fbpx
20.8 C
София

Huawei FreeBuds 5i – малки на размер и цена, големи на звук

Най-четени

В началото на тази година Huawei добави към портфолиото си от слушалки на българския пазар FreeBuds 5i. Поредният примамлив модел с активно шумопотискане (ANC) се продава на цена под 200 лв, което веднага привлича вниманието – наистина ли той трябва да попадне в средния клас, където го отвежда цената?

В следващите редове ще се опитаме да отговорим на въпроса – съответстват ли слушалките на цената си или я надскачат доста повече с качество и възможности си. Ето какво представляват те накратко:

Huawei FreeBuds 5i са наследници на FreeBuds 4i и носят редица подобрения, които липсваха в предишния модел като сертификат за водоустойчивост IP54, поддръжка на нови аудио кодеци като LDAC (990 kbps при 24 bit/96 kHz), по-силен ANC и почти двойно по-голям капацитет на батерията на калъфа за зареждане. Цената от друга  страна на практика е останала същата, а цветовете сега са Ceramic White, Nebula Black и Isle Blue, какъвто получихме за нашето устройство за преглед. Слушалките отвяват директните си конкуренти като Nothing Ear (1), на които попаднахме наскоро и определено имат какво да предложат. Но всичко по реда си.

Дизайн и качество на изработката

Huawei FreeBuds 5i могат да се разглеждат като пълноценна актуализация на своите предшественици, а заедно с това те носят и някои визуални подобрения. От една страна, те са с 11% по-леки – 4,9 грама (за една слушалка) и със 7 милиметра по-къси. Това не звучи като много, но може да е от голямо значение, когато става въпрос за комфорт при носене. В кутията са включени различни размери накрайници за слушалките, но аз лично използвах тези, които си бяха на тях, и ми бяха достатъчно удобни.

Основният използван материал при FreeBuds 5i е поликарбонат. Цветовете са доста приятни и корпусът на слушалките, както и калъфът за зареждане не събират никакви пръстови отпечатъци, нито се зацапват лесно.

Интересна подробност, която научихме от Huawei, е, че калъфът за зареждане и говорителите се създават с използвате на уникален технологичен процес на разпръскване на боята и добавяне на матирана текстура, което го прави приятен на допир и зашеметяващ за гледане.

Калъфът за зареждане и слушалките в ушите са приятно малки с размери 48,2 x 61,8 x 26,9 мм и 30,9 x 21,7 мм, добре изработени и предлагат сертификат IP54 за защита от прах и вода. Слушалките се управляват чрез докосване, плъзгане и продължително натискане. Когато те се извадят от ухото, каквото и да е възпроизвеждане на музика ще спре автоматично.

Новата панта на калъфа за зареждане щраква енергично и също така остава сигурно затворена. Слушалките намират сигурна позиция в калъфа и благодарение на вградения магнит.

От дясната страна се намира бутонът за свързване, отпред ще откриете RGB светодиод, а в долната част – USB Type-C порт за зареждане. Безжичното зареждане не е възможно чрез калъфа на FreeBuds 5i.

Работа и софтуер

За да се насладите на 100% от възможностите на слушалките е добре да ги използвате през „AI Life“ приложението. Така освен качествен звук ще имате и оптимално използване на функцията за активно шумопотискане (ANC). Можете да го получите чрез AppGallery на Huawei или в APK-Mirror.  За да инсталирате APK файла на устройство, което не е Huawei, трябва да активирате опцията „Доверяване на неизвестни източници“ в настройките на смартфона си. А какво могат да направят потребителите на Apple iPhone? Те действително могат да намерят приложението „AI Life“ в Apple App Store, което не беше така при неговия предшественик.

Приложението е добре познато с ясната си структура и поне за мен е много удобно. Могат да се правят настройки за работа и звук. Възможностите за настройките за управление са сведени до двойно докосване, натискане и задържане и плъзгане. И двете слушалки могат да се настроят поотделно за дясната и лявата. По този начин няма опция за просто докосване, вероятно за да се изключи всякакво объркване. Управлението работи чудесно.

Интересно нововъведение е, че можете да ги използвате дори като бутон за снимки – двойно потупване по слушалката може да активира камерата на телефона за чудесни снимки от разстояние, без да се занимавате със селфи стикове. Функцията обаче може да бъде ползвана с само с Huawei смартфони и таблети с EMUI12 и нагоре, и не се поддържа от камера приложения на други производители

Полезно също така и е това, че HUAWEI FreeBuds 5i могат да се свързват с две различни устройства едновременно и автоматично да превключват между тях, без да се пропуска нито един момент, осигурявайки на потребителите плавно и интелигентна аудиовръзка.

Ако двете свързани устройства са телефони, можете да се обадите чрез слушалките на всеки от тях, а когато имате входящо повикване, слушалките ще възпроизведат подканващ тон и можете да изберете дали да отговорите на входящото повикване чрез слушалките.

Подобен сценарий може да се случи и когато гледате филм на таблета си и в това време ви потърсят по телефона. Лесно можете да преминете от клипа, който ще спре на пауза към разговора и после обратно, точно там докъдето сте стигнали.

