fbpx
14.1 C
София

MSI Stealth 15M – гейминг звяр с перфектно съотношение между производителност и компактност

Най-четени

MSI Stealth 15M е 15-инчов ултра лек лаптоп за гейминг, който много наподобява концепция на Intel, която бе представена на CES 2021. Гейминг машините идват във всякакви форми, но много рядко са леки и тънки. Тук имаме голямо изместване на границите на съотношението между производителност и тегло.

Оборудван е с Intel Core i7-11375H и Nvidia RTX 3060 6GB видео карта. Който ви каже, че да си с последното поколение хардуер не е от особено значение, много бърка. При този лаптоп се усеща много и в двете области.

Базовата честота на процесора е 3.3GHz, а пиковата е 5.16GHz. Има много добра производителност на едно ядро. Може да се вземе с до 16 гигабайта оперативна памет и до 1TB М.2 SSD място за съхранение. След покупката можем да направим ъпгрейд и на двете.

Използвахме лаптопа в продължение на седмица в един от случаите, в който той може да ви е много полезен – когато сте на пътуване, почивка и въобще в движение. Направихме го част от нашата отпуска и го разходихме до място, на което нямаше друг компютър за игра. В следващите редове споделяме с вас как се справя.

Дизайн на корпуса

Можем да кажем, че е постигнат баланс по отношение на начина, по който изглежда машината. Да има си типичните агресивни геймърски елементи, но също така не прекалено много. Има някои хора, които не харесват вида на гейминг продуктите. Със сигурност може да го ползваме и във формална обстановка, без хората да повдигат вежди.

Тежи само 1692 грама и е дебел едва 16 милиметра. По-компактен е от доста масови лаптопи, които претендират именно с това. Има добър капацитет на батерията и много здрав корпус, въпреки това.

Няма очевидни функционални недостатъци, но ако искате перфектна твърдост и стабилност, трябва да си вземете по-масивен преносим компютър. Въпрос на избор и на вкус е. И на приоритети.

Има мрежи отпред и отзад, които правят отворите за въздуха да изглеждат доста атрактивно. Поемат доста въздух, дори в екстремни условия.

Отдолу може да се отвори лесно за поддръжка или смяна на SSD/RAM. Особено достъпът до мястото за съхранение е много опростен. С RAM-та е малко по-сложно. Вижда се, че има място за втори M.2 SSD слот, но по някаква причина не е поставен.

Като цяло лаптопът има много интересна комбинация от агресивни геймърски черти и нежно излъчване, може би благодарение и на белия цвят. Той е много изискано устройство, което меко казано привлича одобрителни погледи. Същевременно това не пречи на работата, а го прави по-мобилен и удобен за пренасяне на всевъзможни места.

Клавиатура и тракпад

Клавиатурата е подобрена в сравнение с предишното поколение на модела. Пътят на клавишите е 1 милиметър. Покритието е направено, за да не се хлъзгаме по него. Сухо и чисто. Боята върху пластмасата е качествена и най-вероятно ще се задържи в перфектно състояние доста дълго.

Клавишите дават добър отговор, което е доста добре, предвид, че дизайна е оптимизиран към това клавиатурата да заема възможно най-малко място в корпуса. Има червена подсветка, доста мека и щадяща очите. Цветът може да се сменя, но може да е само един за всички бутони едновременно.

Истината е, че освен за игра, клавиатурата е много удобна и за работа и писане на текстове. Отлично съобразена е можем да кажем, че от MSI са уцелили златната среда.

Тъчпадът по размер е идентичен с този на другите 15.6-инчови модели. Доста гладък е, но има и по-гладки. Най-вероятно е използвано Mylar фолио, защото стъкленото покритие усещането е много по-различно.

Портове

Гейминг лаптопите по принцип се хвалят с наличието на много портове. Въпреки размерите на корпуса и тук това е така. Имаме Thunderbolt 4 (USB Type-C), 2 USB 3.2 Type-A порта, 1 стандартен HDMI, четец за карти памет MicroSD, и 3.5 аудио жак.

Качество на звука

Определено аудиото е много добро и няма дефекти дори при висока сила. Говорителите са отдолу и работят по-добре от колкото очаквах предварително. Важно е да се отбележи, че максималното ниво на силата на звука не е кой знае колко силно. За гейминг е перфектно, но за слушане на силна музика за някого може и да не е достатъчно. Басът може да е по-добър, но общото качество е много приемливо. Отново предвид корпуса, защото той е от голямо значение за звука. Не само говорителите.

В нашия случай освен за гейминг използвахме машината за гледане на филми, където тя се справи страхотно. Добре се получиха нещата и с видеоконферентните разговори, тъй като микрофонът ѝ работи отлично и изчиства страничните шумове и дори вятъра.

Дисплеят

Моделът, който тестваме е с PS LCD матрица с честота на опресняване от 144Hz. При тези матрици трябва да имаме предвид, че трябва да решим дали честотата ни е по-важна или голямата точност на цветовете. Дисплеят може да се бута назад на 180 градуса, иначе казано до край. Това е рядко при гейминг машините.

