MLS MX 2019 вторият смартфон, говорещ български, в нашата редакция

Моделът, оборудван с MAIC впечатлява с отлично съотношение между цена и качество

2
2920

След като преди месец при нас беше Rage на гръцката компания MLS, бяхме много щастливи да го определим за първата технология в нашия офис, която свободно владее български език. Апаратът обаче вече има и своя алтернатива в лицето на MX 2019. Един много интересен смартфон, впечатленията си от който ще споделим в следващите редове.

И въпреки че в първото ревю ви разказахме доста за гръцката компания, която е първата изобщо, обявяваща дигитален асистент, говорещ на български, то нека ви припомним отново, че тя е основана през 1989-а и основен акцент в работата и винаги са били иновациите.

Марката, за която честно казано е малко странно, че не бяхме чували до 2019-а, преминава през различни етапи в своето развитие, но най-актуалното, което предлага на пазара е хардуер в лицето на доста интересни мобилни телефони и софтуер за тях – специално оборудван, така че да може да се управлява с глас.

А това може да е полезно в много случаи. От една страна е идеално за хора, динамични в своето ежедневие, които често гледат екрана на компютъра си, или шофират да речем. Те вече лесно могат да управляват телефона си само с една дума с помощта на MAIC.

Както можахте да видите в първото ни ревю на подобен телефон, а и както ще видите в настоящето, с помощта на само на една дума, потребителят може да осъществява обаждания, да изпраща съобщения и електронни писма, да търси в интернет или директно в YouTube.

Вече лесно с глас може да разбереш къде се намираш, да се обадиш, навигираш до отворени аптеки, болници, банки, бензиностанции, или да разбереш къде е най-добре да се паркира в този момент.

Но това не всичко. В MAIC има информация за трафика по пътищата, прогнозата за времето и всичко това на български език. Нещо повече. В телефоните с MAIC на разположение имате и много добре работещ преводач, който можете да ползвате много успешно, както докато пътувате, така и когато в България срещнете чужденец да речем.

И така стигнахме до самото ревю, което този път е на втория модел от марката, който виждаме на пазара у нас. Това е MLS MX 2019.

С уговорката, че става въпрос са изключително евтин апарат, който с договор от мобилен оператор излиза почти безплатен, подходихме към него не много критично. Оказа се обаче, че за втори път изобщо няма нужда от това.

Да, той няма характеристики на скъпите модели за хиляди левове, но да видим отстъпва ли им сериозно? В работата, която можете да вършите с него – като цяло не. Поне при повечето действия. Същото може да се каже и за дизайна, материалите, от които е направен и всичко останало. Но дали MX 2019 не е една добра сделка за всеки, който търси нещо достъпно и функционално, при това говорещо български? Предстои да видим.

Този път използвахме MLS-а доста по-дълго време от предишния модел и се питахме да разберем дали има някакво забавяне при по продължително експлоатиране на софтуера. За щастие такова просто няма, а телефонът си работи пъргаво и месец след като го натоварвахме стабилно всеки ден. Но всичко по реда и нека започнем отначало.

Смартфонът идва в доста приятна правоъгълна кутия

Много нежна на допир и от качествени материали, подобно и на Range модела, който тествахме преди месец. Тук може би е моментът да кажем, че не е зле да се замислите, ако все още се колебаете дали да дочетете това ревю. Ако вие сте привърженици на флагманите, последните чипсети, многото мегапиксели и RAM, то дали децата или родителите ви нямат нужна от нещо по-простичко, но много ефективно и стабилно?

Да продължим все пак със самото ревю

В кутийката на MLS MX 2019 приятно ни изненада наличието на слушалки, които сами по себе си са доста качествени. Този бюджетен смартфон, който можем да поставим в ниския или началния среден клас пристига доста стилно екпиран и макар, че в комплекта  няма твърде много неща е приятно наличието на бонуси като слушалките.

Още в момента, в който извадихме телефона от найлончето, отлично впечатление ни направи качеството на всичко което видяхме на пръв поглед.

Дизайнът е повече от приятен. Смартфонът, който тествахме беше син и на мен лично много ми хареса. Корпусът е с много добра сглобка и е приятен за използване при ежедневна употреба.

Без да е зашеметяващ, дизайнът предлага много добър изглед и възможност за удобна работа. Да, няма метални рамки, както е при по-скъпите модели, но телефонът е наистина здрав.

Интересна подробност е, че за разлика от много други нови смартфони днес, телефонът е със сваляем заден панел. Така се получава достъп до SIM картите, които са две, както и до microSD слота. Честно казано това доста ми хареса, защото позволява бърза смяна на картите без да търсите игла и да се чудите как да напаснете карта – нещо, което много ме напряга при всички останали нови телефони.

Друг важен елемент тук е, че на практика си има три слота. Тоест спокойно можете да сложите двете си сим карти, както и тази с памет. Тъй като повечето от другите телефони са с хибриден слот. Тук спокойно можете да имате една nanoSim, micro SIM и microSD карта.

Външният вид на телефона доста добре се допълва и от големия екран, който покрива по-голямата част от предния панел. Рамките са доста тънки за такъв клас телефон. В горната част можете да видите сензорите, селфи камерата и слушалката, а отдолу е просто една черна рамка. Трите бутона за командване на телефона, класически за Android, са си софтуерни и тях няма да видите върху корпуса. Класическо е разположението на бутона за пускане и този за контрол на звука – намират се на двата профила на модела.

Гърбът е интересен с приятен външен вид. Там освен логото на производителя можете да видите сензора за пръстови отпечатъци, който е поставен на много интуитивно място, над него светкавицата и камерата.

Въпреки че не блести с характеристики и трудно може да се пребори с някой от флагманите на пазара, струващи по 2000 лв, MX 2019 има своите сериозни достойнства.  Те разбира се са най-вече свързани с неговия софтуер, но преди да разкажем отново за него, нека ви разкажем малко и за хардуера на апарата.

Той се позиционира отлично в средния клас на доста примамлива цена, за която ще стане дума след малко.  Сред характеристиките на модела непременно трябва да отличим екрана. Той е IPS LCD, capacitive touchscreen с 16 M цвята. Доста приятен е за работа и определено ще ви хареса. Особено имайки се предвид цената, няма как да не сме доволни от него. Размерът му е 5.5 инча, а резолюцията, в която работи е 1440х720 пиксела.

На разположение на потребителите иначе има 8-ядрен SoC. Той е MediaTek MT6762, по-познат като Helio P35. Работата му се допълва от 3GB RAM и 32GB вградена памет, която пък можете да разширите чрез слота за карти памет microSD до 128 GB.

Основната 16-мегапикселова камера на модела ще ви позволи да правите съвсем прилични снимки, а приятната изненада тук е селфи камерата, която е 13-мегапикселова. Резултатите от направените снимки са задоволителни.

Към всичко казано до тук непременно трябва да отбележим, че имате Wi-Fi N, Bluetooth 4.1, A-GPS и доста добре работещ Android 8.1 (Oreo). А освен всичко това имате и пръстов отпечатък, който също работи много приятно.

Батерията на модела ще ви позволи да използвате телефона повече от един ден, дори два със своя капацитет от 4000 мАч. И това честно казано е поредното предимство, с което нито един от скъпите флагмани на пазара не може да се похвали,

Но нека ви разкажем малко повече за самата ни работа с устройството. То веднага ще бъде разпознато лесно от всеки, който е ползвал Android до този момент. Отключването, навигацията, шорткътите – всичко е съвсем познато. От MLS са направили много добра комбинация от бързия чист Android със своята MAIC надстройка, за която ще разкажем малко по-подробно след малко.

Важно е обаче още тук да кажем, че тя по никакъв начин не забавя действието на устройството и отлично се вписва в самата работа на апарата. На началния екран имаме стандартните за Google икони в долния край.

Потребителят има възможност да сменя различни страници с икони, прелиствайки в страни, както и да извади самото меню, ако плъзне пръста си отдолу нагоре. На пръв поглед в него няма нещо отличително, поне докато не се вгледаме, че присъстват предварително инсталирани приложение като Face unlock, MAIC Setting, MLS Live, myMLS и Start Maic.

Дигиталният асистент, който вече споменахме, има сериозно присъствие в менюто, но за удобство на потребителя най-важните неща са изведени на основния екран в горната част, така че да могат да се стартират само с по едно докосване.

Както можете да видите и от снимките и нашето видео, едно от основните неща в интерфейса, това е червеният микрофон. Поне в нашия модел, който беше тестова бройка, българският език се инсталира отделно, като при първото активиране свалихме малко над 270 МВ файлове – толкова голям е дигиталния асистент, или поне българският му превод, Докато чакахме българския да се зареди, ни стане интересно и какви други езици има. На разположение освен основните и често срещаните езици, можем да видим сръбски, хърватски, турски и румънски, така че MLS очевидно не е забравила целия ни регион. На лице са разбира се английски, немски, испански и италиански. Лично аз се сетих мои приятели в чужбина, които биха могли да го ползват.

След първото ни ревю имаше много въпроси дали MAIC може да се използва от хора  нарушено зрение. И въпреки, че от MLS не се хвалят с това, защото все пак не е сертифицирано официално – спокойно можем да кажем, че дори със затворени очи можем да управляваме телефона. Така че ако имате познат или роднина, който има нужда от истински асистент, който да му помогне без да вижда добре екрана – смело мога да кажа, че това би свършило работа.

То ето за какво става въпрос. Кои са най-честите неща, които можете да правите с телефона?

Стартиране с една дума

Натискайки червения микрофон на практика можете да стартиране всяка една функция на телефона, произнасяйки името и. Имате възможност също така лесно да стартирате обаждане, но и да отворите браузъра, чат с някой, часовник, календар и т.н.

Говори и се обади

Първият бутон, изведен встрани е този за обажданията. Който ще е най-ценен за всички, които не могат да се взират в книгата си с контакти. Само казвате името и телефонът го набира

Говори и пиши SMS

Още по ценната функция, при която казвате име, продиктувате смс и готово – вече написахте и изпратихте смс, при това без да докосвате клавиатурата на телефона

Говори и търси

Това е отделно поле за търсене на информация е енциклопедичен вид. Би била полезна, ако искате да научите нещо. Самото търсене се осъществява директно в Google а пред вас моментално излиза информация за търсената от вас дума

Live Services

Друго много интересно меню, в което всъщност можете да видите много неща. Тук е информацията за всичко в актуално време. От метеорологичната прогноза за вашия регион, минавайки през аптеките и болниците наблизо, бензиностанции, кафенета, места за храна, банки и паркиране. Базата данни е много богата и е събрана специално за това приложение. До колкото аз се ориентирах черпи информация от много места като я миксира във вид, удобен за потребителя. Сценариите, в които можете да ползвате тази функция са наистина много. Но винаги удобно да намерите нещо в радиус от километър около вас. Защото обикновено точно когато го търсите не можете да го намерите, нали?

Тук е и отделното меню с преводач. А от него, честно казано съм впечатлен, Програмистите са хвърлили доста усилия и са успели да хванат доста интересни неща в нашия език, тала че преводите на по популярните термини на английски, гръцки, немски и т.н. да са доста добри и точни

Последното нещо, което искаме да споменем е сигурността в този апарат. Въпреки отличната си и много ниска цена, той има отключване с биометрични данни – пръстов отпечатък или с вашето лиже. Няма как да не сме доволни от подобно решение в такъв клас апарат, а това прави така че да можете спокойно да го ползвате и за по-конфиденциални моменти и по никакъв начин да не го кара да отстъпва на флагманските си събратя.

Като цяло в рамките на два месеца за втори път виждам доста качествен гръцки смартфон с отлично работещия български гласов асистент. Въпреки че в началото имах своите притеснения, смело мога да кажа, че моделът си заслужава. Дали за вас, ако търсите добра сделка на пазара и все пак не държите на топ характеристиките, а преди всичко се придържате към това цената и качеството да са в добър баланс. Той обаче би бил отличен подарък и за ваши роднини, които по един или друг начин се затрудняват от ползването на смартфон. Много е интуитивен, интересен за ползване и разбира се – говори на български.

А ето и характеристиките на MLS MX 2019

 • Чипсет – MediaTek Helio P35 (MT6765)
 • Процесорна архитектура – Cortex-A53
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота 2.0 GHz
 • Графика – PowerVR GE8320
 • Еранк: 5.5″ IPS, 1440 x 720 пиксела
 • RAM: 3 GB.
 • Потребителска памет: 32GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n (2.4 GHz)
 • Поддръжка на Bluetooth 4.2
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE-А Cat. 7, 300 MBits
 • Основна камера: 16 MP
 • Лицева камера: 13MP
 • Батерия: Li-Ion 4000 mAh
 • Операционна система: Android 8.1 Oreo
 • Физически размери: 148.4мм х 70.3мм х 9.35 мм
 • Тегло: 170гр.
 • Особености: DUAL SIM, Fingerprint, MAIC

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари