fbpx
0.8 C
София

WSJ: ИИ-алгоритъмът на Facebook не успява ефективно да премахва проблемното съдържание

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Според съобщения на онлайн източници, системата за изкуствен интелект на Facebook, използвана за намиране и блокиране на проблемното съдържание в социалната мрежа на компанията, не е в състояние ефективно да изпълнява предназначението си. За това пише изданието The Wall Street Journal, позовавайки се на вътрешни документи на социалната мрежа.

Според наличните данни, системата за изкуствен интелект на Facebook не може ефективно да идентифицира видеоклиповете от първо лице, както и съдържанието с расистки език, реч на омразата и прекомерното насилие. Източникът отбелязва, че в някои случаи алгоритъмът не може да разграничи бой с петел от автомобилна катастрофа. Документите на Facebook показват, че при съдържание с реч на омразата, AI-системата открива и блокира само малка част от тези публикации (по-малко от 10%). В случаите, когато алгоритъмът не може да направи ясен извод относно необходимостта от блокиране на публикация на конкретен потребител, противоречивото съдържание се показва по-рядко, но акаунтът, който го е публикувал, остава ненаказан.

Преди около две години Facebook съкрати времето, необходимо на модераторите за разглеждане на жалбите и направи редица други промени в работния процес, за да намали общия брой на проблемните доклади. В същото време служителите, отговорни за защитата на платформата Facebook от неподходящо съдържание, информираха ръководството, че използваният AI-алгоритъм не е достатъчно ефективен. Старшият инженер е изчислил, че автоматизираните системи на компанията премахват съобщения, които генерират само 2% от съдържанието, насаждащото омраза в платформата. Той също така отбелязва, че ако в близко бъдеще не бъдат направени значителни промени в стратегията на компанията по отношение на модерирането на съдържанието, тогава в краткосрочен план ИИ-алгоритъмът ще открива не повече от 10-20% от проблемното съдържание.

Говорителят на Facebook Анди Стоун заяви, че обявените в доклада проценти се отнасят до публикациите, които са премахнати директно от системата за изкуствен интелект и не включват обработеното по други методи съдържание, включително и чрез понижаване на рейтинга на постовете. Публикуваните данни са в ярък контраст с очакванията на главния изпълнителен директор на гиганта в областта на социалните медии Марк Зукърбърг, който по-рано заяви, че системата за изкуствен интелект на компанията ще може да открива „по -голямата част от проблемното съдържание“ до края на 2019 г. Говорителят на компанията също отбеляза, че е по-важно да се вземат предвид останалите цифри, показващи намаляване на общото количество съдържание на омразата в платформата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини