fbpx
20.5 C
София

Huawei FreeBuds Pro 2 – премиум изживяване на цена от среден клас

Най-четени

Тази година Huawei представи куп интересни продукти. Освен таблети, четци за електронни книги, лаптопи и разбира се телефони, едни от емблематичните продукти за китайската марка – слушалките – се завръщат.  Интересно е, че те не само са по-евтини от основните си конкуренти, но и са разработени съвместно с Devialet и включват планарни драйвери. Това са FreeBuds Pro 2.

Най-важното. Слушалките би трябвало да предлагат функции и производителност от висок клас само за 399.99 лв. Ето и нашите впечатления.

Дизайн и изработка

Не е голяма изненада, че дизайнът е сходен с този на оригиналния FreeBuds Pro и подобно на конкурентите, тук фокусът е върху това слушалките да са по-малки, по-леки и по-удобни.  Слушалките отново се отличават със своя четвъртит дизайн на стеблата, а моделът се предлага в  Керамично бяло, сребристо матово, което тествахме и новата опция в сребристо синьо, която обаче е доста рядко срещана.

Предимството на този дизайн на стеблото е, че както и преди, FreeBuds Pro 2 предлагат сензорни бутони за управление с притискане и плъзгане, което е истинско предимство. Особено последното за управление на силата на звука, което е рядкост при безжичните слушалки.

Мястото за жестове разположено в предния край на стеблото и може да се командва и от двете слушалки.

Калъфът е по-малък – с 11% според Huawei – което го прави приятно компактен. В задната част на пантата е изобразено логото на Devialet заедно с това на Huawei.

Любопитно е, че изваждането на слушалките е много по-лесно, отколкото при оригиналния модел Pro. Калъфът предлага безжично зареждане, но винаги можете да го допълните с USB-C кабела, включен в комплекта.

Едно от основните подобрения на дизайна тук е скокът от основната водоустойчивост IPX4 до IP54, което означава, че слушалките вече са и прахоустойчиви.

Качество на звука и функции

Вероятно най-интересното нещо за FreeBuds Pro 2 е, че те имат „Dual-Speaker True sound“ (истински звук с два високоговорителя) чрез „Ultra-hearing Dual Driver“ (свръхчувствителен двоен драйвер). Като оставим настрана маркетинговите термини, това означава, че слушалките имат два драйвера вместо традиционния един.

Това не е нещо нечувано, но вторият говорител е плосък. За разлика от нормалния конусообразен драйвер, планарният драйвер е плосък и въпреки че обикновено се използва за по-добри баси, тази ултрависокочестотна микропланарна мембрана води до „висока преходна реакция и богати високи честоти“, според компанията, а ние само можем да го потвърдим.

Тя също така дава на FreeBuds Pro 2 широк честотен диапазон от 14 Hz – 48 kHz, когато повечето слушалки предлагат 20 Hz – 20 kHz. И те са разработени съвместно с Devialet, така че важният въпрос тук е дали тези слушалки звучат добре.

Краткият отговор е „да“ . Тествахме ги с Huawei P50 Pro и Mi 11 Ultra на Xiaomi, като и в двата случая всички песни се чуваха изключително плътно и с много ясно отчетливи баси и високи тонове. Слушалките се справят отлично в  средния и горния диапазон и въпреки че басът доминира тук, високочестотните ударни инструменти се прорязват чисто и ясно FreeBuds Pro 2 се справят чудесно с възпроизвеждането на всички различни инструменти, а драйверите реагират приятно енергично, заедно с просторна звукова сцена.

„Звуковите ефекти“ в приложението AI Life всъщност са предварително зададени еквалайзери с опции за усилване на басите, усилване на високите честоти или изчистване на вокалите, както и можете да създадете свои собствени с 10-лентов графичен еквалайзер. Въпреки това установих, че опцията по подразбиране, създадена с Devialet, е напълно достатъчна, може би защото не съм чак толкова запален меломан.

Huawei предлага „Троен адаптивен еквалайзер“, който има за цел да настрои звука и да регулира силата на звука в зависимост от различни елементи, като например структурата на ушния ви канал. Той също така ще се задейства, ако регулирате някоя от наушниците.

Заслужава да се отбележи също, че слушалките звучат добре и при различни нива на сила на звука, а не само когато са някъде по средата. Крайният резултат е, че получавате качество на звука на ниво флагман на цена от среден клас.

Същото може да се каже и за шумопотискането, което този път е Intelligent ANC 2.0. Сега то използва три микрофона на всяка слушалка – по един от вътрешната страна и по един в двата края на стеблото – и се предполага, че е 15% от предишния модел за дълбочина.

Те имат по-широк честотен диапазон от 50Hz-3000kHz и могат да се справят с анулирането на до 47dB, което е впечатляваща цифра на хартия.

Взех FreeBuds Pro 2 на командировка с мен и те се справиха чудесно с филтрирането на звуците около мен – от разговорите на хора в кафене до звука на автомобил, движещ се с висока скорост. Както може да се очаква, има и режим за околна среда, когато трябва да чувате какво се случва около вас.

Връщаме се към пълния ANC и там има различни режими, но не можете да ги превключвате с контролите на слушалките. Динамичната опция се настройва автоматично в зависимост от заобикалящата ви среда, подобно на адаптивния контрол на звука на Sony, без информацията за местоположението, но ако желаете, можете да изберете от три различни нива.

FreeBuds Pro 2 са оборудвани с някои от най-новите безжични технологии, така че не само получавате Bluetooth 5.2, но и LDAC кодек на Sony, което означава, че можете да получите (когато сте свързани със съвместимо устройство и стрийминг услуга/местно съдържание) Hi-Res Audio Wireless.

LDAC достига до 990 kbps, което до появата на NuraTrue Pro беше най-бързата скорост на предаване на данни, която можеше да получите. В противен случай получавате нормалния SBC, докато потребителите на iPhone ще използват AAC.

Що се отнася до интелигентните функции, получавате бързо сдвояване с избрани телефони, таблети и лаптопи Huawei и връзка с две устройства, съвместима с много повече устройства, отколкото само с Huawei.

Сензорите на слушалките разпознават кога са извадени от ушите ви, за да спрат възпроизвеждането на пауза, и това наистина работи много добре. То ще се възобнови и когато ги поставите обратно, но функцията може да бъде изключена в приложението, ако не ви харесва.

Huawei също така е подобрила качеството на разговорите, тъй като FreeBuds Pro 2 използват нова четиримикрофонна система (микрофон за костна проводимост и три допълнителни микрофона), както и ексклузивния алгоритъм на Huawei за премахване на шума с дълбока невронна мрежа (DNN).

Каквото и да е направила Huawei, то наистина работи много добре, а намаляването на вятъра – често най-проблемното нещо при слушалките – е по-добро от по-голямата част от слушалките, които съм тествал.

Софтуер

Това продължава да бъде една от особеностите при слушалките на Huawei, въпреки че всичко работи чудесно. Все още е необходимо да изтеглите приложението Huawei AI Life от AppGallery, но това вече може да се направи и от Play Store или AppStore за iOS. Може да настъпи малко объркване от двете версии, но аз ви препоръчвам да изтеглите това от магазина на Huawei.

Има редица неща, които могат да се използват само с AI Life, въпреки че слушалките работят и без него като например тест за прилягане, персонализиране на жестове, намиране на изгубени слушалки, различни настройки и актуализации на софтуера

След като го инсталирате, приложението е достатъчно лесно за използване. Освен за еднократни неща като теста за прилягане, ще искате да правите неща като промяна на режима на ANC с опции за динамичен, уютен, общ и ултра.  Има и информация за неща като нива на батерията и свързани устройства.

Живот на батерията

Нещо, което не се е променило в сравнение с оригиналния FreeBud Pro, е животът на батерията. Huawei все още посочва общо 30 часа, когато включите калъфа за зареждане (с изключен ANC).

Предполага се, че ще можете да възпроизвеждате до 4 часа от слушалките с включен ANC (6,5 часа с изключен ANC). Това съвпада с моите впечатления, тъй като при двучасово пътуване с влак те се сринаха до 50%, въпреки че през по-голямата част от това време показваха 90 и 80%.

Калъфът може да издържи до 18 часа (отново с включен ANC) Едно пълно зареждане на слушалките е 40 минути.  За щастие, калъфът има и безжично зареждане, което не е даденост при такава цена на конкурентните модели. Налице е и кабелен USB-C, който е по-бърз (с безжично зареждане от само 2 W), ако бързате.

В крайна сметка

Новите FreeBuds Pro 2 предлагат на първо място много високо качество на звук и технологии.  Моделът остава с характерния си дизайн и на много конкурентна цена.

Двойните драйвери предлагат впечатляващ и динамичен звук, а активното шумопотискане също е на високо ниво. Същото важи и за качеството на разговорите, а има и полезни интелигентни функции като сензори за износване, безжично зареждане и др.

Струва си да проверите дали телефонът ви поддържа LDAC, за да се възползвате максимално от слушалките. Като цяло FreeBuds Pro 2 предлагат добре балансирано и почти премиум изживяване на много достъпна цена.

Основни характеристики

 •     11 мм динамичен говорител, говорител с планарна мембрана
 •     14Hz – 48kHz
 •     Bluetooth 5.2
 •     Костен сензор, акселерометър, жироскопски сензор, инфрачервен сензор
 •     Поддържа се едновременна връзка с две Bluetooth устройства
 •     LDAC, AAC, SBC
 •     Жестове с притискане и плъзгане
 •     Живот на батерията: До 6,5 часа възпроизвеждане на музика с едно зареждане (4 часа с ANC), 30 часа възпроизвеждане със заряден калъф
 •     USB-C
 •     Безжично зареждане (в зависимост от пазара)
 •     Динамично активно шумопотискане (до 47 dB)
 •     Размери: 29,1 x 23,7 x 21,8 мм (за всяка слушалка)
 •     Размери: 67,9 x 47,5 x 24,5 мм (калъф за зареждане)
 •     Тегло: Около 6,1 г (за една слушалка), около 52 г (калъф за зареждане)
 •     IP54
 •     Silver Blue,Silver Frost ,Ceramic White

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Качество на звука
Автономност
Свързаност
Софтуер
Цена/качество
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Тази година Huawei представи куп интересни продукти. Освен таблети, четци за електронни книги, лаптопи и разбира се телефони, едни от емблематичните продукти за китайската марка – слушалките - се завръщат.  Интересно е, че те не само са по-евтини от основните си конкуренти, но и...Huawei FreeBuds Pro 2 - премиум изживяване на цена от среден клас