fbpx
0.3 C
София

Автомобилен салон Париж 2022 през погледа на Huawei Mate 50 Pro (камератест)

Най-четени

Тъкмо бяхме завършили с ревюто си на Huawei Mate 50 Pro и прогнозите ни, че той ще бъде обявен за най-добър камерафон на пазара се сбъднаха. Специалистите от DXOMARK му дадоха най-много точки, в сравнение с всички останали модели, появявали се някога на пазара.

Точно по това време бяхме поканени и на автомобилния салон в Париж и идеята за тази статия дойде от само себе си. Без необходимост от тежък фотоапарат, решихме да снимаме най-новите автомобили, представени във френската столица именно с камерата на Mate 50 Pro. Ето го и резултатът, заедно с коментарите от тестовете на специалистите от DXOMARK. Те разбира се поставят в модела в много повече условия, но пък ние го метнахме в „най-дълбокото“ – снимане при сравнително ниска осветеност и срещу различни светлини, спазвайки най-важното – възможността за бърза снимка, докато няма много хора или докато не ни избутват встрани.

Специалистите всъщност подлагат техния Huawei Mate 50 Pro на строг пакет от тестове на камерата, за да измерят представянето му по отношение на качеството на снимките, видеоклиповете и увеличението от гледна точка на крайния потребител. В тази статия е представено как устройството се е справило с различни тестове и няколко често срещани случая на употреба и има за цел да подчертае най-важните резултати от тестовете с извлечение от заснетите данни.

Основни спецификации на камерата:

 •     Основна: 50МР сензор, еквивалент на 24 мм обектив с регулируема бленда f/1,4 – f/4,0, OIS
 •     Ултраширокоъгълен: 13МР сензор, еквивалентен на 13 мм обектив с диафрагма f/2,2
 •     Теле: 64MP сензор, еквивалентен на 90 мм обектив с бленда f/3,5, OIS

С резултат от 149 точки за камерата на DXOMARK Huawei Mate 50 Pro е новият номер 1 в тяхната класация за камерата на смартфони. Той постигна и най-добрия резултат за снимка досега, благодарение на отличните резултати в категориите експозиция, фокус и текстура/шум.

Резултатът за автофокуса се възползва много от новата и иновативна регулируема бленда, която позволява оптимизиране на дълбочината на рязкост в дадена сцена. Регулируемата диафрагма е особено полезна например при групови портрети. Тъй като сензорите за изображения на смартфоните стават все по-големи, ефектът е намаляване на дълбочината на рязкост, което затруднява фокусирането на всички обекти, ако те не са в една и съща равнина на фокусиране. Системата на Huawei използва вградена диафрагма, която позволява регулиране от f/1,4 до f/4,0, така че в зависимост от сцената фотоапаратът може да даде приоритет на улавянето на светлината (при слаба светлина), да увеличи максимално дълбочината на рязкост или да избере по-балансирана настройка между двете крайности. За последен път видяхме подобна функция в серията Samsung Galaxy Note 10 с нейната двойна бленда, но тя все още е доста необичайна, а функцията на Samsung не води до същите резултати.

Качеството на увеличението е силна страна на устройството, благодарение на комбинацията от три модула на камерата със супер резолюция и алгоритми за сливане. Резултатът е добро запазване на детайлите от ултраширокия до далечния обхват на телеобектива. Като цяло Mate 50 Pro се нарежда на второ място по отношение на увеличението, точно след Honor Magic4 Ultimate, който предлага малко по-добра детайлност при средния диапазон на телеобхвата.

За видеоклипове Mate 50 Pro е тестван при 4K резолюция и 30 кадъра в секунда, с включен режим Vivid HDR, споделят от DxoMark. Vivid HDR е нов формат за HDR видео и вече се поддържа от телефони и някои телевизори. Като цяло Mate 50 Pro не беше толкова изключителен за видео, колкото за снимки, и се класира едва на 7-мо място, по-ниско от преките си конкуренти Google Pixel 7 Pro и най-новите Apple iPhone. Експозицията e основното предимство при видеото, с точна целева експозиция и широк динамичен диапазон при ярка светлина и на закрито. Въпреки това Huawei Mate 50 Pro донякъде изоставаше от най-добрите в класа по отношение на компромиса текстура/шум, особено при слаба светлина.

Оценка на DxoMark при снимане на хора

Нещата изглеждат по различен начин при новата ни оценка за случай на употреба „Приятели и семейство“. Тук Mate 50 Pro постигна с една точка повече от Google Pixel 7 Pro и с две точки повече от Apple iPhone 14 Pro. Както споменахме по-горе, новата регулируема бленда даде на телефона на Huawei истинско предимство пред конкуренцията при груповите снимки. Тоновете на кожата са предимно добре предадени, но розови или оранжеви измествания можеха да станат видими при определени условия. Тестерите установяват също така, че Mate 50 Pro е малко по-малко способен да улавя решителния момент от някои свои съперници. Особено при слаба светлина Pixel 7 Pro беше по-бърз в заснемането на изображението и по-добър в избягването на размазването при движение.

Струва си да се спомене, че Mate 50 Pro не се предлага със системата за обработка на изображения Leica, която се намира в P50 Pro. Вместо това той е оборудван със собствената система XMAGE на Huawei, която позволява на потребителя да избира от три предварителни настройки за визуализация на изображенията: Vivid, Bright и Original. Vivid (Жив) увеличава контраста, Bright (Ярък) увеличава яркостта, като балансира експозицията, а Original (Оригинален) се опитва да визуализира цветовете по същия начин, по който ги виждат очите на потребителя. Всички наши тестове бяха проведени в режим Original.

Ниска осветеност

При тестване в условия на ниска осветеност Mate 50 Pro предостави резки и съвсем естествени детайли, както и много широк динамичен диапазон, което като цяло доведе до най-добрия резултат при слаба осветеност, който сме виждали до момента. Предаването на изображенията беше много добре балансирано, с приятни и живи цветове, както и с приятен контраст. Изглежда, че инженерите на Huawei са се опитали да предадат настроението на сцените с ниска осветеност, като са допуснали леко топъл цветови оттенък. При слаба светлина камерата поддържаше широко отворена блендата на f/1,4, за да улови възможно най-много светлина.

Увеличение

При използване на телеувеличението при слаба светлина Mate 50 Pro също така успя да запази повече детайли и да запази нивата на шума по-ниски от тези на съперниците си при повечето настройки на увеличението.

От друга страна, качеството на видеото при слаба светлина беше по-ниско от това на преките конкуренти, особено в сравнение с iPhone 14 Pro. Артефактите на текстурата и доста силният шум бяха най-забележимите недостатъци при запис на видео в слаби условия.

Макрорежим

В макрорежима си Mate 50 Pro използва ултрашироката камера, като постигна убедителни резултати. Снимките в близък план обикновено бяха с точна експозиция и хубави цветове. Фините детайли бяха предадени много по-добре, отколкото при Xiaomi 12S Ultra, но изоставаха малко от iPhone 14 Pro. Имайте предвид, че тези проби са заснети при минималното разстояние на фокусиране за всяко устройство. Както се вижда по-долу, Mate 50 Pro и iPhone 14 Pro ви позволяват да се приближите много повече от Xiaomi.

Mate 50 Pro върви по стъпките на предишните устройства на Huawei и предоставя водеща в класа си експозиция. Целевата експозиция обикновено беше точна, а широкият динамичен диапазон гарантираше добра детайлност както в светлите, така и в сенчестите области на кадъра. В сравнение с някои от основните си конкуренти, Mate 50 Pro е способен да създава и добър контраст, но при силно осветени сцени това може да е за сметка на ефекта на ореола около обекта.

Mate 50 Pro постигна най-високия резултат в нашата база данни за експозиция, като е по-добър от Honor Magic4 Ultimate с една точка. Това се дължи на естествения и приятен контраст, както и на точната целева експозиция и широкия динамичен обхват при слаба светлина.

Mate 50 Pro предостави приятни цветове и точен баланс на бялото, особено при заснемане на сцени с нисък динамичен диапазон.

Въпреки това зелените отблясъци в условията на закрито и сините отблясъци при ярка външна светлина означаваха, че той не може да се сравни напълно с цветовите характеристики на Apple iPhone 14 Pro и Google Pixel 7 Pro. Нашите тестери установиха също, че в някои случаи изобразяването на тоновете на кожата е леко неправилно, с твърде голямо насищане на светлите тонове на кожата.

