Големите производители на съвременни телевизори, вече имат в асортимента си OLED базирани модели, осигуряващи 4K HDR изображение, като от гледна точка на външността и функционалностите, всеки от тях има своето предпочитание. Днешният модел, който ще разгледаме по-долу в ревюто, също е част от съвременното поколение телевизори и е продукт на Panasonic, носещ сложното наименование TX-65EZ950E, от серията EZ950.

Технически характеристики:

 • Модел Panasonic TX-65EZ950E;
 • Размер на екрана: 65 инча;
 • Резолюция: 4K;
 • Съотношение на страните: 16:9;
 • Честота: 120 HZ;
 • Oled технология: да;
 • Smart TV: да;
 • Вграден Wifi: да;
 • 3D: Не;
 • USB, да;
 • Тунер DVB-T2/T/S2/S/C/;
 • Звукова мощност: 40 W;
 • Размери без стойката (Ш x В x Д): 1453 x 839 x 48 мм;
 • Размери със стойката (Ш x В x Д): 1453 x 889 x 275 мм;
 • Тегло(без/със стойката): 23/30 кг;
 • Съвместимост с монтажните системи VESA: да;
 • HDMI портове: 4;
 • USB-портове: 3 ;
 • Други конектори: 1 цифров аудио-изход, 1 Ethernet, 1 изход за слушалки, 1 компонентен, слот за SD-карти;
 • Клас B консумация на енергия;
 • Съдържание/аксесоари: захранващ кабел, инструкция за експлоатация, дистанционно управление, батерии, поставка.

Дизайн

От Panasonic нарекоха дизайна на този страхотен телевизор “изкуство и интериор”. Той е изключително изчистен и стилен, а в предната част, рамката около екрана е толкова тънка, че е почти незабележима. Корпусът от своя страна отгоре е най-тънък, като постепенно се удебелява, слизайки надолу към основата си.

Целият телевизор се крепи върху голяма по площ стойка на две крачета, която е достатъчно стабилна за да държи цялата конструкция правилно позиционирана, дори и при леко разклащане. Интерфейс панелът с портовете се намира в дясната задна част, който е с прикриващ кабелите допълнителен капак, но той отсъстваше при тестовия модел. Разбира се, при желание, имате възможност да монтирате телевизора и на стената, чрез VESA монтажната система.

Отпред липсват всякакви излишни контролни елементи, с изключение на логото, светлинния индикатор и няколко сензора, но като цяло производителя тук се е постарал да освободи максимално място за екрана. Освен от дистанционното управление, имате възможност да извършвате и хардуерен контрол на звука и превключването на каналите, чрез разположения в страни на телевизора панел.

Звук

Общата мощност на възпроизвежданият звук е 40W, което за стандартните помещения си е доста прилична сила и в същото време, качеството е на високо ниво. Този телевизор е снабден с множество възможности за настройка и персонализиране на звуковата картина. В допълнение към готовите профили, имате възможност за осъществяването и на индивидуален звуков контрол на силата, ниските честоти, Surround звученето, баланса на възпроизвеждане между говорителите и др.

Екран и изображение

Тестовият вариант при нас беше с 65-инчовата матрица, но съществува и 55” версия, а това честно да си признаем си е сериозна големина, която комбинирана с 4K Ultra HD качеството и HDR системата, осигурява невероятно кинотеатрално изживяване.

Основните елементи, на които Panasonic залага в този модел, са Studio Colour HCX2 процесора, OLED технологията, която между другото производителя за първи път използва в своите продукти, и 4K PRO HDR, които сформират невероятно чиста и контрастна картина, с естествен черен цвят и висока разделителна способност.

Характерното за OLED-технологията е, че тя прилага индивидуален контрол на светлината над всеки отделен пиксел, за разлика от конвенционалната технология с подсветка, което спомага за осигуряването на естествения черен цвят в картината. Точно поради тази причина се постига и изключително богатата наситеност от цветове и добър контраст, в основата на което разбра се стои процесора Studio Solour HCX2.

HDR Brightness Enhancer технологията пък оптимизира HDR-изображението в светлите помещения, а Multi HDR, както подсказва и името, осигурява поддръжката на няколко такива формата. В трудно видимите зони на картината пък се осъществява увеличаване на яркостта. Гаранцията за качествена картина се осигурява и от THX-сертификацията, при която устройството преминава през множество тестове.

Мрежови възможности

Доста от приложенията в този телевизор няма как да работят без интернет връзка и за това тук са предвидени и възможности за свързване към глобалната мрежа чрез LAN или Wi-Fi. Тази свързаност също позволява и извършването на актуализациите на програмите. Моделът също така позволява, чрез безжичното свързване на лаптоп или телефон, да изведете картината върху големия екран на телевизора.

От друга страна, вграденият Bluetooth-модул осигурява безжичното свързване на мишка или клавиатура, позволяващи по лесното набиране на съдържание и боравене с мрежовите функции на телевизора. Благодарение на предвидените USB-портове, имате възможност да възпроизвеждате съдържание, което е съхранено преди това върху външни твърди дискове, флашки или SD-карта, чрез отделния слот за целта.

Смарт-възможности

Добрата новина тук е, че менюто в телевизора е преведено на български език и работи изключително гладко. Разбира се, благодарение на операционната си система, този модел може да предложи доста функционалности, познати ни от компютрите, като приложения, интернет браузър и др. За притежателите на TX-65EZ950E най-привлекателни обаче са приложенията на YouTube и Netflix, осигуряващи висококачествено видео-съдържание.

Отдалечено управление

Отдалеченото управление на телевизора може да се осъществява чрез два вида дистанционни, като първото е стандартно, а второто си е вид контролер.

Първото е със стандартната правоъгълна продълговата форма с различните по размери контролни бутони на предната част, които са с подсветка, за работа в тъмна среда. От тук извършвате цялостно управление, благодарение на базовите бутони и получавате бърз достъп до някои менюта, функции  и контролни възможности.

Контролерът пък е оборудван с тъчпад, улесняващ достъпа до базовите функционалности, а също позволява задаване и на гласови команди за смяна на каналите например или търсене на съдържание и контрол на звука.

Кратък преглед на Blu-ray-плейъра DMP-UB400EGK

Сред крупните брандове за електроника, Panasonic разбира се е един от най-големите поддръжници на 4K UHD Blu-ray форматът. Първият си плейър DMP-UB900, компанията пусна още през 2016 г. След това, Panasonic създаде моделът DMP-UB700, като по-достъпна по цена алтернатива. Неговият дизайн е по-малко впечатляващ.

Следващата линия се появи с DMP-UB300, който е предназначен за тези, които не искат да купуват конзолата Xbox One S, за да гледат 4K Blu-ray. Устройството притежава добър набор от функции, включително и Wi-Fi. И ето сега към тях се присъедини и DM-UB400 EGK, който при малко по-високата си цена, в сравнение с останалите модели, има много по-големи възможности.

Корпусът му е изработен от метал. В предната част се намира приемника на дисковете и USB-порт, но без SD-слота. Тук липсва какъвто и да е дисплей, върху който да се изобразява времето, от началото на възпроизвеждания филм, с изключение на един светодиод, който мига при зареждане на информацията от диска и свети постоянно, по време на работа.

Това, което наистина харесахме в дизайна на плейъра, са „физическите“ бутони за включване и изваждане на диска. Те не са забавни, като сензорните, но са много по-информативни и освен това е по-лесно да се напипат в тъмното помещение.

На задния панел на плейъра аналогови изходи няма, но има оптични и цифрови. Също така, тук са налице и два HDMI-конектора, позволяващи да използвате два отделно свързани аудио и видео сигнали. На задния панел също има и още един USB-порт, с повишен изходен ток, за свързване на дискови носители, както и мрежов Ethernet-конектор. В плейъра е предвиден и Wi-Fi, който липсва в UB300, но ние предпочитаме да използваме за стрийминга по-стабилната кабелна връзка. В този модел са достъпни Online-услугите Netflix, Amazon, BBC Player и YouTube.

Плейърът DMP-UB400EGK е оборудван със същия видеопроцесор 4K High Precision Chroma, като в модела UB900. Поради тази причина, картината от плейъра поне на теория, трябва да бъде също толкова добра, както при по-скъпите модели. Дистанционното управление на DMP-UB400, за разлика от това, което е в UB900, не е толкова голямо и няма подсветка, но в него е предвиден отделен бутон за превключване в HDR-режима.

Всъщност, последният е напълно нова функция в DMP-UB400EGK. Смисълът му се състои в това, че можете оперативно да променяте HDR-режима, в зависимост от яркостта на свързания телевизор или проектор, без да влияете с това върху останалите установени настройки на плейъра.

В заключение можем да отбележим, че DMP-UB400 поддържа 3D-възпроизвеждане. Ако гледането на обемно видео е важно за вас, и имате намерение да купите новия телевизор – имайте предвид, че само един модел от 2017 г., а именно Panasonic EX750, може да изобразява 3D-видео.

Качество на работа

Качеството на картината тук е точно такова, което очаквате да бъде от 4K Blu-ray. Картината е изпълнена с детайли, изключително контрастна е и с широка цветова гама. Изображението е по-прецизно и плавно, отколкото при другите евтини плейъри, например Xbox One S.

Според Panasonic, качеството на изображението при DMP-UB400 е същото, както и при по-скъпите UB900 и UB700, тъй като всички те са базирани на един и същи чипсет и процесор. При възпроизвеждането на някои нови 4K Blu-ray дискове обаче, може да се забележат и определени различия.

В сравнение с UB700, DMP-UB400EGK не осигурява същото предаване на тънките нюанси и няма този толкова динамичен обхват. В резултат на това, сцените с много светли и тъмни елементи при гледане през DMP-UB400 ЕKG не са толкова впечатляващи. Като цяло обаче, този модел представлява отличен 4K Blu-ray плейър.

Разбира се, в случай, че използвате този плейър с разглежданият в ревюто телевизор, можете да използвате дистанционното управление на последния, за контрол и на плейъра, което естествето е много удобно и полезно.

Заключение

С оглед на това, че телевизора Panasonic EZ950 е първият модел на производителя, базиран на OLED-технологията, можем да кажем, че компанията се е справила много добре с разработката си и е успяла да внедри всички най-полезни технологии, за получаване на контрастна и детайлна картина с наситени цветове. Дизайнът на модела е стилен и съвременен, който се писва във всеки модерен интериор, а конструкцията му е изключително надеждна и здрава.

Възпроизвежданият от високоговорителите звук е мощен, качествен и детайлен. Вградената в телевизора звукова акустична система, ще осигури достатъчно мощност, за да чувате всичко случващо се във филма, без да изпуснете дори и най-малкият звуков детайл, а предвидените в настройките на телевизора контроли, ще Ви помогнат да нагласите акустичната картина според индивидуалните Ви предпочитания.

Мрежовите възможности ще Ви дадат достъп до глобалната мрежа, а вградените приложения ще отворят пред вас едно необятно пространство от висококачествено видео-съдържание, на което да се наслаждавате на големия 65’’ екран. Портовете от своя страна, върху интерфейсният панел, намиращ се в задната част на телевизора, ще ви дадат възможност да свържете допълнителни хранилища на информация, като външни дискове, флаш-носители или карти памет. Върху тях също, можете да записвате и информацията от телевизора, така че наслаждавайте се.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "Ревю на смарт-телевизора Panasonic EZ950 (TX-65EZ950E)"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ххх
Ххх

Цена?

Светльо
Светльо

ОС?

Веселин Василев
Веселин Василев
Това, което винаги ме е интересувало при подобни огромни по размер на екраните си телевизори е всъщност как се справят с възпроизвеждането на все още най-често срещаната SD резолюция(576×480 пиксела) и доколко функцията upscaler помага – ако въобще помага – да се избегне влошаването на картината при разпъването на изображение с ниска резолюция върху такъв голям екран… Все пак този ТЕЛЕВИЗОР по подразбиране ще се използва за гледане на телевизия, а не за пускане на клипове с рядката 4К резолюция… И досега не съм попадал на ревю на такъв безспорно премиален телевизор, което да представя РЕАЛНАТА картина при ползване на… Виж още »