Яркостта е 259 нита. Това обаче не е никакъв проблем, защото по принцип геймърите не играят навън под слънцето. Но дори да се наложи, просто трябва да си изберем подходящо място, без директно препичане върху екрана. Така направихме и ние и се получи чудесна игра.

Цветовете със сигурност не изглеждат лоши в контекста на гейминга. Ако обработвате видео или снимки обаче, определено MSI имат други модели за вас. Ако искаме да използваме лаптопа и за такава дейност, по-добре да вземем екрана с 60 херца честота на опресняване. Той покрива 99% от sRGB гамата.

Производителност

Intel Core i7-11375H е процесор от последното 11-то поколение. Произведен е по 10SF процес – 10nm SuperFin. Използва Willow Cove ядра. Осигурява около 15-20% по-голяма производителност при същата тактова честота, която пък вече може е на оптимално ниво от около 5GHz. Ръст от 25% спрямо предишното поколение. Допълнителния L2 и L3 кеш намалява сериозно риска да бъдем забавени от RAM-та.

Точно този конкретен чип е създаден именно за мобилен гейминг – категория, която се обособява все по-сериозно. Процесорът може да стигне TDP от 28 до 35 вата, в зависимост от охлаждащата система. Това е по-високо от повечето други тънки и леки лаптопи, но по-малко от по-големите.

Производителността на едно ядро е много голяма. Това може да е голямо предимство в много случаи, където игрите не могат да скалират над 4 физически / 8 логически ядра.

„Графичната производителност е много по-висока от това, което виждаме в типичния потребителски 15.6-инчов лаптоп“

Хем е тънък и лек, хем е гейминг лаптоп. Аз лично се изненадах от сериозната графична производителност. Фантастично изживяване. Цената на това е, че трябва да се задоволим с по-кратък живот на батерията, което при ползване навън по цял ден се усеща – дори при по-прости задачи като сърфиране в Интернет и работа с документи.

Миналата версия на лаптопа имаше RTX 2060 видео карта. Тук имаме 3060, което заради последната архитектура на Nvidia се представя много добре. Говорим за сериозен скок в производителността.

Скоростта на Ray Tracing-а също е значително увеличена. Това се вижда много ясно на 3DMark Port Royal теста. Имайки предвид, че технологията ще се интегрира все по-активно в игрите си струва да изберем новия модел пред стария.

Портативност и стойност

В сравнение с негеймърските 15.6-инчови преносими компютри, Stealth 15M е на светлинни години що се отнася до мобилността (графична производителност към тегло) и стойността (графична производителност към цена). Получаваме много сериозни възможности за всеки долар и за всеки грам.

Живот на батерията

Капацитетът на батерията е 52Wh и е често срещан при лаптопи с размер на екрана от 13 или 14 инча. По принцип за 15.6 инча може да се каже, че е сравнително малък. Предвид размерът на машината и факта, че хората не играят на батерия, това е нормално.

Тестовете при гейминг на батерия чрез 3Dmark Timespy показват следното:

  • След около 40 минути производителността на лаптопа спада, тъй като влиза в режим на пестене на енергия
  • 10 минути след това получаваме съобщение, че батерията е с много нисък зариад
  • 2 минути по-късно лаптопът се изключва напълно

Иначе казано, 52 минути живот на батерията при гейминг.

Тук обаче има нещо много положително и компенсиращо

MSI Stealth 15M има бързо зареждане със скорост от 55Wh на час. Когато и да изпаднем в нужда, можем много бързо да заредим батерията. Това е два пъти по-бързо зареждане от много негеймърски 15.6-инчови машини.

USB-C порта също може да се ползва за зареждане, но е ограничен до 100-вата, докато при използване на зарядното стигаме до 150 вата.

Заключение

MSI Stealth 15M е гейминг лаптоп с много добър процесор и много добра видеокарта, които осигуряват мобилност и добра производителност. Според някои проучвания, до 40% от потенциалните купувачи на гейминг лаптопи искат да имат по-леки опции. Това показва, че има доста сериозна таргет група, която ще оцени тази машина.

Разбира се, това не е първият много лек лаптоп с отделна видео карта, но числата са ясни. Няма никаква база за сравнение между тънки и леки модели с карти като MX250/1060Ti и тази с RTX 3060. Това тук бележи прехода от леки и тънки модели с някакви гейминг възможности до лаптоп, който е като перце и в същото време е много мощен.

Геймърите не са единствените, които могат да се възползват от качествата на машината. Лаптопът е идеален за потребители, които се занимават с обработка на видео и 3D рендринг. Ще работят много добре на този лаптоп. Само припомням уточнението за екрана от по-горе. И също така ще кажа, че MSI си имат отделна серия за създателите на съдържание.

Повече за устройството можете да видите тук https://bit.ly/3gZTSqm


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Удобство при игра
Производителност
Екран
Звук
Мобилност
Яркост
Контраст
Микрофон
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

MSI Stealth 15M - гейминг звяр с перфектно съотношение между производителност и компактностMSI Stealth 15M е 15-инчов ултра лек лаптоп за гейминг, който много наподобява концепция на Intel, която бе представена на CES 2021. Гейминг машините идват във всякакви форми, но много рядко са леки и тънки. Тук имаме голямо изместване на границите на съотношението между...