Регулируемата бленда вероятно е най-важното нововъведение в Mate 50 Pro. Тя позволява на фотографа да избира между много широка дълбочина на рязкост при f/4 или максимална способност за улавяне на светлина при f/1,4. В режим на снимки по подразбиране фотоапаратът никога не се появява, за да използва бленда, по-малка от f/2,8. В тази извадка камерата използва f/2,8, което е достатъчно, за да запази всички обекти на фокус, за разлика от iPhone 14 Pro и Magic4 Ultimate.

За да се използва f/4, трябва да се активира режим Pro, който позволява на потребителя да избира ръчно от 10 настройки на блендата. Това предлага много по-голяма гъвкавост по отношение на дълбочината на рязкост в сравнение с всеки друг наличен днес смартфон фотоапарат.

При нашите тестове Mate 50 Pro превключваше от f/2.0 на f/2.8, когато откриваше повече от един човек в сцената, за да увеличи дълбочината на рязкост. Това може да се види в поредицата от изображения по-долу. По този начин за единичен портретен кадър ограничената дълбочина на рязкост на блендата f/2 беше използвана за създаване на лек боке ефект и за изолиране на обекта от фона. При повече хора в сцената приоритетът премина към поддържане на фокус на всички обекти и фотоапаратът използва f/2,8. При слаба светлина тази стратегия се променяше и фотоапаратът обикновено се придържаше към f/1,4, за да позволи максимално улавяне на светлината.

Стратегията на Huawei за намаляване на шума остава непроменена спрямо предишните модели. Почти не се забелязваше фин шум на яркостта при никакви условия. Това е доста по-различно от Pixel 7 Pro и особено от iPhone 14 Pro, които допускат известен фин шум в изображенията си. Като цяло шумът е много добре контролиран от Huawei Mate 50 Pro. Могат да се забележат само някои „петна“ от хроматичен шум, които водят до розови области на изображението, особено при слаба светлина.

Най-често срещаните артефакти в изображението като цяло бяха добре обработени от Mate 50 Pro. Въпреки това ореолите и количествените изменения на цветовете около акцентите в сцени с ниска осветеност бяха доста натрапчиви.

Mate 50 Pro предложи много високо качество на изображението в почти целия диапазон на увеличение. Целевата експозиция обикновено беше точна, с широк динамичен диапазон Въпреки това в серия от последователни снимки можеше да се забележи лека нестабилност. В категорията „Увеличение“ Mate 50 Pro се класира на второ място, след Honor Magic4 Ultimate.

Mate 50 Pro е снабден с ултраширока камера с 13 мм еквивалент, която предлага широко зрително поле, както и много добри резултати на изображението с общо взето приятно възпроизвеждане. Устройството като цяло успява да осигури висок компромис между текстура и шум по отношение на конкурентите, със свободно от шум рендиране дори до слаба светлина. Оптичните изкривявания са много добре компенсирани.

При близкия телеобхват (от 40 до 70 мм) Mate 50 Pro предлага впечатляващо естествено изобразяване в центъра на кадъра, с добри фини детайли, както и с широк динамичен диапазон и приятни цветове. Възможно е обаче да има загуба на рязкост по краищата на изображението, което се дължи на алгоритмите за сливане.

А ето накратко и плюсовете и минусите, които споделят от DXOMARK:

Плюсове
 •     Широк динамичен обхват както при снимки, така и при видео
 •     Високо ниво на детайлност на изображението
 •     Много добре контролиран шум при снимки
 •     Разширена дълбочина на рязкост при групови снимки в условия на ярка светлина
 •     Добро запазване на детайлите във всички диапазони на увеличение
 •     Приятно симулиран ефект на боке
 •     Като цяло бърз и точен автофокус при снимки и видео
 •     Приятни цветове в условия на ярка светлина
 •     Остатъчното движение е добре контролирано в режим на видео

Недостатъци
 •     Леко отражение на баланса на бялото, което понякога е видимо
 •     Разлики между предварителния преглед и заснемането, които често са видими при трудни сцени
 •     Понякога леко бавно заснемане на трудни сцени
 •     Разликите в рязкостта между кадрите често са видими във видеото

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини