Тази година на пазара се появиха множество интересни телевизори и ако ви предстои покупка на подобен продукт, със сигурност ще сте изправени пред доста труден избор. През 2019 година на пазара се появиха изключително много успешни модели на редица компании.

OLED трайно се настани като технология, доминираща пазара и като едно от най-добрите решения, независимо дали говорим за домашно кино, или за модел, на който предпочитате да гледате спорт. Дори емисията новини обаче изглежда по различен начин когато я гледате на качествен телевизор, така че ако моделът, който притежавате вече е на няколко години и имате възможност – то тази година е много подходяща за покупката на ново устройство.

Заслужава ли си покупката на телевизор сега?

Има няколко неща, които можем да обособим като тенденции, които да съблюдавате при покупка на нов модел. Както винаги това е технологията, която както вече казахме е OLED. На следващо място идва резолюцията, която вече задължително трябва да е 4K. Има достатъчно подобно съдържание и във време, в което производителите вече започнаха да пускат на пазара модели, поддържащи 8K – това е просто задължително.

От друга страна моментът е идеален за закупуването на 4K телевизор – има все повече съдържание, дори телевизионни канали, изключващи в такъв размер, а от друга страна 8K е твърде далеч. Ако сега купите своя телевизор, то в следващите няколко години той ще е напълно актуален и вие няма да имате нужда да го сменяте, защото той ще е с остаряла технология.

А това касае и размера

Ако преди време 30-40 инчовите телевизори бяха нещо оптимално, което можеше да купим, то в момента вече говорим за модели с размер на екрана от над 50 инча. 55 инча е нещо чудесно като размер, с което можете да се сдобиете в момента, а то също като 4K и OLED ще е актуално още доста дълго време. Така че време е за промяна. А днес ще разгледаме точно такъв модел LG OLED55C9PLA. Със сигурност можете да вземете и по-голям – 77 инчов, но той вече е и доста по-скъп. Същевременно спестяването на малко средства с по-старите LCD панели в момента няма да е рентабилно, защото разликата в цената няма да е толкова голяма.

Външен вид

След разопаковането на кашона, което за толкова голям телевизор задължително се извършва от двама човека едновременно, веднага впечатление ни прави дизайна на модела. Бяхме го виждали на снимки много пъти, но съвсем друго е чувството, когато го видяхме на живо. И въпреки, че 65 инча са много – размерът на телевизора когато го поставим в хола си или офиса не е толкова стресиращ. Просто екранът е много голям, което е хубаво.

Това се постига най-вече чрез изтъняване на рамките и други хитрини в конструкцията, които запазват физическия размер на устройството, но позволяват екранът е наистина голям и впечатляващ. Самият модел е с много изчистен външен вид, по него няма нищо, което да е излишно.

Със сигурност най-впечатляващото нещо е стойката, която се слага сравнително лесно (отново от двама души), а след това прави телевизора да изглежда така сякаш левитира и е буквално във въздуха

Въпреки че изглежда изключително тънка и лека стойката е доста стабилна благодарение на допълнителна секция в задната част, която не се вижда когато поставите телевизора.

Остават обаче лесно достъпни два панела за свързване на източници на сигнал – в дясната част на корпуса, както и една малко по-трудно достъпна отзад. Системата за управление на кабелите на модела е безценна, защото може да запазите стилният му изглед без да разваляте впечатлението със стърчащи жици към сет топ бокса ви, интерет, игровата конзола и т.н. Управлението на кабелите поддържа всички свързвания спретнато подредени, така че всекидневната ви ще бъде чиста и без безпорядък.

Картина

Каквото и да говорим аз дизайна обаче, за всеки телевизор най-важното е картината. На разположение имаме OLED матрица. Само ще припомним, че за разлика от LCD тук всеки индивидуален пиксел излъчва светлина, което води до по-тънък екран, реално пресъздаване на черния цвят и по-ниска консумация на енергия. Говорили сме за ова неведнъж, така че няма да се спираме с повече обяснения, но OLED именно е технологията, която е най-качествена на пазара в момента и ще продължи да е така още дълго време.

Голяма гордост на настоящия модел, която обаче няма как да пропуснем е процесорът от второ поколение α9, който е двигателят на новите предложения от висок клас на LG. Той разполага с подобрен алгоритъм за дълбоко обучение на AI, като оптимизира работата на цялата система и е отговорен за обработката на картината и звука.

Dolby Vision HDR оптимизира картината ви, за да предостави незабравимо изживяване при гледане

Сега той разполага с технологията за яркост на AI, която дори се настройва за променящата се светлина в стаята. От сутрин до вечер, при ярка и по-тъмна среда.

Интелигентният процесор от второ поколение α9 разпознава качеството на оригиналното съдържание и оптимизира яснотата и контрастността. Той осигурява ясни снимки, без значение как са получени изображенията.

Трудно можем да пресъздадем качеството на картината с видео клип или снимка, но то наистина е впечатляващо. Както вече неведнъж споменахме максималната резолюция е 4K и се поддържат стандартите за широк динамичен обхват (HDR) – Advanced HDR от Technicolor, Dolby Vision и HDR10 Pro. Пресъздаването на цветовете е много добро, а образите са ярки и контрастни.

Голяма достойнство на процесора е това, че когато съдържанието не е с толкова висока резолюция, то бива скалирано, за да е подходящо за гледане на цял екран и без особена загуба на качеството.

Тук от LG са прибегнали до използването на изкуствен интелект, който работи отлично, благодарение на процесора. Комбинацията от изкуствен интелект и мощен видео процесор помага и при функцията AI картинка.  С нея се намаляват шума и размазването при определено видео съдържане, а същевременно се оптимизира и яркостта.

Всичко това е видимо веднага и с невъоръжено око

Просто телевизорът прави съдържанието което гледате по-качествено. В реално време, докато го гледате. Именно това е и едно от нещата, които впечатлиха най-много при тестовете на телевизора.

Светлинният сензор засича околното осветление, а интелигентният процесор от второ поколение α9 автоматично оптимизира яркостта на изображението, като поддържа ярка и остра картина, независимо от осветеността.

Звук

Другото важно нещо, което несъмнено не е без значение е звукът. При продукт от толкова висок клас той няма как да не е също на много високо ниво.  LG OLED55C9PLA включва 40W говорители, като се поддържа и технологията Dolby Atmos. Винаги, когато гледате видео с тази технология в горния десен ъгъл за кратко ще видите съответния надпис, който показва, че тя се използва.

Системата освен това е обордувана с много допълнителни възможности. Отново имаме помощ от изкуствения интелект, който е използван са подобрения на звука  – отново с помощта на процесора. Благодарение на това потребителите получават изключително чист звук дори когато самият запис или телевизионно излъчване не е на необходимата висока.

Нещо повече – освен да го изчисти, телевизорът оптимизира настройките на звуковата система и според помещението в което се намира, която ще ви позволи да чувате качествен звук, както ако сложите телевизора в малка стая, така и ако го разположите в големия си хол

Интелигентният процесор от второ поколение α9 оптимизира звука чрез аудио жанр, като идентифицира гласа, ефекта и честотата. Освен това технологията за пространствено разпознаване помага да се предложи балансиран звук, подходящ за вашия дом.

Процесорът анализира аудио източника, за да осигури оптимален звук в зависимост от типа съдържание. Той също така съчетава 2,0-канален звук с виртуален 5,1 съраунд звук.

Едно от нещата, което със сигурност трябва да споменем, а пропуснахме в самото начало е това, че телевизорите са вече умни

Такъв е и LG OLED55C9PLA. Той може да се управлява само с глас благодарение на Google Assistant и Amazon Alexa. Виртуалните асистенти, с които може би вече сте свикнали в ежедневието си. Чрез тези виртуални асистенти можете да управлявате всички домашни умни джаджи чрез гласови команди.

Задавайте въпроси на Google Assistant докато гледате любимото си съдържание и вижте отговорите на екрана. Вашият Google Assistant е тук, за да ви предложи помощта, от която се нуждаете.

Като част от серията на компанията ThinQ телевизорът предлага още много опции за управление на дома и на други електроуреди, които имате включени.

Само с една обикновена гласова команда LG AI TV научава навиците и моделите ви на гледане на телевизия и дава предложения въз основа на предпочитанията ви за филми, програми или музика.

Smart TV

Умният елемент в телевизора се допълва и от операционната система. LG все още продължава да развива своя собствена и не се доверява на Android. Добрата новина е, че тя е много бърза, а на разположение на потребителите има не малко приложения, сред които и предварително инсталирани като Netflix, YouTube и HBO GO.

Интересните неща обаче не свършват тук. На разположение на потребителите е и приложения за смартфон, с което дистанционното може да ви се строи излишно. Единственото необходимо е да сте свързани в една Wi-Fi мрежа. Телевизорът е част и от SmartThinQ, с което мога да се управляват всички умни уреди на марката в един дом. Там те се откриват без никаква настройка.

Ако не искате да се занимавате с излишни настройки, то най-лесно за вас ще е да използвате дистанционното, което получавате в комплекта – Magic Remote (MR19)

То е много удобно за работа. На него може да изговаряте и гласови команди, лесно да навигирате из функциите на телевизора, а както успяхме да разберем – то е и доста здраво и работата му не може да се влоши от няколко изпускания. Което си е важно за дистанционно.

В крайна сметка

LG OLED55C9PLA е прекрасно устройство. Един от най-добрите телевизори, които виждаме през 2019-а. Той е модел, към който ако преминете, скоро няма да имате нужда от промяна. Невероятната му картина, дължаща се на OLED матрицата, звукът, както и управлението ни създадоха отлични впечатления. Трудно можем да намерим слаба страна в този модел.

Едно от най-впечатляващите неща е как той подобрява картина и звук, така че дори да гледате само телевизия на по-ниска резолюция отново ще усетите веднага разликата. Тя касае всичко. Може би се усеща най-много когато гледате филм, но не е за пренебрегване възможностите на модела когато гледате спортно събитие и още веднъж – обикновено съдържание.

 А ето още веднъж основните характеристики на модела:

  • Екран: 55“ OLED, 4K (3840 x 2160)
  • Процесор: α9 второ поколение
  • Звукова система: Dolby Atmos, 40W, 2.2-канала
  • Свързаност: DVB-T2/C/S2, CI+ 1.4, 4 х HDMI, 3 x USB, RF, LAN, Wi-Fi, Bluetooth, 3.5 мм жак за слушалки
  • Софтуерна платформа: webOS ThinQ AI
  • Други: 4K Cinema HDR, HDR10 Pro, гласови команди, енергиен клас A (A++)

 

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари