Големите производители на съвременни телевизори, вече имат в асортимента си OLED базирани модели, осигуряващи 4K HDR изображение, като от гледна точка на външността и функционалностите, всеки от тях има своето предпочитание. Днешният модел, който ще разгледаме по-долу в ревюто, също е част от съвременното поколение телевизори и е продукт на Panasonic, носещ сложното наименование TX-65EZ950E, от серията EZ950.

Технически характеристики:

 • Модел Panasonic TX-65EZ950E;
 • Размер на екрана: 65 инча;
 • Резолюция: 4K;
 • Съотношение на страните: 16:9;
 • Честота: 120 HZ;
 • Oled технология: да;
 • Smart TV: да;
 • Вграден Wifi: да;
 • 3D: Не;
 • USB, да;
 • Тунер DVB-T2/T/S2/S/C/;
 • Звукова мощност: 40 W;
 • Размери без стойката (Ш x В x Д): 1453 x 839 x 48 мм;
 • Размери със стойката (Ш x В x Д): 1453 x 889 x 275 мм;
 • Тегло(без/със стойката): 23/30 кг;
 • Съвместимост с монтажните системи VESA: да;
 • HDMI портове: 4;
 • USB-портове: 3 ;
 • Други конектори: 1 цифров аудио-изход, 1 Ethernet, 1 изход за слушалки, 1 компонентен, слот за SD-карти;
 • Клас B консумация на енергия;
 • Съдържание/аксесоари: захранващ кабел, инструкция за експлоатация, дистанционно управление, батерии, поставка.

Дизайн

От Panasonic нарекоха дизайна на този страхотен телевизор “изкуство и интериор”. Той е изключително изчистен и стилен, а в предната част, рамката около екрана е толкова тънка, че е почти незабележима. Корпусът от своя страна отгоре е най-тънък, като постепенно се удебелява, слизайки надолу към основата си.

Целият телевизор се крепи върху голяма по площ стойка на две крачета, която е достатъчно стабилна за да държи цялата конструкция правилно позиционирана, дори и при леко разклащане. Интерфейс панелът с портовете се намира в дясната задна част, който е с прикриващ кабелите допълнителен капак, но той отсъстваше при тестовия модел. Разбира се, при желание, имате възможност да монтирате телевизора и на стената, чрез VESA монтажната система.

Отпред липсват всякакви излишни контролни елементи, с изключение на логото, светлинния индикатор и няколко сензора, но като цяло производителя тук се е постарал да освободи максимално място за екрана. Освен от дистанционното управление, имате възможност да извършвате и хардуерен контрол на звука и превключването на каналите, чрез разположения в страни на телевизора панел.

Звук

Общата мощност на възпроизвежданият звук е 40W, което за стандартните помещения си е доста прилична сила и в същото време, качеството е на високо ниво. Този телевизор е снабден с множество възможности за настройка и персонализиране на звуковата картина. В допълнение към готовите профили, имате възможност за осъществяването и на индивидуален звуков контрол на силата, ниските честоти, Surround звученето, баланса на възпроизвеждане между говорителите и др.

Екран и изображение

Тестовият вариант при нас беше с 65-инчовата матрица, но съществува и 55” версия, а това честно да си признаем си е сериозна големина, която комбинирана с 4K Ultra HD качеството и HDR системата, осигурява невероятно кинотеатрално изживяване.

Основните елементи, на които Panasonic залага в този модел, са Studio Colour HCX2 процесора, OLED технологията, която между другото производителя за първи път използва в своите продукти, и 4K PRO HDR, които сформират невероятно чиста и контрастна картина, с естествен черен цвят и висока разделителна способност.

Характерното за OLED-технологията е, че тя прилага индивидуален контрол на светлината над всеки отделен пиксел, за разлика от конвенционалната технология с подсветка, което спомага за осигуряването на естествения черен цвят в картината. Точно поради тази причина се постига и изключително богатата наситеност от цветове и добър контраст, в основата на което разбра се стои процесора Studio Solour HCX2.