Звук и активно шумопотискане

Слушалките предлагат честотна характеристика от 20 до 40 000 херца за двата си 10-милиметрови динамични драйвера и вече поддържа кодека LDAC на Sony в допълнение към AAC и SBC.  FreeBuds 5i са едни от малкото TWS слушалки на цена, по-ниска от 100 евро, които са сертифицирани за Hi-Res и осигуряват безупречен звук от край до край. Благодарение на Hi-Res сертификата Bluetooth аудиопотокът осигурява до 990 килобита в секунда при 24 бита/96 килохерца.

Говорителите в слушалките осигуряват мощен динамичен обхват и амплитуда, което създава мощни басове, ясни човешки гласове и високочестотни звуци, което прави модела отличен избор за възпроизвеждане на поп музика.

HUAWEI FreeBuds 5i възпроизвеждат човешките гласове по естествен начин. Когато те се чуват заедно със съпровод от среден диапазон като китара или духови инструменти, потребителите получават отлично усещане за потапяне. Слушалките предлага функция за свободно регулиране на еквалайзера, която позволява потребителите да регулират аудио ефектите, избирайки усилване на басите или високите честоти.

Huawei FreeBuds 5i предлагат и AEM (Adaptive Ear Matching) – т.е. адаптивното оптимизиране на звука чрез „измерване“ на слуховия канал, а друга технологична иновация е по-ниската латентност при игрите.

Що се отнася до ANC, той също е доста подобрен FreeBuds 5i. Чрез софтуера има две основни настройки: едната е премахване на шума, а другата е така нареченият „режим на внимание“. ANC може да бъде допълнително разделено на три нива: „Ниско“ (25 dB), „Балансирано“ (30 dB) и „Ултра“ (42 dB).Това е почти два пъти повече децибели в сравнение с предшествениците му.

Благодарение на двата микрофона, разположени от вътрешната и външната страна на ухото при носене, слушалките не само засичат външния шум, но също така улавят и допълнителния шум в ушния канал. След това използва тази информация, за да генерират точно обратен, шумопотискащ звук и вълни, осигурявайки максимална дълбочина на шумопотискане от 42 dB.

За мен звукът е едно от най-големите предимства на въпросния модел. Въпреки че се позиционират в средния клас и цената  е много по-ниска от цената на премиум моделите,  FreeBuds 5i ги доближават сериозно, а с качеството си дори надминават някои от тях. Да, важно е да използвате софтуера  на компанията, за да получите най-добрите резултати, но тази настройка отнема минути. След това можете да се наслаждавате на поглъщат звук и басове, които рядко можем да видим в подобен вид слушалки. Дали обаче тези добри думи могат да се кажат и за батерията?

Батерия

При подобен тип продукт именно тя е едно от най-важните неща, защото дава истинска свобода на използване, независимо от сценариите.  И тук Huawei явно се направили не малко подобрения, защото имаме 410 mAh зарядно тяло в сравнение с предшественика, който носи „само“ 215 mAh. Самите слушалки имат батерия с капацитет от по 55 mAh.

Това дава възможност рекламираното 28 часа възпроизвеждане на музика да е съвсем реално, дори и с активиран ANC, но въпреки това тази цифра не е пресилена. По време на моя тест, въпреки включеното заглушаване, така и не успях да изчерпя  капацитета на батерията им в рамките на един ден. При това имах периоди, в които ги носех по 6-7 часа без да спра. И тук отново можем да се върнем към ергономичеността им, защото наистина са доста  удобни.

Телефонните разговори обаче консумират повече енергия и бих изчислил четири до пет часа работа с едно зареждане на батерията. Пълният процес на зареждане на калъфа отнема по-малко от два часа.

В крайна сметка

Huawei доказа, че със своите слушалки FreeBuds 5i ANC, които струват малко под 200 лева, не е задължително да похарчите цяло състояние, за да получите добър звук в ушите си. ANC слушалките са подобрени във всички аспекти в сравнение с предшественика си.

За малко тази цена Huawei FreeBuds 5i са едни от най-добрите слушалки, които можете да закупите в момента.

Плюсове
  • Добър живот на батерията
  • Добро съотношение между цена и производителност
  • Качество на звука над средното
  • Добра работа
  • Двойно свързване
  • Сертифициране с IP54

Цени и наличности

Huawei FreeBuds 5i могат да бъдат закупени от Технополис, Техномаркет, Зора, Yettel и партньори на дистрибутора Polycomp на препоръчителна цена от 189 лева. Предлагат се в бяло, черно и синьо според наличностите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн и качество на изработка
Ергономичност
Качество на звука
Активно шумопотискане
Телефонни разговори
Свързаност
Батерия и зареждаме
Цена/качество

Нови ревюта

Подобни новини

В началото на тази година Huawei добави към портфолиото си от слушалки на българския пазар FreeBuds 5i. Поредният примамлив модел с активно шумопотискане (ANC) се продава на цена под 200 лв, което веднага привлича вниманието – наистина ли той трябва да попадне в средния...Huawei FreeBuds 5i – малки на размер и цена, големи на звук