fbpx
0.3 C
София

iPhone 13 Pro Max – чудовищна мощ, топ камери и малко слабости

Най-четени

iPhone 13 Pro Max е телефон, който цели да предостави абсолютно всичко в едно. Това е най-високия клас на Apple. Може да се похвали със 120-херцов екран, блестяща мощ и бързодействие, много добър живот на батерията.

Това, което обаче прави най-силно впечатление са камерите. Не е нереалистично да кажем, че това е най-доброто на пазара в момента, или ако не това, то със сигурност е на призово място. Много ми допадна кинематографския режим за видео заснемане, което предоставя професионално боке. Има много вградени стилове фотография. Новият макро режим позволява снимане от много, ама много близо. Нещо което не беше възможно до сега по този начин.

Отсекът за камерите е значително по-голям, но този път е абсолютно оправдано. Сензорите са по-големи. Цялостният дизайн е по-обемен от този на предшественика от 12-то поколение. Но пък прорезът отпред е значително по-малък. Да преминаваме направо към подробностите, защото има много за какво да си говорим.

iPhone 13 Pro Max – дизайн и цветове

Аз лично много харесвам факта, че цялостната концепция за по-плосък дизайн се запази в този модел, макар и да има някакви промени. Както казах, масивът на камерата е пораснал немалко, например.

Тежи 240 грама, което също си е чувствително по-голяма цифра. Но за сметка на това пък имаме по-голяма батерия.

Прорезът за предната камера е с точно 20% по-малък, без това да влияе негативно на Face ID хардуера. Все още не напълно изчистен екран, но напредъкът си личи.

Единственото, което ми липсва в цялата идея е, че не се предлага Touch ID – нито в бутона за захранването, нито под дисплея. В днешните времена, в които всички носим маски, би било от полза да имаме алтернатива за отключване.

Има някои оплаквания, че iPhone 13 серията понякога има проблеми с отключването чрез Apple Watch, което беше точно такава алтернатива. Но от Apple обещаха, че много скоро ще има поправка на това.

Имаме възможност да изберем от четири различни цвята – графитен, златен, сребърен и син. Този с цвят „Графит“ има много елегантен и професионален вид, другите са по-жизнени и забавни, особено синият.

Дисплеят може да ни предложи доста новости

Един от по-сериозните ъпгрейди спрямо предишното поколение е екранът. Имаме нов панел с ProMotion технология. Размерът му е 6.7 инча. Характерното за него е, че има динамично скалиране на честотата на опресняване между 10 и 120 херца. Това води едновременно до по-гладки анимации, видимо по-добра производителност и разумен разход на енергия.

Това се оказва много полезно и на практика. Ако вземем един по-стар iPhone, отворим тази статия и започнем да скролираме, сравнявайки го с новия, четенето на текста е много по приятно на 13-ката. Дори при много бързо придвижване. Усещането за отговор при докосване също е много по-пълноценно.

Тези ползи се усещат и на много други места, като например плъзгането между приложения или връщането на началния екран. Има и нещо още по-любопитно. Има приложения, които се възползват специфично от ProMotion. Една такава игра например е Catalyst Black. В нея има много битки и определено на екрана изживяването е прекрасно гладко и плавно.

С някои приложения от трети лица има проблеми с достигането до 120 херца, но от Apple обещават скоро да оправят това.

Друг плюс, който забелязах, е значително увеличената яркост. Средно стига до 837 нита, когато сме с изключен адаптивен режим и до 1038 нита, когато този режим е включен. За справка, при iPhone 12 Pro Max видяхме 654 нита при изключен адаптивен режим. Galaxy S21 Ultra пък стига най-много до 821 нита.

Това позволява на устройството да показва много зашеметяващи детайли, дори в среда с ниска светлина.

Да приветстваме камерите!

iPhone 13 Pro Max ни посреща с по-голям масив от камери, но с основателна причина. Основната широка камера е с най-големият сензор на Apple към този момент – 1.9μm пиксела. Има f/1.5 бленда, което осигурява пропускане на 49% повече светлина, в сравнение с предшественика. Ултра широката камера има по-голяма бленда – f/1.8 (беше f/2.4 в iPhone 12 Pro Max), което отново осигурява по-ярки снимки и по-широк ъгъл на виждане.

Имаме подобрение и при възможността за приближаване. Телефото лещата на смартфона предлага 3-кратен оптичен зуум, в сравнение с 2.5x в предишното поколение.

А и подобренията не се изчерпват само с хардуера. Можем да заснемаме обекти, които са на едва два сантиметра разстояние по много зашеметяващ начин.

Камерите предлагат наистина богати цветове и много ясно изразена проява на детайлите.

По-горе споменах за фотографските стилове, които ни позволяват да избираме как искаме да изглеждат снимките ни по отношение на тона и светлината. Имаме стандартен режим, богат контраст, живи цветове, топли цветове, хладни цветове. И можем да променяме всеки един от тях по вкуса си и според условията.

Като общо качество на снимките, със сигурност мога да кажа, че iPhone 13 Pro Max е смартфон, с който можем да разчитаме, че имаме най-доброто. Това се забелязва все по-силно, колкото по-сложна е снимката, която искаме да направим. Снимките изглеждат много дълбоки, не просто с добре изразени детайли.

Забравих да спомена по-горе, че дигиталното приближаване е 15-кратно.

Подобрението в качеството на заснемане се отнася и към селфитата, които също са по-ярки и по-изчистени.

При ултра широките снимки виждаме някои детайли, които друг смартфон не може да заснеме.

Как се справя смартфонът при по-слаба светлина и в тъмнина? Разбира се, не можем да очакваме чудеса, когато и очите ни не могат да видят кой знае какво, но в сравнение с други камери имаме доста точни цветове и максимално добро използване на условията около нас, за да се вижда добре.

Трябва да отделим отделно внимание на заснемането на видео

Въпросният кинематографски режим, който споменах, може да накара всеки да се почувства като малка версия на Стивън Спилбърг. Боке ефекта автоматично се прехвърля между множество обекти, в зависимост от това, което се случва в кадър. Преценява кои обекти са в далечината и кое кога трябва да се вижда. Придава много дълбочина. В същото време ни позволява да прехвърляме фокуса ръчно и лесно, само с едно докосване.

В този режим разделителната способност е ограничена до 1080p, което е малко разочароващо, но все пак е ефектно и забавно.

За ентусиастите ще е чудесно занимание да снимат и в ProRes видео формата, който осигурява много голям контрол. Поддържа до 30 кадъра с 4K разделителна способност, ако имаме 256GB или повече вътрешна памет.

Цялостното качество на видеото е супер и не разочарова. Единствено се забелязва малко шум, когато приближим в повече със зуум-а, но това е очаквано.

Ново ниво на производителност

Благодарение на новия A15 Bionic чипсет, iPhone 13 Pro Max е невероятно бърз, дори най-бързият телефон в света. Каквото и да пуснете да играете, ще имате брутално висок брой на кадрите в секунда и много, много гладка анимация. Ако си изтеглите приложението Seek, ще разберете колко добре се справя и в машинното обучение, идентифицирайки всякакви растения и животни, мигновено.

На бенчмарк тестове отвява всички Android смартфони. С Geekbench 5 се измерва общата производителност на смартфоните. Смартфонът стига до 4549 точки резултат за многоядрена производителност и 1720 за едноядрена. За справка Galaxy S21 Ultra взима 3440 и 1123 точки респективно. При iPhone 12 Pro Max имахме 4111 и 1603 точки.

На неограничения тест 3DMark Wild Life, който проверява графичните възможности, стигаме до 68.4 кадри в секунда. iPhone 12 Pro Max стига 53 кадъра в секунда, а Galaxy S21 Ultra 34, което е значително надолу.

Телефонът може да се използва и за редакция на видео със същия успех, отнема секунди видео файл да се промени от 4K резолюция на 1080p с Adobe Premier Rush.

Животът на батерията се откроява много, компенсирайки зареждането

Благодарение на по-големия капацитет и някои други подобрения, iPhone 13 Pro Max издържа 12 часа и 16 минути на тест с непрестанно сърфиране в Интернет с 5G връзка и 150 нита яркост. Предшественикът му издържа 10 часа и 53 минути, а Galaxy S21 Ultra издържа 11 часа и 25 минути. Много добър резултат.

Що се отнася до бързото зареждане, то е чудесно, но не е нищо революционно за добро или лошо. Батерията стига 50% капацитет за около 30 минути с 20-ватовото USB-C зарядно. Има смартфони, които го правят за по-малко. MagSafe зареждането е много удобно, но е 15-ватово. Цялата батерия се зарежа за 90 минути с 30-ватовото зарядно, което се купува отделно. Това не е лошо представяне, никак даже.

iPhone 13 Pro Max и iOS 15

iOS 15 със сигурност не е скокът, който видяхме в iOS 14, но има някои умни и забавни подобрения. FaceTime получава добри подобрения за звука и картината. Бъдещ ъпдейт ще ни позволи да гледаме филми или да слушаме музика заедно с приятели и семейство. Новото Messenger приложение има раздел за по-лесен достъп до споделените с нас снимки, линкове и всичко останало.

Новата функционалност Focus ми е фаворит. Тя позволява филтриране на известията според това, което вършим. Самите известия също са много по-малко разсейващи с новия обобщен изглед.

Има и други новости като нов дизайн за Safari, по-добро приложение за времето, подобрено приложение за картите с повече детайлност и по-добра видимост на пътищата. Live Text е опция, която разпознава текст в реално време с камерата, с цел търсене и намиране на най-различни неща, подобно на Google Lens.

Крайна оценка

Моето мнение за iPhone 13 Pro Max е, че смартфонът е пълен отличник. Получаваме грандиозни камери с най-различни режими за видео и снимки. И оптичното, и дигиталното приближаване се представят значително по-добре. Предната камера отваря много дисплея. Яркостта също. Производителността е на най-високо ниво, а новият екран изкарва всичко от нея на показ. Животът на батерията е много подобрен и отново съвършен, въпреки, че зареждането можеше да е по-бързо.

Доста хора може би ще предпочетат iPhone 13 Pro, защото е доста по-малък и лек, по-компактен, по-лесен и щадящ за употреба. Той е много близък до Pro Max в другите отношения. Ако по-големият екран е важен за вас, това тук е най-близкото до перфектен смартфон в момента.

Всички актуални цени на различните модификации на новите iPhone модели можете да видите в сайта на Теленор, които ни предоставиха апарата за целта на ревюто.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Камера
Производителност
Дизайн
Софтуер
Батерия
Дисплей
Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

iPhone 13 Pro Max е телефон, който цели да предостави абсолютно всичко в едно. Това е най-високия клас на Apple. Може да се похвали със 120-херцов екран, блестяща мощ и бързодействие, много добър живот на батерията. Това, което обаче прави най-силно впечатление са камерите. Не...iPhone 13 Pro Max - чудовищна мощ, топ камери и малко слабости