HDR Brightness Enhancer технологията пък оптимизира HDR-изображението в светлите помещения, а Multi HDR, както подсказва и името, осигурява поддръжката на няколко такива формата. В трудно видимите зони на картината пък се осъществява увеличаване на яркостта. Гаранцията за качествена картина се осигурява и от THX-сертификацията, при която устройството преминава през множество тестове.

Мрежови възможности

Доста от приложенията в този телевизор няма как да работят без интернет връзка и за това тук са предвидени и възможности за свързване към глобалната мрежа чрез LAN или Wi-Fi. Тази свързаност също позволява и извършването на актуализациите на програмите. Моделът също така позволява, чрез безжичното свързване на лаптоп или телефон, да изведете картината върху големия екран на телевизора.

От друга страна, вграденият Bluetooth-модул осигурява безжичното свързване на мишка или клавиатура, позволяващи по лесното набиране на съдържание и боравене с мрежовите функции на телевизора. Благодарение на предвидените USB-портове, имате възможност да възпроизвеждате съдържание, което е съхранено преди това върху външни твърди дискове, флашки или SD-карта, чрез отделния слот за целта.

Смарт-възможности

Добрата новина тук е, че менюто в телевизора е преведено на български език и работи изключително гладко. Разбира се, благодарение на операционната си система, този модел може да предложи доста функционалности, познати ни от компютрите, като приложения, интернет браузър и др. За притежателите на TX-65EZ950E най-привлекателни обаче са приложенията на YouTube и Netflix, осигуряващи висококачествено видео-съдържание.

Отдалечено управление

Отдалеченото управление на телевизора може да се осъществява чрез два вида дистанционни, като първото е стандартно, а второто си е вид контролер.

Първото е със стандартната правоъгълна продълговата форма с различните по размери контролни бутони на предната част, които са с подсветка, за работа в тъмна среда. От тук извършвате цялостно управление, благодарение на базовите бутони и получавате бърз достъп до някои менюта, функции  и контролни възможности.

Контролерът пък е оборудван с тъчпад, улесняващ достъпа до базовите функционалности, а също позволява задаване и на гласови команди за смяна на каналите например или търсене на съдържание и контрол на звука.

Кратък преглед на Blu-ray-плейъра DMP-UB400EGK

Сред крупните брандове за електроника, Panasonic разбира се е един от най-големите поддръжници на 4K UHD Blu-ray форматът. Първият си плейър DMP-UB900, компанията пусна още през 2016 г. След това, Panasonic създаде моделът DMP-UB700, като по-достъпна по цена алтернатива. Неговият дизайн е по-малко впечатляващ.

Следващата линия се появи с DMP-UB300, който е предназначен за тези, които не искат да купуват конзолата Xbox One S, за да гледат 4K Blu-ray. Устройството притежава добър набор от функции, включително и Wi-Fi. И ето сега към тях се присъедини и DM-UB400 EGK, който при малко по-високата си цена, в сравнение с останалите модели, има много по-големи възможности.

Корпусът му е изработен от метал. В предната част се намира приемника на дисковете и USB-порт, но без SD-слота. Тук липсва какъвто и да е дисплей, върху който да се изобразява времето, от началото на възпроизвеждания филм, с изключение на един светодиод, който мига при зареждане на информацията от диска и свети постоянно, по време на работа.

Това, което наистина харесахме в дизайна на плейъра, са „физическите“ бутони за включване и изваждане на диска. Те не са забавни, като сензорните, но са много по-информативни и освен това е по-лесно да се напипат в тъмното помещение.

На задния панел на плейъра аналогови изходи няма, но има оптични и цифрови. Също така, тук са налице и два HDMI-конектора, позволяващи да използвате два отделно свързани аудио и видео сигнали. На задния панел също има и още един USB-порт, с повишен изходен ток, за свързване на дискови носители, както и мрежов Ethernet-конектор. В плейъра е предвиден и Wi-Fi, който липсва в UB300, но ние предпочитаме да използваме за стрийминга по-стабилната кабелна връзка. В този модел са достъпни Online-услугите Netflix, Amazon, BBC Player и YouTube.

Плейърът DMP-UB400EGK е оборудван със същия видеопроцесор 4K High Precision Chroma, като в модела UB900. Поради тази причина, картината от плейъра поне на теория, трябва да бъде също толкова добра, както при по-скъпите модели. Дистанционното управление на DMP-UB400, за разлика от това, което е в UB900, не е толкова голямо и няма подсветка, но в него е предвиден отделен бутон за превключване в HDR-режима.

Всъщност, последният е напълно нова функция в DMP-UB400EGK. Смисълът му се състои в това, че можете оперативно да променяте HDR-режима, в зависимост от яркостта на свързания телевизор или проектор, без да влияете с това върху останалите установени настройки на плейъра.

В заключение можем да отбележим, че DMP-UB400 поддържа 3D-възпроизвеждане. Ако гледането на обемно видео е важно за вас, и имате намерение да купите новия телевизор – имайте предвид, че само един модел от 2017 г., а именно Panasonic EX750, може да изобразява 3D-видео.

Качество на работа

Качеството на картината тук е точно такова, което очаквате да бъде от 4K Blu-ray. Картината е изпълнена с детайли, изключително контрастна е и с широка цветова гама. Изображението е по-прецизно и плавно, отколкото при другите евтини плейъри, например Xbox One S.

Според Panasonic, качеството на изображението при DMP-UB400 е същото, както и при по-скъпите UB900 и UB700, тъй като всички те са базирани на един и същи чипсет и процесор. При възпроизвеждането на някои нови 4K Blu-ray дискове обаче, може да се забележат и определени различия.

В сравнение с UB700, DMP-UB400EGK не осигурява същото предаване на тънките нюанси и няма този толкова динамичен обхват. В резултат на това, сцените с много светли и тъмни елементи при гледане през DMP-UB400 ЕKG не са толкова впечатляващи. Като цяло обаче, този модел представлява отличен 4K Blu-ray плейър.

Разбира се, в случай, че използвате този плейър с разглежданият в ревюто телевизор, можете да използвате дистанционното управление на последния, за контрол и на плейъра, което естествето е много удобно и полезно.

Заключение

С оглед на това, че телевизора Panasonic EZ950 е първият модел на производителя, базиран на OLED-технологията, можем да кажем, че компанията се е справила много добре с разработката си и е успяла да внедри всички най-полезни технологии, за получаване на контрастна и детайлна картина с наситени цветове. Дизайнът на модела е стилен и съвременен, който се писва във всеки модерен интериор, а конструкцията му е изключително надеждна и здрава.

Възпроизвежданият от високоговорителите звук е мощен, качествен и детайлен. Вградената в телевизора звукова акустична система, ще осигури достатъчно мощност, за да чувате всичко случващо се във филма, без да изпуснете дори и най-малкият звуков детайл, а предвидените в настройките на телевизора контроли, ще Ви помогнат да нагласите акустичната картина според индивидуалните Ви предпочитания.

Мрежовите възможности ще Ви дадат достъп до глобалната мрежа, а вградените приложения ще отворят пред вас едно необятно пространство от висококачествено видео-съдържание, на което да се наслаждавате на големия 65’’ екран. Портовете от своя страна, върху интерфейсният панел, намиращ се в задната част на телевизора, ще ви дадат възможност да свържете допълнителни хранилища на информация, като външни дискове, флаш-носители или карти памет. Върху тях също, можете да записвате и информацията от телевизора, така че наслаждавайте се.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Веселин ВасилевСветльоХхх Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ххх
Ххх

Цена?

Светльо
Светльо

ОС?

Веселин Василев
Веселин Василев

Това, което винаги ме е интересувало при подобни огромни по размер на екраните си телевизори е всъщност как се справят с възпроизвеждането на все още най-често срещаната SD резолюция(576×480 пиксела) и доколко функцията upscaler помага – ако въобще помага – да се избегне влошаването на картината при разпъването на изображение с ниска резолюция върху такъв голям екран… Все пак този ТЕЛЕВИЗОР по подразбиране ще се използва за гледане на телевизия, а не за пускане на клипове с рядката 4К резолюция… И досега не съм попадал на ревю на такъв безспорно премиален телевизор, което да представя РЕАЛНАТА картина при ползване на… Виж още »