сега на http://localhost/ трябва да се отваря Вашия уебсайт! Поздравления за добрата работа!

Автор : Атанас Йонков, блогър в „Походът” и съосновател на най-големия български форум за Ексел


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари